Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Verovatno najdosadnije pitanje koje možete postaviti u vezi sa religijom je - da li je cela stvar oko nje “istinita”. Međutim, možda bi trebalo da sve posmatrate iz drugog ugla; nemojte se pitati da li Bog postoji ili ne, već probajte da razumete argumente vernika da je on ipak tu negde.

I ateisti mogu pronaći sporadično korisnu, interesantnu i utešnu religiju. U svetu prepunom fundametalista i sekularnih sorti moguće je uspostaviti ravnotežu između odbacivanja vere i selektivnog poštovanja verskih rituala i koncepata.

Greška modernog ateizma je previd koliko aspekata vere može ostati relevanto čak i nakon otpisivanja njihovih centralnih načela.

Kada ateisti jednom osete da moraju da prestanu da se klanjaju pred vernicima ili da ih omalovažavaju – otkriće religiju koja će im pomoći da ublaže neke od najistrajnijih bolesti svetovnog života.

Obrazovanje

Religije su vrlo efikasne kada je reč o obrazovanju jer znaju da mi sve zaboravljamo. Zasnovane su na ponavljanjimaa, oratorijuma i kalendaru; svaki dan u godini znači nešto. Jevrejski i katolički kalendari su remek-dela sinhronizacije: svaki dan nas podeća na neku važnu ideju. Možda ćete morati da ponavljate važne istine između 4 i 8 puta dnevno.

Um i telo

Religije znaju da imamo i telo pa svoja sagledavanja integrišu sa fizičkom aktivnošću. U zen budizmu nije dovoljno samo da slušate predavanja, već imate uz to i ceremoniju ispijanja čaja koja upotpunjuje filozofske lekcije.

U judaizmu se, uz duhovno pročišćenje, morate uroniti i u mikve kadu.

Religije znaju da, ako želite da doprete do uma, morate da prihvatite dominantnu ulogu koje telo i emocije imaju nad nama.

Zajednica

Na svetu ne manjkaju barovi i restorani, ali ljudi ne prihvataju lako strance za prijatelje. Na žurkama gosti ne razgovaraju međusobno dok ih domaćin ne upozna.

Religije su poput domaćina: njihove zgrade i rituali nam dozvoljavaju da izrazimo latentnu društvenost koja se krije ispod naše hladne spoljašnjosti.

Religija nas suočava i sa onima koji su različiti od nas i pomaže nam da pokažemo da postoji ljudskost u svima nama.

Kultura i muzeji

Hrišćanstvo ne propušta priliku da nam pokaže čemu služi umetnost: ona nas uči kako da živimo, šta da volimo i čega da se plašimo.
“Gledaj u lik Bogorodice ako želiš da znaš šta je nežnost.”
"Pogledaj scenu 'Raspeća' ako želiš lekciju iz hrabrosti".
"Neka te 'Tajna večera' nauči kako da ne budeš kukavica i lažov".
Glavna stvar je da takve poruke ne govore ništa o kvalitetu samog dela. Šta ako bi moderni muzeji imali na umu to hrišćansko poimanje umetnosti; da li bi promenili način na koji predstvaljaju svoje zbirke?

Hodočašća

Religije pokazuju visok stepen razumevanja naše želje za putovanjima. One prihvataju da čovek ne može postići sve što treba ako ostane kod kuće. Ali one putovanja vide kao način da se obave rituali i upoznaju sveta mesta. Svi želimo da nas putovanja promene, religije poštuju tu želju na pravi način.

Ateisti moraju da izdvoje sve ono lepo, dirljivo i mudro iz vere od onog za šta se čini da nije istina.

Mudrost vere pripada celom čovečanstvu, čak i onim najracionalnijim ljudima i zaslužuje da bude selektivno prihvaćena i od najvećih neprijatelja natprirodnih objašnjenja. Religije su s vremena na vreme previše korisne, efektne i inteligentne da bi bile prepuštene samo vernicima.

B92
http://www.b92.net/zivot/antitabu.php?y ... _id=590259
Korisnikov avatar
By Tungi
I ateisti mogu pronaći sporadično korisnu, interesantnu i utešnu religiju.

Dusebrižnički.

