Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Za milion mladih Grka selo je spas

* Ovaj Uskrs je Grcima drugačiji od prethodnih. Siromašniji, sa skromnijom trpezom, bez uobičajene radosti i veselja, izostala su putovanja, hoteli su poluprazni.

* Kod nas je odavno tako, ako ne i crnje, pa se postavlja pitanje da li je i u Srbiji selo spas za nezaposlene mladiće i devojke!

Atina - Mornari i vozači autobusa su štrajkom uoči praznika dodatno su doprineli atmosferi nezadovoljstva i zabrinutosti.

Prema poslednjim statistikama, nezaposlenost je porasla na 21,8 odsto, dvostruko u odnosu na januar 2010. godine.Trenutno je u zemlji od 11 miliona stanovnika 1,1 milion bez posla. Među njima je najviše mladih,više od polovine.

Prema podacima Ministarstva za razvoj poljoprivrede, sedam od deset anketiranih mlađih Grka spremno je da napusti grad i ode na selo, dok je njih 20 odsto – od kojih su mnogi sa srednjim i visokim obrazovanjem – to već učinilo. Budućnost vide u uzgajanju maslina i proizvodnji ulja, voća i povrća, distribuciji poljoprivrednih proizvoda – u poslovima koje je Grčka poslednjih godina prepuštala imigrantima.

Nacionalna statistička služba objavljuje da je oko 400.000 mališana u Grčkoj gladno, da je sa primanjima po domaćinstvu manjim od 470 evra jedna trećina nacije na ivici bede. Na uskršnjoj trapezi to je vidljivije nego ikada jer je za nju potrošeno za petinu manje nego lane.

Vremena su se promenila jer prvi put je milion Grka mlađih od 44 godine izrazilo želju da izlaz iz krize i nezaposlenosti potraži na selu. Kao glavni razlog mlađi ljudi navode želju za boljim uslovima života, manje troškove, bolje međuljudske odnose.

"Dizajnerski posao ne ide, pa sam počela ozbiljno da razmišljam o gajenju trešanja. S obzirom da potičem iz porodice koja se bavila poljoprivredom, neće mi biti teško. Ukoliko dobijem manji voćnjak od države za simboličnu sumu i na 25 godina, krećem u posao“, kaže Elena Mandravelis.

Istog je mišljenja i Svetlana Papantoniju koja sa mužem želi manju farmu sa nekoliko krava. "Spremni smo da napustimo grad, da zasučemo rukave i oprobamo neki drugačiji život. Verujem da će nam država pomoći i ako se ta ideja ostvari, mislim da će mnogo mladih započeti život farmera“, kaže.

Ahiles Garufalidis,27-godišnji otac dvoje dece, stručnjak za kompjutere, već je dve godine bez posla. Oberučke je prihvatio komad zemlje, mogućnost da gaji stoku, da ima savremenu farmu i da svoje znanje iskoristi za modernizaciju proizvodnje.

Život u Atini dosadio je i mladoj Aleksandri Papakonstantinu, koja radi kao kelnerica u jednom atinskom restoranu. Posao je solidan, plata takođe, ali je neizvesno koliko će dugo tako biti. Zato i ova 27-godišnja devojka razmišlja da spakuje kofere i sreću potraži na selu.

"Ne mislim da će tamo biti lako, ali zemlja nam pruža bar nekakvu perspektivu i sigurnost. Mi mladi koji do sada nismo ni pomišljali na takav rasplet događaja, počinjemo da verujemo da su selo i zemlja naša budućnost. Možda i nova šansa za Grčku“, objašnjava.
Mnogi će s pravom reći da je ovakva situacija kod nas 20 godina i više, pa nikome ne pada na pamet da se vrati ili ode na selo.

Šta vi mislite?

