Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2364179#p2364179]barni011 napisao:[/url]
Sad pogledaj ko su ateisti a ko vernici na forumu i ko ima kakve stavove prema suprotnoj strani pa da zakljucimo vise nad kim se vrsi "progon" nad ateistima ili nad vernicima.
Nad religioznim se mora vršiti "progon" jer totalne gluposti predstavljaju kao apsolutnu i neporecivu istinu. Njihovo razmišljanje i rezonovanje stvarnosti je uvreda za bilo koji oblik inteligencije.

Religija ubija slobodnu misao, koči razvoj i evoluciju, stvara mentalni kavez, i pretvara ljude u poslušne ovce kojima je lako manipulisati. To je njena svrha.

Ja nikada neću tolerisati religiju, niti ću se ustručavati da nazivam religiozne ljude imbecilima. To je zlo koje treba istrebiti zauvek i smatram moralnom obavezom svakog iole inteligentnog čoveka da ne podržava, već osuđuje najstrožije, takav oblik mentalne degradacije.
Korisnikov avatar
By svejedno
^zameni rec 'religija' sa 'crkva' i slozicemo se ,)

..

'religija' je predivna alegorijska prica puna velikih istina.
Korisnikov avatar
By Tungi
svejedno napisao:

a ateisti, na ovom forumu, a i sire na internetu, prosto izbacuju svoje frustracije zbog toga & smatraju da su uhvatili 'istinu' za muda & mnogo seru.

stasad.

A zašto ti sad generalizuješ?

Nisam vernik, a nisam ni grlati ateista. I sve mi je ok, dok neko poput barnija ne počne da drži molebane nad onima koji ne misle kao on i koji utehu ne vide u religiji.
Korisnikov avatar
By svejedno
ok, izgeneralizovah ga, jabah mu kevu, slazem se.

a isto tako generalizujem i navijace crkve.

..

odn - pogresih, jel.

trebalo je da napisem 'neki ateisti'.

hvala na ispravljanju .)
Korisnikov avatar
By Mage
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2364240#p2364240]svejedno napisao:[/url]

'religija' je predivna alegorijska prica puna velikih istina.
Religija je bajka/priča/fantazija/umotvorina/alegorija, ali vala nije istina. To što mi ljudi volimo da generalizujemo i stvaramo proste modele stvarnosti kako bi smo si olakšali njeno tumačenje i analizu, ne znači da je ona stvarno takva.

Ne postoje jednostavni odgovori i univerzalna rešenja za sve životne probleme i nedoumice. Univerzum je izuzetno kompleksan... daleko kompleksniji nego što naši jadni umovi mogu i da predpostave. Sve ima svoje granice primenjivosti.
Korisnikov avatar
By svejedno
e, sto se bas tih granica tice - ja mislim da postoje i stvari prejednostavne da bi nas mozak mogao da ih shvati.

opet, dao sam sebi za pravo da odredim da su neke stvari poput - ne ubijaj etc. - istinito dobre.

mozda gresim.

..

a za ostalo.... znas da ja ne smatram istinitim nista sto nisam ja, odn. moje iskustvo.
solipsizam, jbg.

..

al neke stvari u platonovim delima, vedama, bibliji etc. su...mudrosti, jbg.

mozda gresim i tu.
Verujem da se čak i oko "ne ubijaj" može razviti naučna, filozofska i moralna rasprava na 100 strana... bez konačnog zaključka :)

A tvoj solipsizam razumem i podržavam... I sam sam sklon da sumnjam u sve. Jbg bavim se naukom.

A to da li su reči u "svetim knjigama" "mudrosti" opet zaslužuje sopstvenu diskusiju i analizu. I opet, ne treba generalizovati, moramo uvek biti svesni granica svake "mudrosti".
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2364250#p2364250]Mage napisao:[/url]Verujem da se čak i oko "ne ubijaj" može razviti naučna, filozofska i moralna rasprava na 100 strana... bez konačnog zaključka :)
xeeeee..bas to.

