Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By antibiotic
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2368910#p2368910]str00ja napisao:[/url]Štagod. Ko god krene da priča o nekom jedinstvenom čistom dominantnom poreklu bilo koje savremene nacije, a posebno na Balkanu, taj mozga nema. Stvari su ipak mnogo složenije od osnovnog poznavanja istorije i fizičkih odlika.

(A inače, mnogo veći broj ljudi u Srbiji je genetski blizak autohtonim balkanskim (romanizovanim, a potom slovenizovanim) starosedeocima, nego što je Turcima, ili tek Slovenima.)

Od kada su nacionalisti otkrili internet pocela je ta 'naucna' prica sa poreklima i brojanjem hromozoma. Mislim da balkanski narodi imaju najveci kompleks porekla od bilo kojih drugih na svetu bas zbog te vecite krize identiteta i pitanja "ko smo mi?" i "odakle poticemo?", a sve to zbog onog mnogo bitnijeg pitanja "kuda idemo?".

Pricu obicno zapocenju vremenom dok smo svi ziveli u plemenskim odnosima u kojima su svi licili jedni na druge zbog mesanja u uskim rodbinskim vezama stvarajuci, tako, jedan "etnos" koji se dalje sirio i rasprstavao u grupicama po balkanu.

Prvo, 'Hrvati' su genetski mozda jos pomesaniji od 'Srba'. Danas se kao 'uzorak' hrvata najradije uzimaju zagorci (severni hrvati) koji su bledunjavi i slicniji slovencima i njihovim rodjacima sa severa (Burgerland). Od poznog srdnjeg veka su se mesali sa naseljenicima iz tadasnje okupirane turske, neki su zadrzali pravoslavlje, a neki presli u katoplicanstvo i postali "hrvati". U Hercegovini su se mesali sa starosedeocima, srbima i turcima, neki su presli u islam ili pravoslavlje, neki se kasnije doselili na podrucje danasnje Hrvatske. Dalmatinci su pak prica za sebe. Oni su se najvise mesali sa starosedeocima i italijanima.

Srpski identitet je toliko jasan kao i njene granice. Sloveni su se naseljavali linijom iz danasnje Ceske sve do Grcke (makedonije), mesali sa starosedeocima, pa potom sa svima ostalima koji su za vreme turske dolazili do granica sa evropom. Mesanja stanovnista ipak nije islo toliko jednostavno i brzo. Genetska raznolikost dolazi od toga sto su razna plemena naseljavala susedne geografske oblasti, pa su se tek kasnije priblizili jedni drugima, kroz istu veru uglavnom.

Kod Srba definitivno ima manje slovenskog gena. Mozda ga najvise ima u Vojvodini od plemena koja su se naselila povlaceci se od turaka u 17 i 18 veku i slovenskih starosedelaca. Postoje ( ili su barem postojale do skoro) pojedine "oaze" slovenskog dominatnog gena i u nekadasnjoj balkanskoj turskoj, a to je u mekodoniji, bosni i nekada na kosovu i metohiji. Uglavnom u teze prohodnim planinskim oblastima ( kazu da su turci bili suvise lenji da bi se penjali po planinama).

U ostalim, prohodnijim i naseljenim oblastima ( u dolinama reka np.) prolazilo je naroda kao na sutobuskoj stanici. Starosedeoce su okupirali slaveni koji imaju zajednicke pretke sa cesima i slovacima, pa su se onda naseljavali turci i romi u vise 'talasa'. Mnogi od njih su postali 'srbi' preuzevsi pravoslavlje.

Plasim se da ce buduci sukobi medju narodima biti sve vise rasni, a manje nacionalni. To se vec oseca. Sto znaci da smo ga mi opet najebali.
Korisnikov avatar
By barni011
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2368846#p2368846]Blady napisao:[/url]To znaci da je Popay veci Srbin od Sejtana i Barnija
Moguce i to...
Nedavno je jedna moja rodjaka otvorila jednu grupu na fejsbuku tice se nase familije,prezimena i porekla.
Moje poreklo od jednog roditelja je iz Dalmacije.Prezime nam je nesvakidasnje i u tu grupu poceli da se uclanjuju i ljudi iz Hrvatske sa istim prezimenom, cak i sa istog podrucja porekla.
Polemisalo se tu o poreklu prezimena i pretcima.Niko po nacionalnosti ko je Hrvat nije znao nista o svojim precima iz doba druge polovine 19 veka.Nasu su bili pravoslavne vere i prezime se pominje na jednom maloj pravoslavnoj crkvi i pre tog vremena.
Verujem da je dosta Hrvata pokatoliceno sa kraja 19 i pocetka 20 veka, NDH.
Ovo da su Srbi poreklom Turci je smesno komentarisati.To bi znacilo da su turci sami sebe okupirali 500 godina i protiv sebe se borili.
Mesanja je sigurno bilo, ali kulturoloski Srbi nisu naslednici nicije kulture i istorije vec su ocuvali svoju.To je bitno.
Korisnikov avatar
By nsc
samo se ti tesi

