Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Marvin
Pošto odavno ne pratim, da iskoristim priliku ovde da pitam.
Jesu to oni potpuno prestali da pričaju o početku pregovora i samo o kandidaturi drve sad?
Korisnikov avatar
By antibiotic
Treba da se donese odluka o kandidaturi Srbije za ulazak u EU.

Nisam verovao da ce rumuni biti takvi podli oportunisti u ovom trenutku kada su svi u grcevitom iscekivanju.
Rumunija je, inace, jedina poslednja zemlja u regionu sa kojom je Srbija ikad imala nerasciscenih racuna.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Pa sad, takve teorije su uvek prisutne i moguce. Svako gleda svoje interese.

Nisam upoznat sa rezultatima poslednjeg popisa, ali koliko ja znam vecina 'vlaha' iz istocne srbije se deklarisu kao Srbi, ili Vlasi, a ne kao rumunska manjina kao sto je slucaj u Vojvodini.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2359567#p2359567]Popeye napisao:[/url]hoce li sada rumunji postati novi hrvati odnosno albanci? :party:

u svakom slucaju, dogadja se. uostalom, kakav je polozaj te vlaske manjine u istocnoj srbiji?
pa izgleda da je sada na rumune dosao red, to bi bilo pravo osvezenje :D

kao sto rekoh, Vlasi su do sada bili etnicka manjina u istocnoj Srbiji sa svojim jezikom (slicnim ili istim kao rumunski) i svojim folklorom.
Ja sam poreklom iz tog kraja i nisam nikad cuo da je neko od njih sebe nazvao rumunom/kom.
Slika

Rumunski Vlasi: Blokada Srbije u EU očekivana
Nemamo škole na svom maternjem jeziku, nemamo medije, institucije države Srbije nas potpuno ignorišu, navode u Vlaškoj demokratskoj stranci

Predsednik Vlaške demokratske stranke Srbije Predrag Balašević kaže za Telegraf.rs da je najavljeno stopiranje članstva Srbije u Evropskoj uniji očekivan potez, jer su prava Vlaha u Srbiji ozbiljno ugrožena, a da država Srbija ništa ne poduzima povodom toga već duže vreme.

- Vlasi su u Srbiji nezadovoljni i mi to odavno pričamo, ali nas do sada niko nije čuo. Nemamo škole na svom maternjem jeziku, nemamo medije, institucije države Srbije nas potpuno ignorišu, na održanom popisu se vršio neviđeni pritisak na Vlahe da se izjašnjavaju kao Srbi, na izborima se desila krađa, a niko nas nije slušao, niti je iko išta preduzeo da se nagomilani problemi rešeni – ističe Balašević.

On dodaje da je uslovljavanje Rumunije posledica svih tih stvari i napominje da do toga ne bi došlo da se neko ozbiljno pozabavio problemima koje su Vlasi imali u prethodnih nekoliko godina.

Balašević navodi da su veze između Srbije i Rumunije veoma dobre, što potvrđuju i nedavni susreti predsednika dve države Borisa Tadića i Trajana Baseskua. Rumunija spada među retke zemlje u EU koje nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu.
josh proshle sedmice sam bio iznenadjen kada je B92 obaveshtavala da Rumunija sada kochi Srbiju zbog Vlashke manjine. vidim da u DiP-u se niko nije bio osvrnuo na to, pa ni sheki :giggle: , te ni ja ne htedoh to pominjati onda ni otvarati temu o tom, iako sam bio u chudu.

ono shto ne mogu da s hvatim je zashto je Rumunija chekala ovaj momenat da iznese pitanje Vlaha na ovako kontraproduktivan nachin, shto nije odavno o tom prichala....

al' bar izgleda da se Djoka Balashevic indirektno autovao kao Vlah :giggle:
Korisnikov avatar
By Blady
htela sam nesto da odgovorim na ovu temu.
Ili da citiram antibiotika i da ga pitam, a zasto se tako nesto nije ocekivalo od rumuna?

al sam zaboravila, a mrzi me sada.
No, ova tema treba da se spoji sa onom mojom.
Nekakve trgovine su svakako u pitanju, i sigurno je da će se sve znati vrlo brzo, ne samo da li ćemo u četvrtak ili petak dobiti status kandidata, već i šta se zaista zbilo...

