Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Mars
Kombinacija ovoga:

Nastavnik vodio decu da usred januara peru noge u Dunavu

i ovoga (pre neki dan, ironičan komentar na veronaučnika i nastavnu jedinicu "Pipkanje dece")
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2359756#p2359756]Wilhelmina napisao:[/url]Dokaz da ova drzava sprovodi rigorozne testove i provere sposobnosti kadrova koji rade sa decom.
Znači (prvi deo), neke nekonvencionalne metode držanja nastave: kakva su vaša iskustva sa tim? Je li bilo predavača, na bilo kom nivou vašeg obrazovanja, koji se svojim metodama razlikovao od ostalih?

I kako ste na to gledali tada, a kako sada? Mislim: da li bi taj prošao tu nekakvu evaluaciju, zadovoljio kriterijume...a vama se možda čini da ste baš od njega naučili dosta - i o nauci kojom se bavi i možda i nešto više?

Ili su prosto samo bili ekscentrične budale koje su zloupotrebile mesto na kome se nalaze ("Januar je...šta bismo mogli da radimo danas: ajde da peremo noge direktno u Dunavu, ne onom iz slavine") ?
Korisnikov avatar
By Anhedonie
da, bio jedan kod koga ako dobijes keca moras sam da ga upises u dnevnik :lol:
Korisnikov avatar
By Mars
Upisao bih si seriju petica (ili bolje smajlija) koliko me prsti nose pa da vidim kako bi to objasnio posle. I da li bi više radio.
Meni su uvijek više odgovarali ozbiljni i temeljni klasični predavači, vrlo strogi i zahtjevni pri ocjenjivanju, i koji su potencirali svojim stavom da učenik/student njima nije ravan po znanju. I koji nisu ispoljavali bilo kakve znake neumjesne prijaznosti.
Korisnikov avatar
By Mars
Danas su svi sa svima na fejsbuku.

:povez:
Korisnikov avatar
By Srklet
kad iz danasnje perspektive pogledam na moje osnovno i srednjoskolsko obrazovanje, mogu reci da se jedino doista sa simpatijom sjecam svoje uciteljice. koja je doista bila jedna odlicna uciteljica: smirena, pravedna zena, koja je znala zainteresirat djecu, drzat disciplinu bez ikakvog nasilja ili prijetnji. pravi prosvjetni radnik, ne u frazeoloskom, nego sustinskom smislu te sintagme.

ostali su bili manje-vise ok i nisu ostavili nikakav poseban dojam na mene, a kamoli ostvarili dugorocan utjecaj. nije da nesto zamjeram tim ljudima, jednostavno su irelevantni.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Jesam za određenu proceduru i kriterijume odabira, koji nedostaju u svim sferama života u Srbiji, ali daleko od toga da mislim da je poželjno ili korisno očekivati i nametati uniformnost.

Teško je staviti na papir spisak svega (ne)dopustivog, tačnije poželjna kombinacija kvaliteta nastavog kadra spada u domen nedokučive individualne nadarenosti, pre nego u onaj naučenog i stoga jasno odredivog.
Korisnikov avatar
By Laerem
Vecina balkanskih prosvjetara su cinicna govna koja su vlastorucno upropastila djetinjstvo beskrajnim generacijama. Meni se bukvalno, svako jutro 8 godina povracalo kada bi trebao ici u skolu. Sve sto su moji profesori/ucitelji postigli je da na znanje i knjige gotovo pavlovljevski reagiram zatupljujucim zamorom i nelagodom. Trebalo mi je pun kurac godina da se emancipiram od anti-intelektualizma koje su usadili u mene svojom pukom nakaznom nesposobnoscu i sistematskim psihickim zlostavljanjem ciji je kumulativni efekt gori nego da su me godinama jebale horde prljavih pedofila.

Fuj.

Da slucajno sretnem danas nekog od svojih osnovnoskolskih profesora, pljunuo bi ga i spicio sakom, da mu izbijem iz glave ideju da je ok muciti i zlostavljati malu djecu.
Korisnikov avatar
By Mars
OK, možemo i o traumama, ali sam mislio ako neko ima da prijavi pozitivne, a netipične didaktičko-pedagoške metode sa kojima se sretao.
Korisnikov avatar
By Blady
Uvek su me nervirali alkoholisani profesori.
Nervirali su me i ranije, nerviraju me i sada.
Korisnikov avatar
By bern
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2360277#p2360277]Mars napisao:[/url]OK, možemo i o traumama, ali sam mislio ako neko ima da prijavi pozitivne, a netipične didaktičko-pedagoške metode sa kojima se sretao.
jedna profesorica u mojoj srednjoj je pokušavala sa modernim metodama. htjela je da razbije bezmislenu ex cathedra atmosferu koja je vladala. većina učenika, zaticanih idiota ispranog mozga, smatrala je da je bila luda.