..

e, al ova tema mi je do sada, iskreno, najbolja rasprava o religiji na ovom forumu.
ok, pocela je sa 'ljudi veruju u zenu od rebra' etc....... i ladno se pretvorila u inteligentnu raspravu (poput onih koje ti & ja cesto vodimo na razne teme)

..

ja sam ponosan na forum ,)
By Kragi
:neznam: stvari tipa kada (ne)smem da prisijem dugme na kosulji ili kada (ne)smem da jedem cokoladu.
Takodje bih mogao da naucim i 'oce nas' kao i to kako da u svoje odevanje ubacim onaj drveni krst na koncicu sto se nosi oko vrata, premda su sad brojanice vise in ;)
Korisnikov avatar
By svejedno
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2364246#p2364246]Mage napisao:[/url]
Ne postoje jednostavni odgovori i univerzalna rešenja za sve životne probleme i nedoumice. Univerzum je izuzetno kompleksan... daleko kompleksniji nego što naši jadni umovi mogu i da predpostave. Sve ima svoje granice primenjivosti.

e, setih se jedne genijalne pesme za tebe (koja pocinje bas od platona, ide preko kopenhagena sve do solipsizma, lol):

text pocinje na 0:55

If someone grew up in a cubicle as Plato once suggested
They would only know the cubicle and not the world outside it
And they wouldn't view the cubicle as something geometric
We only know it's a cubicle because we live outside it

Now the one inside the cubicle can't comprehend his measurements
Because measurements are models made up for and by observers
Relative to their position on the outside of the cubicle
Though understand objectively so they can study further

If I grew up in a cubicle the walls limit my universe
I have no knowledge of the entirety like the outsiders do
If you follow what I say and can swallow the powdered water
Close your eyes and open your minds, this one's for you

The brain equals a cubicle we'll never think outside it
Now inside we wanna try to tie a diagram to modify them
I'm a man that's a hybrid of a body of a pirate
Of a soul that can fly without control

Realizing the brain takes in six billion signals per second
Most of which are hidden and not given to the senses
We're limited to a few futile primitive tools of perception
Living in a universal pool of first hand deception

The mind's job is to receive the signals
And block out the ones that don't coincide with imprinted symbols
That way the information you obtained is recognized
Reality is thinkable and comparable to space and time

It makes a map of the territory that gives us
The topic of the Copenhagen interpretation of modern quantum
Physics which states -- we don't know the meal
We only know the menu that our brains tell us is real

We don't know the rules of our heads
From inside these (heads)cubicles we cant see the truth

No one really knows exactly what happens when we think
Therefore we can never really ever know anything

This is the consciousness revolution
You got the right to think
Don't think about it just do it
(repeats stanza til fade out)
Korisnikov avatar
By smaug
A da - mogu da nauce i da bog ne ume da pise poeziju.
Korisnikov avatar
By smaug
Ateisiti takodje mogu da od vernika nauce da oni (vernici) padaju na razna mazanja ociju (zapakovana u celofan 'losa poezija') i da to zovu 'sustina'.
Korisnikov avatar
By svejedno
ja nisam vernik.

..

jos manje sam 'vernici'.
Korisnikov avatar
By smaug
Onda se nista od ovog gore ne odnosi na tebe.
:shrug:
Korisnikov avatar
By svejedno
pa naravno da se ne odnosi na mene.
(mislim, moze da se odnosi, al to je skroz irelevantno - netacno je, jel)

..

samo ni najmanje nije jasno na koga se tacno odnosi.
Korisnikov avatar
By smaug
Ateisiti takodje mogu da od vernika nauce da oni ( vernici ) padaju na razna mazanja ociju (zapakovana u celofan 'losa poezija') i da to zovu 'sustina'.

Eto.
Na njih.
Ne na tebe.
Ti nisi vernik.
svejedno nije vernik.

:putnik:
Korisnikov avatar
By svejedno
znam da se ne odnosi na mene, kazem.

