Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By spliff
Izvor: B92, Beta, Tanjug

Beograd -- Privedeno 15 osoba osumnjičenih za nerede u Resniku, čiji se stanovnici protive postavljanju kontejnera za stanovanje Roma iz Belvila. Povređeno je 14 ljudi.

U MUP-u je rečeno da je 12 policajaca zatražilo pomoć na Vojnomedinskoj akademiji, dok je dva civila primljeno u Urgentni centar.

Policija je danas blokirala izlaz iz Resnika kako bi sprečila meštane da blokiraju obilaznicu i da dođu do starog rasadnika gde je u toku izgradnja Romskog naselja.

Dežurni hirurg na VMA Uroš Zoranović rekao je da je 11 policajaca u međuvremenu pušteno kući, a da će jedan ostati u narednih sat vremena na dodatnim pregledima i da su svi zadobili lakše povrede, uglavnom od udaraca kamenjem ili ciglama.

On je rekao da je posle pregleda doktora različitih specijalnosti utvrđeno da su policajci zadobili lake telesne povrede, s obzirom da su nosili zaštitne šlemove i kontuzije ruku i nogu, grudnog koša kao i glave. Zoranović je rekao da očekuje i da će policajac koji je i dalje na VMA "najverovatnije biti pušten".

Portparol Hitne pomoći Nada Macura izjavila je da dvojica meštana Resnika koji su prebačeni u Urgentni centar imaju povrede glave, a jedan i prelom leve podlaktice.

Ona je rekla da jedan 31-godišnji muškarac ima "tupe povrede glave" dok je drugi muškarac, koji ima 25 godina, uz povrede glave zadobio i prelom leve podlaktice. Kako je rečeno u MUP-u, privedeno je četiri osobe, koje su odvedene na razgovor u policijsku stanicu u Rakovici.

Kako je javio ranije reporter B92, policajci su povređeni zato što su meštani bacali kamenice na njih.

Inače, planirano je da se postavi 40 stambenih kontejnera.

Meštani Resnika planiraju da blokiraju prugu Beograd – Bar ukoliko gradske vlasti ne odustanu od namere da u ovo podavalsko naselje, koje već ima veliku populaciju Roma, dosele Rome iz Belvila.

Sindikat srpske policije oštro je osudio napad na policajce. Prema njihovom saopštenju policajce su napali "meštani zajedno sa navijačima Rada i Crvene zvezde". SSP je objasnio da policajci nisu imali adekvatnu policijsku opremu, koja je stara i dotrajala, te da su zato povređeni.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=598573" target="_blank
By Ulix
Odvratni rasisti i beskorisna policija.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
meni je glupo sto ih uopste iseljavaju. sta kao ne zele da pored tako divnih i modernih zgrada koje jelte treba da pokazu kako lepo i divno zivimo pokazu i drugu sliku srbije. zasto ih uopste iseljavaju sa novog beograda. zasto im drzava uopste govori gde da idu. srbija :barf:
Korisnikov avatar
By Sunce
Resnik je selo nad selima.

Ja bih kontejnere sa Romima u centar grada, tj. u svakom delu grada. Tj. neka Novak ili neko tako pobozan izgradi zgrade, kuce za njih. I naterao bih decu da uce Romski itd.
Korisnikov avatar
By Synesthesia
Dragi Kragi, ne vređaj stoku :)

Ja iskreno, ne bih voleo da mi se dete igra sa žiteljima karton-naselja u Belvilu. Ono- pustim ga isped zgrade, pa šta mu bog da... :D

A nekako mi je mučna ova vest... prva pomisao mi je bila - ako ih presele tamo, ovi iz Resnika će jedne noći žive da ih zapale... a druga - holokaust...

Kao neandertalci koji su vremeplovom došli u Resnik, u današnje vreme...
Sad kad im dodju pa krenu i oni da drpaju struju, ima da bude elektrodristribuciji sumnjivo zbog tolike potrosnje, pa provere malo mrezu, ima da najebu i dosljaci i starosedeoci! :lol:
By Kragi
@ Synesthesia:
O jbt, tebe su umalo tri puta prebili zato sto si fem i na kilometar se vidi da si peder tako da se sa tvojim detetom ni romi ne bi igrali ;)
Ne brini

