Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Sheytan
Karla del Ponte: NATO je sprečio istragu o „žutoj kući"

BIVŠI TUŽILAC MEĐUNARODNOG SUDA ZA RATNE ZLOČINE U INTERVJUU MARKU PRELEVIĆU I STOJANU DRČELIĆU PRVI PUT GOVORI O TOME KO JE OMETAO ISTRAGU O TRGOVINI LJUDSKIM ORGANIMA NA KOSOVU I METOHIJI, I PORUČUJE DA I ONA I SADAŠNJI TUŽILAC SERŽ BRAMERC ZNAJU KO JE UNIŠTIO DOKAZE. DEL PONTEOVA PRIČA I O SVOM ODNOSU SA SRPSKIM LIDERIMA, RATNIM ZLOČINIMA HAŠIMA TAČIJA, ALI I KRIVCIMA ZA SVE ŠTO SE DOGAĐALO NA TERITORIJI BIVŠE JUGOSLAVIJE TOKOM DEVEDESETIH.

Možda odavno nema veze sa Beogradom i Hagom, možda krcka penzionerske dane nakon pravničke, a potom i diplomatske karijere - tek što se vratila sa pozicije ambasadora Švajcarske u Argentini - ali se neke stvari, izgleda, nikada neće promeniti: kada razgovara sa Srbima, sve mora da bude po njenom.

Tako je, recimo, reporterima Nedeljnika prvo rekla da bi volela da je posetimo u njenom domu u Tićinu, italijanskom kantonu u Švajcarskoj, da bi naprasno odustala od toga. I tu, kaže, nema pogovora. Onda je pristala da se intervju obavi mejlom, ali je tek na pitanja koja su joj se svidela odgovarala opširno, dok je druga tek pretrčala.

Žena koja je za mandata u Tribunalu bila jedna od najomraženijih ličnosti u Srbiji, po napuštanju Haga uglavnom se oglasi kad god se povede priča o istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji i ozloglašenoj „žutoj kući". O tome govori i na početku intervjua za Nedeljnik.

Izjavili ste da Euleks nema kapacitet da istraži slučaj „Žuta kuća" i bili ste spremni da se stavite na čelo istražnog tima pod mandatom UN. Nama u Srbiji se čini da do istine o trgovini ljudskim organima nikome nije stalo. Primećujete li Vi nedostatak političke volje da se ovaj slučaj do kraja ispita i rasvetli?

Moj stav ostaje isti: međunarodna zajednica je, posle izveštaja Dika Martija, morala da reaguje, ali samo bi istraga pod mandatom Ujedinjenih nacija mogla da da konačnu istinu o ovim optužbama. Slažem se sa vama da postoji manjak političke volje da se ovaj slučaj rasvetli. U suštini, to je zato što je situacija na Kosovu i dalje veoma krhka.

U Haškom sudu rok za podizanje optužnice u slučaju „Žuta kuća" istekao je 2004. Vi niste podigli optužnicu. Iz kancelarije UN za nestala lica tvrde da su uzorci iz „žute kuće" uništeni krajem 2005, i to je zvanično potvrđeno, po nalogu haškog tužilaštva. Kako je to moguće? Osećate li se direktno odgovornom?

Uništenje dokaza je bila velika greška. To je učinjeno bez konsultacija sa mnom, čak i bez razgovora sa mnom na ovu temu. Bila sam veoma iznenađena kada sam iz medija saznala da su dokazi uništeni. Ali, naravno da se ne osećam odgovornom za to jer nisam imala ovlašćenja da vodim istragu. Znam ko je doneo odluku o uništenju dokaza, jer sam bila u stalnom kontaktu sa svojim naslednikom na poziciji tužioca, Seržom Bramercom.

Imate li hrabrosti da sada kažete ko je uništio dokaze?

To nije pitanje hrabrosti, već onoga što je fer. Pitajte kancelariju tužioca. Ja više nisam tamo i nisam imala ništa sa uništavanjem dokumenata. To se desilo kada je već bilo jasno da nam neće dozvoliti da nastavimo istragu.

Ali, još 2004. ste u rukama imali Unmikov poverljiv izveštaj o zločinima u „žutoj kući". Istraga je ipak suspendovana...

