Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Herald
Komentarušući poziv naprednjaka, potpredsednik Skupštine Srbije Žarko Korać ocenio je da je Srbija na pragu ozbiljne političke krize u odnosima izmedju Beograda i Novog Sada, po prvi put od "jogurt revolucije", kojom je režim Slobodana Miloševića ukinuo široku vojvođansku autonomiju 1988. godine.

"Srbija je po prvi put od 'jogurt revolucije' na pragu ozbiljne političke krize u odnosima Beograda i Novog Sada, posle te nesrećne odluke Ustavnog suda i najave ekspresne smene na vojvođanskom lokalu, u opštinama i gradovima gde vlast drži Demokratska stranka", rekao je Korać za novosadski "Dnevnik".

Ocenio je da vlast u Srbiji nije svesna cele situacije, da se "igra vatrom" u Vojvodini i da ide u tešku političku krizu. "To je igranje vatrom, recidiv jednog teškog centralizma i gadnog, opakog, antivojvođanskog nacionalizma, koji, po mom mišljenju, preti da eskalira", rekao je Korać.

Podsetio je da Ustav Srbije nije u Vojvodini dobio potreban broj glasova na referendumu 2006. godine i ocenio da odluka Ustavnog suda
koji je nedavno osporio pojedine nadležnosti pokrajine upravo potvrđuje koliko su gradjani Vojvodine bili u pravu kada nisu glasali za taj Ustav.

"Jer, kada se vrlo doslovno primeni slovo Ustava, bez ikakve oblande Vojvodina se praktično svodi na jednu prćiju koja se samo zove autonomija, a od nje nema ni slova. Kao gradjanin Srbije, kao neko iz Beograda, moram da postavim pitanje zašto ne može Vojvodina da ima, na primer, predstavništvo u Briselu, a može svaka opština u Srbiji?", naveo je Korać.

link
By Simor
Nisam siguran da razumem o čemu Žarko Korać govori. Iako živim u Vojvodini, tenziju o kojoj on govori ne primećujem. Postoji doduše tenzija između dobitnika i gubitnika ovih izbora, ali to je normalna dinamika u demokratiji. Nije, valjda, da se Žarko Korać zalaže za sabornost?

Meni se odluka Ustavnog suda ne dopada, ali ta odluka je još jedan od dokaza koji potvrđuje koliko je katastrofalno sprovedena reforma sudstva. Tu reformu je sprovodila prethodna vlast, pre svega Demokratska stranka (i njen prirepak, inače potpuno irelevantan politički subjekat, Liga socijaldemokrata Vojvodine). Nije mi jasno zašto sada tzv. autonomaši padaju u nesvest kada su dobili na naplatu račun koji su sami napravili? Još mi je manje jasno zašto se toliko plaše promene vlasti u Novom Sadu, s obzirom da su oni uveli princip da vlast na lokalu treba da reflektuje onu na republičkom nivou. Ako je to važilo na prethodnim izborima, zašto se taj princip ne bi primenjivao i nakon ovih? Zato što su DS i LSV već podelili resore i dodatno pozapošljavali svoje ljude po javnim preduzećima?

Elem, ponajmanje mi je jasno zašto Žarko Korać danas brani koaliciju na vlasti u Novom Sadu, koja je prethodne četiri godine loše vodila grad, kada je taj isti Korać deo koalicije koja je, sa potpunim pravom, tokom predizborne kampanje ustvrdila: "I na ovim izborima Novosađanima se sa bilborda i plakata smeše isti ljudi kao i na prethodnim. Ljudi koji su vodili grad, pokazali su koliko su sposobni, odnosno nesposobni. I u vlasti, i kao opozicija, političari koji nam se sada nude nisu imali previše ideja i mudrosti, jedni drugima ostavljali su dugove u budžetu i u javnim preduzećima, zapošljavali svoje rođake, prijatelje i partijske drugove i živeli dobro. Novi Sad je za to vreme izgubio status prosperitetnog grada. Ni jedna značajna investicija nije stigla, više je od 30 hiljada nezaposlenih, a građevinske mašine zahuktaju se tek u izbornoj godini i uglavnom šminkaju sve jedne, te iste delove grada."

