Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Kako je Sretenje postalo sudbonosno

Oko 500 gnevnih i odlučnih Srba okupilo se pre 208 godina na Sretenje u selu Orašcu, izabralo Karađorđa za Vožda i podiglo ustanak za oslobođenje iz okova turske imperije, koja se tada protezala od Iraka do Bosne. Bunom usred zime "kad joj vrijeme nije" neveliki graničarski narod potresao je Evropu i započeo buran proces koji će promeniti lik starog kontinenta.

Taj tridesetogodišnji period ratova i političkih borbi na Balkanu, koji svetska istoriografija naziva "Srpska revolucija", započeo je na Sretenje 1804. podizanjem ustanka u Orašcu, a okončan na Sretenje 1835. u Kragujevcu, proglašenjem prvog srpskog modernog ustava.

СРЕЋАН ВАМ 15. ФЕБРУАР - НАЦИОНАЛНИ ПРАЗНИК РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ!!!
Predsednik Republike Srbije Boris Tadić odlikovao je, povodom Dana državnosti, 17 zaslužnih pojedinaca i institucija.

Predsednik Tadić dodelio je najviše državno priznanje Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena najboljem teniseru sveta Novaku Đokoviću.

Đoković je dobio orden za naročite zasluge i uspehe u predstavljanju Republike Srbije, kao najbolji "ambasador" Srbije u svetu.

Orden ima tri stepena i dodeljuje se za naročite zasluge u predstavljanju države, a izrađen je po idejnom rešenju akademskog vajara Miroljuba Stamenkovića.

Odlikovan je i Georgij Sergejevič Poltavčenko, sa Ordenom srpske zastave, prvog stepena, za naročite zasluge u razvijanju medjunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije.

Akcioni tim za lociranje i hapšenje haških begunaca - odlikovan je Sretenjskim ordenom, prvog stepena, za naročite zasluge na zaštiti i unapredjenju pravne države.

Srpsko lekarsko društvo odlikuje se Sretenjskim ordenom, drugog stepena, za naročite zasluge u oblasti medicinskih nauka i unapredjenju zdravstva, a povodom 140 godina postojanja.

Dejan Mijač, pozorišni reditelj odlikuje se Sretenjskim ordenom, drugog stepena, za naročite zasluge u oblasti pozorišne umetnosti i kulture.

Istraživačka stanica Petnica odlikuje se Sretenjskim ordenom drugog stepena, za zasluge u razvoju naučnog podmlatka i unapredjenje obrazovanja.

Jovan Ćirilov odlikuje se Sretenjskim ordenom, trećeg stepena, za naročite zasluge u oblasti pozorišne umetnosti i kulture - teatrolog i osnivač Bitefa, filolog, dugogodišnji upravnik Jugoslovenskog dramskog pozorišta, svestrani stvaralac, istaknuti humanistički intelektualac, pesnik i prozaista, autor knjiga i rečnika, nosilac titule Vitez reda umetnosti i književnosti Republike Francuske.

Doktor Miodrag Stojković odlikuje se Sretenjskim ordenom trećeg stepena za zasluge u naučno istraživačkom radu u oblasti genetike. Miodrag Stojković je srpski naučnik u svetu poznat po istraživanjima sa embrionalnim matičnim ćelijama, koji je svoj naučni projekat nastavio u Srbiji, otvorivši Specijalnu bolnicu za lečenje steriliteta u Leskovcu.

Ordenom zasluga za odbranu i bezbednost, prvi stepen, za natprosečno, uzorno i časno izvršavanje dužnosti i zadataka u oblasti bezbednosti odlikovana je Bezbednosno informativna agencija.

Srdjan Aleksić je posthumno odlikovan zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i delo ličnog herojstva - Srbin iz Trebinja, koji je 1993. godine ustao u zaštitu komšije Bošnjaka koga je napala grupa nasilnika. Srdjan Aleksić preminuo je nakon nekoliko dana od posledica teških povreda koje je zadobio u tom dogadjaju.

Zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i dela ličnog herojstva posthumno je odlikovana Diana Obekser Budisavljević, Austrijanka koja je spasila sigurne smrti 12.000 srpske dece iz koncentracionih logora na teritoriji NDH, za vreme Drugog svetskog rata.

Slobodan Cvetić iz Policijske uprave za grad Beograd posthumno je odlikovan zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i dela ličnog herojstva. Izgubio je život od povreda zadobijenih prilikom sprečavanja izvršenja razbojništva, dana 20.10.2011. godine u Komercijalnoj banci u ulici Marijane Gregoran.

Aleksandar Rkman iz Policijske uprave u Zrenjaninu - posthumno je odlikovan zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i dela ličnog herojstva. Izgubio je život dana 21.07.2011. godine u Zrenjaninu, prilikom preduzimanja službenih radnji u cilju sprečavanja krivičnog dela nasilje u porodici.

Siniša Hrnjez iz Policijske uprave u Novom Sadu - posthumno je odlikovan zlatnom medaljom "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i dela ličnog herojstva. Izgubio je život dana 30.10.2011. godine, tokom policijske intervencije u Novim Ledincima, kada je na njega i kolegu bačena ručna bomba.

Povodom Dana državnosti, predsednik Republike Srbije odlikovao je srebrnom medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" za ispoljenu hrabrost i dela ličnog herojstva odredjeni broj pripadnika Odreda Žandarmerije u Beogradu, Sektora za vanredne situacije, MUP-a i Vojske Srbije, koji su učestvovali u izvršenju regularnih zadataka.

Zlatnom medaljom za zasluge odlikuju se radnici Rudarskog basena "Kolubara" zbog pokazane kolektivne požrtvovanost i naročitog zalaganja u održavanju energetskog sistema i stabilnog snabdevanja naših termoelektrana tokom vanredne situacije.

Povodom pokazane požrtvovanosti, prilikom uklanjanja posledica elementarne nepogode predsednik Republike Srbije odlikovao je medaljom za revnosnu službu pripadnike Vojske Srbije i MUP-a Sektora za vanredne situacije.
PROGRAM OBELEŽAVANJA 15. FEBRUARA - DANA DRŽAVNOSTI

Tradicionalno odavanje državnih i vojnih počasti biće održano u 10.45 u Marićevića jaruzi u Orašcu kod Aranđelovca, a govoriće ministar vera Bogoljub Šijaković.

U 11 casova na Avali na grob Neznanog junaka predsednik Srbije Boris Tadić položiće venac povodom Dana državnosti.

U crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u Topoli, u 12.30 biće održana tradicionalna ceremonija odavanja državnih i vojnih počasti i polaganja lovorovih venaca na sarkofag vožda Karađorđa. Sretenje je za Dan državnosti Srbije proglašeno 10. jula 2001. godine u znak sećanja na 15. februar 1804. kada je u Orašcu, pod vodjstvom Đorđa Petrovića Karađorđa, počeo Prvi srpski ustanak - borba za oslobođanje od viševekovnog robovanja pod Otomanskim carstvom.

Istog dana 1835. godine, na Velikoj narodnoj skupstini u Kragujevcu, proglašen je prvi Ustav Srbije - Sretenjski ustav.

Sretenje se kao Dan Vojske Srbije obeležava od 2007. godine, po odluci koju je krajem 2006. potpisao predsednik Republike Boris Tadić.

Taj praznik je izabran za Dan Vojske Srbije jer su vojni uspesi u Prvom srpskom ustanku vodili ka stvaranju srpske vojske i države u 19. veku, a tada su se prvi put javili organizovani oblici oružane sile buduće srpske države.

U narodu se verovalo da na Sretenje počinje prelazak iz zime u proleće. Obično se kaže da ako je na Sretenje oblačno - onda će kraj zime biti lep, a ako je vedro, biće hladan i vetrovit.
Pazi kad mi se jebe za dan drzavnosti ovoga sto nazivamo drzavom.

