Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Dirrty
Da li si ti svestan koliko je materijalnih ulaganja neophodno u poljoprivredi, a da ne govorimo o veštinama i znanjima koja se ne stvaraju preko noći.

Misliš li ti da su sezonski poslovi zaista dovoljni za preživljavanje, kada ni stalni radni odnos ne često to ne omogućava.

I ja postavljam glupa pitanja, očigledno da nisi.

Kao što rekoh, nisu upućeni u dostupne im mogućnosti. A upućivanje nije isto što i prisilno iseljavanje uz propratno obaveštenje o tim mogućnostima, čisto radi forme.
Dirrty napisao:Da li si ti svestan koliko je materijalnih ulaganja neophodno u poljoprivredi, a da ne govorimo o veštinama i znanjima koja se ne stvaraju preko noći.

Misliš li ti da su sezonski poslovi zaista dovoljni za preživljavanje, kada ni stalni radni odnos ne često to ne omogućava.

I ja postavljam glupa pitanja, očigledno da nisi.

Kao što rekoh, nisu upućeni u dostupne im mogućnosti. A upućivanje nije isto što i prisilno iseljavanje uz propratno obaveštenje o tim mogućnostima, čisto radi forme.
Ne prdi uz vetar. Ocigledno da pasete te floskule i prenosite ih dalje bez udubljivanja u tematiku.

Vas je problem sto u vasim mozgovima ti ljudi treba da imaju John Deere traktore i da oru dvesta jutara zemlje. E zajebite tu pricu!
U ovoj Srbiji nema dovoljno dijalizatora, neko njima treba da poklanja zemlju.

Mnogi fakultetski obrazovani ljudi i ljudi sa parama nisu u stanju da kupe zemlju, a kamo li da pokrenu sopstvenu proizvodnju. Za to treba ipak malo vise uticaja, muke ili nasledjenog imetka.

Da si ikad uzeo oglase, pa otisao na neko poljoprivredno gazdinstvo u nadnicu da beres papriku kada joj je vreme, onda bi znao da se dnevnica placa i do 1200 din sa prevozom, e a posto nisi zato ti i kazem da prdis uz vetar.
Ti isti 'ugrozeni' lepo dodju, budu dva dana, pa kad vide to ipak 'oce malo guzice, treci dan se ne pojave. A ne zelis da znas sta znaci kada nemas radnika, a paprika ti zri tempom da ako danas ne oberes i ne das u veleprodaju, sutra te ceka najmanje ista kolicina koju treba brati.
Puno ljudi sa mnogo vise skole nema toliku dnevnicu danas, ali boze moj, zgrazavanje nad romima je uvek popularno.

Tako vam stoji to coktanje zadusnih baba, nemate pojma...
Korisnikov avatar
By Dominion
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370255#p2370255]Dirrty napisao:[/url]@Dominion
Da li ti zaista misliš da mogu sebi priuštiti pristojan stambeni i životni prostor bilo gde osim u nekoj vukojebini, gde im je na raspolaganju jedino mogućnost bavljenje poljoprivredom. Čak je i to pod znakom pitanja u Srbiji danas.

Nedostatak obrazovanja vodi ka neobaveštenosti o dostupnim mogućnostima, koje su često na granici nepostojećih. Nije tačno da ne žele da žive drugačije odnosno bolje, već ne umeju sa znanjem koje im je na raspolaganju.

To je samo površinski sloj problema, nemam želje upuštati se u dublju raspravu sa nekim ko, kao što rekoh, bezobrazno pojednostavljuje, a nema pojma o čemu priča.
pa kad ne citash...ali,tvoje misljenje tvoja stvar niti cu te ja prisiljavati na 'dublju raspravu'. kao sto ti vidish moje misljenje kao bezobrazno pojednostavljivanje (mada ne znam sta si ocekivao na forumu - sigurno ti necu raditi kroz jedan post studiju i plan projekta za pomoc romima, tim se poslom odavno ne bavim), ja vidim tvoje kao apsolutnu neobavestenost i formiranje/upotpunjavanje misljenja na osnovu par stvari koje si cuo i samim tim upotpunjavanje praznina sa netacnim naklapanjima - na kraju krajeva koja je tvoja kvalifikacija? ali, kao sto rekoh, ovo je forum i mozemo obojica da trabunjamo i iznosimo misljenja.