Kao što sam vam već rekla, nismo bili u mogućnosti da nastavimo istragu zbog mnogobrojnih prepreka.

Stalno govorite o nekim preprekama. O čemu se radi?

NATO i Unmik nam nisu dozvoljavali pristup važnim dokumentima, a Albanija nam nije dala da uđemo na njenu teritoriju i ispitamo grobove. Bilo je tu još nekih stvari...

Pratite li procese u Hagu danas? Kako komentarišete činjenicu da ni posle devet godina suđenja Šešelju nema presude?

Naravno da pratim suđenja, jer se optužnice koje smo podigli moj tim i ja sada dokazuju. Suđenje Šešelju, baš kao i neka druga, traju dosta dugo. To, naravno, zavisi od mnogo stvari: i od procedure i od stava suda. Sud previše pažnje poklanja zahtevima optuženog, umesto da ubrza suđenje. Ali, jako je važno da se dođe do kraja i da to suđenje bude okončano.

Posmatrači u Srbiji, ali i mnogi drugi evropski pravnici, taj proces ocenjuju kao antipropagandu pravosuđa. Osećate li se odgovornom za to?

Suđenje je predugo i pravila bi morala da budu promenjena. Jedini koji su odgovorni za to kako se suđenje Šešelju odvija jesu sudije i posebno predsednik suda.

Kako biste, kao pravnik sa decenijama iskustva, ocenili odbranu Vojislava Šešelja i Slobodana Miloševića?

Svaki optuženi može detaljno da izlaže svoju odbranu, ali bila je velika greška što je dozvoljeno da se oni potpuno brane sami, bez prisustva advokata. To doprinosi bacanju vremena i omogućava optuženima da drže političke govore koji nemaju nikakve veze sa onim zbog čega im se sudi.

I Tuđman, i Milošević, i Izetbegović napustili su ovaj svet kao neosuđeni ljudi. Ko je, po Vašem mišljenju, kriv za rat u bivšoj Jugoslaviji?

Bez obzira na smrti optuženih, činjenice ostaju validne, i istorija se neće promeniti.

Da li bi protiv Tuđmana i Izetbegovića bile podignute optužnice da nisu preminuli?

Za obojicu je istraga bila u toku, i sećam se da smo bili veoma blizu podizanja optužnice protiv Tuđmana kada je umro. Da smo mogli da predstavimo sve činjenice, on bi sigurno bio osuđen. Za Izetbegovića nisam sigurna, jer je istraga bila tek na početku.

Često se u srpskim medijima čuje da su Srbi osuđeni na ukupno više od 900 godina zatvora, a da su svi ostali osuđeni na jedva dve stotine. Je li to prava mera onoga što se događalo na prostorima bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina?

Svi učesnici u tom konfliktu su činili zločine i svi su privedeni pravdi. To je ono što je u celoj priči veoma važno. To, i činjenica da su odluke Saveta bezbednosti uspešno sprovedene. A bilo kakvo sabiranje ukupnih godina osuđenih je glupost.

Svi osumnjičeni čije je izručenje Tribunal tražio od Srbije su iza rešetaka. Koliko bi Srbija dobila na vremenu za svoje evropske integracije da je to učinila za Vašeg mandata?

U potpunosti se slažem s vama, ali politička situacija je bila teška dugi niz godina. To je onemogućavalo vlasti da rade brzo, jer mnogi nisu bili spremni da prihvate odgovornost koja je izlazila na videlo tokom suđenja. Sada je ta priča okončana i želim sve najbolje Srbiji.

Kakva sećanja nosite iz kontakata sa sagovornicima u Beogradu? Postoji li neko za koga verujete da vas je uvek lagao i neko u čiju iskrenost nikada niste posumnjali?

Sa različitim srpskim vladama imala sam različite odnose. Naročito je teško bilo sa Vojislavom Koštunicom. Nikada, recimo, nisam sumnjala u iskrenost premijera Đinđića, koji je radio sve najbolje za budućnost Srbije. Njegova smrt bila je i biće veliki gubitak za vašu zemlju.

Tribunal se, praktično, ni u jednoj državi bivše Jugoslavije ne percipira kao kuća pravde. Zašto je to tako?