Kad mi je iscileo i poslednji atom nekog nacionalnog ponosa (ako sam ga ikad i imao), osecaja pripadnosti nekoj drzavi, nekoj istoriji, necemu...

Kako da zavolite zemlje Sengena ili engleskog govornog podrucja? Pa zivite u Srbiji! :lol:
Korisnikov avatar
By Mars
Volim Srbiju, ali dok sam ja živ - u mojoj kući će da se slavi 29.IX.

Jedine asocijacije na ovaj dan su mi zadrigli Vojislav Koštunica dok stoji i autistično drži upaljenu sveću u onoj jaruzi...i Boris Tadić na svojoj inauguraciji čiji odvratno loš odglumljen patriotizam može jedino da se poredi sa njegovom lošom šminkom tog dana.
Korisnikov avatar
By Mars
I ajde sad. Kako ne voleti Srbiju?
Korisnikov avatar
By Marvin
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2355627#p2355627]Galadriel napisao:[/url]
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2355618#p2355618]Marvin napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2355612#p2355612]Galadriel napisao:[/url]Ne radim narednih 5 dana. :awesome:
Ja 11 a potrošio samo jedan dan godišnjeg :srbin:
U aprilu idem 7 dana na putovanje, a kad se vratim počinje Uskrs. I hear you brother :D

Znači u martu ću se naraditi :lol:

:srba:
Za Uskrse (pošto se umene oba slave) ću isto da ne radim 11 a potrošim 3 :lizalica:
Korisnikov avatar
By spliff
nije nacionalni vec drzavni praznik
Ma koliko bili nezadovoljni ekonomskom situacijom, brzinom evrointegracije i ukupnim reformama i stanjem u društvu, kada pogledam spisak odlikovanih povodom nacionalnog praznika Srbije ne mogu se oteti utisku da sam jako zadovoljan.

Umesto da se veličaju ratni zločinci, kao što je letos bio slučaj u Hrvatskoj, Srbija na svoj nacionalnii državni praznimk ostaje verna svojim vekovnim vrednostima - odlikuje najbolje svoje gradjane, Novaka Đokovića - Srbina koga u najboljem svetlu poznaje ceo svet, podshumno odlikuje srpskog vojnika Srdjana Aleksića koji je pogunuo braneći vršnjaka muslimana, odaje zahvalnost ljudima koji se žrtvuju da umanje nezapamćene elementarne nepogode i nagradjuje čoveka koji nije poznat samo u Srbiji i regionu, već širom Evrope i sveta, Jovana Ćirilova, koji je ne samo broj 1 u svom domenu, već osoba koja je puno doprinela i doprinosi afirmaciji tolerancije i ravnopravnosti...

Eto, to je ono što me čini ponosnim što pripadam ovom narodu, naciji i državi.

Malo ili mnogo, stvar je ličnih merila i uverenja.
Britanska kraljica Elizabeta II čestitala Sretenje Borisu Tadiću

Beograd - Britanska kraljica Elizabeta II uputila je danas predsedniku Srbije Borisu Tadiću čestitku povodom Sretenja, Dana državnosti Srbije.

"Zadovoljstvo mi je da Vašoj ekselenciji čestitam Dan državnosti i prenesem najbolje želje za sreću i prosperitet naroda Srbije i vlade u predstojećoj godini", navedeno je u poruci Njenog kraljevskog visočanstva.

Poruka kraljice Elizabete II postavljena je na sajtu Britanske ambasade u Beogradu. Srbija slavi Dan državnosti u sredu 15. februara, obeležavajući 208. godišnjicu Prvog srpskog ustanka i godišnjicu proglašenja Sretenjskog ustava.
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2355687#p2355687]Sheytan napisao:[/url]Ma koliko bili nezadovoljni ekonomskom situacijom, brzinom evrointegracije i ukupnim reformama i stanjem u društvu, kada pogledam spisak odlikovanih povodom nacionalnog praznika Srbije ne mogu se oteti utisku da sam jako zadovoljan.
svime zajedno ili samo odlikovanjima? :nesiguran:
podshumno odlikuje srpskog vojnika Srdjana Aleksića koji je pogunuo braneći vršnjaka muslimana
braneći ga od koga? :lol: meni je to vrhunac licemjerja: srbija daje odlikovanje hercegovačkom srbinu koji je poginuo braneći prijatelja bošnjaka od politike srbije? :gotika:

you can say that again. :shrug:
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2355687#p2355687]Sheytan napisao:[/url]Ma koliko bili nezadovoljni ekonomskom situacijom, brzinom evrointegracije i ukupnim reformama i stanjem u društvu, kada pogledam spisak odlikovanih povodom nacionalnog praznika Srbije ne mogu se oteti utisku da sam jako zadovoljan.

Umesto da se veličaju ratni zločinci, kao što je letos bio slučaj u Hrvatskoj, Srbija na svoj nacionalnii državni praznimk ostaje verna svojim vekovnim vrednostima - odlikuje najbolje svoje gradjane, Novaka Đokovića - Srbina koga u najboljem svetlu poznaje ceo svet, podshumno odlikuje srpskog vojnika Srdjana Aleksića koji je pogunuo braneći vršnjaka muslimana, odaje zahvalnost ljudima koji se žrtvuju da umanje nezapamćene elementarne nepogode i nagradjuje čoveka koji nije poznat samo u Srbiji i regionu, već širom Evrope i sveta, Jovana Ćirilova, koji je ne samo broj 1 u svom domenu, već osoba koja je puno doprinela i doprinosi afirmaciji tolerancije i ravnopravnosti...

Eto, to je ono što me čini ponosnim što pripadam ovom narodu, naciji i državi.

u sustini si rekao - iako je zivot ovde sranje i iako su ekonomija, sudstvo & politicka situacija u kurcu, ja sam jako zadovoljan jer su neki ljudi dobili neke nagrade.

i stvarno si zbog toga jako zadovoljan?
Korisnikov avatar
By mirth
^Seki je vecita enigma :awesome:

Ja radim u petak :drama:
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2355698#p2355698]Sheytan napisao:[/url]Britanska kraljica Elizabeta II čestitala Sretenje Borisu Tadiću

Beograd - Britanska kraljica Elizabeta II uputila je danas predsedniku Srbije Borisu Tadiću čestitku povodom Sretenja, Dana državnosti Srbije.

"Zadovoljstvo mi je da Vašoj ekselenciji čestitam Dan državnosti i prenesem najbolje želje za sreću i prosperitet naroda Srbije i vlade u predstojećoj godini", navedeno je u poruci Njenog kraljevskog visočanstva.

Poruka kraljice Elizabete II postavljena je na sajtu Britanske ambasade u Beogradu. Srbija slavi Dan državnosti u sredu 15. februara, obeležavajući 208. godišnjicu Prvog srpskog ustanka i godišnjicu proglašenja Sretenjskog ustava.
Matora izlapotina, nije joj niko rekao da su ove godine izbori! :lol:
Milomir Marić je jutroske u Jutarnjem programu RTV Pink vrlo logično i razložno govorio o besmislu i zaludnosti ovakvih proslava u državi na rubu sveopšteg kolapsa.
Suština priče je da proslave ovakvih praznika imaju smisla u prosperitetnim vremenama i državama, kao što je to bio slučaj u zlatno vreme stare Juge, kad su ljudi poletno i raspoložno proslavljali '' 29. novembar '', '' 7. juli '' i slične tada važeće praznike.
Voleli su državu u kojoj žive i osećali su da ih čega progres, bili su puni optimizma, a danas ovakve praznike mogu i proslavljaju samo bahati, privilegovani pojedinci i pojedinke, koji će fino da se nažderu, jedni drugima dele nekakakva odlikovanja i uzimaju nove masne dnevnice i sl.
Poražavajuće za sve, osim za njih.
Korisnikov avatar
By Mars
^
^

I što bi taj isti Marić rekao: "Jadna je zemlja u kojoj je Vesna Radusinović bestseler pisac".
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!