Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By deran
mene čudi kako ljudi imaju malo šta da kažu na ovu temu-sem svejedno-a...

no,ajmo dalje šekijevim stopama...

Jacques Attali: Svim silama protiv ACTA-e jer ona bi mogla biti smrtna presuda za demokraciju

KOMENTAR - Dok se politički krugovi i dalje bore oko sve slabije vlasti, koju preotimaju sve moćnija tržišta, jedina ustanova EU koja još uvijek može da utjecati realnost, Centralna banka, nije pod kontrolom nijedne demokratske institucije, jer ne postoji federalna vlada eurozone.

Na općem planu, širom svijeta, tržišta postepeno samoinicijativno stvaraju institucije neophodne za zaštitu jedinog njima bitnog prava: prava vlasništva.

Tako u financijskom i komercijalnom svijetu nastaju mnoga kontrolna tijela, kojima nacionalni parlamenti ugađaju, ne vodeći računa o svojoj nezavisnosti, budući da su te institucije transnacionalne. Takva tijela tretiraju državne vlasti kao obično oruđe koje im se stavlja na raspolaganje.

Ovo naročito važi u slučaju sporazuma ACTA (Anti Counterfeiting Trade Agreement), trgovinskog sporazuma o kojem od listopada 2007. godine, u najvećoj tajnosti, pregovaraju vlade nekih razvijenih zemalja, između ostalih i Francuske. Sporazum su odbili Kinezi, Brazilci i Indijci, a njegovu primjenu u Europi može jedino spriječiti glasanje u Europskom parlamentu, koje potvrđuju nacionalni parlamenti. Pod izgovorom globalne borbe protiv piraterije, zaštite autorskih prava i brendova, ACTA zapravo potiče prismotru potrošača i građana, pretvarajući države u pomoćne policijske aparate u službi velikih kompanija.

Konkretno, namećući čitavom svetu principe američkih zakona SOPA i PIPA, i daleko nadilazeći okvire francuskog zakona HADOPI, ACTA sve interakcije na internetu smatra prijetnjama jednako ozbiljnim kao piraterija. ACTA obavezuje sve države potpisnice da kazneno gone providere koji bi odbili nadzirati i cenzurirati komunikaciju na internetu; Članak 27 čak propisuje i „brzu akciju za sprječavanje budućih prekršaja“ bez izlaska pred suca, i prepušta izvandržavnim akterima ovlasti policije (prismotru i prikupljanje dokaza) i pravosuđa (sankcije); ovaj isti članak, koji se bavi „masovnom distribucijom falsificiranih djela“ zabranio bi čak i blogove, P2P mreže i besplatan softver. Na kraju, što je još nevjerojatnije, Članak 23 omogućio bi državama potpisnicama uvođenje kazni za besplatne aktivnosti, jer bi se one, prema ovom sporazumu, trebale provoditi samo na „komercijalnoj bazi“: tako bi se od nas moglo tražiti da plaćamo za slanje mailova, ili za međusobno dijeljenje fileova.

Čitav sporazum pisan je u ovom duhu, i mogao bi dovesti do toga da se generički lijekovi smatraju falsifikatima, a efekt toga bila bi njihova zabrana.

Na kraju, što je možda najgore: kada ga parlamenti ratificiraju, ovaj sporazum će biti izvan demokratske kontrole. Članak 36 propisuje stvaranje nekakve opskurne „ACTA komisije“, koja bi, prema Članku 42, bila zadužena primorati države koje nisu potpisale sporazum na njegovo poštovanje, a mogla bi čak i mijenjati sadržaj sporazuma, bez kontrole nacionalnih parlamenata!

Zato je od nesagledive važnosti suprotstaviti se potisivanju ACTA-e, jer uvođenje globalne vladavine prava ne treba biti smrtna presuda za demokraciju, već poticanje razvoja na globalnom planu.

http://pescanik.net/2012/02/alea-acta-est/" target="_blank

@svejedno-koliko ja razumem,zakoni još nigde nisu prošli-u americi su odloženi,a u evropi treba da se ratifikuju,a ja sve moje jadne nade polažem u zemlje istočne evropre... :zastava:
Korisnikov avatar
By svejedno
indeed...tek treba da se ratifikuju....ali smatra se da ce SOPA & PIPA proci bez problema...tipa - posle izbora u USA..

u evropi vec to ide malo teze, u evropi ipak jos nisu usli u najotvoreniji fasizam i ACTA je realno dalje od ratifikacije nego S&P...