Treba li ovakvu ideju podržati ili... šta već preduzeti da i u Srbiji mladi imaju perspektivu za ostanak i opstanak.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ja te stvari ne umem da radim. ali bih naucila. ni ovo sto sada radim nisam znala.

samo zapocinjanje rada na selu nije mala investicija...ne znam ko to moze tek tako da uradi.

sus, da nemam drugog izbora, radila bih zemlju, stodane...
By Ulix
Svoju budućnost zaista ne vidim na selu.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Ja bih sad otisla na selo da zivim kad bi putevi bili funkcionalni i kad bih tamo imala pristup internetu.
Putevi da mogu brzo da dodjem do Beograda kad pozelim, internet zbog posla. Al' sta vredi kad cu pre da dozivim penziju nego tu naucnu fantastiku (a u penziju cu, u najboljem slucaju, za 40 godina).
Korisnikov avatar
By hlaefdige
ma nije to uopste tako jednostavno. za neke radove na selu od kojih moze da se zivi je potrebna mehanizacija, ulaganje...hocudakazem, taj pocetak i selo kao opcija nisu jeftino resenje.
Korisnikov avatar
By bas bleu
pa zar ne idu romi na selo? sta cemo sada sa njima? oh wait...
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2372270#p2372270]hlaefdige napisao:[/url]ma nije to uopste tako jednostavno. za neke radove na selu od kojih moze da se zivi je potrebna mehanizacija, ulaganje...hocudakazem, taj pocetak i selo kao opcija nisu jeftino resenje.
Jasno.
Nije mi zelja da zivim od poljoprivrede, pa ni ne znam kako bi to funkcionisalo. Meni je ideal da radnim danima blejim u prirodi, odradim 'poso' a vikendom da sam u Bg-u. Ako bih i sadila nesto, to bi bile vocke za licnu konzumaciju. Visnja, npr. ;)
Nema veze s temom, da. :)
A u vezi sa temom, lol, 'napolju' se ljudi dogovaraju pa kupuju zajednicki mehanizaciju i sl. i zajednicki je koriste, to je prakticno.
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz
U peći je žar, na prozoru rosa
Pustimo da svijetlo postane vosak

'Aj, važi.
Korisnikov avatar
By Sunce
Naucite me da muzem kravu. Doduse, gadim se mleka.

Sunce muzara!
Korisnikov avatar
By Sunce
Kod nas kriza nikad prestajala nije.

Meni se cini da je situacija u Grckoj bolja nego kod nas. I u Italiji i u Grckoj neke "obicne" poslove cesto ne rade oni nego "dosljaci" - Kinezi, izbeglice, Rumuni i sl. Nama se svi cude kako imamo novca za more i putovanja.
Korisnikov avatar
By hlaefdige
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2372275#p2372275]E.c.h.o... napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2372270#p2372270]hlaefdige napisao:[/url]ma nije to uopste tako jednostavno. za neke radove na selu od kojih moze da se zivi je potrebna mehanizacija, ulaganje...hocudakazem, taj pocetak i selo kao opcija nisu jeftino resenje.
Jasno.
Nije mi zelja da zivim od poljoprivrede, pa ni ne znam kako bi to funkcionisalo. Meni je ideal da radnim danima blejim u prirodi, odradim 'poso' a vikendom da sam u Bg-u. Ako bih i sadila nesto, to bi bile vocke za licnu konzumaciju. Visnja, npr. ;)
Nema veze s temom, da. :)
A u vezi sa temom, lol, 'napolju' se ljudi dogovaraju pa kupuju zajednicki mehanizaciju i sl. i zajednicki je koriste, to je prakticno.
ma kapiram. nisam uopste mislila direktno na tvoj post nego 'nako generalno.
Živeo sam i na selu i u gradu, sad takođe živim u gradu, a mogao bih komotno ponovo na selo, jer uvek idem da živim tamo gde mi u određenom vremenu najviše odgovara i gde mi se najviše isplati.
Grad mi nikad nije neophodan u smislu redovnih odlazaka na kulturna dešavanja - u pozorišta, muzeje, književne večeri, jer nikad nisam razvio afinitet prema takvoj vrsti kulturnog života, nisam odveć produhovljena persona i najbitnije mi je da mi svakodnevni život protiče u udobnosti i sa što manje neprijatnosti.
Što se ljubavnog života tiče, pederluk cveta i u provinciji, tako da ni sa te strane nema barijere.
Internet je svuda dostupan, drum je širok, treba samo dobra volja i veliko srce i Bog da te vidi.
:yes:
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
Selo mi se cini kao ne samo prihvatljiva vec i izgledna/ planirana opcija za nesto poznije godine. Do tada:

svim mladima koji bi imali iskrenu volju da se povuku na selo drzava bi mogla da uplati neki dobar jednomesecni turisticki program prema zeljama i potrebama: Katalonija, sever Evrope, V.Britanija sa Irskom, sto da ne.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Poljopreivreda nije jedino cime bi pridoslice mogle da se bave na selu/manjim gradovima. Problem je u jadnoj infrastrukturi i sa manjkom investicija.
Sat vremena putovanja prevozom do centra Beograda, na primer, nije toliko strasno, samo pitanje je da li za tih sat vremena stignes do Kaludjerice ili do Pozarevca.

Po strani toga, ne odgovara svakom seoski stil zivota. Neki, poput mene, polude posle nedelju dana provedenih na selu. Mnogo dosadno.
Ako imas nesto zanimljivije da radis onda je ok, ali ne predugo.

Ljudi treba da se motivisu kroz konkretne projekte i sigurne poslove u manjim mestima. Jedan deo njih bi ostao da i dalje tamo zivi.
ma da ... :lol:

naravno da ne odgovara-ne odgovara nikom (ili malo,malo kom)...

živim na selu,može se,mora se (govorim u svoje ime),i sve to zvuči na papiru sasvim drugačije nego u stvarnom životu...

negde što je hlae napisala zvuči najrealnije,mada je gore i od toga... :srbin:
By Kragi
Ne bih bas da se bavim poljoprivredom i sl stvarima, osim gajenja zacinskog bilja na kuhinjskom prozoru :giggle: , ali bez problema bih mogao da zivim na selu.
Ubedise me danas da gledam 'Zavet' Emira Kusturice a on sniman u Ue i na Zlatiboru i bas sam pomislio kako bih tamo mogao da zivim. :love: Trava, drvece, ptice i nebo.
Zaista nemam nameru da ceo zivot otplacujem stan, zivim kao podstanar ili eventualno zivim u garsonjeri a da budem iskren ni 'beton' mi nije privlacan za zivot. Vec sam pisao o tome na jednoj drugoj temi, moji planovi i jesu periferija (prakticno selo), kuca, cist vazduh i priroda. U manjim gradovima tipa Kg, sve to imate na 5 km od centra te ni veze (putevi i internet) nisu problem. :D
Da li je, neznam !
Mogu iz mog primera, reci:
Ceo zivot sam na selu, trebao sam ici u grad, kad sam bio mlad i glup, ko zna dje bi zavrsio danas, iz ove perspektive, mrdnuo ku*com nisam ....
Zivot na selu je miran, za razliku od gradske vreve, jurbe zurbe, automobila, buseva, tramvaja .... taxista .... Na selu samo jure traktori ,,,, Znaci zagadjenost vazduha, sezonski, kad se spricaju (prskaju) njive !
Sto se tice nekog posla, moze se zapoceti svasta, recimo, ako ste nesto nasledili, drugcije, tesko bez novaca ,,, Jutro zemlje kosta, kako gde (mislim udaljenost od sela, magistrale), i danas, retki prodaju zemlju ....
Korisnikov avatar
By Dirrty
Voleo bih jednog dana da posedujem farmu u blizini nekog grada na obali pristojne veličine.

Jedinu budućnost koju vidim u Srbiji, otužna je.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!