moja učiteljica je bila stara i netaktična.

profesori mahom nezanimljivi i dosadni. mnogima bi bila godila psihijatrija.

bilo je rijetkih svijetlih primjera. nažalost, nisu se dugo zadržavali. znali su prići učeniku u skladu sa potrebama, ohrabriti i kritikovati.
Korisnikov avatar
By Misfit
Pa, netipični (i pozitivni) pedagoško-metodološki pristupi u Srbiji bili bi maltene kompletna suprotnost ovome što se sada primenjuje.

Dakle, napuštanje klasičnog eks-katedra modela i davanje većeg prostora učeniku da zapravo primeni svoje znanje i da bude aktivan na svakom času, iz dana u dan, iz nedelje u nedelju, a ne samo pred kontrolni ili ispit. Ovaj pristup kakav sada imamo porađa pasivnost i nekompetentnost. Raspolažemo sa velikom količinom pasivnog znanja koje ne umemo da primenimo, ali ovo je već postalo opšte mesto.

Uopšte ne čudi to što se pokušaji progresivnih nastavnika na ovim prostorima uglavnom završavaju neuspehom. To je kao da si u invalidskim kolicima, a pokušavaš da napraviš fintu. Učenika po odeljenju ima previše, nastavni program je loš i užasno koncipiran, adekvatni resursi gotovo i da ne postoje, a takođe imaš i spoljni pritisak od strane kolega and the powers that be da se držiš određenog okvira i da isporučuješ određenu vrstu rezultata po određenoj metodi procenjivanja koja ne valja.

Takođe, imaš i studente koji su navikli na pasivnost i kampanjski rad, i koji poput nekakve burn victim odbijaju novu kožu. Hence: vrzino kolo.
Korisnikov avatar
By *deni*
U nižim razredima osnovne škole imao sam učitelja, koji je po svemu, pa i fizički bio pljunuti drug Raja iz filma '' Tito i ja ''.
Ali pljunuti. Zvao se Đorđe, a mi smo ga zvali učitelj Đoka.
Imao je taj markantni, vitki brka, po današnjim kriterijumima, verovatno skandalozan metod rada sa decom, koji je uključivao i lakše telesno kažnjavanje učenika udarcima prutom, udaranjem čvrga i čupanjem zulufa.
Najviše je voleo da svira harmoniku, formirao je od nas koji imamo ritma i sluha folklorni ansambl i vodio nas na turneje po kasarnama tadašnje JNA, da igramo i pevamo za vojnike.
Štampao nam je i prave estradne plakate za te turneje.
E zbog tog entuzijazma i dragocenih, predivnih uspomena sa folklornih turneja mu praštam sve mane i svrstavam ga danas u najomiljenije likove moga detinjstva. :love:Čovek je bio toliko opičen da je planirao mene da maskira u Lepu Brenu, pa da na nekoj lokalnoj priredbi izvodim pesmu '' Đorđe, sladak si k'o grožđe '', dok me on prati na harmonici . :harmonika:
Ta ideja je propala zahvaljujući mom razjarenom ocu, koji je, kad je čuo šta planiramo, doleteo u školu i pod pretnjom batina zabranio učitelju Đoki da me maskira u Lepu Brenu.
:mad:
Viši razredni osnovne škole doneli su gomilu uglavnom neurotičnih nastavnika, posebno nastavnica, koje kao da su izašle iz stripa '' Alan Ford ''.
U svakom slučaju, verujem da su, i pored svih mana, školstvo i odnosi u njemu u moje vreme bili mnogo zdraviji nego danas.
Korisnikov avatar
By Srklet
sad se sjetih: u srednjoj skoli se profesorica kemije jednom rasplakala na satu, jer nitko od učenika nije pohvalio njen autfit, koji je sama dizajnirala i sašila, kako nam je ridajući priopćila. bila je inače stara frajla i živjela je s mamom.

no comment.
Korisnikov avatar
By Mars
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2360417#p2360417]*deni* napisao:[/url]
Najviše je voleo da svira harmoniku, formirao je od nas koji imamo ritma i sluha folklorni ansambl i vodio nas na turneje po kasarnama tadašnje JNA, da igramo i pevamo za vojnike.
:smeh:

Elem...ja.

Obzirom da bih morao da se ZAMISLIM nad pitanjem, da mi ništa iz prve ne pada na pamet - znači nečeg takvog mora da nije bilo.