Već je, medjutim, jasno da je Rumunija bar javno reterirala:

"Ne možemo govoriti o blokadi", rekao je novinskoj agenciji Beta šef rumunske diplomatije Kristijan Dijakonesku i dodao da Rumunija smatra da moraju da se brane "prava manjine na zapadnom Balkanu, jer (one - manjine) imaju komplikovanu istoriju na tom planu".

Dijakonesku je rekao da se Rumunija složila da se preporuči da Srbija dobije status kandidata, ali da Evropska komisija na jesen podnese izveštaj o poštovanju prava manjina u Srbiji.

Pre toga, ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt prebacio je Rumuniji nedostatak evropskog duha zbog negativnog stava koji je iskazala po pitanju statusa kandidata za Srbiju.

Bilt je na svom tviter nalogu, ne pominjući konkretno ime Rumunije, ali očigledno aludirajući na tu zemlju, napisao:

"Nije veoma respektabilno, ako države, dok pokušavamo da podstaknemo Srbiju, postavljaju pitanja koja nisu predmet diskusije. To je nedostatak evropskog duha".

Predsednik Nacionalnog saveta Vlaha Radiša Dragojević rekao je danas da niko nema pravo da od pripadnika vlaške zajednice zahteva da se izjašnjavaju kao Rumuni.

Dragojević je izjavio da Rumunija ne može da postavlja Srbiji ultimatume kada je reč o vlaškoj manjini iz dva razloga: zato što se Vlasi ne osećaju obespravljeno i zato što, osim vlaške manjine, postoji i legitimna rumunska manjina.

On je podsetio da po popisu iz 2002. godine Rumuna u Srbiji ima oko 31.000 a Vlaha oko 40.000, pritom Vlasi žive uglavnom u 19 opština istočne Srbije, a Rumuni u Banatu.

"Bez obzira na sve sličnosti, to su dve autohtone nacionalne manjine. Rumuni svojom maticom smatraju Rumuniju, Vlasi svojom matičnom državom smatraju Srbiju. Mi nemamo nijednu potrebu, niti osnov da se obraćamo Rumuniji, niti ona, pak, da u naše ime bilo šta od bilo koga traži", naglasio je Dragojević.

Prema njegovim rečima, postoji grupa nezadovoljnika u okviru vlaškog korpusa koji smatraju da je njihov jezik rumunski, i oni su, kako je kazao, napravili problem obraćajući se za pomoć vlastima u Rumuniji.

Rumunija je, kako je objasnio, uoči poslednjeg popisa tražila da se izbriše kategorija Vlah, odnosno da se svi pripadnici vlaške manjine obavežu da se deklarišu kao Rumuni ili Vlaho-Rumuni, na šta Vlasi ni po koju cenu nisu spremni da pristanu.

"Na oko 40.000 Vlaha u istočnoj Srbiji, po prethodnom popisu, ima oko 1.500 Rumuna. U mom rodnom mestu, u Melnici, kod Petrovca na Mlavi, od 1.072 meštana, 770 su Vlasi, 13 su Rumuni. Taj odnos je i na nivou opštine Petrovac na Mlavi, koja je 2002. imala 3.500, a sada oko 7.000 Vlaha. Jedan broj se izjasnio kao Srbi, što je njihovo pravo. Jedan broj se nije opredeljivao, ali je rekao da im je maternji jezik vlaški", rekao je Dragojević.

On je precizirao da, prema nezvaničnim podacima prema prošlogodišnjem popisu, u Srbiji ima oko 64.000 Vlaha, odnosno da je njihov broj znatno porastao u odnosu na prethodni popis.

O tome koliko je malobrojna struja u vlaškom korpusu koja nastoji da rumunizuje tu zajednicu, prema njegovim rečima, svedoči i činjenica da u Nacionalnom savetu Vlaha od 23 člana samo četiri zastupaju prorumunsku opciju.

"Na samoj izbornoj sednici našeg Nacionalnog saveta, sa liste koja je zastupala tu prorumunsku opciju bilo je sedam kandidata, od kojih su odmah troje pristupili nama i glasali, i danas glasaju, kao mi. U samom Nacionalnom savetu, predstavnici te druge politike koja naginje ka Rumuniji, je svedena na broj od četiri člana", objasnio je Dragojević.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Vlaška mađija na delu... nadam se da je ovo samo ritual inicijacije, da se Srbija ne bi previše opustila (s čime se slažem).