A da se vernici nauče toleranciji?
Tekst je površan i debilan. Ali od B92 Manje, ekspertkinje za sladoled, očekivati da na jednom od svojih portala objavi nešto smisleno je kao očekivati od "Kurira" da ne objavi laž ili od "Nove srpske političke misli" da uposli nekoga k'o nije ružan.

:skijanje:
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2362154#p2362154]barni011 napisao:[/url]
Religija nas suočava i sa onima koji su različiti od nas i pomaže nam da pokažemo da postoji ljudskost u svima nama.
najbitniji deo a tako chesto nazalost ignorisan upravo od strane brojnih samozvanih i takozvanih religioznih.

inache, tekst zapravo i nije losh ali izgleda kao da vishe govori o kako bi trebalo da bude a nazalost prechesto nije umesto shto pretendira da opisuje kako je. dakle, kamo srece, kamo puste srece da su u svakodnevnoj realnosti religije i religiozni onakvi kakvim ih se opisuje u tekstu.......
By Ulix
Tekst je uvredljiv po svakog ko je religiozan.
By Glasnik
Za mene ovde uopšte nije pitanje ko je vernik a ko ateista.
Ljudi koji su ekstremisti i isključivi biće takvi nezavisno od toga da li se deklarišu kao hrišćani/muslimani/neki_treći ili kao ateisti.
Iz svega možeš izvući pouku, pa tako i iz nekih religijskih spisa aka Biblija i sl. I odlično možeš razgovarati i s vernicima i s ateistima, ali ne svim.
Postoje otvoreni ljudi s obe strane od kojih razne stvari možeš da naučiš i to je super.
Samo treba znati razvijati kulturu komunikacije.
Kod nas ona gotovo da ne postoji. :shrug:
Korisnikov avatar
By Mars
Divno ti se slaže avatar uz post

:lol:

OT: slažem se da rezultat te interakcije zavisi od vrsta i tipova kako vernika tako i ateiste u njoj.
Korisnikov avatar
By antibiotic
religija je totalno gubljenje vremena, ako mi je do naucne fantastike procitacu knjigu.
sve navedene stavke su zamenljive iskustvima koje covek moze da prozivi i bez religije. ona nema ekluzivno pravo na bilo koju duhovnu ili emotivnu kategoriju.

tekst je pisan kao da ateisti imaju nekakvih predrasuda prema vernicima.
no, dobro, postoje jos puno mesta gde bi se ateisti i vernici mogli susresti, samo sto su vernici uglavnom zatucani i ne dozvoljavaju nista da im udje u glavu.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Ja sam od jednog vernika naučio da je teorija relativiteta oduvek stojala u Kuranu.
Samo nismo to primetili dok je Ajnštajn nije otkrio.
Korisnikov avatar
By svejedno
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2362237#p2362237]KorvinOdAmbera napisao:[/url]Ja sam od jednog vernika naučio da je teorija relativiteta oduvek stojala u Kuranu.
Samo nismo to primetili dok je Ajnštajn nije otkrio.

hm...za teoriju relativiteta & kuran ne bih znao reci (iako kuran jesam citao) ali mnoga saznanja npr. moderne teorijske fizike se zaista poklapaju sa tvrdnjama vedskih textova o svemiru & njegovom nastanku & eventualnom kraju & eventualnom ponovnom pocetku etc.

..

a i jung je recimo stosta naucio (i preneo) iz raznih tu nekih skola misticizma. i to se i dan danas smatra naucno validnim.

tak da ne bih ja sve to olako odbacivao.

..

ot: text je u sv sl glup. b92, rubrika zivot? lol
Korisnikov avatar
By blenta
pa mogu da nauce
malo da se opuste i puste mozak na pasu :)
Korisnikov avatar
By svejedno
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2362256#p2362256]blenta napisao:[/url]pa mogu da nauce
malo da se opuste i puste mozak na pasu :)
off: a vidis, zanimljiva stvar, iako nisam vernik (odn agnostik sam... recimo) ja takvo misljenje imam i o vernicima i o ateistima.

..

doneses sud o necem sto ne mres znati & cao. opustis mozak.

ne razmisljas vise.

