Popejče... neko se danas oseća kao
?
Al' ajd'...
Hrabrost.. bila fizička ili moralna, nema veze sa strahom, u mnogome. Ako recimo imam strah od buba, ili glodara, moze se reći da sam hrabar ako u datoj situaciji skupim hrabrosti i ja ubijem štetočinu, umesto da pobegnem glavom bez obzira, ali to svakako ne znači da sam pobedio strah, ili da ga nema.
Dakle, generalno - kad
odlučiš da i pored slobodnog izbora (lakši ili teži)
ti izabereš da ipak uradiš ono što treba i napraviš pravi izbor, uprkos tome što se plašiš, ili se pak toga uopšte ne plašiš - svejedno je,
to je hrabrost.
Pa sad primenjujte, zamišljajte primere...
A kukavičluk je ono kada napraviš pogrešan izbor, samo iz jednog jedinog razloga - jer ti je lakše. Isto ima gomila primera...
Gomila primera i za jedno i za drugo, samo što su, i u fizičkom i u moralnom smislu i hrabri i kukavice daleko primećeniji kada su u pitanju situacije u kojima postoji element straha od posledice ili same situacije. Jer, zašto bi ineče ekstrem bio ekstrem?
Tako da, podjednaka je hrabrost i kad kažeš najboljoj frendici da je debela iako znaš da će se rasplakati, i kad uletiš u zapaljenu kuću da spasiš dete od vatre, samo je pitanje ko se čega više plaši. 100 ljudi - 100 strahova i neustrašivosti. Ali, pošto smo ljudi kakvi jesmo, tek malo različiti od životinja, posle ova dva primera - naravno da "većina" nije "hrabra" nego baš suprotno... jer niko neće reći - E, baš si bila HRABRA što si joj rekla da je debela.. I isto tako neće reći - E, baš si ISKRENO iz duše postupio što si spasio dete iz požara.. Ali oboje su uradili ono što treba, što je ispravno, zar ne?
Hrabrost i ludost... pa nema veze ni to. Ludost ima veze sa racionalnošću. A to ima veze sa individualnim mind set-om. U momentu kada odlučuješ da li ćeš biti hrabar, razmišljaš o posledicama svog postupka i tvoj stav prema njima će odlučiti da li ćeš biti hrabar ili budala.
Ako si racionalan, onda ćeš ispasti hrabar, a ako si lud onda si lud. Nema baš neke dublje korelacije...