U suprotnom, uputite me na odgovarajuće adrese, dajem dupe za EU!
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2359597#p2359597]kal zakath napisao:[/url]Izgleda da je fora u Rumunskom ulasku u Šengen, pa je tako Srbija taoc, da se privole zemlje koje su protiv toga.

tako se barem priča
bi mogao ovo da pojasnis malo?
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2359614#p2359614]Blady napisao:[/url]htela sam nesto da odgovorim na ovu temu.
Ili da citiram antibiotika i da ga pitam, a zasto se tako nesto nije ocekivalo od rumuna?

al sam zaboravila, a mrzi me sada.
No, ova tema treba da se spoji sa onom mojom.
Video sam da nijedna tema o kandidaturi nije bila aktuelna u jucerasnjem napetom iscekivanju + cela faza sa rumunijom i vlasima, pa sam otvorio ovu.
Nadam se da te nije smorilo.

Ko je ocekivao da ce Rumunija ovako postupi? Ja nisam.
Zbog toga sto Rumunija do sada nije imala posebne pretenzije prema Srbiji, a sada se 'u poslednjem momentu' ispostavilo da ima, i zato sto Vlasi nisu rumunska manjina ( barem se tako nisu izjasnjavali do sada).
ZAKLJUČCI SAVETA MINISTARA EU O KANDIDATURI SRBIJE

BRISEL - Prenosimo prevod zaključaka Saveta ministara s sastanka u Briselu na kojem je preporučeno da se Srbiji dodeli status kandidata za članstvo u EU.

Savet ministara podseća na mišljenje Evropske komisije iz oktobra 2011. o zahtevu Srbije za članstvo i zaključcima Saveta od 5. decembra 2011.

U skladu sa zaključcima Evropskog saveta od 9. decembra, Savet je ispitao i potvrdio da Srbija nastavlja da iskazuje uverljivu posvećenost i da je postigla dalji napredak u iskrenom sprovođenju sporazuma postignutih u dijalogu Beograd-Priština, uključujući o integrisanom upravljanju prelazima, da je postigla sporazum o inkluzivnoj regionalnoj saradnji i da je aktivno sarađivala u omogućivanju Euleksu i Kforu da sprovode svoje mandate.

U svetlu tog ispitivanja, Savet preporučuje da se Srbiji dodeli status kandidata i očekuje potvrdu ove odluke na martovskom zasedanju Evropskog saveta. Povodom Kosova, Savet podseća na svoje zaključke od 5. decembra.

Bez prejudiciranja stava država članica o statusu ili budućim odlukama Saveta, Savet uzima k znanju nameru Evropske komisije da pokrene studiju izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Kosova. Savet poziva obe strane da nastave sprovođenje svih do sada postignutih sporazuma. U fusnoti se navodi da oznaka "Kosovo" ne pređudicira poziciju o statusu i da je uskladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN i mišljenja Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Saopštenje Evropske komisije za zapisnik Saveta ministara Aneks 1. Studija izvodljivosti Evropske komisije ispitaće da li su ispunjeni politički, ekonomski i pravni kriterijumi za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Pokretanje studije izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom ne pređudicira pravni status i poziciju država članica o priznanju Kosova. Aneks 2. Poštovanje i zaštita manjina važan je element kriterijuma za pristup EU.

Kao što je navedeno u Mišljenju iz oktobra 2011, Evropska komisija smatra da, dok u Srbiji postoji pravni i institucionlni okvir za poštovanje i zaštitu manjina, primenu treba dalje unaprediti. Komisija će nastaviti pažljivo da nadzire napore Srbije u ovom pogledu i izvestiće o tome u Izveštaju o napretku za 2012. koji treba da izađe u oktobru 2012. Aneks 3.

Evropska komisija potvrđuje da će nadzirati da li Srbija održava nužni stepen pridržavanja kriterijumima o članstvu, uključujući doslednu primenu usvojenih zakona, s posebnom pažnjom na vladavinu zakona i unapređenje poslovnog okruženja, što je razmotreno u paragrafu 51. zaključaka sa Saveta ministara o opštim poslovima i biće navedeno u Izveštaju o napretku za 2012. Sprovođenje sporazuma postignutih u okviru dijaloga Beograd-Priština takođe će biti praćeno.

Ankes 2. unet je na zahtev Rumunije čiji je ministar spoljnih poslova Kristijan Dijakonesku dao saglasnost za preporuku da se Srbiji dodeli status kandidata, ako se Beograd obaveže da će poštovati prava nacionalnih manjina.