Bojan Pajtić, Igor Pavličić i Nenad Čanak nisu simboli autonomije Vojvodine. Oni su pre simboli ekonomskog i socijalnog propadanja Vojvodine i Novog Sada.
Korisnikov avatar
By Herald
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2418169#p2418169]*deni* napisao:[/url]A kako bi mogli u praksi da izgledaju to '' igranje vatrom '' i '' gadna politička kriza '' ?
Ovi iz DSS-a obracajuci se lokalnoj valsti najvaljuju neke nerede: Боље да мирно предају власт, него да и у Новом Саду гледамо, можда, неке немиле сцене из деведесетих година", казао је Илић. link
Korisnikov avatar
By Vel boy
wow, kako je korisnik Simor proshao pun krug.... kakva metamorfoza s jedne pozicije, should I say, krajnosti u drugu.....

ne negiram da se DS chesto kontraproduktivno i neodgovorno ponashao, ali zbog tog davati sada svu moc poznatim devedesetashima tj. puno gorim od DS-a, samo oni koji su ili glupi ili su i sami okoreli smiloshevicevci mogu......
Korisnikov avatar
By Madonna
jebem ti ja budaletine.

ma nek izbije i taj buđavi rat već jednom ENO ME U PRVIM REDOVIMA!!!!!!! DA SE I JA IŽIVIM MALO!!!!
Korisnikov avatar
By Madonna
sam protiv svih! rokanje bejbi! prvo ću da stanem na stranu koja mi je bliža ( :lol: ) a posle i njih da izrokam!
ah.. a dream come true :radosnice:
Korisnikov avatar
By deran
da,sa postom "TADIĆU,BUDALO..."... :giggle:
Korisnikov avatar
By mikeli
Moj stav je jednostavan, Pajtic i co pokusavaju da naprave drzavu u drzavi !!!

PS.
Koliko sam ja upoznat u desavanja ... BGD se nepita za javna preduzeca na teritoriji APV-a ! A za sve ostalo se pita. Di su nasi novci, to vam ne mogu kaz'ti ... jbg ...
Ovo sto radi SPS (najpozeljnija i najpoznatija srp(b)ska udavaca) je za No Coment !
Korisnikov avatar
By Vel boy
deni, kad je bila pricha o naravi nacionalizama naroda zemalja ex-Yu uklj. Srbiju,(ne znam sad napamet tachno ime teme niti mi se trenutno traga za njom, znam npr. da je uchestvovala forumashica s chini mi se nikom Myself kao pobornica pozitivnosti nacionalizma) da sam govorio da nazalost vecina naroda zemalja ex-Yu uklj. Srbe i Srbiju su pokazali kroz narochito devedesete da ne umeju da odvoje nacionalizam od shovinizma, te da je stoga nacionalizam u vecini naroda zemalja ex-Yu uklj. Srbiju trajno kompromitovan i umrljan shovinizmom, ratnim zlochinima, etnichkim ubijanjima i chishcenjima, urbicidima..... tuzno ali tako je.
ove srbende patriJote koji sebe nazivaju "rodoljubima" i koji bi da ugushe i unishte Vojvodinu, Grad Beograd, i inache Drugu Srbiju i sve umerene srpske pro-gradjanske snage, dakle, te srbende patriJote "rodoljubi" promovishu upravo takve umrljane i prljave tipove nacionalizma tj. shovinizma. poshto su takvi uzjahali ponovo na vlast vrativshi devedesete, deshava se upravo ono na shto sam upozoravao. a to na shto sam upooravao je da smradikalsko-smiloshevicevsko-dinkicevska-palmino-seljoiliceva Srbija moze samo da uchini da Srbija ostane i BEZ Vojvodine.
Korisnikov avatar
By *deni*
Aha, razumem sad....
Ima dosta tih povampirenih srbonacionalista, raspisali su se i po netu, jedan komentariše kako će Ameriku uskoro zahvatiti nekakva kriza (?) i kako će, navodno, zbog te krize prestati da obraća pažnju na Balkan, a da su onda najebali i Šiptari i pederi i svi ostali koji su '' neprijatelji '' srpskih nacionalnih interesa.
Srbija se umirit' ne može.
:ozbiljan:
Korisnikov avatar
By Vel boy
srbonacionalisti nikad ne prestaju da ibrete* (turcizam za- preneseno- vilica mi padne u polusmehu, polukriku, poluplachu, poluludilu... chuvshi u prenerazenosti shta baljezgaju :smeh: ) s sirovinskim glupostima.
elem, k'o da Amerike (u krizi ili ne) toliko briga za "pedere" Srbije iovako ionako, a kamo puste srece da je stvarno briga..... da nema EU-a, nijedan makac za polozaje srpskih "pedera" ne bi ni bio ostvaren.
srbonacionalisti jedino da odseku fizichki Balkan od evropskog kopna i da ga fizichki prilepe tamo bliskom istoku ili africi pa da brate/bre tako i tamo najbolje :smeh: "shtite srpske nacionalne interese"- to brate u npr. Sudan ili Niger ili Iran ili Oman treba
p.s. (chast progresivnijim izuzecima koji valjda postoje chak i u tim zemljama, da ne bude da nuzno sve sudano-nigero-irano-omance smatram za neka chudovishta tipa samozvani "chuvari srpskih nacionalnih interesa", jel' te....)
Korisnikov avatar
By Herald
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2418465#p2418465]Vel boy napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2418437#p2418437]mikeli napisao:[/url]Moj stav je jednostavan, Pajtic i co pokusavaju da naprave drzavu u drzavi !!!