elem, *edit - preteche me sixto* u chemu je problem sa radom i zivotom u vukojebinama, u cemu je problem raditi poljoprivredne poslove. ljudi fakultetski obrazovani idu po srbiji trbuhom za kruhom i rade sve sto im se ponudi jer je to instinkt za prezivljavanje i naravno za 'boljim zivotom'. jel mislish da je mom ocu diplomiranom inzinjeru bilo ispod casti (u najgoroj krizi i sankcijama 90tih) da prodaje klozet papir na pijaci? nije. i keva i cale su radili sve da bi odrzali i sebe i porodicu iznad vode. imash tolike ljude koji su spremni sve da rade ali zaboga romima je to izgleda (sudeci po tebi, a vala i po njima) ispod casti...

"Nedostatak obrazovanja vodi ka neobaveštenosti o dostupnim mogućnostima..." znaci apsolutno netacno, koordinatori romskih centara i njihovi volonteri/zaposleni redovno obilaze romska naselja, objasnjavaju im sta kako zasto, prednosti skolovanja, opcije za zaposljavanje (znam par romkinja koje rade kao higijenicarke na institutu za majku i dete - nista im ne fali ali opet to je mali procenat koji je voljan da radi). problem je sto oni nece. i na kraju krajeva, po tvojoj teoriji do danas je trebalo da svi iz ruralnih krajeva srbije koji nisu naucili da citaju, da se sjate u beogradu, zive od kradje pod izgovorom ne postoje mogucnosti jer su nepismeni. mani me se, posteni ljudi se hvataju motike kad nemaju para a ne shahtova i bakarnih kablova. da, diskriminacija postoji ali su za to su dosta i oni sami krivi - sto je napisano u pretodnim postovima.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Da, inače je svih 400 - 500 hiljada Roma u Srbiji smešteno u centralnim gradskim područjima i svi se bave isključivo prosjačenjem i krađom... ne daj bože da se npr. recikliranje kartona smatra poštenom zaradom, za šta državne institucije nisu posebno zainteresovane, iako bi trebalo da budu.

Šta ti nije jasno u vezi sezonskog posla... da li ti misliš da čak i pola godine u nivou minimalne zarade može da pokrije čitavu godinu životnih troškova? A što se tiče pokretanja sopstvene proizvodnje, to si sam odgovorio, nemoguće je.

Nemoj mi govoriti o redovnom obaveštavanju od strane šake volontera, koji očigledno ne poseduju dovoljno znanja o potkulturi Roma. Preneti određeni text nije isto što i zaista uputiti nekog u nešto.
Pa miko, treba i preko zime grejati te plastenike, ali kurac, lakse je prditi u krevetu nego bdeti pored peci i loziti!
Novci su itekako dovoljni, ali ne ako sam radi, a naprco si osmoro dece. Neka sin pripomogne ako vec jebava sojke po mahali i planira decu, a ne zeli u skolu!
Ne postoji toliko kontejnera koliko ima roma, tu se slazem, sto nas navodi na zakljucak da se mora raditi i tu je osnovni problem.

:kiss:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Visok natalitet je odlika nerazvijenih zajednica. Njihov način borbe protiv visoke smrtnosti odojčadi i dece. Savremena medicina je poremetila "ravnotežu" i zbog toga imamo vrlo visok prirodni priraštaj. Ali profitno orijentisanu medicinu, koja se nametnula spolja, ne prate ostale oblasti društva, mnogo bitnije za dalji opstanak "zdravog" deteta, a kasnije i čoveka.

Ne postojanje želje za nečim, posledica je ne uviđanja i/ili objektivnog odsustva svrhe. Ni ja ne bih video svrhu u školstvu koje za nepoznavanje zvaničnog jezika upućuje u ustanove za osobe sa posebnim potrebama.

Najjednostavnije i najlakše je okriviti pripadnike manjina za probleme u društvu, u kome svaku moguću poziciju zauzimaju pripadnici većine. Uostalom, da nije nas pedera, ma Srbija bi procvetala... Besprekorna logika.
Boze de si nabiflao te recenice. Jel to neki NVO pamflet il sta?

Medicina, bar u Srbiji jos nije profitno orjentisana, bar sudeci po domovima zdravlja koji su puni roma koji ostvaruju sva prava proistekla iz sistema zdravstvene zastite.