..ali i to se sve da zaobici, kao sto se vec radi neko vreme u EU nasiroko*

na kraju krajeva, moze se zaobici i prostim 'drzavnim zakonima'....'jedan po jedan' fazon..

..

ali evo sta je odlucio evropski sud juce, npr (pozitivna stvar...za sada):

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/307429/Ev ... -interneta" target="_blank

http://abcnews.go.com/Technology/wireSt ... z25jVEf7iE" target="_blank

*

^ovo je najslicnije srpskom prevodu sto sam uspeo da nadjem....prosto primer...kako demokratija...ne postoji.
nigde.
Korisnikov avatar
By svejedno
http://www.pressonline.rs/sr/vesti/Dnev ... razum.html" target="_blank

Srbija usvaja antipiratski sporazum?

Podrška - Interes Srbije je da se pristupi sporazumu ACTA jer postoji akcioni plan Vlade koji to podržava, rekao je Radivoj Mitrović, državni sekretar u Ministarstvu nauke
Trgovinski sporazum ACTA, koji je donesen da bi međunarodni standardi zaštite autorskih prava bili usklađeni na svetskom nivou, a kaznena politika za internet pirateriju znatno oštrija, po svoj prilici će biti prihvaćen i u Srbiji.

Prema rečima Radivoja Mitrovića, državnog sekretara u Ministarstvu nauke, u interesu Srbije je da se pristupi ovom sporazumu jer postoji akcioni plan Vlade Srbije koji to podržava.

- U našem je interesu da to uredimo i to je preduslov za ozbiljnu ekonomiju. Već su krajem prošle godine uvedene izmene zakona o autorskim i srodnim pravima koje dodatno regulišu to polje - kaže Mitrović. On napominje da je kad nas mnogo veći problem to što se zakon posle usvajanja ne primenjuje, jer se ne donose podzakonski akti i osnivaju agencije koje ne funkcionišu.
Igra gluvih telefona

Naši pokušaji da u Vladi Srbije dobijemo više informacija bili su prilično bezuspešni. U Upravi za digitalnu agendu rekli su nam da je to pitanje u nadležnosti Ministarstva nauke, a nadležni iz Ministarstva nauke su nas prebacili na Zavod za zaštitu intelektualne svojine.

Sa druge strane, Piratska partija Srbije upozorila je da će sporazum ACTA omogućiti blokiranje sadržaja na internetu, bez obzira da li je sadržaj piratski ili nije, i time direktno ugroziti slobodu komunikacija.

Početkom oktobra 2011. ovaj sporazum potpisali su SAD, Australija, Kanada, Japan, Maroko, Novi Zeland, Singapur, Južna Koreja, a u januaru su ga potpisale 22 članice EU. Protesti zbog prihvatanja ovog sporazuma održani su u više evropskih zemalja.

Prekjuče je, međutim, Evropski sud pravde doneo odluku sa dalekosežnim posledicama po ovaj sporazum. U sporu koji je pokrenula belgijska kompanija za zaštitu autorskih prava muzičara SABAM, Evropski sud pravde presudio je u korist tužene strane, društvene mreže Netlog.
Privatnost važnija od autorskih prava

SABAM je još pre tri godine od suda zatražio da Netlog postavi softver koji bi pregledao sve fajlove koji se postavljaju na internet stranu Netloga kako bi se pronašli oni koji krše autorska prava. Sud smatra da bi postavljanje takvog softvera značio kršenje prava privatnosti korisnika i naveo da je važnije obezbediti privatnost nego autorska prava. Osim toga, sud strahuje da bi postavljanje „filtera" moglo da znači cenzuru legalnih sadržaja što bi kršilo slobodu protoka informacija.

- Filter bi mogao da potkopava slobodu informacija, jer sistem ne bi mogao da razlikuje legalni i ilegalni sadržaj, što bi moglo da rezultira blokiranjem legalne komunikacije - piše u sudskoj odluci.

Ovakva odluka postavlja praksu na osnovu koje bi i sporazum ACTA mogao da padne na najvišem evropskom sudu, ukoliko spor protiv sporazuma dođe na dnevni red.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Mene baš strah svega ovoga jbt, a izjava državnog sekretara je apsurdna i besmislena...