Vreme koje prolazi promeniće taj stav. Ljudima, jednostavno, treba vremena da shvate pravo stanje stvari, ali sam isto tako ubeđena da će osećaj pravde biti sve jači kada Tribunal bude zatvoren. Pravda mora biti zadovoljena i pravda jeste zadovoljena. Visoki politički i vojni zvaničnici odgovorni za zločine u bivšoj Jugoslaviji su privedeni pravdi.

Za čim najviše žalite tokom mandata?

Smrt Miloševića, bez sumnje. Posebno mi je zbog žrtava krivo što on nije osuđen.

Sećate li se kako ste se osećali onog dana kada je Karadžić uhapšen i kada je obelodanjeno da se godinama slobodno šetao pod imenom Dragan Dabić?

Kako da ne. Bila je subota i to je bio jedini dan kada sam najiskrenije žalila što nisam više u Hagu. A opet, imala sam osećaj velikog zadovoljstva, zbog pravde i zbog žrtava.

Da ste bili u prilici da Ratka Mladića vidite pola sata posle hapšenja, šta biste mu rekli?

Pitala bih ga, naravno, ko ga je štitio sve ove godine.

Vaše pozivanje na dobre izvore u Beogradu i pritiskanje srpskih zvaničnika navodno pouzdanim informacijama u Beogradu već je postala legenda. Možete li danas da otkrijete ko su Vaši doušnici iz Srbije?

Ne mogu ni sada da vam kažem njihova imena. Ali, sve vreme su oni radili veoma dobro i jedini razlog što begunci nisu bili uhapšeni jeste što ih vlast nije ni tražila. Čim se to promenilo, stigao je veliki uspeh.

Da li ste čitali Karadžićeve pesme ili Šešeljeve knjige u kojima vas on najbezobzirnije vređa?

Šešeljevo pisanje me uopšte ne zanima.

Kako se danas osećate po pitanju Ramuša Haradinaja i Hašima Tačija? Da li verujete da će Haradinaj ipak odgovarati na ponovljenom suđenju?

Nadam se da će tužilac imati dovoljno dokaza koje smo prikupili tokom istrage, i verujem da će Haradinaj biti osuđen.

A Hašim Tači?

Ne znam. Očekujem da će istraga biti završena, ali mislim da međunarodna zajednica ne želi da sazna istinu o ovim zločinima.

Da li Vam je poznato da je general Krstić iz zatvora u Velikoj Britaniji zbog maltretiranja ostalih zatvorenika morao biti vraćen u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala?

Mislim da je to jedna normalna epizoda koja se dešava u svim zatvorima i da to nije imalo nikakve veze sa prošlošću generala Krstića. Ali, Tribunal svejedno mora da vodi računa da se ništa ne dogodi osuđenima tokom trajanja njihove kazne.

Je li pozicija haškog tužioca bila vrhunac karijere?

Bila sam tužilac čitavog života. To je jedno sjajno iskustvo, koje mi je omogućilo da mnogo saznam o čovečanstvu. Radila sam najbolje što sam umela u Tribunalu, i bio je to, bez ikakve sumnje, najveći izazov u mojoj karijeri. Uvek ću se sa zahvalnošću sećati svih ljudi koji su mi pomagali.

Press Nedeljnik,
Marko Prelević, Stojan Drčelić
Korisnikov avatar
By Sheytan
Vrlo zanimljivo svedočenje.

Sama Karla Del Ponte potvrdjuje da su protiv Haškog tribunala najbolji svedoci njegovi bivši zvaničnici. Ona kao bivša tužiteljka svojim izjavama dokazuje sve optužbe na račun Haškog suda i tužilaštva.

Njegov politički karakter, pre svega: "dokazi su uništeni", "međunarodna zajednica ne želi da sazna istinu"...

Ono što joj se ne dopada, npr. potpuna nesrazmera po broju optuženih i po godinama na koje su osudjeni, gledano po ex-yu republikama za nju je "glupost". Naravno, jer kada nemaš argumenata, tvrdnje koje ti se ne sviđaju jednostavno proglasiš za "glupost".

Priznaje da bi Tudjman najverovatnije bio optužen za ratne zločine da nije umro, ali za Izetbegovića nije sigurna jer je istraga teik krenula... Naravno, ne govori zašto i protiv Tudjamana i protiv Izetbegovića nije istraga pokrenuta blahovremeno i zašto nije bila efikasnija, pa da i oni odgovaraju...