Sto se tice skola, s obzirom da od ove godine puj pike ne vazi, 'socijalna inkluzija' prelazi u istoriju, videcemo kako ce dusebriznici kukati nad zlehudom sudbinom dece koja moraju da prate nastavu sa 'normalnom' decom.

Ja koliko znam postoji npr samo jedna srednja skola na rusinskom, u Ruskom Krsturu, pa to ne sprecava Rusine da se skoluju po celoj vojvodini.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ma kakvi profitno orijentisana, lekari se bave medicinom da bi unapredili čovečanstvo... pa ipak, ne postoji više diskriminacije nego unutar zdravstva, po raznim osnovama. Čak i osnovna medicinska nega, koja ne zahteva visoka ulaganja, sprečava niz bolesti koje utiču na smrtnost odojčadi i dece.

Ni ne govorim o obrazovnim ustanovama svih nivoa, već o onim obaveznim, odnosno o osnovnoj školi. Na tom nivou se mora omogućiti obrazovanje na maternjem jeziku uz prisustvo zvaničnog kao dodatnog, ili makar postepeni potpuni prelazak na zvaničan jezik. Ako toga nema, viši nivoi školovanja nisu potrebni, jer do njih niko neće ni doći.
Idi begaj. Ispade da im se uskracuju zdravstvene usluge. Ma nije nego.
Koriste sva prava koja im obezbedjuje zakon o zdravstenoj zastiti i to u punom obimu. E ako sad neko misli da jovan jovanovic treba da preko reda dodje na magnet u kamenici samo zato sto je rom, onda neka ga najbolje preseli u norvesku. Kod njih se ne ceka uopste.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ja nisam ni spominjao privilegije.

Ne primećuješ da zvučiš kao desničar koji se zgražava na samu pomisao o ravnopravnosti sa pederima i njihovim besramnim zahtevima.

Ako se složimo da u potpunosti koriste zdravstvenu zaštitu, to očigledno nije dovoljno u menjanju njihove celokupne kulture življenja, što je mnogo složeniji i dublji problem.

Da, smrtnost je niža, ali je priraštaj dodatno povećan jer obrasci rađanja ne prate promenu obrazaca zdravstvene nege. Medicina je nametnuta lako stoga i uspešno. Ostatka mukotrpnog posla niko ne želi da se uhvati.

Sve što je do sada rađeno, rađeno je površno. Zato je Srbija tu gde jeste, takva kakva jeste.

:zakljucano:
Ali miko, ne dize se duzina zivotnog veka samo medicinskom negom. Pa zaboga, zive na smetlistima. Treba da ljube u guzicu onoga ko im pokloni kontejner sa mokrim cvorom, a ne da ga ocerupaju kao sto se desilo sa prvom turom kontejnera.

Mene interesuje jedna stvar, gde je ona tacka, na kojoj neko sebi kaze, ej pa mozda neko nesto ipak ne zeli ma koliko se ja trudio...

PS. Sixto desnicar!? Pa kad se sad nisam srusio na ovu moju knjigu. :lol:
Sixto je upravo obrnuto, zgadjen neravnopravnostima u drustvu. Sto kad neko krene da krade struju dodju da mu je iseku, a neko jos i zavitla kamenice na policiju pa se plavci povuku kao pickice.
Sixto ipak voli da radi samo za sebe, humanitarnog rada mi je dosta u zivotu, sad neke mlade nade, predajem stafetu.

ZATO je Srbija tu gde jeste.

E sad je :zakljucano:
Korisnikov avatar
By smaug
Meni nije jasno zasto gradonacelnik fasista ne bi ispunio fasisticke zahteve mestana Resnika, kako tih nekoliko desetina govana nazivaju mediji (koji o ovome izvestavalju da se ispovracas).

Samo treba da ‘tampon zonu’ od ‘vise od kilometar’ udaljenosti od kuca u Resniku (bas zanimljivo kako je predvideo rakciju) prosilri na recimo dva ili tri, ili da ih, kao na primer sto je uradjeno sa jednom grupom Roma, protera negde u Srbiju. I kraj price. Resen problem.

Razdvojis seme od kukolja, ove sto su se uklopili od ovih sto se nikako (a eto drzava se bas bas trudi) ne uklapaju, postene od lopova, okupane od prljavih.. I milina.

Koga uostalom zabole kurac za raseljavanje I rasterivanje Roma. Koga zabole sto se krse ustavom I medjunarodnim odlukama zagaranovana prava.

Nikoga. Nema nikoga.