sve i da je tako, imajuci na umu ko je opet zajahao na vlast, nije ni chudo.
upozoravao sam npr. i ja do cheg ce doci ako se smradikalima i smiloshevicevcima opet da vlast......
Pih, kad bi makar to radili. Svakako je jos bolja varijanta drzava van drzave. :)
Korisnikov avatar
By Herald
Mikeli, nije di su nasi novci vec cije su nase pare. Di su, vec se zna, u Beogradu.
Korisnikov avatar
By *deni*
Ma, nisu praktično ni u Beogradu, isuviše se kratko tamo zadrže, samo prolete, pošto ih Beograđani odmah proteraju kroz svoje guzice, da se tako slikovito izrazim.
:kosa:
Korisnikov avatar
By Herald
Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak pozvao je danas ambasadore više zemalja da pomognu da se jednom zauvek zaustavi progon političkih protivnika u Srbiji zloupotrebom državnih organa.

Pismo je upućeno na 45 adresa ambasada među kojima su i ambasade zemalja suseda ali i: Savezne Republike Nemačke, Republike Austrije, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske, Republike Francuske, Ruske Federacije, Sjedinjenih Američkih Država, Švajcarske Konfederacije, Japana, Narodne Republike Kine i Kraljevine Norveške.

link
Korisnikov avatar
By Herald
Čanak podneo ostavku na mesto predsednika Nacionalnog saveta za decentralizaciju zbog odnosa vlasti prema Vojvodini. link

Usložnjava se situacija u Vojvodini link
By Simor
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2418256#p2418256]Vel boy napisao:[/url]wow, kako je korisnik Simor proshao pun krug.... kakva metamorfoza s jedne pozicije, should I say, krajnosti u drugu.....
Metamorfozu? Bah, nisam zaspao kao činovnik, a probudio se kao buba. ;)

Elem, nikakve metamorfoze, pa još zadivljujuće, nema. Doduše, moje poimanje društva u kome živim jeste evoluiralo, ali to je zato što nisam dogmata po prirodi. A suštinske metamorfoze su doživeli akteri na srpskoj političkoj sceni. Od Demokratske stranke, koja je svoja ideološka lutanja zamenila tajkunizacijom i korupcijom u poslednje četiri godine vladavine, preko Lige socijaldemokrata Vojvodine, koja je od svog antiratnog angažmana završila u palanačkoj podeli plena po Vojvodini, do Socijalističke partije Srbije, koja je zahvaljujući Demokratskoj stranci i nevladinim organizacijama koje ona svakojako podržava postala socijaldemokratska i proevropska snaga. Meni je jasno da ti u svojoj ideološkoj zaslepljenosti to ne vidiš (uostalom, jednako totalitarno čitaš i dešavanja na američkoj političkoj sceni – da čitaš Paula Krugmana shvatio bi to i sam), ali to je tvoj problem.

A sada nastavi sa svojim urnebesnim rečeničnim konstrukcijama i manihejskim pogledom na svet, od mene više nećeš dobiti odgovor. Jednostavnije rečeno: Velojka, ne obraćaj mi se više.

:burka:
Korisnikov avatar
By Vel boy
bez namere da ti se obracam vishe ili manje, reci cu uopshteno da sa svim svojim manama koje DS, LSV.... imaju (a preuvelichao si ih natezuci se toliko da se moze pomisliti da si doziveo neko iskljuchivo lichno razocharenje od njih...) ove su ipak manje zlo od novostvorene vlade i svih njenih satelita. a surova realnost je surova realnost da kad se nema boljeg treceg izbora onda se barem daje popravni ispit manjem zlu (tako se i u Americi radi, *ebiga) a ne dovodi gore jer gore nikad ne moze popraviti loshe vec samo moze i bice gore.
za Krugman-a iskreno ne znam, videcu ko je i shta pishe/govori pa cu reci svoj sud.
i, da, u odredjenim situacijama u zivotu tzv. manihejstvo je realnost stanja stvari.
Korisnikov avatar
By Vel boy
i, samo kratko, zaboravih, napisano: "Socijalističke partije Srbije, koja je zahvaljujući Demokratskoj stranci i nevladinim organizacijama koje ona svakojako podržava postala socijaldemokratska i proevropska snaga."

