Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Korisnikov avatar
By Herald
Nemam pooojma o cemu picas. :D Ako mozes uz to sto si vec napisala da dodas konkretan primer. I ako mozes da kazes sta je pravilno a sta nije. :)
Korisnikov avatar
By sapa09
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2362364#p2362364]Herald napisao:[/url]Nemam pooojma o cemu picas. :D Ako mozes uz to sto si vec napisala da dodas konkretan primer. I ako mozes da kazes sta je pravilno a sta nije. :)
Haha.. :D
Radilo se sve to nekada u skoli.. :)
Lm, pridev odredjenog vida ces koristiti kada opisujes nesto konkretno, stajao sam ispred bas tog belog slona.Lakse mozes da ga odredis kada postavis pitanje - Koji?
Odredjeni vid se menja "normalno", tj. svi pamtimo tu promenu.
Primer moze i da bude ova recenica koju si pisao.
Ja sam ispred belog slona. (Kog slona)
Obojicu sutra onaj beli zid. (Koji zid?)
Neodredjeni vid se menja kao imenica, tj. ima iste nastavke kao imenica.I koristio bi ga da opises neku neodredjenu stvar..Lakse mozes da ga odredis uz pitanje - Kakav?
Ja sam ispred dva bela slona. (Kakva dva slona?)
Neki mlad covek telefonira. (Kakav covek?)

Da li ti je malo jasnije? :)
Korisnikov avatar
By Synesthesia
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2362786#p2362786]sapa09 napisao:
Jes' se učilo, al' davno to bilo :) Mene zanima zašto si ti napisala mlad čovek, a ne mladi čovek? I zašto opet svuda piše topli sendvič, a ne topao sendvič. A opet kažeš da je sendvič topao, a ne da je topli, i većina bi rekla taj mladi čovek, iako je on zapravo mlad, a nije mladi.
I tako to, što?

:bouncy:
Korisnikov avatar
By sapa09
Iz primera koje si napisao, lako mozes da odredis pitanjima sta je i kako je.. :)
Donesi mi onaj topli sendvic.
Ne ide da koristis topao sendvic u ovom primeru, zar ne?
A opet, u ovom primeru bi se pridev topli menjao po pridevskoj promeni. (Topli sendvic, toplog sendvica, toplom sendvicu, topli sendvic, topli sendvice, toplim sendvicom, toplom sendvicu)
Ali kada kazes da je sendvic topao, ti samim tim kazes kakav je on.
Ovaj sendvic je topao. (Kakav je?)
Menjao bi ga po imenskoj promeni. A tu ti je i odgovor zasto je mlad covek, a ne mladi covek.
Covek koji telefonira je mlad. (Kakav je on?) A u slucaju kada bi napisali mladi covek,

U sustini, neodredjeni i odredjeni vid ces da koristis od slucaja do slucaja, ako je akcenat na tome kakvo je nesto i kada se prvi put susreces s necim, onda ces koristiti neodredjen vid, a ako opisujes, ali nije toliko bitno kakvo je nesto, nego ti priblizno opisuje koje je u pitanju ili si se vec susretao sa tim, koristices odredjeni vid.

Mada uvek postoje greske koje se ucestalo ponavljaju, da je to postalo gotovo "normalno" za upotrebu. :) I nije cudno sto je tesko razlikovati nekada odredjene i neodredjene prideve, jer se ta razlika u komunikaciji sasvim izgubila. :)
Kao sto je kod akcenta najcesca greska u akcentovanju reci paradajz (paradiz). Velika vecina ljudi akcentuje paradAjz, sto je po onim pravilima (od kojih nema odstupanja!) apsolutno zabranjeno, jer moze da se akcentuje samo parAdajz (ili paradAiz, ako se pise bez j).
Korisnikov avatar
By Herald
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2362786#p2362786]sapa09 napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2362364#p2362364]Herald napisao:[/url]Nemam pooojma o cemu picas. :D Ako mozes uz to sto si vec napisala da dodas konkretan primer. I ako mozes da kazes sta je pravilno a sta nije. :)
Haha.. :D
Radilo se sve to nekada u skoli.. :)
Lm, pridev odredjenog vida ces koristiti kada opisujes nesto konkretno, stajao sam ispred bas tog belog slona.Lakse mozes da ga odredis kada postavis pitanje - Koji?
Odredjeni vid se menja "normalno", tj. svi pamtimo tu promenu.
Primer moze i da bude ova recenica koju si pisao.
Ja sam ispred belog slona. (Kog slona)
Obojicu sutra onaj beli zid. (Koji zid?)
Neodredjeni vid se menja kao imenica, tj. ima iste nastavke kao imenica.I koristio bi ga da opises neku neodredjenu stvar..Lakse mozes da ga odredis uz pitanje - Kakav?
Ja sam ispred dva bela slona. (Kakva dva slona?)

Da li ti je malo jasnije? :)
Jeste, hvala. :)
Korisnikov avatar
By Herald
Sad me interesuje sledece:

Ovo je jedna para. Vas racun je pet para.