..

edit - zapravo bas zbog toga nisam ni vernik ni ateista, lol
Korisnikov avatar
By Vel boy
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2362185#p2362185]Glasnik napisao:[/url]Za mene ovde uopšte nije pitanje ko je vernik a ko ateista.
Ljudi koji su ekstremisti i isključivi biće takvi nezavisno od toga da li se deklarišu kao hrišćani/muslimani/neki_treći ili kao ateisti.
Iz svega možeš izvući pouku, pa tako i iz nekih religijskih spisa aka Biblija i sl. I odlično možeš razgovarati i s vernicima i s ateistima, ali ne svim.
Postoje otvoreni ljudi s obe strane od kojih razne stvari možeš da naučiš i to je super.
Samo treba znati razvijati kulturu komunikacije.
Kod nas ona gotovo da ne postoji. :shrug:

:up:

i samo da kazem da je najbolja ili bar jedna od najboljih poruka svetih ili "svetih" knjiga- ne radi drugome ono shto ne bi zeleo da ti se radi. uz druge poruke koje se slazu s tom i koje se slazu s dobrotom ljudskog srca (ko poseduje) i univerzalne etike i istinskog morala iliti progresivnog zdravog razuma (kako ja volim reci) :) , stvarnog poshtenja, stvarne pravednosti.
Korisnikov avatar
By Blady
Sta ateisti mogu da nauce od vernika?

nada.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2362333#p2362333]Mali-Princ19 napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2362320#p2362320]HalfJack napisao:[/url]Što mogu naučiti od vjernika? Pa mogu naučiti kako biti potpuno iriitantan bez ikakvog smisla mljeti nekakvu pizdariju koja će svima ostalima ići na kurac.
+1
mislim da su to vec dobro naucili ,)
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Dodao bih jos da mogu nauciti da daju sebi za pravo da tvrde sta postoji a sta ne, sto su takodje lepo naucili.
Mene je razgovor sa vernicima doveo do toga da sam danas "praktični ateista", tako nekako. Iz želje da budem dobar vernik, ispitivao sam "vernike" oko sebe zašto/kako/čemu sve to - niko mi nije dao nijedan normalan odgovor. A tek što nemaju pojma zašto se neke stvari radi za tamo neki praznik, ccc...
Onda sam tako čitao sve i svašta, pa sam shvatio da sam budala.
Ironija je što sam krstio dvoje dece... Nikako majku nisam mogao da ubedim da to ne želim i neću da radim, ne sluša me žena nikako.
Proklet bio dan kad sam kršten!
:jbg:
Korisnikov avatar
By antibiotic
@АlexxэlA ateista se ne postaje zbog toga sto ne dobijes zadovoljavajuce odgovore od vernika o bogu, vasioni i svemu ostalom (ili jos manje zbog toga sto popove ne mozes vise ocima da gledas), vec zbog logickog zakljucka da bog ne postoji.
meni je mnogo verovatnije da smo pelcovani od vanzemaljaca, ako vec nismo nastali slucajem, mada se ni prirodna selekcija ne desava slucajno.

To sto sam krsten kao mali ili nisam meni je potpuno svejedno, sem sto je krstenje samo po sebi skoro ravno krivicnom delu.
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
da napisu knjigu u kojoj ce uvek naci parafrazirana opravdanja za sva svoja (ne)dela? :nerd:
Korisnikov avatar
By antibiotic
tekst polazi od toga da su ateisti emotivno i duhovno retardirani, pa ce sad vernici da ih nauce kako da postanu bolje, produhovljene i svestrane osobe...

[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2362276#p2362276]Blady napisao:[/url]Sta ateisti mogu da nauce od vernika?

nada.
ne slazem se,
ateisti su u proseku optimisticniji od vernika, a i obrazovaniji, tj. manje ce da kukaju nad tragicnom sudbinom planete, vec ce biti prvi koji ce je poboljsati, a i ne cekaju da im sreca padne s neba.
Ovisi o kojim se vErnicima radi, barni. Ja kao pogan npr. se beskrajno divim posvećenim muslimanima koji se striktno drže časnog Kur'ana. Takva je recimo bila moja pokojna baka. :osama:

Ukoliko bih pretpostavio da misliš na pravoslavce, u tom slučaju bih rekao malo što, a kad su konkretno u pitanju gay pravoslavci onda -- ništa normalno. :kafa:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!