:prst:
Korisnikov avatar
By Synesthesia
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370007#p2370007]Kragi napisao:[/url]@ Synesthesia:
O jbt, tebe su umalo tri puta prebili zato sto si fem i na kilometar se vidi da si peder tako da se sa tvojim detetom ni romi ne bi igrali ;)
Ne brini
Nema to veze sa tolerancijom, nego sa žiteljima karton naselja u Belvilu. Slučajno znam kakvim životom žive, a isto tako slučajno često sam u jednoj romskoj kući, u drugom romskom naselju u Bgu. Maaa... ti to meni ozbiljno? :)
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370007#p2370007]Kragi napisao:[/url] :prst:
I čemu ovaj kurčić dragi Kragi? Za gde? :beba:
By Kragi
Vidis, meni se povraca u momentu kada procitam da me ljudi poput tebe oslovljavaju sa 'dragi Kragi'.
Zamolio bih te da mi se vise ne obracas tako.
Hvala.
Korisnikov avatar
By Synesthesia
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370017#p2370017]Kragi napisao:[/url]Vidis, meni se povraca u momentu kada procitam da me ljudi poput tebe oslovljavaju sa 'dragi Kragi'.
Zamolio bih te da mi se vise ne obracas tako.
Hvala.
Uvažiću zamolbu, samo ako mi pojasniš kakvi su to, tačnije, ljudi "poput mene" ? :)

I, nije mi jasno kakve ovo veze ima sa romima i Resnikom, učinilo mi se da smo o tome pričali... pls?
By Kragi
Jednostavno mi se ne svidja kakvim zivotom zivis i ne bih da se igram sa tobom.
Prosto je.
:bye:
Sad ce zandarmerija i saj u akciju ...
a primera 1 000 000 na slicne stvari .... Selili su jadne ljude i pre, pa su se sami vratili, jednostavno, hoce da budu deo dzet seta ... Ne znam, sve ovo je jadno i bedno, kako god ... :(
Korisnikov avatar
By Sunce
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370004#p2370004]Synesthesia napisao:[/url]

Ja iskreno, ne bih voleo da mi se dete igra sa žiteljima karton-naselja u Belvilu. Ono- pustim ga isped zgrade, pa šta mu bog da... :D
Hajde razmisli o ovoj recenici. Zasto ne bi voleo? Da li je predrasuda ili sta?

Moje misljenje je da u kartonskom naselju moze da se nauci mnogo. I to moze da divno usmeri zivot, u saradnji sa roditeljima, razume se.

Ja sam se bas igrao sa jednim Romom u detinjstvu, i bas mi je bilo lepo. Nismo se igrali po kartonima, ali jesmo na groblju. To je bilo tako zanimljivo polje, i nekako me je obogatilo zauvek. Kasnije sam, u osnovnoj skoli, sedeo sa deckom koji je Rom, jer je bio nemiran (razredni staresina je mislio da ce da smiri njegov divlji temperament tako sto ce sedeti sa mnom). Kada se setim - da, mislim da su nastavnici i druga deca u startu bili negativni prema njemu. Postojali su oni koji su mu se smejali, ili oni koji su ga ignorisli. Mislim da su morali da budu blazi, da ohrabre njegovo skolovanje. Ipak za dvojku nije potrebno previse znanja. Morali su vise da rade na njemu.

Po mom misljenju, u Beogradu treba da postoje ozbiljnije ustanove za Rome. I bolje skole, besplatne skole primerene njihovim uslovima i svasta nesto. Moja NVO organizacija je imala izvesne akcije. :sixto:
Korisnikov avatar
By Synesthesia
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370031#p2370031]Sunce napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370004#p2370004]Synesthesia napisao:[/url]

Hajde razmisli o ovoj recenici. Zasto ne bi voleo? Da li je predrasuda ili sta?

Moje misljenje je da u kartonskom naselju moze da se nauci mnogo. I to moze da divno usmeri zivot, u saradnji sa roditeljima, razume se.
Nema potrebe da razmišljam sada, obično to uradim pre nego li nešto kažem ili napišem :)

I ja se potpuno slažem sa tobom. Čak u celosti potpisujem tvoj prethodni post na ovoj temi, posebno mi se sviđa detalj - romski jezik kao izborni u školama - ali i dalje stojim iza te svoje rečenice.

Takođe, svestan da detetu svašta može da se desi i dok se igra sa decom iz stambene zgrade u Belvilu, i dalje stojim iza te svoje rečenice.

I opet ću reći, imam prijatelje, redovno odlazim u kraj naseljen romima, dosta roma poznajem privatno i to su neki od najkvalitetnijih ljudi koje znam, ali i dalje stojim iza te svoje rečenice.