"U interesu Srbije je da se pristupi ovom sporazumu jer postoji akcioni plan Vlade Srbije koji to podržava"?!, kao da je bilo kakav akcioni plan sproveden (uspešno) u delo!

Ako sam negde navikao na potpunu slobodu, to je internet, osećam se egzistencijalno ugroženo.
Korisnikov avatar
By deran
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2357217#p2357217]Dirrty napisao:[/url]Mene baš strah svega ovoga jbt, a izjava državnog sekretara je apsurdna i besmislena...

"U interesu Srbije je da se pristupi ovom sporazumu jer postoji akcioni plan Vlade Srbije koji to podržava"?!, kao da je bilo kakav akcioni plan sproveden (uspešno) u delo!

Ako sam negde navikao na potpunu slobodu, to je internet, osećam se egzistencijalno ugroženo.

naši nemaju pojma ni šta je ACTA,a kamoli da je sprovedu...dapaĆe,sjebali su i dosadašnji zakon o autorskim pravima... :smeh:

a ovo Ako sam negde navikao na potpunu slobodu je catch-"klasna ustrojnost mora da se uspostavi i na internetu"

i zato treba da nas je strah,jer sve počinje da liči na orvela... :povez:
Korisnikov avatar
By svejedno
nema potrebe nasi da znaju.....sve sto nasi zanju je 'rekli nam tako iz EU'...a ima ko da sprovodi....internet provajderi etc.
Korisnikov avatar
By svejedno
rokamo dalje: http://piratskapartija.com/blog/2012/02 ... acija-net/" target="_blank

Internet pod novim napadom – Pokušaj kontrole U.N.

Od trenutka kada se Internet zajednica odlepila od poda i krenula u nešto što se može okarakterisati kao težak kotra-napad u slučaju SOPA predloga, došlo je do prave eksplozije novih pokušaja da se isti zameni nekim novim, naprednijim predlogom sa istom svrhom: Regulacija interneta. Situacija se, po tom pitanju, nije poboljšala nimalo. Neki su čak, kao sigurnosnu meru, počeli da razvijaju paralelnu, necenzurisanu i otvorenu mrežu (o čemu je pisano i ranije na ArsTechnica). Mi smo na drugoj liniji fronta. Mi smo informaciona artiljerija.

Vlade zemalja su konačno shvatile koliku moć ima Internet. Moć koja je van njihovog domašaja. Još uvek. Neće se zaustaviti u pokušaju da se dokopaju „vlasti“ nad Internetom.

U sred bitke protiv ACTA sporazuma, posle uspešnog smirivanja SOPA i PIPA zveri (da, smirivanja, SOPA i PIPA trenutno samo spavaju i čekaju da budu ponovo probuđene), dolazi nam nova pretnja, ovaj put dosta direktnija i opasnija.

U pitanju je pokušaj Ujedinjenih Nacija da, putem Internacionalne Telekomunikacione Unije (ITU) sprovedu rušenje poretka na Internetu koji je uspostavljen 1988. godine (.pdf verzija sporazuma iz Melburna). Te godine su se delegati 114 zemalja okupili u Australiji i potpisali sporazum koji je dramatično liberalizovao telekomunikacije. Desila se izolacija Interneta od ekonomske i tehničke regulacije.

Danas, Rusija, Kina, Nemačka, SAD i njihov 191 saveznik, članovi ITU sada žele da preprave sporazum iz 1988. kako bi se njegov uticaj proširio na tada nepokrivene oblasti. Od samog pogleda na delimičnu listu predloga koji će u decembru biti razmatran na konferenciji u Dubaiju, ledi se krv:

- Internet bezbednost i privatnost podataka se stavljaju pod međunarodnu kontrolu,
- Stranim telefonskim kompanijama se omogućava naplata taksi za „internacionalni“ Internet saobraćaj, možda čak i na „po-kliku“ bazi za određene Web destinacije, sa ciljem sticanja profita za državne telefonske kompanije i državne kase.
- Uspostavljanje ekonomskih regulativa bez presedana, kao što su ovlašćenja za naplatu i regulisanje uslova korišćenja do sada neregulisane razmene sadržaja poznatije kao „pirovanje“ ili P2P.
- Premijerno uvođenje dominacije ITU nad bitnim funkcijama Internet upravljanja koje je do sad bilo decentralizovano, u rukama nekoliko odgovornih strana koje su se bavile koordinacijom .com i .org veb adresa kroz ICANN.
- Stavljanje mnogih funkcija IETF (Internet Engineering Task Force), IS (Intenet Soceity) i ostalih grupacija koje se bave inženjerskim i tehničkim standardima koji omogućavaju rad Interneta pod unutrašnju kontrolu vlasti.
- Regulacija internacionalnih mobilnih tarifa i uslova za roming.