Ovo je knjiga. Ja sam pored nekih knjiga.

Da li markirane reci u datim recenicama izgovarate tako da zvuce isto ili ima razlike?

Ja ovako: Para - paaaaaara. Knjiga - knjiiiiiga.
Korisnikov avatar
By Madonna
pa nema podvučenih..
ja sve pravilno akcentujem :kosa:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Pozitivna strana srpskog i svih srodnih mu jezika jeste neobaveza pisanja akcenta. Dakle, ne postoji ni nužnost poznavanja pravilnog akcentovanja, koje se bitno razlikuje regionalno. Štaviše rekao bih da je tokom osnovnog i srednjeg školovanja toj oblasti posvećeno možda 2 časa?!

Mislim da pravilno govorim, osim kada u brzini govora ponekad razvučem neku reč pederskim akcentom.
Korisnikov avatar
By Noctis Lucis Caelum
Taj akcenat sigurno nisi naučio u školi :D Možda bi trebalo da ga ubace u gramatiku :p
Korisnikov avatar
By Herald
Dobro je drti rekao. Kad studenti uce akcentovanje onda akcentuju u zavisnosti iz kog su kraja. Jedno je sigurno, akcenat nikad nije na poslednjem samoglasniku reci. U nekim krajevima se padeznost simplifikuje, sto uopste nije lose, pa me zanima da cujem odgovor na pitanje koje sam postavio. Luciuse, mdna, drti ajte molim te :D odgovorite na pitanje :) Jos neko?
By ...Sitnicava...
U ovoj temi je nemoguće ozbiljno učestvovati jer postavljate pitanja koja je trebalo sebi da postavljate u osmom razredu osnovne škole.

:sigh:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Akcenat je na istom slogu (prvom samoglasniku), samo je u prvom slučaju kratki uzlazni, a u drugom dugi silazni, ako se ne varam. A ne baratam baš teorijski gramatikom srpskog jezika.
Korisnikov avatar
By Over the rainbow
@Herald, u oba slucaja ti je tako da prvo imas kratke akcente, a posle duge akcente.
By space_oddity
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2437950#p2437950]...Sitnicava... napisao:[/url]U ovoj temi je nemoguće ozbiljno učestvovati jer postavljate pitanja koja je trebalo sebi da postavljate u osmom razredu osnovne škole.

Aren't we condescending today... :luda:

Retroaktivno ne mogu da se vrate u osmi razred i promene to.
Naravno, bitno da si ti naučila to u osnovnoj školi i došla da se pohvališ ovde pred nekim neozbiljnim nepismenjakovićima, je l'? ;)
Korisnikov avatar
By gnossienne
Za mene ne postoji ništa dosadnije od pravila akcentovanja, gramatike i pravopisa i nikad se nisam time posebno bavila. Sasvim mi je dovoljno ono što se pasivno umrežilo u pamćenje.
By ...Sitnicava...
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2438504#p2438504]space_oddity napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2437950#p2437950]...Sitnicava... napisao:[/url]U ovoj temi je nemoguće ozbiljno učestvovati jer postavljate pitanja koja je trebalo sebi da postavljate u osmom razredu osnovne škole.

Aren't we condescending today... :luda:

Retroaktivno ne mogu da se vrate u osmi razred i promene to.
Naravno, bitno da si ti naučila to u osnovnoj školi i došla da se pohvališ ovde pred nekim neozbiljnim nepismenjakovićima, je l'? ;)
Ne svađaj se. :petra:
Korisnikov avatar
By Hys.
^mada jes u pravu. skroz ti je komentar bio kondesending. Al oce to tako device dok ne porastu.

:P
By ...Sitnicava...
Ne kažem ja da ona nije u pravu. Samo nisam mogla da zadržim za sebe impresiju o tome da se ljudi 20+ pitaju o akcentu jednine i množine i očekuju otvorenu diskusiju o tome. A devica je porasla, nažalost. :P
Korisnikov avatar
By Hys.
i bre da jesi, ne bi ti promaklo da istaknes da sam i ja gore bila kondesending :P

:)
Korisnikov avatar
By Herald
Pijem sok sa dvama žednim muskarcima/Pijem sok sa dva žedna muskarca/Pijem sok sa dvojicom žednih muskaraca.

Ovo prvo mi se svidja najvise. Vama?
Korisnikov avatar
By 4NY K3Y
prvo mi se ne svidja

drugo i trece mi je ok
Korisnikov avatar
By Synesthesia
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2440659#p2440659]Herald napisao:[/url]Pijem sok sa dvama žednim muskarcima/Pijem sok sa dva žedna muskarca/Pijem sok sa dvojicom žednih muskaraca.

Ovo prvo mi se svidja najvise. Vama?
Pošto znamo da su muškarci, dakle muški ljudi :D onda bi bilo pravilno reći sa dvojicom. Dvama bi se koristilo da si upotrebio imenicu ljudi umesto muškarci, mada čak ni tada ne mora, jer se deklinacija brojeva sve više izbegava.

Slobodno popij sok sa dvojicom muškaraca :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!