Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Mars
Кинески језик осваја Србију

БЕОГРАД – У току је припрема пројекта, којим ће бити омогућено учење кинеског језика у основним школама, и то факултативно. После одређеног периода, врши се процена како би се видело да ли заиста постоји довољно интересовање да се овај програм уведе на дуже стазе – каже Весна Фила, помоћник министра просвете и науке за развој образовања и међународну просветну и научну сарадњу.

klik

Šta mislite? Što da ne? Vrediš koliko jezika govoriš? Možda da mu se dalo malo po nekom evropskom jeziku? Politika? Praksa? Nužda zakon menja? Vizija? Volim chop suey i hoću da ga naručujem u originalu?

Slika
Korisnikov avatar
By Tot
Dobro je proširiti mogućnost učenja stranih jezika tako da bi pored engleskog učenici birali drugi (i treći) strani jezik. Ali uvođenje kineskog bez obaziranja na kulture koje su nam bliže ili srodne - recimo potpuno ignorisanje turskog jezika- je voluntaristički akt bez većeg značaja.
Korisnikov avatar
By Mars
Slažem se.

Al kontam da je to ono: ne daj bože turski-šta bi reko Karađorđe da se digne (ne bi se mnogi glava nanosili, Tijanić)

:zid:
Korisnikov avatar
By Tot
Evo gore sam u delu rečenice "...i srodne" zamenio u "ili srodne" da ne pretpostavljam unapred činjenicu o srodnosti srpske i turske kulture. Ali one jesu u izvesnom smislu bliske. Isključimo kao kulturni fenomen Tijanića i ostale elemente istočnjačkih despotija i usredsredimo se na ono što nas još spaja a mnogo je toga.

Ko u Srbiji govori dobro Makedonski i Slovenački jezik? Posle gotovo pedeset godina življenja u istoj državi! I sad opet kineski jer je procenjeno da je kineski ekonomski bum za nas bitniji od modernizacijskih tendencija u Turskoj.

Da li je mladim ljudima koji su na Trgu republike u Beogradu pre godinu dana ,posle onog cunamija, izrazili solidarnost sa japanskim narodom omogućeno da u školama uče japanski (kad smo već kod orijentalistike)?

Zakljucak: ministarska ekipa koja uvodi kineski u srpske škole, nažalost, nije rukovođena kulturnim motivima.
Korisnikov avatar
By barni011
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2362050#p2362050]Tot napisao:[/url]Dobro je proširiti mogućnost učenja stranih jezika tako da bi pored engleskog učenici birali drugi (i treći) strani jezik. Ali uvođenje kineskog bez obaziranja na kulture koje su nam bliže ili srodne - recimo potpuno ignorisanje turskog jezika- je voluntaristički akt bez većeg značaja.
Joj kad ovo neko napise na gej forumu na kome se ni sopstvena kultura ne postuje a predlaze se da se uci komsijina tj. Turska.

Kineski jezik govori petina planete...najstariji kuran je napisan na kineskom jeziku.
Korisnikov avatar
By Blady
^ I onda se pojavis ti sa svojim cuvenim iritirajucim recenicama.
Da TI nekome nesto das do znanja, od cega mi svaki put sere.
Jbte vise :roll:

Ot - Podrzavam, svidja mi se :)
Korisnikov avatar
By Blady
^ Vrlo dobro znam sta je najbolje za moju stolicu.
A to si ti, volim kada se dobro iserem posle tvojih postova.
Ne trebaju mi tvoji saveti.
Korisnikov avatar
By barni011
Ta recenica koju si citirao se odnosila na post forumasa koji je predlagao da se uci turski jezik umesto Kineskog.
Sto se mene tice sto vise jezika covek zna to je bolje za njega.Ali ako bi morao da biram izmedju gore dva pomenuta svakako bi izabrao kineski.
Koliko sam ja shvatio prvi post u temi ovo nije predlog da Evropa uci kineski vec Srbija.
Verujem da u Srbiji ima vise Kineza nego Turaka pa eto ti jos jedan argument za kineski jezik :)
Korisnikov avatar
By Mars
Bilo je u Srbiji (evropskoj zemlji, nb) vise Albanaca od Kineza i Turaka zajedno - pa nije bilo inicijative za ucenje tog jezika. Ili madjarskog...