najvaznije je sebe ubediti, ostale ces lako
shto se tiche prezimena, moje je takvo da chini mi se najvishe ima Hrvata, pa onda Boshnjaka muslimana (bilo u Hercegovini bilo u Sandzaku...) a ponajmanje Srba (mada ih/nas ima), iako je prezime (koje je inache, generalno, poprilichno retko) poznato po upravo srpskom slavnom pesniku chija je majka, navodno po filmu, bila toliko zagrizena pravoslavka da je sprechila zaklinjanjem majchinim mlekom :giggle: koje joj je dojio kao mali da taj pesnik ozeni tj. ne ozeni Hrvaticu jer je rimokatolkinja. :lol:
Korisnikov avatar
By TauCeti
Vest je objavljena 31. marta. Meni to smrdi na prvoaprilsku šalu :P
Korisnikov avatar
By Misfit
ali, prvi april je - koliko god da to bizarno zvučalo - prvog aprila. :D
Korisnikov avatar
By nsc
kad porasteš, kašće ti se samo
Korisnikov avatar
By TauCeti
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2369226#p2369226]Misfit napisao:[/url]ali, prvi april je - koliko god da to bizarno zvučalo - prvog aprila. :D

Ima dosta fake članaka koji se izdaju 31. marta, da bi ih ljudi videli ujutru 1. aprila, ili da ne bi bilo baš baš toliko očigledno ;)

@Stripi

Nisam gledao toliko sa strane, a ozbiljnost tvog posta me skoro navodi na to da pomislim da greh pred Bogom počinih. Nadam se da ćeš pronaći dobrote u svom srcu da mi oprostiš.

Iliti, slobodno smanji doživljaj ;)
Korisnikov avatar
By Stripi
pa ono, nije grijeh ali pobogu.
Već sam tako čitao raspravu ispod vijesti da je Emanuel Barosso, zbog slabog odziva hrvatskih birača na referendumu o ulasku u EU odlučio da sada ne prime Hrvatsku.
Koji komentari ispod!
Jednostavno ne mogu vjerovat da neko tako može popušit foru.
Korisnikov avatar
By Sunce
Ako istina ovo sto se pise - bas super. Nek se sad pobiju i oslobode Balkan jer to nije mesto njihovog primarnog porekla. Nego, neka se vrate odakle su dosli. :lol:

Mesanje sa Turcima - odlicna stvar. Ali i sa Bugarima, Grcima, Madjarima. Zato smo lepi.
:hvala:
Korisnikov avatar
By nsc
ma ja mislim da njih najvise plasi da bi to mogla biti istina
Korisnikov avatar
By nsc
koji je bio ispred a koji iza tebe? :nerd:
Uvodni tekst spada u domen kvazinauke i u njemu se ili izmisljaju podaci ili sracunato nakaradno tumace kao nekakvo ''sokantno otkrice'' sve zarad senzacionalizma i zabave. Ne postoje nikakve haplogrupe prisutne samo kod jednog naroda i nema niceg spektakularnog u rezultatima genetickih istrazivanja bilo kog evropskog naroda.

Sve se to danas moze proveriti na internetu, a laici za nekoliko sati mogu prouciti kljucne pojmove kao sto su recimo haplogrupa i haplotipovi. Isto tako moze se proveriti zastupljenost pojedinih haplogrupa medju evropskim narodima.

Kod evropskih naroda najzastupljenije su R haplogrupe (Hg R) i I haplogrupe ( Hg I) , narocito kod naroda severne i istocne Evrope, a kod naroda juzne Evrope su ceste i J haplogrupe (Hg J) i E haplogrupe (Hg E). Kod naroda bivse Jugoslavije je zastupljeno sve pobrojano tako da smo svi verovatno nekakva mesavina slovenskog i starosedelackog stanovnistva mada je sve to jako mutno jer mi i ne znamo sa sigurnoscu kakve su haplogrupe imali stari Sloveni ili starosedeoci Balkana.