..

ali koji vernici? svi?

ili samo taj sto tvrdi da je video raj?
Korisnikov avatar
By smaug
Ne svi. Samo oni koji se slazu da bog ne ume da pise poeziju ali da zna da kaze sustinu.

Sad vec :auto:
Korisnikov avatar
By svejedno
aha.

pa...ok.

mozda si u pravu.

verovatno nisi, doduse.
Korisnikov avatar
By bern
ovaaaaaj, koja je razlika između ateista i vjernika? :) i šta jedni zaluđenici mogu da nauče od drugih?
Korisnikov avatar
By antibiotic
biblija je pisana poput nekakvog manifesta za novo doba sa puno bajki i u njen se sadrzaj bukvalno verovalo ( neki jos uvek veruju) prilicno dugo. moze se reci da je alegorijsko/simbolicko tumacenje biblije doslo prilicno kasno, onda kada se 'nije imalo vise gde' u izbegavanju istina kao sto je np. ona da zemlja nije centar univerzuma...
uvodjenje alegorije je samo opravdavanje neceg sto definitivno ne moze vise biti istina, samo zbog toga sto religija daje prostor slobodnoj interpretaciji i tako moze, cini se, u nedogled. medjutim, tamo gde je nauka jos uvek nemocna ili nesigurna vernici preuzimaju kao 'svoj reon' i tu ne koriste alegoriju, vec su prilicno sigurni da je sve to stvoreno od boga.
odavde potice njihov dupli standard pomesan sa licemerjem: vecito 'guranje' boga u nauci jos uvek malo poznate/nepoznate oblasti, ne u cilju dostizanja istine, vec odrzavanja svog napuhanog balona i svog konfora.

mislim da su vernici ti koji ovaj konflikt oko 'boga' dozivljavaju kao rat u kojoj moze biti samo jedan apsolutni pobednik (verovatno iz ocaja). njihovi argumenti se iznose kao kecevi iz rukava kako bi u ovoj partiji dobili jack pot. diskusije o 'bogu, univerzumu i svemu ustalom' se ne vode na takav nacin, to nije naucni, niti humani stil, a u isto vreme ni stil ateista.

u 'svakodnevnom zivotu', pak, ono sto odrzava ljude da veruju u boga, nisu 'sveti spisi', vec svi ti 'znakovi' na svakom koraku koje primecujemo - dobrim delom nastali iz maste, halucinacija i praznoverja. ja ih, licno, ne ignorisem ( sto bi rekao jedan filozof: ne verujem, ali ljudi kazu da deluje), zivot mi je prebukiran simbolima svih vrsta, ali to i dalje daleko od dobrog razloga da verujem u postojanje svemocnog, ili simbolickog-svemocnog, ili bilo koju (di)verziju istog koju cu vecinto da izvlacim i oblikujem iz 'malog mozga' samo zato sto nemam pravog objasnjena za sva mala i velika cuda koja se meni i svima nama povremeno desavaju.
Korisnikov avatar
By svejedno
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2365085#p2365085]antibiotic napisao:[/url]
odavde potice njihov dupli standard pomesan sa licemerjem: vecito 'guranje' boga u nauci jos uvek malo poznate/nepoznate oblasti, ne u cilju dostizanja istine, vec odrzavanja svog napuhanog balona i svog konfora.

mislim da su vernici ti koji ovaj konflikt oko 'boga' dozivljavaju kao rat u kojoj moze biti samo jedan apsolutni pobednik (verovatno iz ocaja). njihovi argumenti se iznose kao kecevi iz rukava kako bi u ovoj partiji dobili jack pot. diskusije o 'bogu, univerzumu i svemu ustalom' se ne vode na takav nacin, to nije naucni, niti humani stil, a u isto vreme ni stil ateista.
sve se slazem.

osim sa tim da 'nenaucni, nehumani & neobjektivni stil' rasprave o 'bogu, smrti, univerzumu i svemu ostalom' nije stil ateista.

nekih, jel.