A šta je.. predrasuda nemam, tako da to sigurno nije... Konkretno za ovu grupu ljudi koji žive u karton-naselju kod Belvila - kažem da sam video kako provode dane, prisustvovao njihovim okupljanjima na ćošku karton-naselja, video gde i kako se uveče provode, u zamenu za izazak u grad i slično.. jednostavno, ne bih svesno pustio svoje dete da mingluje sa njima. Što ne znači da možda tamo ne postoji neki pojedniac, ili porodica koju bi rado i ugostio, ili bi postali prijatelji.
Ali kako je ovo tema o "romima iz Belvila," a ne o napaćenim dušama i teškim životima unutar onih učmarica, onda sam i ja u mom postu generalizovao.
Koliko god kragiju bilo odvratno da ga onako zovem, meni je, ponoviću, cela tema jako mučna, i rekao sam već na šta sam prvo (i drugo..) pomislio.
By Kragi
Upravo sam shvatio da izbacivanje prefiksa 'dragi' nije pomoglo.
Meni se i dalje povraca te ce biti da je zbog toga sto mi se uopste i obracas.
Jos jedna molba, prestani da mi se obracas uopste. Gadis mi se.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Iseljavanje ne rešava njihove probleme, a pritom je najčešće naglo, prisilno i nehumano.

Slažem se da ih treba rasporediti ravnomerno u svakom delu grada, i sagraditi pristojna naselja za život.

Bitno da se grade novi putevi i mostovi... jebena država.

Organi bezbednosti su problem za sebe. Toliko moći, a nimalo savesti i odgovornosti. Jezivo.
Korisnikov avatar
By Dominion
meh, nek' ih sve rasele tamo odakle su se dovukli. i ja bih voleo da zivim u centru pariza pored ajfelove kule pa mi ne pada na pamet da odvuchem kartonsku kutiju u podnozje kule i tamo se nastanim nego gde mogu da priushtim i kulturno kako i treba u civilizovanom drustvu platim stan.
By Kragi
A sta cemo ako su raseljeni sa Kosova?
tzv privremeno raseljena lica su bila smestana po kolektivnim centrima, dok za Rome najcece, ni tamo, nije bilo mesta.
Najgore od svega je sto pola Srbije tako zivi ali zato jednoj budali iz resnika, cija kuca nema fasadu pa ni kompletnu stolariju, smetaju romski kontejneri dok mu svinje setaju po dvoristu a septicka jama bar pet puta godisnje poplavi podrum.
Korisnikov avatar
By Dominion
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370223#p2370223]Kragi napisao:[/url]A sta cemo ako su raseljeni sa Kosova?
tzv privremeno raseljena lica su bila smestana po kolektivnim centrima, dok za Rome najcece, ni tamo, nije bilo mesta.
Najgore od svega je sto pola Srbije tako zivi ali zato jednoj budali iz resnika, cija kuca nema fasadu pa ni kompletnu stolariju, smetaju romski kontejneri dok mu svinje setaju po dvoristu a septicka jama bar pet puta godisnje poplavi podrum.
izbegla/raseljena lica (romi) cine jedan izuzetno malen procenat i ne vidim zasto bi bio problem smestiti taj mali broj ljudi negde. problem cini onaj mnogo veci broj dodjosha koji su dosli iz cele srbije, nastanili se ispod gazele, sad kod belvila da bi bili blizi poslu (raskrsnici gde maltretiraju ljude, kradu sahtove, bakar i sl) a onda kad im kazu 'evo vam kontejneri, imacete gde da zivite' onda traze stanove, nece oni u kontejnere blablabla. pricam ti pricu.

s druge strane takodje ne vidim razloga zasto bi izbegli romi imali neki povlascen tretman u odnosu na ostale izbeglice? od svih ratova i sranja proslo je 10-20 godina. do sad su mogili da reshe svoje probleme, da se zaposle, skoluju, kupe nekretninu ili vrate na kosovo. saradjivao sam sa beogradskim unhcr-om, postoje programi za povratnike i u hrvatsku/bosnu kao i na kosovo...
Korisnikov avatar
By Dirrty
Dominione, bezobrazno pojednostavljuješ vrlo složen problem socijalne isključenosti.
Korisnikov avatar
By Dominion
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370231#p2370231]Dirrty napisao:[/url]Dominione, bezobrazno pojednostavljuješ vrlo složen problem socijalne isključenosti.
ne, naprotiv, samo koristim logiku koja koja deluje bezosecajna. radio sam studije (dok sam radio za jednu humanitarnu agenciju) koje su bile fokusirane na probleme manjina (velikim delom na rome) i probleme njihove integracije u drustvo radi potencijalnog programa koji ce pomoci tim istim manjinama. isli smo po romskim centrima, pricali sa njihovim koordinatorima i po njihovim priznanjima oni sami nece da se potrude da se integrishu u drustvo. ne shalju decu u skolu, nemaju stalnu adresu, nece posao, nisu registrovani (samim tim ne placaju poreze i druge dadzbine koje svaki pera zika mile ukljucujuci i ti dirty morate da placate) da prose hoce, da se naseljavaju nomadski po javnim povrshinama hoce, da kradu sirovine (bakarne kablove, shahtove, delove sa auta [na nbg-u]). naravno, uvek postoji izuzetak od pravila, ne kazem da su svi romi takvi ali velika vecina jeste.