Kod profesorke filozofije su klupe u učionici bile duž zidova i prozora, u "krug" (pravougaonik tačnije), svi smo se gledali, radi atmosfere diskusije...Akcija obesmišljena samom činjenicom da se filozofija kod nje svodila (i srodni predmeti koje je predavala) na to da ti izdiktira dve strane koje moraš da naučiš i izverglaš...

Bilo je par njih koji su isticali da njihov i bilo koji drugi predmet - nije toliko bitan koliko to da mi budemo dobri ljudi. I nekako oni i jesu uspevali da i pored klasičnog ex catedra pristupa - lakše i efektnije dopru do nas. Da, osim jedne lujke na zameni iz fizike koja je rekla "Vi možete da ne znate fiziku, ali da ne znate ko je Herman Hese..." (od moje generacije joj je ostao nadimak TAŠKA jer je bila pljunuti Taško Načić)

Inače sve drugo mrkli mrak. Čak i ono što bi trebalo da bude LAKO, ne...Profesor muzičkog budala od koga muzika samo može da ti se ogadi, profesor likovnog isto...
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Predavala mi je Mirjana Maskareli (latinski) i tek skoro sam skapirala da je jedina koja nas je ucila i skolskim i zivotnim lekcijama (ovo drugo sopstvenim primerom, a bila je lik ;)). Kod nje nisi mogao da dobijes dvojku ako ne znas osnovno, ali umela je da se cima sa onima koji ceeeele godine knjigu nisu pipnuli tako da su kod nje na popravni padali samo lenji i retardirani... bre, zbog nje ja i dalje znam napamet deklinacije... A na kontrolnim zadacima nije dizala glavu sa svojih pisanija i samo, na svakih pet minuta, bi se prodrala 'TISINA!'. Niko nije prepisivao (osim nas par :D), jer su ne-znam-zasto skoro svi tripovali da sve vidi & sve zna. Kad je prolazila hodnikom, djaci bi se sklanjali na suprotnu stranu, lol. Nemam pojma, nije bila savrsena, ali je najbliza tom 'idealu' profesorke koji sam imala.
Prosle godine sam je srela (proslo je vise od deset godina od kako mi je predavala) i ladno me je prepoznala. Mozak bre.

E, da, Vene B. je par puta bio na zameni (matematika) i, cini mi se, sjajan je profesor. Ali nije mi predavao, ono - u kontinuitetu, pa necu o njemu da pisem. Poznajem coveka i mogu odgovorno da tvrdim da je car, ali ne i kakav je profesor. :)

A ovih drugacijih primera imam kol'ko 'oces.
Korisnikov avatar
By Mars
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2360464#p2360464]E.c.h.o... napisao:[/url]Predavala mi je Mirjana Maskareli (latinski)
Jel ona pisala udzbenik za gimnaziju?
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2360464#p2360464]E.c.h.o... napisao:[/url]
E, da, Vene B. je par puta bio na zameni (matematika) i, cini mi se, sjajan je profesor. Ali nije mi predavao, ono - u kontinuitetu, pa necu o njemu da pisem. Poznajem coveka i mogu odgovorno da tvrdim da je car, ali ne i kakav je profesor. :)
Slika

Meni su na fakultetu dolazili kasnije neki bogovi matematike, ali nisam bio oduševljen njihoviom metodama.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
:lol:

Jeste, Maskareli je pisala udzbenik. Udovica slikara Maskarelija. Inace, uvek super obucena. :)
Korisnikov avatar
By Mars
Ne znam ništa o njoj, ali je ono jedna od najboljih knjiga-udzbenika koje sam ja imao.

Da je čitaš kao strip.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
E, to!

E, sad moram da napisem i ove drugacije primere. Elem, u osnovnoj je uciteljica cimala djake da udaraju glavom u zid, a ne secam se zasto. Jednom je nekome nestala banana (za uzinu) i terala je sve da se skidaju da bi pokazali da nisu ukrali (bananu? koju su drzali pri sebi? nisu je pojeli? i bacili koru?). Stala je cim je dosla do mene, secam se da me je to toliko istraumiralo i da sam bila zahvalna sto je stala kod mene. 2. razred osnovne. Posle su mi moji rekli da su je vec par puta prijavljivali (valjda kad sam im pricala o tome da je, samo decake, terala da udaraju glavom o zid, ne secam se zbog cega, ali secam se kad je druga udarala hemijskom olovkom po glavi, pa je provalila da je ugasena, pa taj cakleci pogled kad je izbacila ostar deo... o, nije mi trebalo da se sada toga secam), i tako...