Prema pismenom zahtevu rumunskog ministra, u koji je agencija Beta imala uvid, Bukurešt traži da Evropska komisija do oktobra ove godine podnese Savetu ministara izveštaj kako Srbija sprovodi zakone o zaštiti nacionalnih manjina. U pismu Dijakoneskua navodi se da je takođe neophodno poštovanje protokola Bukurešta i Beograda i obrazovanje zajedničke komisije za zaštitu manjina na temelju odredbi OEBS-a
Korisnikov avatar
By svejedno
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2359581#p2359581]svejedno napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2359554#p2359554]Marvin napisao:[/url]Pošto odavno ne pratim, da iskoristim priliku ovde da pitam.
Jesu to oni potpuno prestali da pričaju o početku pregovora i samo o kandidaturi drve sad?

da, taj neki zon.

btw, 08 Dec 2011 12:33 pm:
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2328652#p2328652]svejedno napisao:[/url]
nego.

ja cenim

da ce nam dati status kandidata,

bez datuma,

i da je ceeeela poenta ove price,

dati status kandidata - a da se niko vise ne pita 'gde je taj datum'.

..

odn, da bi SVI pre ovoga bili nezadovoljni statusom kandidata kao takvim,
jer nista ne znaci sam po sebi,
i svi bi pitali 'gde je datum pocetka pregovora'

al da ce sviiiii biti zadovoljni statusom kandidata kao takvim,
posle svega ovoga,

jer sad nesto znaci.

a sad znaci jos ....'vise', jel, nakon decembra.
DO DATUMA PREKO KOSOVA

“Nije još završeno, mnogo toga je na stolu, ali radimo na pozitivnom ishodu”, naveo je predsednik Srbije juče u Briselu, ističuči da ne “želi da se bavi političkom prognozom”, ali ostaje suzdržan optimista.

Tadić je rekao da smatra da je Srbija objektivno ispunila sve uslove, ne samo za kandidaturu već i za dobijanje datuma za početak pregovora o pridruživanju EU.

“Jedina prepreka za dobijanje datuma je kosovsko pitanje”, istakao je Tadić.

On je ukazao da dobijanje statusa kandidata ne doživljava kao razlog za slavlje, već za dalji rad na strateškom cilju, a to je punopravno članstvo u EU.

“Ne moramo da slavimo svaki ispit koji položimo”, rekao je Tadić i dodao da je status kandidata u stvari ”licenca za bolji život građana.”
Korisnikov avatar
By Mars
:lol:

Šeki, a šta kaže Koštunica na sve to?

Slika
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2359709#p2359709]antibiotic napisao:[/url]

Ko je ocekivao da ce Rumunija ovako postupi? Ja nisam.
ćuj nismo imali neraščičenih odnosa-pa smo se optuživali ko kome struju krade na džerdapu mali milion puta... :lol:

druga stvar-možda pamte kako smo ih omalovažavali...oooo bato,kakva je pljuvačina išla po kikindi svaki bogovetni dan,čak i kad smo mi išli u rumuniju i tamo prodavali cigare i žvake...

i mislim da ovo nije ničije maslo do rumunsko-oni vrlo ozbiljno shvataju neke stvari... (sa će malo da lupam,pričam iz sećanja,ne sa gugla :awesome: )...

naime,pre jedno desetak (ne sećam se baš tačno) godina ovde u pograničnom delu je bilo reči da će svako ko je mađar moći da uzme mađarsko državljanstvo-mislim da je to bilo nešto pre stupanja u EU...isto je važilo i za mađare u rumuniji...

naši su ćutali,ali je rumunija napravila darmar,preteći da će proterati svakog ko uzme hungarian putovnicu-a mislim da ih ima oko miliončeta...

tako da ono...nije to ništa bitno...

bitno je sledeće-spremite se na to da će svaka zemlja gledati da ućari,a možda i iživi i na neki način naplati za ranija poniženja od drugoga...

osvrnite se na odnose slovenije i hrvatske samo...

a kad se bude pitalo za ulaz,tu će biti i hrvatska...a neke će to boleti JAKO... :lol:

i kad serem ranom zorom,da se baš odvalim... :smeh:

NIJE najgora kletva dabogda imao,pa nemao...

najgora je DABOGDA ŽIVEO U INTERESANTNIM VREMENIMA.... :krezavi:

dosta... :blush:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!