To sto u Srbiji ima onoliko Kineza, to je razlog NJIMA da nauce srpski, ne obrnuto. A ja bih da ucim jezik kulture koja me zanima, ciju literaturu hocu da citam u originalu, gledam filmove i sl.
Korisnikov avatar
By barni011
Mars ti sad poredis Kineze i Albance...
Mars pa nece niko uciti Kineski da bi se sporazumeo sa Kinezom na pijaci...ono je bila sala, ima smajli iza, a ti si pametno bice
Sam si rekao da bi neki jezik ucio jer te zanima i kultura naroda ciji jezik bi ucio.Svakako je Kineska kultura deo svetske i ne vidim cemu osporavanje znacaja tog jezika.Ja ne osporavam vaznost Albanskog ili bilo kog drugog jezika ali prosto ni mi ni Albanci nemamo "planetarnu" kulturu.
Mozda tebe licno ne zanima Kineska kultura ali to si ti.Mene zanima i pozdravljam ovo.
Na kraju krajeva to je fakultativno
Korisnikov avatar
By Mars
Mene ne zanima kineska kulutura? Mene, koji sam procitao SVE od Perla Baka?!?

Jeste to sada fakultatvno, dragi barni, al se meni nekako centri za samoodbranu pokrenu jos na tom nivou...
Korisnikov avatar
By Tungi
Jebao nas domaći komunizam, sad se ređaju ostali.
By Simor
Pošto su za uvođenje kineskog jezika zaslužni vedeta srpske diplomatije Vuk Jeremić i vedeta srpskog obrazovanja Žarko Obradović, ja od sutra uzimam privatne časove kineskog jezika.
Korisnikov avatar
By lana-bg
Kao izborni predmet, zasto da ne... kome se svidja neka uci
Korisnikov avatar
By Tot
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2362180#p2362180]Tomek napisao:[/url]A da se vrati obavezno učenje jezika nacionalnih manjina?
Razumeju se samo na engleskom

A kineski, arapski ili svahili kao fakultativni ničemu ne škode...
Slažem se u potpunosti.

A kao fakultativne dati mogućnost za kineski, arapski, svahili, japanski, turski...nastavite nabrajanje...možda učenje jezika naroda Gane čijeg smo ambasadora nedavno proterali. I ne favorizovati ni jedan posebno.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Jezik koji govori najvise ljudi na planeti jeste kineski. Ja bih uveo neki drugi jezik umesto kineskog kad bi moralo da se bira samo jedan al nije propast ni ovo. Podrzavam. Al i dalje mi je besmisleno, nije kao da iko zeli da ode u kinu da zivi (il da se ubije).
Korisnikov avatar
By Mars
Ni hao.

Evo, ja zacackao po tom pitanju i malo dalje od wikija...i nista ne nađoh što bi potkrepilo tu tvrdnju...

http://www.chinahistoryforum.com/index. ... ese-quran/" target="_blank

A baš bi me zanimalo koji je to meteorit pao na zemlju posle toga i odveo Kineze na jednu stranu a Arape na drugu (i da li to znači da je možda i prva Biblija pisana na arapskom...)
Korisnikov avatar
By Mars
VAŽNO SAOPŠTENJE: evo pošto mi se i treća dobra duša javila na pp, želim da ovde izjavim sledeće: znam da je Perl Bak bila žena :lol:
Korisnikov avatar
By IriS
meni je zanimljiva jedna stvar u svemu ovome, da su ovi glupaci iz vlade uspeli sa Kinezima da dogovore učenje kineskog u našim školama, i da će taj isti kineski očito da predaju Kinezi, a na Filološkom fakultetu postoji katedra za Kineski jezik i književnost, a ti ljudi nemaju posao sem ako ne ostanu na toj katedri.

fino utiču na smanjenje nezaposlenosti u Srbiji. :crveni:
Korisnikov avatar
By Mars
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2362411#p2362411]IriS napisao:[/url]meni je zanimljiva jedna stvar u svemu ovome, da su ovi glupaci iz vlade uspeli sa Kinezima da dogovore učenje kineskog u našim školama, i da će taj isti kineski očito da predaju Kinezi, a na Filološkom fakultetu postoji katedra za Kineski jezik i književnost, a ti ljudi nemaju posao sem ako ne ostanu na toj katedri.

fino utiču na smanjenje nezaposlenosti u Srbiji. :crveni:
nejtiv spikerz

Sestra moje drugarice je završila kineski u Pekingu - pa je najbliže struci što kod nas može da dobaci to kad kinezi naprave neko sranje sa carinom prilikom uvoza svoje robe, pa kad krenu da se treskaju tamo o zemlju onda je naši zovu da ih smiri, prevodi, pruži psihološku prvu pomoć i sl.
Korisnikov avatar
By barni011
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2362140#p2362140]Mars napisao:[/url]Mene ne zanima kineska kulutura? Mene, koji sam procitao SVE od Perla Baka?!?

Jeste to sada fakultatvno, dragi barni, al se meni nekako centri za samoodbranu pokrenu jos na tom nivou...
Ko ti je Perla Baka?

salio si se? :))))

@Iris

Prvo da te pozdravim.... ZDRAVOOOOOO

Pa i Kinezi zive u Srbiji vec 20tak godina, ne vidim zasto ne bi predavali u skolama u Srbiji, isto kao sto neki Srbin predaje ili radi u Nemackoj ili Madagaskaru.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!