Pa onda pijana profesorka francuskog koja nas u 7,45h tera da radimo vezbe...

Profesorka istorije u gimnaziji koja mi daje 3 jer nisam rekla da su krstasi imali CIGLA crveni krst ili odoru, ne secam se, vec sam rekla samo crvena boja...

etc. etc.

Dobro sam citava. Koliko-toliko. :lol:
Korisnikov avatar
By Mars
Sadisti prokleti i iživljavanje nad slabijim.

A može i mnogo veselije da bude (sve u sklopu zloupotrebe položaja)

Eto, za ovu se u komentarima sami učenici kunu da je super kao nastavnik, pedagog.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Zuta minuta, a? Ne znam, zahebano je kad profesor dodje intoksiniran na cas. Samo da se nadas najboljem. Da zapeva, recimo. :lol:
Korisnikov avatar
By svejedno
meni je, takodje u petoj (gde sam pao godinu & odakle su me izbacili, lol) - najbolji profesor bio pokojni Chakarevic, profesor fizickog - koga su se svi plasili i koji jeste realno bio psihopata -- ali kada se na mene (dakle - samo mene - subjektivni dozivljaj) obrusila (sa razlogom, doduse, moram dodati) cela ekipa profesora -- jedini je pokusao da me 'spasi' od padanja & izbacivanja & pricao je svima da sam inteligentan decko koji je samo malo lud jer je u pubertetu i da cu prevazici to. i za mene i za jos par ljudi na koje su se obrusili.

i ispao je u pravu, btw. bar volim da verujem da je tako.

..

lm, nama je prvi razredni staresina na kraju prve godine dosao i rekao - deco, ja ne mogu vise da vas izdrzim - pa nismo imali razrednog nekih po godine u drugoj jer niko nije hteo da nas preuzme - pa chakara, ratni veteran iz 3, 4 rata & reprezentativac u 3, 4 sporta - dajte ih, deder, meni.

..

svi ostali, skoro, su bili debili.

..

(malo egoizma -- a rekao je i mojim roditeljima, inace, kad su dosli u skolu zbog nekog sranja - vidite kako se on krece kada igraju fudbal - kako gradi loptu etc [sportove sa loptom je smatrao...idiotlukom.. te je obracao paznju samo na kretanje] - on je mnogo inteligentan, steta sto je tolko lud, mnogi ga ovde ne vole.
lm, i daju nama na kvarno test inteligencije - nismo znali sta je - i ja ga zavrsim prvi, i nikada u zivotu nisam prvi zavrsio kontrolni - te sacekam da jos neko zavrsi, pa da predamo zajedno.
lm, ispalo je da sam po ovim, po meni nepotpunim merilima za merenje inteligencije - zaista bio najinteligentniji u razredu)

..

lm - ocu da kazem - 'psihopate', odn. omrazeni profesori etc. najcesce ispadnu skroz ok profesori & pedagozi. i to skapiras tek kad odrastes. poput te maskareli. nije mi predavala, ali plasio sam je se ,) odn. znao sam sve o njoj.

..

i tako.

a onda iskustva iz mog predavanja u gimnaziji - bolje da ne pricam. ma i mrzi me toliko da pisem.

sve u svemu - mnogo pravih psihopata, pijanica & nestrucnih ljudi je zaposleno u nasem obrazovnom sistemu.

edit - bas iz tog razloga svaka cast, ali zaista, svima koji su profi.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Jao, Cakarevic. :lol: On mi je dao 0 (nula) u dnevnik! jer sam odbila da se popnem na gredu, zato sto se nisam ni potrudila. Mis'im, sa mojom fobijom od visine i realnom visinom od 174cm... nema sanse...
I jako sam ponosna na tu 0 (nulu). :D
Korisnikov avatar
By Mars
A posle si popravila na 1?

Te bih ja po kratkom postupku iz škola, isto i one sa onom idiotarijom "Bog zna za PET, ja znam za ČETRI - vi možete najviše za tri"

Al mislim da je bar to iskorenjeno.
Korisnikov avatar
By E.c.h.o...
Ma ne, imali smo 10 ocena po polugodistu. Trcanje, kosarka, gimnastika, ovo-ono... svaki put cetvorka zakljucena. A bio je frik, verbalno, inace ok trener.
Korisnikov avatar
By svejedno
:lol:

ma kreten (i car ,)

..

imam, jel, pomesana osecenja glede njega - jer maltretirao nas je dje je stigao - al kada je bilo bitno,
odn. kada je bilo bas to - nefer 'borba' izmedju profesora & ucenika - stajao je na stranu ucenika.

svaki put.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!