Haplotipovi se menjaju tj.mutiraju. Tako su neke haplogrupe nastale pre 10 000 godina, neke pre 20 000 godina, a neke i pre 30 000 godina.Svaka haplogrupa je nastala iz neke starije.

Prema tvrdnjama eksperata danasnji narodi juzne Evrope (Grci, romanski narodi ), kavkaski narodi ( Jermeni, Gruzijci), Jevreji imaju zajednicke pretke koji su dosli sa Bliskog Istoka tokom neolita (mladjeg kamenog doba). Verovatno su tu spadali i starosedeoci Balkana koje su Sloveni asimilovali i otuda kod nas haplogrupe karakteristicne za jug Evrope.

Sto se tice Turaka oni su sami mesavina vise naroda koja se retko srece jer su asimilovali starosedeoce zapadnog dela Male Azije koji su bili bliski narodima juzne Evrope. Naravno, nema niceg sramotnog imati geneticku srodnost sa Turcima ili bilo kojim drugim narodom, ali je ono sto se navodi u uvodnom postu potpuna besmislica. Turci pored haplogrupa karakteristicnih za jug Evrope imaju i haplogrupe karakteristicne za azijsku stanovnistvo, a mi nemamo. Uostalom, oni koji su se kod nas nazivali ''Turcima'' bili su zapravo islamizovano domace stanovnistvo.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2373640#p2373640]kartografija napisao:[/url]
.... Uostalom, oni koji su se kod nas nazivali ''Turcima'' bili su zapravo islamizovano domace stanovnistvo.

Nisam bas siguran. Ne znam da su bosnjaci ikad nazivani "turcima" (sem u negativnoj konotaciji). Pre svega zbog toga sto nisu govorili turskim jezikom, a i 'opticki', kulturoloski su se razlikovali.

Mislim da su doseljenici iz male azije i juga balkana ili zadrzavali islam ili kasnije prelazili u hriscanstvo i tako, u oba slucaja, bili asimilovani sa ovdasnjim stanovnistvom.

Na kosovu, makedoniji, grckoj i bugarskoj postoji turska nacionalna manjina koja je zadrzala svoj maternji jezik (barem do nedavno ako ne jos uvek) i folklor, ali u njihovom slucaju treba uzeti u obzir sve okolnosti pod kojima su zadrzali svoj identitet.
@vel boy

Vrlo je jadno to sto radis. Toliki nedostatak obraza ne mogu da shvatim.

@ antibiotic

Naravno da mi nije namera da bosanske muslimane nazivam Turcima niti da koristim nekakve pogrdne nazive za njih kao sto bi mi rado prisio vel boy, vec da ukazem na cinjenicu da su se u proslosti tako nazivali, da to tada nije bio pogrdan naziv, te otuda i danasnja zbrka kod mnogih ko su zapravo oni koji su se nekad zvali Turcima.

Naravno da turski nisu govorili jer nisu etnicki Turci, ali su nazivani od strane drugih Turcima posto se islamizacija izjednacavala sa "poturcenjavanjem". Narod kojem je danas zvanicni naziv Bosnjaci je nazivan Turcima od samih pocetaka svoje islamizacije. Vuk Karadzic opisujuci narode u Bosni naziva islamsko stanovnistvo Turcima jer ih tako svi zovu premda kako kaze Vuk ''turski ne zna ni od hiljade jedan''. Naravno u njihovoj etnogenezi turski element nije preovladjujuci jer bi inace govorili turski. Taj je narod nastao mahom od islamizovanog stanovnistva BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske (nakon sto su se Turci povukli iz delova danasnje Hrvatske i naselili mahom u zapadnoj Bosni).

Taj termin u proslosti nije imao pogrdnu konotaciju, pa zato i Andric u svojim romanima domace islamizovano stanovnistvo naziva Turcima.

Vec na prvim stranicama romana "Travnicka hronika" kaze se ovo:

"To je vazilo u prvom redu za Turke koji zive u samoj varosi."

Nekoliko citata iz romana ''Na Drini cuprija'' :

"...a kasabalijski Turci drže mnogo do propisa Islama, utoliko više što su svi oni skorašnji Turci i nema gotovo nijednog koji ne pamtiili oca ili dedu kao hrišćanina ili taze poturčenjaka..."

"A sutra, kad svane dan, odlazili su i Turci i Srbi na svoje poslove, sretali se ugašenih i bezizraznih lica....."