Ali je zato uverena da bi Milošević bio osudjen...

Konačno, još jednom saznajemo ko je za nju bio "najteži" za saradnju: Vojislav Koštunica.

Sve u svemu, očekivano. Ništa spektakularno novo, sem potvrde da je NATO uništio dokaze za najmonstruoznije zločine na Kosmetu - ubistva civilnih zarobljenika od i prodaju njihovih organa. Ako ćemo iskreno, i to se znalo, ali je sada potvrda stigla sa "nadležnog mesta"... mada ni to - na žalost - po svim izgledima, neće ništa pomoći da se istraga pod okriljem UN dovede do kraja i da počinioci odgovaraju...
Korisnikov avatar
By Srklet
well, po kojim kriterijima je najmonstruozniji zločin na kosovu - ubistva civilnih zarobljenika od i prodaju njihovih organa? :hmm:
zato sto su to navodno bili srpski civili a ubice navodno albanci? prodajom organa su se također spasili neki drugi životi. ^^
srbi su pustili leševe tolikih desetina hiljada ljudi koje su ubili da samo tako propadnu. :drama:
Korisnikov avatar
By Sheytan
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2351378#p2351378]Popeye napisao:[/url]well, po kojim kriterijima je najmonstruozniji zločin na kosovu - ubistva civilnih zarobljenika od i prodaju njihovih organa? :hmm:
zato sto su to navodno bili srpski civili a ubice navodno albanci? prodajom organa su se također spasili neki drugi životi. ^^
srbi su pustili leševe tolikih desetina hiljada ljudi koje su ubili da samo tako propadnu. :drama:

Hjuman rajts voč traži da se istraži trgovina organima na Kosovu i Metohiji

Jezivi dokazi iz „žute kuće“

Pojavile su se dodatne informacije koje podupiru tvrdnje o otmicama i prekograničnim prebacivanjama ljudi sa Kosova u Albaniju, posle kosovskog rata 1998-1999. objavio je Hjuman rajts voč. Kosovske i albanske vlasti zato trebaju da otvore nezavisne i transparentne istrage kako bi pomogle u rešavanju sudbina od oko 400 Srba koji se vode kao nestali posle rata.

„Ozbiljne i pouzdane tvrdnje o užasnim zlostavljanjima na Kosovu i Albaniji pojavile su se posle rata“, rekao je Fred Abrahams, viši istraživač za vanredna stanja u Hjuman rats voču, koji je za ovu organizaciju ispitivao kršenja ljudskih prava na Kosovu i Albaniji od 1993. do 2000. „Vlasti Prištine i Tirane mogu da pokažu svoju predanost pravdi i vladavini prava sprovođenjem potpunih istraga“, dodao je on.

Otkrića Del Ponteove

Tvrdnje su nedavno postale javne u novoj knjizi Karle Del Ponte, bivše glavne tužiteljke Međunarodnog suda za ratne zločine počinjenih na području bivše Jugoslavije. Hjuman rajts voč je dobio nezavisnu informaciju i dokumentaciju, koja daju kredibilitet i potkrepljuju mnogo toga o čemu Del Ponteova piše kada je reč o posleratnim zlostavljanjima na Kosovu. Del Ponteova knjiga na italijanskom jeziku naslovljena je „Lov: Ja i ratni zločinci.“

Hjuman rajts voč je 4. aprila poslao pisma premijeru Kosova Hašimu Tačiju i premijeru Albanije Saliju Beriši, zahtevajući da otvore istrage o ovim tvrdnjama, ali do 2. maja nijedna vlada nije odgovorila. Najviši predstavnici Kosova i Albanije javno su odbacili tvrdnje kao neosnovane i klevetničke.

Prema rečima Del Ponteove, tužilaštvo haškog tribunala je dobilo informacije od „novinara sa kredibilitetom“ da su kosovski Albanci oteli i transportovali između 100 i 300 osoba sa Kosova u severni deo Albanije posle 12. juna 1999. godine, kada su NATO snage došle na Kosovo.