..

nije stil agnostika - agnostici su ti koji su otvoreni inteligentnoj & objektivnoj raspravi.

..

a posto su ateisti vec zauzeli definitivan stav oko tih pitanja - prosto ne mogu biti objektivni.

vrlo jednostavno.

..

pogledaj raspravicu sa smaug, recimo - a nju smatram inteligentnim ali iskljucivim, neobjektivnim, 'verujucim' ateistom - i po onome sto je ona napisala moze da se izvuce zakljucak da

'ateisti mogu da nauce od vernika -

- da bog pise losu poeziju,

da je poruka da -- se sva ljudska sranja svode na ljude i njihovo delanje (dakle ne na samu religiju ili demokratiju ili ljudska prava etc - vec na ljude koji ih zloupotrebljavaju) -- pogresna,

i kako izgleda "karta raja".'

dakle - nonsense & floskule.

..

stoga - debilni vernici su identicni debilnim ateistima.

odn nijedni nisu sposobni za objektivno razmatranje problema 'boga, smrti, univerzuma i svega ostalog' - no se hvataju floskula & 'vade keceve iz rukava iz ocaja'.
Korisnikov avatar
By antibiotic
@svejedno

ima dosta balavurdije medju samoproklimovanim ateistima, definitivno. Po mom skromnom misljenju svet se deli na ekstreme i neekstreme, ma kakav stav zauzimali o bilo cemu. Kanda da je to veci problem od samog pitanja (ne)postojanja boga. To je slicno kao kada u nekoj zapadnoj zemlji dodje do porasta antisemitizma zbog porasta broja muslimana kojima ne pada na pamet da se menjaju...

Ateisticki stav, kako je meni poznato, je da "nema dokaza da bog postoji (zato nemam razloga da verujem da postoji)", a ne "bog definitivno ne postoji".

evo sta sam jednom napisao o agnosticizmu:

"Agnosticizam mi je oduvek zvucao kao kompromis izmedju teizma i ateizma koji se, u principu, ( u vecini slucajeva) zasniva na neznanju ili nezainteresovanosti.
Koliko je to dobro ili lose verovatno zavisi od individualnih stavova, mada su generalno otvoreniji za prihvatanje postojanja 'nekog negde' boga odbijajuci da upraznjavaju religijske rituale.
Upravo zbog toga sto se agnosticizam po definiciji zasniva na "Ne znam/Nemoguce je znati" mozemo reci da se radi o stepenu manje zainteresovanosti, jer ce se ateista potruditi da sagleda dokaze o negovom (ne)postojanju i iz toga izvuci logicki zakljucak.
Ateiata, dakle, nece reci "Bog ne postoji", vec "Nema dokaza da bog postoji", sto je bitna razlika. Ni agnostik, ni ateista ne odbaciju mogucnost postojanja boga, samo sto agnosticima nisu dovoljni naucni dokaza kako ne bi verovali.
Kada kazem "nezainteresovanost" mislim da veliki broj ljudi koji sebe smatraju agnosticima, a da ih ne interesuje da se opustaju u debate o (ne) postojanju boga.
Logicki gledano "tvrdi ateizam" ne postoji. Mogu biti samo '(ne)tolerantniji' prema teistima, odnosno manje ili vise zastupljeniji u odbrani ateistickih stavova.
Takodje, ima onih ateista koji se ne zadovoljavaju time da puste druge da veruju u sta hoce, jer to jako utice na dalje tokove razvoja jednog drustva."
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Stani malo, berne, kada si već toliko spreman da nalepiš etikete, zašto ne bismo onda krenuli da fino, po opštem verovanju, da ja krenem da kažem da agnostici ne vole puno da razmišljaju ni o čemu?! Jer stvarno sa svakim sa kojim sam pričao, nema razloga da kaže da je agnostik, nego jednostavno mu odgovara da se odmara u tampon zoni i da se iskreno zalaže ni za šta.

Drugo, je l ti, svejedno, svaku raspravu moraš da okreneš na ličnu i emotivnu raspravu?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!