socijalna iskljucenost? ako oni sami nece da se potrude, zasto bi se bilo ko drugi trudio da ih ukljuci ili da ih prihvati - kao ljudi koji zive u resniku. na stranu problemi higijene/deponija smeca koji su (koliko god zvucalo stereotipno) uvek vezani za rome? ne mozesh ti nekoga prisiliti da nesto uradi ako taj ne zeli.

ne, kao sto rekoh, nije pojednostavljivanje - samo pracenje logicnog toka svesti. i da, ziveo sam na nbg-u pravac preko puta romskog naselja i znam kakve smo sve probleme imali, tako da ne pricham napamet...
Pa kazem i ja tebi.
Evo, zivim u naselju koje je imalo slican problem kada je u pitanju naseljavanje Roma i to u kolektivni centar u kojem su do tad najnormalnije zivela raseljena lica. Pricam o raseljenim Romima. Kontam da su se stanovnici digli ali se ispostavilo da ni ostale izbeglice ne bi sa njima.
Broj tih ljudi uopste nije zanemarljiv na teritoriji Srbije.
Veci problem nastaje kada se, zbog gasenja kolektivnih centara, ljudi iseljavaju u stanove koje dobiju na koriscenje na odredjeno vreme uz minimalnu ili nikakvu naknadu (strane donacije) a onda se istim tim Romima, sa kojima nismo hteli u kolektivni centar, nude (samo) kontejneri jer nam se ne dopada sto zive po 'ilegalnim' naseljima.
Pored toga sto je veliki propust drzave to sto im uopste dozvoljava da se ilegalno naseljavaju (pa ih posle 10 godina sele), evidentno je da su ti ljudi diskriminisani.
Btw, na stranu ovaj problem, ja znam one koji zive bolje od tebe i mene zajedno pa opet kada udju u dragstor dobiju malo vise prostora u redu za kasom jer nam bas i ne odgovara da stojimo na 20 cm od njih.
Problem predrasuda i diskriminacije postoji, i to je tesko osporiti, pa mi se cini da se samo provlaci i kroz konkretne probleme, poput ovog, iako je odgovornost i njihova. To ne sporim.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370237#p2370237]Kragi napisao:[/url]Pa kazem i ja tebi.
Evo, zivim u naselju koje je imalo slican problem kada je u pitanju naseljavanje Roma i to u kolektivni centar u kojem su do tad najnormalnije zivela raseljena lica. Pricam o raseljenim Romima. Kontam da su se stanovnici digli ali se ispostavilo da ni ostale izbeglice ne bi sa njima.
Broj tih ljudi uopste nije zanemarljiv na teritoriji Srbije.
Veci problem nastaje kada se, zbog gasenja kolektivnih centara, ljudi iseljavaju u stanove koje doniju na koriscenje na odredjeno vreme uz minimalnu ili nikakvu naknadu a onda se istim tim Romima, sa kojima nismo hteli u kolektivan centar, nude (samo) kontejneri jer nam se ne dopada sto zive po 'ilegalnim' naseljima.
Pored toga sto je veliki propust drzave to sto im uopste dozvoljava da se ilegalno naseljavaju (pa ih posle 10 godina sele), evidentno je da su ti ljudi diskriminisani.
Btw, na stranu ovaj problem, ja znam one koji zive bolje od tebe i mene zajedno pa opet kada udju u dragstor dobiju malo vise prostora u redu za kasom jer nam bas i ne odgovara da stojimo na 20 cm od njih.
Problem predrasuda i diskriminacije postoji, i to je tesko osporiti, pa mi se cini da se samo provlaci i kroz konkretne probleme, poput ovog, iako je odgovornost i njihova. To ne sporim.
generalno se slazemo, jedino ovo za stanove se nismo razumeli. mislio sam na situaciju kad je bila frka sa gazelom tj. kad je trebalo da ih raseljavaju (nevazno da li je drzava reagovala ili ne sto su se naselili na javnu povrshinu 10 god kasnije), umesto da ih rasteraju sve zbog krsenja zakona (uzurpacija javne povrshine) grad beograd im je obezbedio i ponudio kontejnere (da li beshe visnjicka banja ili sl?)(isto nevazno da li je to bilo altruizam ili prisila mmmf-a/svetske banke kao preduslov za pozajmicu) ali njih (sad lupetam napamet davno beshe) 5 porodica je bilo voljno da prihvati kontejnere. ovi ostali su pred kamerama b92 i rts-a govoril 'aaaaa necemo mi, mi 'ocemo da nam daju stanove, mi cemo samo u stanove da se selimo blabla'.
Korisnikov avatar
By Dirrty
@Dominion