Hjuman rajts voč je video informacije koje je Tužilaštvo prikupilo od novinara i smatra da su dobro istražene i pouzdane: sedam etničkih Albanaca koji su služili u Oslobodilačkoj vojsci Kosova, intervjuisani odvojeno, dali su detalje o učestvovanju u ili prisustvovanju prebacivanju otetih Srba i drugih zatvorenika iz Kosova u Albaniju posle rata.

Prema informacijama novinara, otete osobe su držane u stovarištima i drugim zgradama, uključujući objekte u Kukešu i Tropoji. U poređenju sa ostalim zatočenicima, neki od mlađih, zdravijih zatočenika su hranjeni, pregledali su ih lekari, i nikada nisu bili tučeni. Otete osobe čiji je broj nepoznat, kasnije su, navodno, prebačene u žutu kuću, u ili u okolini albanskog grada Burel, gde su im doktori vadili unutrašnje organe. Organi su onda transportovani izvan Albanije, preko aerodroma u blizini glavnog grada Tirane. Većina navodnih žrtava su bili Srbi, koji su nestali posle dolaska UN i NATO snaga na Kosovo. Ostali zatočenici bile su, međutim, žene sa Kosova, Albanije, Rusije i drugih slovenskih zemalja.

„Informacija o trgovini organima je sugestivna, ali daleko od toga da je potpuna“, rekao je Abrahams, „Činjenica ostaje da se hiljade ljudi, većinom Srba, vode kao nestali posle rata. „Vlasti Kosova i Albanije trebalo bi da pokušaju da odrede sudbine tih ljudi tako što će pokrenuti ozbiljne istrage sa adekvatnom zaštitom svedoka.“

Svedoci potvrdili priču

Prema informacijama koje je prikupilo haško tužilaštvo, moguće je da su tela nekih žrtava zakopana blizu onoga što je tada bila žuta kuća i u blizini groblja, oko 20 kilometara južno od Burela. Istražitelji iz Tribunala i UN Misije na Kosovu (Unmik), propraćeni albanskim tužiocem, ispitali su kuću u februaru 2004. Kuća je ofarbana u belo, ali na istražnoj fotografiji koju je Hjuman Rajts voč video, žuta traka bila je vidljiva na njenom temelju.

Prema rečima Del Ponteove, u blizini kuće istražitelji su pronašli medicinsku opremu koja se koristi u hirurgiji - špricevi, gaza, kese za infuziju, medicinske ampule za opuštanje mišića često korišćene u operacijama. Koristeći hemijski sprej, tim je pronašao dokaze značajnih krvavih tragova na zidovima i podu jedne sobe, izuzimajući čist pravougaonik površine šest stopa sa dve stope.

Hjuman rajts voč je razgovarao odvojeno sa dvoje ljudi koji su bili prisutni tokom posete haških i istražitelja iz Unmika kući u blizini Burela. Oboje je potvrdilo priču iz knjige Del Ponteove.

Hjuman rajts voč je, takođe, dobio kopiju Unmikovog zvaničnog izveštaja o istraživanju od 4-5. februara 2004. godine naslovljeno „Sudsko ispitivanje i utvrđivanje u Albaniji“ koji potvrđuje tvrdnje Del Ponteove. Hemijski sprej koji se zove luminol, piše u izveštaju, otkrio je tragove krvi u dve sobe, uključujući jedno mesto u desnom uglu na podu, koje „bi iniciralo da je tamo bio pravougaoni predmet koji pokriva tu oblast.“ U koritu reke, koja se nalazi pored kuće, istražitelji su pronašli praznu intravenoznu kesu, špriceve, i prazne bočice za lekove, koje su prikupili kao dokaz.

Portparol tribunala potvrdila je 16. aprila da su istražitelji Tužilaštva i Unmika posetili kuću pored Burela, ali da nisu „mogli da potkrepe tvrdnje i nisu imali dalju osnovu po kojoj bi nastavili u odnosu „Tribunalove nadležnosti.“ U odgovoru na pitanje, potparolka je izjavila da istražitelji nisu našli „pouzdane dokaze“ koji bi potkrepile tvrdnje.

