- 21 Jan 2012, 22:54
Ne znam što ste svi napali Midž toliko, nije mi delovalo toliko gorko to što je pisao. Pišu ljudi gore stvari o Srbiji pa im se toleriše (recimo Ulix, svaka čast, ali on kad se povede reč o Srbiji što bi se reklo, umoči olovku u sirće), i ne vidim zašto je tako loše ako čoveku izlazi na usta sve ono loše čega se nakupio u Srbiji? Reci Midž, oko moje, najebi se majke kome hoćeš, sad barem možeš kad si se dokopao majke Švedske. (Sad stvarno, jako ne volim to srpsko kritikovanje emigranata, implicira neki odvratan stav "aham, sad ćemo da te ubedimo da ti je još gore nego nama ovde" i znak je užasnog provincijalizma -- zašto da ljudi ne idu gde hoće i imaju različita iskustva u drugim zemljama?).
Tema nije bila zamišljena da se bavi pitanjem gde je bolje, nego šta ljudi misle o Americi, naročito oni koji je nikad nisu posetili, ili su je posetili na kratko, ili o njoj nikad nisu posebno razmišljali... Svi imamo, ili smo imali razne i često vrlo određene predstave o Americi -- mislim čak i oni koji tvrde da nemaju, kao Swanheart, ili i ja, isto sam verovao da nemam mišljenje o Americi pre nego što sam u nju došao -- a nemamo recimo o Šri Lanci, ili Čileu, ili Urugvaju. Amerika mi je posebno zanimljiva zato što izaziva toliko jaka osećanja vani a većina ljudi u Srbiji zasniva svoje mišljenje na američkim serijama, izveštajima uja-Miće sa gibanicijade u Milvoki i kolumnama iz Kurira.