Tvoje poimanje problema je očigledan pokazatelj koliko su humanitarne organizacije neosposobljene da zaista pomognu, pod pretpostavkom da zbog toga postoje, a ne radi lične koristi.

Nastava na maternjem jeziku koji nije zvaničan jezik, jezik većine, moguće je sprovesti samo ukoliko određena društvena grupa ima zakonski status nacionalne manjine. Taj status su Romi u Srbiji dobili tek pre manje od 10 godina. Čak ni tada nije tako jednostavno sprovoditi nastavu u nedostatku nastavnog kadra, zbog izuzetno niskog broja visokoobrazovanih Roma, što je posledica nepostojanja mogućnosti sprovođenja nastave u prethodnim decenijama.

Uključivanje u standardne obrazovne ustanove koje nastavu sprovode isključivo na srpskom jeziku, gde se ne sprovodi nikakva jezička i kulturna priprema pripadnika drugih nacionalnosti, onemogućava u startu jednakost šansi u obrazovanju, a kasnije i u zapošljavanju. Na stranu što je to vrsta nasilnog asimilovanja, koje ne može biti dalje od savremenog poimanja tolerancije i jednakosti, koje svi olako uzimaju u usta...

Usled apsolutnog odsustva bilo kakvih kvalifikacija, očekivano je da će se baviti najčešće ilegalnim radnjama, a da će njihovo mesto stanovanja biti u neposrednoj blizini gradskog područja koje pruža najviše mogućnosti za takvu vrstu delatnosti.

Da li ti zaista misliš da mogu sebi priuštiti pristojan stambeni i životni prostor bilo gde osim u nekoj vukojebini, gde im je na raspolaganju jedino mogućnost bavljenje poljoprivredom. Čak je i to pod znakom pitanja u Srbiji danas.

Nedostatak obrazovanja vodi ka neobaveštenosti o dostupnim mogućnostima, koje su često na granici nepostojećih. Nije tačno da ne žele da žive drugačije odnosno bolje, već ne umeju sa znanjem koje im je na raspolaganju.

To je samo površinski sloj problema, nemam želje upuštati se u dublju raspravu sa nekim ko, kao što rekoh, bezobrazno pojednostavljuje, a nema pojma o čemu priča.
By Sixto
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2370255#p2370255]Dirrty napisao:[/url]@Dominion

...

Usled apsolutnog odsustva bilo kakvih kvalifikacija, očekivano je da će se baviti najčešće ilegalnim radnjama, a da će njihovo mesto stanovanja biti u neposrednoj blizini gradskog područja koje pruža najviše mogućnosti za takvu vrstu delatnosti.

Da li ti zaista misliš da mogu sebi priuštiti pristojan stambeni i životni prostor bilo gde osim u nekoj vukojebini, gde im je na raspolaganju jedino mogućnost bavljenje poljoprivredom. Čak je i to pod znakom pitanja u Srbiji danas.

...
Sere mi se od vas koji smatrate da ne treba da zive u vukojebini i da su prekvalifikovani za bavljenje poljoprivredom.
Toliko ljudi u ovoj Srbiji ne zivi u krugu dvojke i jede hleb od te iste poljoprivrede da im je zlo od motike, a za rome je to boze moj, 'moranje'.

Koliko poljoprivrednika u Vojvodini ima problem sa sezonskim radnicima i ne moze da obere sa njive sve sto posadi, vec izvodi kojekakve akrobacije da mu ne propadne letina.
Ali lakse je sesti ispred sinagoge, razdrljiti sisu, dojiti deriste na ulici, sakatiti rodjenu decu... nit brige, nit pameti, nit obaveza...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!