Hiljade nestalih

„Prikupljanje pouzdanih dokaza da bi se pokrenulo krivično gonjenje i prikupljanje dokaza koje dodaje težinu tvrdnjama dve su različite stvari, ali dokazi pronađeni u blizini Burela su jasni,“ rekao je Abrahams dodajući da „Tribunalov mandat samo pokriva zločine koji su počinjeni tokom oružanog sukoba, koji se završio 12. juna 1999. Navodna kidnapovanja i drugi zločini desili su se posle ovog datuma, pa je to bila dodatna prepreka u sprovođenju istrage.“

Albanski ministar spoljnih poslova LJuljzim Baša odbacio je tvrdnje Del Ponteove kao „nemoralne“ i „klevetničke.“

Ministar Baša treba da prihvati tvrdnje ozbiljnije jer on zna iz svog sopstvenog iskustva da postoji pouzdan dokaz o prekograničnim prebacivanjima“ rekao je s tim u vezi Abrahams. On je radio za Tribunal i u Odeljenju za pravosuđe u Unmiku posle rata, i lično je istraživao izveštaje o pritvorskim objektima u severnoj Albaniji.

Hjuman Rajts voč je izjavio da nije vodio svoju sopstvenu istragu o izveštajima, ali da je s druge strane video materijal prikazan u Tužilaštvu, da je dobio Unmikov izveštaj o istrazi i razgovarao sa dvoje ljudi koji su bili prisutni tokom istrage u Burelu. Primetio je da se veliki broj osoba vodi kao „nestali“.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, 1.613 osoba sa Kosova se još uvek vodi u rubrici nestali, a prijavljeno je i 350 mrtvih, ali njihova tela još uvek nisu pronađena i identifikovana. Organizacija ne daje etničku analizu. Prema podacima Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih sa Kosova i Metohije, iz Srbije, 533 Srba sa Kosova se vodi nestalim, od kojih je 430 nestalo posle 10. juna 1999.

* Ovo je novinski izveštaj iz maja 2008.

Od tada su prošle skoro četiri godine, ali se malo odmaklo u stvarnoj istrazi...

Zašto?

Vrlo je jasno skoro svima...

I zasigurno ne zato što svet smatra da je trgovina ljudskim organima bila human gest, na šta ti, Popej, cinično upućuješ.
Korisnikov avatar
By Srklet
ali, po čemu je to najmonstruozniji zločin?
jel tu ubijeno najviše ljudi na najsvirepiji način? koliko je ljudi uopće navodno ubijeno u tzv. žutoj kući zbog prodaje njihovih organa?
Korisnikov avatar
By nsc
ako budes imao srece da tebi bez anestezije izvade bubreg za prodaju, a ostave te zivog do sledece operacije ili ti izvuku svu krv za spasavanje necijeg zivota, mozda ces shvatiti
Korisnikov avatar
By nsc
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2351387#p2351387]Popeye napisao:[/url]ali, po čemu je to najmonstruozniji zločin?
jel tu ubijeno najviše ljudi na najsvirepiji način? koliko je ljudi uopće navodno ubijeno u tzv. žutoj kući zbog prodaje njihovih organa?
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2351378#p2351378]Popeye napisao:[/url]well, po kojim kriterijima je najmonstruozniji zločin na kosovu - ubistva civilnih zarobljenika od i prodaju njihovih organa? :hmm:
ako budes imao srece da tebi bez anestezije izvade bubreg za prodaju, a ostave te zivog do sledece operacije ili ti izvuku svu krv za spasavanje necijeg zivota, mozda ces shvatiti

meni je vec postavljanje takvog pitanja monstruozno, a ponoviti ga dvaput, zaista je preterano
Korisnikov avatar
By Vel boy
ne ulazeci u laprdanja izmedju popaja i sheytana o (ne)monstruoznosti zute kuce, moram primetiti da izgleda da je cela poenta sheytanove priche o Del Ponte-ovoj ta da sheytan konachno bez uvijanja jasno i glasno indirektno priznaje da mu je idol vojislav koshtunica. :giggle: pa, da citiram sheytanovo: Sve u svemu, očekivano. Ništa spektakularno novo, sheki. :wundy:
Korisnikov avatar
By Srklet
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2351398#p2351398]nsc napisao:[/url]