Prvi razgovori o ovom projektu počinju u Ženevi 27. decembra.
By polarlicht4.1
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2357468#p2357468]Tungi napisao:[/url]Pa postepeno uklanjanje fajlova vodi ka tome. Posle toga će jedino moguće biti skidati ih preko magnet linkova... Ne znam kako će to da funkcioniše.

The Pirate Bay Says Goodbye to (Most) Torrents on February 29
U principu se ne menja ništa tj. ostaju svi fajlovi samo se od tog dana .torrent fajl skida preko magnet linka a ne direktno sa TPB-a:
People will be able to download all files as usual, but instead of using a .torrent file downloads will be initiated through a magnet link. The actual content of the .torrent file will then be downloaded from other people instead of the Pirate Bay’s servers.

Although it might take a little longer for less popular downloads to get started, all files will remain available. Also, users will still be able to upload .torrent files, which will be converted into magnet links by The Pirate Bay.
Mnogo buke ni oko čega, IMHO.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ali neće biti novih file-ova, a ako sprovedu potpunu kontrolu, zabraniće bilo kakve razmene između korisnika.
By polarlicht4.1
Kako neće kad u poslednjoj rečenici koju sam citirao piše da će korisnici moći da uploaduju torent fajlove samo što će TPB da ih konvertuje u magnet linkove?
Korisnikov avatar
By svejedno
ali nije trip u tome kako ce se skidati
vec sta ce smeti da se skida.

..

cak i da nekako uspeju da sacuvaju sve stare torente - novih nece biti. a nece smeti ni stare.

(to, jel, ako prodje fACTAp, S&P, etc)

..

TPB je najmanje bitan u celoj prici.
By polarlicht4.1
A to svakako. Moji postovi su bili na račun "gašenja" TPB-a, a to nije tačno po ovim informacijama.
Korisnikov avatar
By deran
počinju uvertiru...

FBI je, čini se, u srijedu i službeno priznao da gubi bitku u cyber prostoru.

Shawn Henry, zamjenik izvršnog direktora FBI-a, kazao je kako se njihov sukob na "borbenom polju budućnosti" pokazao mnogo težim negoli su očekivali. "Ne znam kako neoštećeni možemo izaći iz ovoga bez da mijenjamo ili našu tehnologiju ili naše ponašanje i pristup, jer ako se održi status quo, neće biti dobro. Ovakav model nije održiv", kazao je za Wall Street Journal.

"Neodrživ u smislu da nikad nećemo biti u prednosti, nikad nećemo biti sigurni. Nikad nećemo imati utemeljena očekivanja o privatnosti i sigurnosti", požalio se. Kako prenosi ZDNet.com, Henry je konstatirao da "SAD u ovom ratu naprosto gubi".

Kazao je i kako vjeruje da je "cyber prijetnja egzistencijalna, jer bi jedan veliki napad mogao doslovno izbrisati neke kompanije". Podsjetimo, još dramatičniji od njega nedavno je bio šef Pentagona Leon Panetta koji je kazao kako bi "novi Pearl Harbour s kojim će se SAD suočiti mogao biti baš cyber napad".
Korisnikov avatar
By Berserker
Kako to misliš, počinju uvertiru?
Ja se nadam da misliš na Anonimuse, tako mi bar deluje text :)
Korisnikov avatar
By deran
ne-mislim na propagandu od strane vlade,uvođenjem straha od nekakvog megahakerskog napada na JUESEJ i sl. da bi ljudi ipak pristali na zakone...
Korisnikov avatar
By deran
mogu da spoje...

no,acta je evropska,a ovo se dešava u americi,i samo pokušavam da ukažem na toplu vodu :lol: tj,kako kreću scenariji...

ono-nikad nećemo biti sigurni,srušiće firme etc...
Korisnikov avatar
By svejedno
da, al UN je ...svetski.

pogledaj posledji post sa one teme, vjeruj mi.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!