U Resniku bila nesposobna policijska zgadija I fasisticka govna. I ni-ko-vi-se.
Korisnikov avatar
By Synesthesia
Koka nosilja košta 1000rsd, jare 4000rsd, trodnevni ćurići koštaju 500rsd/kom. 100kg kukuruza je 1000rsd, trava je džabe.
Mleko/sir, jaja, pilići, meso. Pa i da izneseš na pijacu.
O ratarstvu neću ni da pričam, dva ara i više nego dovoljno za četvoročlanu porodicu.

I uopšte ti ne treba ni poljoprivredni ni veterinarski fakultet.

Odmah znam bar 10 Vojvođanskih sela (samo) u krugu od 60km od Beograda, u kojima malobrojni odlično žive radeći, efektivno 4-5 meseci godišnje, sa stokom/živinom i baveći se poljoprivredom, a gomila je napuštenih kuća i neeksploatisanih njiva. Oni koji ne spadaju u ove vredne i one koji su pobegli, žive u selima a rade obične poslove u okolnim gradovima.
Ja bih lepo neki program, pa sve raseljene, preseljene, doseljene i naseljene, bili romi ili ne, u ta sela širom naše lepe Srbije, pa u zadruge, sa nekim ugovorom višegodišnjeg zakupa uz minimalnu rentu za kuću/plac i startnim kapitalom, ako se ne varam - vrednost parcele sa infrastrukturom i kontejnerom bi bila dovoljna.

Daješ ljudima mogućnost da rade i zarade, pa posle, ko hoće neka nađe bolji posao, neka se školuje, ili šta već hoće. A ovako im daješ nove kontejnere, da nastave da rade ono što su radili dok su bili u karton-naselju. Naravno da će ljudi da se pobune. A kad bi dotični postali na neki način korisni članovi zajednice, ne verujem da bi ikome smetali.
Korisnikov avatar
By smaug
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370318#p2370318]Synesthesia napisao:[/url]
Ja bih lepo neki program, pa sve raseljene, preseljene, doseljene i naseljene, bili romi ili ne, u ta sela širom naše lepe Srbije, pa u zadruge, sa nekim ugovorom višegodišnjeg zakupa uz minimalnu rentu za kuću/plac i startnim kapitalom, ako se ne varam - vrednost parcele sa infrastrukturom i kontejnerom bi bila dovoljna.
Samo nemoj da zaboravis da lupis brojeve tim raseljenima. Na primer mozes da im istetoviras ili neke trake mozes da im stavis oko ruke.
Korisnikov avatar
By Synesthesia
WTF?

Izvini - živiš u kartonu i prljavštini, vučeš se po ulicama i kukaš kako nemaš i ne možeš i ne znaš.
Država ti da krov nad glavom, i parice da počneš nešto da radiš. U tvojoj situaciji - država može da ti ponudi samo to (gore navedeno), a za nešto bolje ćeš morati sama da se potrudiš.
Whats the problem with that?
Uostalom, ima i pasus ispod ovog koji si citirala.

A što ja da im delim narukvice, pa neće oni raditi i čuvati to za mene, ili za državu, nego za sebe.
A tu znaci lezi zec.

Nije im dobro napusteno imanje u Slankamenu ili u okolini Vrbasa, vec iskljucivo mora Beograd. A s obzirom da su kontejneri nehumani, bla bla bla... onda bi verovatno stanovi od cirka 6-8m2 po clanu porodice bili optimalni.

Previse je u ovom drustvu ljudi dalo drzavi nesto, a za uzvrat dobili nista.

Dobro je i ovo sto dobijaju. Sta dobro, odlicno!
Korisnikov avatar
By bern
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370333#p2370333]Synesthesia napisao:[/url]

U redu je bern :) a sad čekam da mi odgovorite na moj post posle njenog objašnjenja.
pa tvoj "predlog" nije nov: poznat je kroz istoriju. recimo, milošević je htio srbe iz HR/BiH da naseli na "postojeću infrastrukturu" kosova (a prije toga je sa "infrastrukture" smakao albance).

nisu ljudi stoka da ih seliš kao sa farme ba farmu.
Korisnikov avatar
By smaug
@ Synesthesia

Napisala sam sta je problem s tim.

Sve.

Sve je problem.

