Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Denni85
Početkom godine došlo je do tzv. "revolucije" u pojedinim arapskim zemljama.
Ljudi su bili nezadovoljni teškom ekonomskom situacijom kao i činjenicom
da su u pojedinim zemljama (npr. Egiptu) isti ljudi na vlasti vec više od
30 godina...dosta ljudi je bilo oduševljeno, pričalo se o "slobodi, demo-
kratiji...." , no bilo je i onih koji su upozoravali na moguce posledice
toga i govorili da je ipak vaznije da su tamo na vlasti "provereni saveznici
Zapada" nego da dodje do haosa.
Par meseci posle dolazi do izbora u Egiptu i evo kakvi su rezultati: :(

Na drugoj rundi izbora u Egiptu islamske partije osvojile su skoro 70 odsto mesta u parlamentu.

Ove nedelje je završen drugi krug glasanja pošto je prvi krug druge runde održan 14-15. decembra.

Na osnovu objavljenih rezultati, Muslimansko bratstvo je osvojilo 47 odsto glasova, odnosno oko 85 od 180 poslanika koji se biraju u drugoj rundi. Stranka Al-Nur, političko krilo ultrakonzervativnog pokreta Salafiti, osvojila je oko 20 odsto glasova.

Sekularne i liberalne snage, koje su uglavnom učestvovale u pobuni protiv režima svrgnutog vodje Hosnija Mubaraka, zamajac iz protesta
početkom godine nisu uspele da pretvore u izbornu pobedu. Danas objavljeni rezultati slični su ishodu prve faze glasanje s kraja novembra kada su Muslimansko bratstvo i Al-Nur osvojili skoro 70 odsto glasova.

Podseca li vas sve ovo pomalo na Srbiju 1988. i dolaska Miloševica na vlast. I onda su otišli loši, a došli mnogo gori. :(
Korisnikov avatar
By Laerem
Progress always moves like a dead slug. Nista novo. A ja bi na vlasti radje imao muslimansko bratstvo nego Vojislava Koštunicu.
Pored ostalih konzervativnih i nazadnih ideja, ta stranka Al-Nur se zalaže
i za zabranu nošenja bikinija na plažama, za zabranu točenja alkohola...
mislim koliko čovek treba da bude fanatičan i zatupljen pa da krene da seče
granu na kojoj sedi (kako kaže naš narod). Pa turizam je jedan od osnovnih
privrednih grana Egipta, mislim svakako su "u kurcu" a još ako im turizam
pukne, pa nece bukvalno imati "'leba da jedu".

A najgore od svega je činjenica da su sekularne i liberalne partije ostale
u manjini :(

P.S.
sličnih zabrana ima i u nekim drugim arapskim zemljama, ali one leže na nafti,
pa i mogu sebi takve gluposti da dopuste....
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2335729#p2335729]Denni85 napisao:[/url]Pored ostalih konzervativnih i nazadnih ideja, ta stranka Al-Nur se zalaže
i za zabranu nošenja bikinija na plažama, za zabranu točenja alkohola...
mislim koliko čovek treba da bude fanatičan i zatupljen pa da krene da seče
granu na kojoj sedi (kako kaže naš narod). Pa turizam je jedan od osnovnih
privrednih grana Egipta....
Da, i? Jel ta stranka pobijedila na izborima? Nije.

I nema nekog smisla govoriti da su islamske partije zajedno osvojile 70 odsto glasova u parlamentu... Mislim, jesu (i ajme, koji šok što se to dogodilo! U zemlji gdje su 99.5% ljudi muslimani!) ali što to vrijedi kad neće koalirati međusobno?

Muslimansko bratstvo i Al Nur se međusobno mrze, i ne žele surađivati. Muslimansko bratstvo je što se umjerenosti tiče bliže sekularno-liberalnim strankama nego Al-Nuru. I Muslimansko bratstvo, kao izgledna vladajuća stranka, naravno da će se voditi pragmatičnim principima i sigurno neće odsjeći jednu od glavnih grana ekonomije kao što je turizam. Kao što su već najavili da im ne pada napamet da zabranjuju nošenje bikinija na plažama.

Dakle, ne shvaćam to tvoje plačipičkarenje. Izgledno je da će se u Egiptu formirati vlada između umjerenih islamista i sekularnih liberala (a ekstremni Al-Nur islamisti će ostati marginalizirani). Time će nova egipatska vlada biti liberalnija od vlade u sekularnoj Turskoj, gdje je umjerena islamistička stranka samostalno na vlasti.

Dakle, vrlo slično kao u Tunisu, gdje je pobjednička umjerena islamistička stranka već formirala vladajuću koaliciju s dvije sekularno liberalne stranke, ignorirajući druge islamističke stranke.

Tako da, ne, mislim da se situacija ne razvija u posve lošem smjeru, i da će Tunis i Egipat imati pozitivniji društveno-politički razvoj od Srbije. :lol: Dapače, na dobrom su putu da se pretvore u jednu Tursku, što je za njihovu poziciju danas fantastično.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!