"Bilo je u kasabi i Turaka i Srba koji su tvrdili da su svojim ušima čuli tutanj "Karađorđevog topa".

"Kako se sukob u Srbiji širio, sve je više traženo od bosanskih Turaka da daju ljude za vojsku i da doprinose za njeno opremanje"

"Prvi ljudi iz čaršije, pošto su smestili čeljad po kućama, tursku po turskim, hrišćansku i jevrejsku po hrišćanskim....Izmešani Turci, hrišćani i Jevreji..."

Naravno moglo bi se citirati do sutra, ali mislim da je i ovo dosta.

I termin Bosnjak je u proslosti imao drugo znacenje.To je zapravo arhaicni naziv za Bosanca , odnosno Bosanac i Bosnjak su sinonimi i oznacavaju regionalnu pripadnost.

Tako u cuvenom komadu "Jazavac pred sudom" Petra Kocica , glavni lik David, inace srpski bosanski seljak, kaze naravno ironicno ovo:

" za nas, blentave Bošnjake, i nije drugo..."
Korisnikov avatar
By antibiotic
wow ovo je bilo iscrpno @kartografija :)

Nije bitna pogrdna konotacija, ni Andric. Nazivati muslimansko stanovnistvo turcima je i tada bilo pogresno. Pitanje je kako su oni sebe nazivali?

Odvajanje po veroispovesti je ucinilo da se vremenom prodube razlike, ali je ostalo to da se ljudi vise razlikuju u zavisnosti iz koje prirodno- geografske regije dolaze nego po linijama drzavnih granica, ili po veroispovesti.

Verujem da je naziv "bosnjak" takodje nije sasvim ispravan za bosanske muslimane, kao sto "makedonci" nije sasvim ispravan za makedonce, ali tako su odlucili da bude, njihova stvar i odluka.

baj d vej, srpska istorija nije ugrozena i ne treba je poistovecivati sa pravoslavljem. nema potrebve za intervencijama 'spasavanja srBstva', jer je vise pogubno nego koristno i ime puno neistina. na istoriju treba gledati sa naucne strane i hladne glave. mozda nema veze s temom ali cisto da napomenem.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2373824#p2373824]kartografija napisao:[/url]@vel boy

Vrlo je jadno to sto radis. Toliki nedostatak obraza ne mogu da shvatim.
a shta to radim, molim te? smeta ti shto se drzim chinjenica i shto I call a spade a spade?

jadno je kartografijo shto ti je intelektualni potencijal okovan u okovima smiloshevicevsko-satelitske politike devedesetih, eto shta je jadno i bezobrazno.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2373824#p2373824]kartografija napisao:[/url]@ antibiotic

Naravno da mi nije namera da bosanske muslimane nazivam Turcima niti da koristim nekakve pogrdne nazive za njih kao sto bi mi rado prisio vel boy,
Nishta ja tebi ne zelim da prishivam. ja sam se chak bio juche sasvim slozio s tvojim postom ovde ni ne razmishljajuci dublje (a sve u cilju da ne mislish da te mrzim ni da imam neki pik na tebe, u cilju da imamo fer i razumevajuce korisnichke odnose) o onom shto je antibiotic uzeo korektnije da ispravlja. kazem korektnije ispravlja kada sam ubrzo kasnije video tvoje napade i klevete na pacifistichke umerene Srbe u temi o Jolie-inom filmu. tu si pokvario/la kartografijo stvar razotkrivshi konachno svoje pravo lice.
to je sve.
Korisnikov avatar
By Sunce
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=867809" target="_blank

Kako objašnjavate reakcije na rezultate istraživanja kampanje "iGenea"?
Naši mediji su pominjali da su Srbi "dominantni Sloveni" zato što imaju 30 odsto haplotipskog uticaja koji se vezuje za stare Slovene, pri čemu su prećutali podatak da Mađari imaju 35 odsto ovog uticaja. Ne mislim da je bilo koji od ovih procenata bitan, posebno što će sigurno biti menjan, ali to jako dobro ilustruje potrebu da se izvlače jednostrani i netačni zaključci koji neguju neku usađenu mitologiju. Naravno, potpuno je pogubno što se naučni rezultati izvlače iz konteksta i zloupotrebljavaju. Što je nivo obrazovanja niži i društveno negovanje ksenofobne ideologije veće, a to je trenutno stanje u svakoj državi ovog regiona, biće izraženije izopačeno tumačenje naučnih rezultata. Nije redak slučaj da i sami naučnici podlegnu takvim društvenim kretanjima.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!