A za pocetak je problem sto to ne moze, ne sme da se tako radi. To je prinudna selidba. To je ugrozavanje ljudskih prava. To je nametanje uslova zivota. To je ugrozeno pravo na slobodu kretanja i boravka.
Ali ako ti na sve to kazes - u cemu je problem onda ja ovako mogu da nabrajam do prekosutra.

I na to sve (sto je fundament, na koji zaista ne znam kako moze ista da se nastavi, ali hajde jer pricamo o konkretnim stvarima u Srbiji a ne uopsteno)drzava ne daje krov nad glavom. Ne daje parice da pocnes nesto da radis.
Ocemu ti pricas?
Pa ljude su preselil u katastrofalna nehigjenska 'naselja'. Dali su im kontejnere!!
A one koji nisu pristali su proterali iz Beograda.

I kakve crne napustene kuce, poljoprivreda, besplatna trava...Sto ne rade za sebe? Pa od tih bezmalo sedamstohiljada ljudi vecina ne postoji. Nema ih nigde.

Nemoj molim te. Sve strasnije od strasnijeg.

A da im delis narukvice jer se to pokazalo kao odlican sistem prebrojavanja i vodjenja racuna o tim razlicitim koji nikako da se uklope.
Vidim tetovaza je ok.
Korisnikov avatar
By Synesthesia
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370339#p2370339]smaug napisao:[/url]@ Synesthesia

Napisala sam sta je problem s tim.

Sve.

Sve je problem.

A za pocetak je problem sto to ne moze, ne sme da se tako radi. To je prinudna selidba. To je ugrozavanje ljudskih prava. To je nametanje uslova zivota. To je ugrozeno pravo na slobodu kretanja i boravka.
Ali ako ti na sve to kazes - u cemu je problem onda ja ovako mogu da nabrajam do prekosutra.
Hmm... Ja mislim da prvo moramo da se usaglasimo oko toga da li živimo u banana-državi sa hipi uređenjem, ili u... ili u realnoj državi kakva eto sticajem okolnosti postoji u današnje vreme. I takođe, možda bi bilo korisno da se usaglasimo oko toga dokle idu granice ljudskih prava, slobode kretanja i boravka, a dokle uredbe zavoda za urbanizam i slični regulatorni akti jednog urbanizovanog, koliko-toliko, modernog grada.
Ja uvažavam sva ta prava i slobode koja ti navodiš, ali kad bi svako radio šta hoće i kako mu na pamet dođe, pod štitom istih, mislim da bi smo otišli u drugu krajnost. Dakle, samo da se o tome razmisli bez usijanja i tolikog žara, sa kojim si kucala post, čini mi se. Dakle, ne, ne kažem u čemu je problem, već možda nisam bio dovoljno opširan u iznošenju svog predloga rešenja. I da, to što ti nazivaš prinudnim, ja nisam tako doživeo. Prinudno je bilo to što su dospeli ovde na takav način na kakav su dospeli, a nekoga ko je trebao taj problem da reši onog momenta kada su ti ljudi "zakucali" na vrata, npr., Beograda, u tom trenutku je bolelo uvce.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370339#p2370339]smaug napisao:[/url]I na to sve (sto je fundament, na koji zaista ne znam kako moze ista da se nastavi, ali hajde jer pricamo o konkretnim stvarima u Srbiji a ne uopsteno)drzava ne daje krov nad glavom. Ne daje parice da pocnes nesto da radis.
Ocemu ti pricas?
Pa ljude su preselil u katastrofalna nehigjenska 'naselja'. Dali su im kontejnere!!
A one koji nisu pristali su proterali iz Beograda.
Pa, upravo zato što to što je država uradila i nije rešenje problema, ja sam naveo ovaj predlog. I država to može. I mnogo je jeftinije od te priče sa kontejnerima. A to što neće, kako ti kažeš - ne daje, hah, pa to je već druga tema, ja kažem šta bih ja tim ljudima ponudio - da sam država.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370339#p2370339]smaug napisao:[/url]I kakve crne napustene kuce, poljoprivreda, besplatna trava...Sto ne rade za sebe? Pa od tih bezmalo sedamstohiljada ljudi vecina ne postoji. Nema ih nigde.

Nemoj molim te. Sve strasnije od strasnijeg.
Prvo, te kuće uopšte nisu crne. Prostrane, funkcionalne, ali prazne - ljudima je nažalost primamljivije preživljavanje u Beogradu ili Novom Sadu nego da žive i rade na selu.