meni je vec postavljanje takvog pitanja monstruozno, a ponoviti ga dvaput, zaista je preterano
meni nimalo. :andjelak:
uopce ne kazem da zlocina nije bilo, niti da tzv. žutu kuću ne treba istražiti, niti trgovina organima nije grozna stvar, ali me eto zasmetalo to propagandno kvalificiranje svega toga kao najmonstruoznijeg zločina.
recimo, koliko je na toj skali sheytanove monstruoznosti - na kojoj je žuta kuća najmonstruzniji zločin - monstruozno iskopavanje leševa albanaca, vozanje istih u hladnjači po srbiji i tak to? dakle, žuta kuća je desetka, onda je ovo osmica, ili? :nerd:
ja sam neuk kad je riječ o monstruoznim zločinima, možda sehytan ili ti imate više iskustva. :)
Korisnikov avatar
By nsc
nisi ti neuk vec monstruozan, cim toliko insistiras na sopstvenoj kvalifikaciji
Korisnikov avatar
By Sheytan
"Karla Del Ponte uništila dokaze"

Beograd - Bitni dokazi o vađenju organa Srba u "žutoj kući" uništeni su u vreme Karle del Ponte, uz odobrenje njenog tužilaštva, tvrde u kancelariji Serža Bramerca.

Del Ponteova je prethodno izjavila da su NATO i Unmik sprečili istragu o vađenju organa kosovskih Srba u "žutoj kući" i da zna ko je doneo odluku da se u Tribunalu unište dokazi o tim monstruoznim zločinima, jer je, kako kaže, bila u stalnom kontaktu sa svojim naslednikom Bramercom, ali nije želela da otkrije identitet nalogodavca jer to "nije fer".

Ona je rekla da postoji manjak političke volje da se slučaj "Žuta kuća" do kraja ispita i rasvetli. Na primedbu da je još 2004. u rukama imala Unmikov poverljiv izveštaj o zločinima u "žutoj kući", ali da nije podigla optužnicu do kraja te godine kada je za to istekao rok u Haškom sudu, Del Ponteova je uzvratila da nije bila u mogućnosti da vodi istragu zbog mnogobrojnih prepreka.

"NATO i Unmik nisu nam dozvoljavali pristup važnim dokumentima, a Albanija nam nije dala da uđemo na njenu teritoriju i ispitamo grobove. Bilo je tu još nekih stvari..." kazala je Del Ponte, koja je bila tužilac Tribunala od 1999. do 31. decembra 2007.

Upitana zašto su onda po nalogu tužilaštva 2005. u Haškom sudu uništeni dotad prikupljeni dokazi o zločinima iz "žute kuće", ona je odgovorila da je uništenje dokaza bila velika greška.

"To je učinjeno bez konsultacija sa mnom, čak i bez razgovora sa mnom na tu temu. Bila sam veoma iznenađena kada sam iz medija saznala da su dokazi uništeni. Ali, naravno da se ne osećam odgovornom za to, jer nisam imala ovlašćenja da vodim istragu", rekla je Del Ponte.

U objašnjenju iz Bramercove kancelarije, navedeno je,pak, da je tužilac Bramerc već rekao da su neki predmeti uništeni još 2005, kada je tužilac bila Del Ponteova i uz njeno znanje i da su odluku doneli tadašnji članovi rukovodstva tužilaštva.

"Tužilac Bramerc se slaže da to nije bila dobra odluka. Međutim, ne možemo javno govoriti o internoj proceduri donošenja odluka u tužilaštvu", rečeno je u u kancelariji tužioca Bramerca.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kazao je da je neposredno po dobijanju informacije da su u Tribunalu uništeni dokazi o "žutoj kući" postavio pitanje haškim istražiteljima zašto je to učinjeno.

"Dobili smo odgovor da su ti materijali zajedno sa materijalima iz Srebrenice uništeni u okviru redovnog postupka", rekao je Vukčević Presu.
Odgovarajući na optužbe Del Ponteove, portparol UNMIK-a Olivije Salgado rekao je da je UNMIK u potpunosti sarađivao u svakom trenutku sa Haškim tribunalom i podneo sve dokaze i informacije na raspolaganje tom sudu.

"Tribunal ima slobodu da istraži sva pitanja iz svoje nadležnosti. Nema razloga da verujemo da je bilo koji zvaničnik Unmika zaustavio bilo koju istragu", rekao je Salgado.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!