- je li ovo shprdnja ili zbilja? :smirk: ako je zbilja, onda eto ako uzmemo da je SPS "postala socijaldemokratska i proevropska snaga"- to je zahvaljujuci DS-u. ako je shprdnja, to vec ima smisla jer nit' je SPS postala socijaldemokratska i proevropska nit' je dobro shto je DS ozivljavao SPS- zapravo to se sada vidi da je najveca greshka DS-a. DS se bio uputio u avanturu ruskog ruleta dajuci zivot SPS-u i tu je DS ispao najveca budala. naivna budala. moram priznati i ja sam pre godinu-dve bio naivna budala u vezi iste stvari kada sam dozvolio mogucnost davanja shanse za iskrenost SPS-a. medjutim, greshke naivnih budala nisu ni u moralnom ni etichkom smislu jednake grehu premeditiranog zla (SPS) koje je prevrtljivoshcu opet pokazalo da se nije izmenilo na bolje.
no, josh jedna kobna greshka DS-a ga je dovela tu gde jeste- slushanje saveta zla zvano dobrica cosic.
stoga, itekako sam svestan budalaste naivnosti i protivrechnosti DS-a, ali to ne menja chinjenicu da su za Srbiju, srpski narod i sve gradjane Srbije, kao i region zemalja ex-Yu, DS- manje zlo s izgledima mogucnosti poboljshavanja.
Korisnikov avatar
By Vel boy
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2419291#p2419291]Vel boy napisao:[/url]za Krugman-a iskreno ne znam, videcu ko je i shta pishe/govori pa cu reci svoj sud.
video sam, my guy! :yes:
i, iako smatra Obaminu administraciju za nedovoljno progresivne, ni on sigurno ne bi niti hoce da tu administraciju "kazni" tako shto bi/ce da pozove americhku javnost da glasa za romney-a i repukeblikance. jer, Krugman upravo zna da se gorim loshe ne ispravlja!!!
Korisnikov avatar
By Herald
Šausberger: Pregovori sa EU se mogu usporiti zbog Vojvodine
„Ako bi Vojvodina postala krizno žarište, uticalo bi to na mir čitave Evrope“
Direktor Instituta evropskih regiona Franc Šausberger izjavio je da se pristupni pregovori Srbije sa EU mogu usporiti ukoliko dođe do ”problema sa Vojvodinom”.
„Autonomna Pokrajina Vojvodina je posebna multietnička regija za koju se Evropa uvek interesuje. Ako bi ona postala krizno žarište, uticalo bi to na mir čitave Evrope, a da i ne govorim o tome koliko bi to bilo štetno za približavanje Srbije Evropskoj uniji”, rekao je Šausberger u intervjuu za sutrašnji novosadski „Dnevnik”.
Dodao je da se EU ne meša u pitanja unutrašnje strukture Srbije, ali je ocenio da će u slučaju odluke Ustavnog suda Srbije o osporavanju pojedinih nadležnosti Vojvodine postojeća prava, koja su građena na principu supsidijarnosti i koja regulišu prava manjina, „izgleda biti smanjena”.
„A tu se radi o osnovnim principima Evropske unije. Zbog toga je EU veoma zainteresovana kako će nova Vlada Srbije reagovati na odluku Ustavnog suda. Ako nova vlada smanji postojeću autonomiju Vojvodine, onda se ona u ovom pitanju nedvosmisleno nalazi na putu nazad, u Miloševićevu eru”, kazazo je Šausberger.
On je izrazio čuđenje što je Ustavni sud doneo takvu presudu tek nedavno, iako je Statut Vojvodine na snazi već dve godine.
“Ova činjenica nije do sada smetala Ustavnom sudu. Odjednom, nakon političke promene, potezom pera se smanjuju prava Vojvodine. Od toga se ništa dobro ne može očekivati”, ocenio je Šausberger.
Prema njegovim rečima, bio bi „smešan postupak” ukoliko Vlada Srbije naloži ukidanje kancelarije Vojvodine u Briselu.
„Danas gotovo svaka regija poseduje svoje predstavništvo u Briselu. Osim toga, kancelarija Vojvodine je u zgradi Misije Republike Srbije. Traženje da se ta kancelarija zatvori bio bi izuzetno loš signal za Evropsku uniju”, rekao je Šausberger.
Dodao je da su Vojvodina i Kosovo dva „totalno različita” pitanja za EU. „Vojvodina i Kosovo se ne mogu i ne trebaju upoređivati, prevelike su razlike između njih”, kazao je Šausberger.

link
Korisnikov avatar
By Dirrty
Vojvodina je novo Kosovo, dokle više!

Novi Beograd bi se osamostalio da može, jer ova država je u večnom sranju.

Dajte nam referendum, da se osamostali (ili pripoji) ko (kome) hoće i da svršimo s tim!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!