A što ne rade za sebe? Pa pitaj ih. Zađi u karton-naselje, kaži nekom od njih- Evo ti kuća u selu, plaćaćeš 5.000 mesečno rentu, posle prvih 6 meseci, evo ti bespovratnih npr. 50.000 hiljada da počneš, od prekosutra - po tvom mišljenju smaug, kakav bi odgovor dobila?

A to što ih nema nigde, to nije ni njihova, ni moja ni tvoja krivica. Već države. Ovako bi bar imali mesto prebivališta, mogli da izvade dokumenta, i da počnu da postoje.
Ali da postoje u Slankamenu ili Vrbasu, što reče neko iznad, a ne u Beogradu... and, well, that really is a problem... :sigh:
Korisnikov avatar
By smaug
@ Sixto

Ne, naselja nisu sa mokrim cvorom i kanalizacijom.
To prvo.
A onda mogu da koristim i tvoju suludu logiku pa da pitam - a zasto su ih onda uopste i selili.
Ali necu - jer to zamena teza i nije poenta.

Poenta je sve ukupno sto sam napisala a sto si ti odlucio da ignorises.
By Sixto
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370351#p2370351]smaug napisao:[/url]@ Sixto

Ne, naselja nisu sa mokrim cvorom i kanalizacijom.
To prvo.
A onda mogu da koristim i tvoju suludu logiku pa da pitam - a zasto su ih onda uopste i selili.
Ali necu - jer to zamena teza i nije poenta.

Poenta je sve ukupno sto sam napisala a sto si ti odlucio da ignorises.
Opsta mesta o nebrizi drzave ne zelim da komentarisem. Nemam niti zivaca niti je tu sta sporno.

Sporna je ta sloboda mesta boravka. Kretanje im kolikiko vidim nije nicim uskraceno ni u jednom gradu u Srbiji. Mesto boravka? Hmmm, pa i nije bas neotudjivo kako ti mislis. Da ti neko na tvojoj njivi ili u dvorisu se naseli itekako bi se cesala jer tebe svrbi.
Ne mozes dici udzericu od kradenih saobracajnih znakova u centru Beograda i reci da je to tvoje neotudjivo pravo ma koliko diskriminisana manjinska grupa bio.
Onda bi svako kome se digne kurac po toj logici mogao da se naseli u Beogradu.
Ljudi rade ceo zivot pa ne zarade stan kod Interkontinentala. Zajebite to.

PS. izliv mozga o mokrom cvoru ne treba komentarisati, lupas.
Korisnikov avatar
By smaug
@Synesthesia
Rekoh da nema poente dalje ako ne vidis u cemu je problem. Zaista.
Procitala sam sve sto si napisao – to nije ono o cemu ja pricam.
I rekoh vec – I ta tvoja ‘ponuda’ je strasna. Da li sad treba da poredim da li je manje strasna od kontejnera? Pa ne mogu je kao sto rekoh u osnovi je pogresna.
Samo jedna mala opaska – oni ne postoje ne zato sto ih je veliki urbani grad ‘pojeo’. Pa ce u selu ili varosici da ‘postoje’. Ne postoje jer nemaju nikakva dokumenta, ne postoje za pravni sistem drzave.
Korisnikov avatar
By smaug
@Sixto
Pa problem jeste u nebrizi drzave. I tome kako se drzava ophodi prema kome. Kako se ophodi prema manjinama. Konkretno - kakav je javno izrecen stav gradonacelnika Beograda prema Romima.
A u osnovi svega su ljudska prava.

A ostalo je kao sa komentraom iznad - ovo o cemu pricas nema veze sa onim sto ja kazem. Ne moze, nije dozvoljeno ovako. Kakve veze argument ljudi rade ceo zivot pa ne zarade za stan? Pobogu!

A ne lupam o mokrom cvoru ( bez obzira kako ti to nazvao):
Gde su preseljeni Romi ispod Gazele? Zasto nije realizovan kredit Evropske investicione banke i Evropske banke za obnovu i razvoj koje su kredit uslovile poboljšanjem uslova životaRoma u tim novim naseljima?
Gde su Romi iz bloka 72?
Gde su raseljeni Romi ispd Pancevackog mosta?
Gde su ljudi iz kuca u Bulevaru Milutina Milankovića?

Kako izgledaju sva ta naselja I kontejneri I ‘super uslovi’ u kojima su sad?
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!