Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@@ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ @@
@@ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ {{ DISCLAIMER }} ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ @@
@@ ~~~~ Ova tema je rezultat nesanice, pijanstva i nerviranja oko pisanja ~~~~ @@
@@ ~~~ glupog rada. Ne predstavlja gledište autora u razumnom i suvislom ~~~ @@
@@ ~~~~~ stanju. Slaganje sa ovom temom, u celini ili njenim delovima, ~~~~~ @@
@@ ~~~ prepušta se na ličnu diskreciju članovima foruma i njihovom smislu ~~~ @@
@@ ~ za zajebanciju, Snežanu Babić - Sneki i dobronamerno ubijanje vremena. ~ @@
@@ ~~~~ Uzdravlje i srećna vam Revolucija u kadi sa ljutim papričicama. ~~~~ @@

Tipičan primer ćorsokaka naše civilizacije je ideja muzeja. Od antičkog kulturno-umetničkog kluba, mesta duhovne slobode i intelektualnog stimulansa (mouseion, hram Muza), do umetničke zbirke retkosti i dragocenosti, taj perverzan spoj (nastao u zapadnoj Evropi, gde drugde) izmetnuo se u oksimoron "elitizma za mase". Rezultat? Besmisleno zevanje gledalaca oko stvari koje ne razumeju i koje im je zabranjeno da izbliza upoznaju, a za koje se izlagači paranoično plaše da im ne propadnu.

Kad u muzejima budu davali da prevrćemo po rukama stari nakit, prelistavamo srednjovekovne rukopise, cepkamo povelje da vidimo koliko su žilave i pipkamo bronzano oružje -- dakle kad bi nam omogućili da na kratko prisvojimo tuđe stare predmete kao svoje -- možda bi imalo više efekta.

Umesto toga, mere bezbednosti su sve jače, zaštitno staklo sve deblje, objekti sve dalje, sve češće zamenjeni kopijama. Muzej sve više ima isti efekat kao gledanje televizije. Zapravo, jedan dobar digitalni katalog (ili 3D digitalna izložba) može danas glatko da zameni svaki muzej.

Čovek koji stvara, pretvara, petlja i pabirči (bricolage), postaje tako žrtva formalnih i artikulacionih prototipa nametnutih odozgo, njegova ljudskost i prava stvaralačka priroda se narušavaju ili suzbijaju na teren "popularnog", "folk", "ethno" i sl. Najtužnije je kad se taj pseudoelitizam internalizuje, pa počne da se meri "kultura" po tome "da li ste posetili neki muzej", i lamentira nad time što dobar deo populacije ide u muzej samo kad mora, kao da bi sve bilo automatski bolje kad bi se zvrjalo po salama sa desetinama slika i ćupova koji ti ništa ne govore, samo tako naređani.

Diskutujte.

@@ ~~~~ Ova tema je rezultat nesanice, pijanstva i nerviranja oko pisanja ~~~~ @@
@@ ~~~ prepušta se na ličnu diskreciju članovima foruma i njihovom smislu ~~~ @@
@@ ~ za zajebanciju, Snežanu Babić - Sneki i dobronamerno ubijanje vremena. ~ @@
Uh, još odavno je rekao Šola da se 'moraju postepeno menjati iz reprezentativnih muzeja u muzeje koji reprezentuju'. To je i dalje izgleda problem. Dakle slažem se da je stanje muzeja danas, u najmanju ruku, problematično, ali ne bih rekla da su baš besmisleni.Ako ništa drugo barem na adekvatan način skladište predmete i čuvaju od propadanja. Takođe ne znam koliko bi bilo pametno pustiti ljude da prevrću po rukama stari nakit i listaju stare rukopise...Mislim ne bi još dugo trajali, a ipak su oni nekakvi dokumenti. Za tako nešto bi se eventualno mogle upotrebljavati kopije, što se možda već i radi i možda nije tako loše.

Takođe postoje i skanseni koji se najviše trude da prevaziđu ovaj problem (bar mi se čini) pa pokušavaju da reprodukuju neku 'istoriju' ili da je veštački održavaju 'u životu'.

Mada, u našim uslovima, bilo bi super da, barem, neki muzej normalno funkcioniše.
Korisnikov avatar
By antibiotic
Muzeje dozivljavam kao arhive u koje se moze uci i pogledati sta tu sve ima.
Ti ovde spominjes konkretno muzeje istorije umetnosti (sa izvornom definicojom), a ne sve muzeje/'prostore za umetnost'.
Muzeji moderne umetnosti pokusavaju da posetioca uljuce 'interaktivno' u radove koji su eksponirani, tj. umetnici koncepiraju radove sa tom teznjom, sa manje ili vise uspeha.

Offspace kontekst np. priblizava ljude likovnim umetnickim delima, neki umetnici iz ovog i proslog veka ( a i duze) sve vreme zele da budu deo popularne kulture na , naizgled, najpovrsnije moguce nacine kako bi zaveli mase, ali problem je sto vecina i dalje shvata umetnost kao neko mesto gde se to desava, zgradu, za ciji se uzlaz placa i gde je sve samo za gledanje nista za pipanje, dok je sve ostalo cirkus.

Razumem sta zelis da kazes: da je klasicna umetnost iza paravana rezervisana samo za one koji je razumeju i one koji se pretvaraju da je razumeju, ali necija stvaralacka priroda ne mora da pociva na klasicnim delima, to se, stavise, danas retko desava i smatra se krajnje nazadnim/konzervativnim.
Mora se pirbeci alternativnim nacinima za edukaciju masa, ako o tome pricamo, jer drugog nacina i nema.

Izbegao sam da pricu o tome kako uzivo nikad nece zameniti virtualno i kako ni to malo sacuvanog ne bi imali kad bi svako mogao da pipne.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2332727#p2332727]AngraMaina napisao:[/url]
Kad u muzejima budu davali da prevrćemo po rukama stari nakit, prelistavamo srednjovekovne rukopise, cepkamo povelje da vidimo koliko su žilave i pipkamo bronzano oružje -- dakle kad bi nam omogućili da na kratko prisvojimo tuđe stare predmete kao svoje -- možda bi imalo više efekta.
Ali onda ništa od tih predmeta na kraju ne bi ostalo.

Kapiram taj opšti sentiment iza tvog posta, ali pseudoelitizma je uvek bilo i uvek će ga biti. Jednostavno, moraju da postoje mesta gde će biti sva ta dela, gde svako može da dođe i pogleda ih, a pri tome moraju da se poštuju određeni protokoli glede očuvanja, inače bi se čitava stvar urušila. E, sad, to što većina ljudi nije zaista, iz potpuno iskrenih pobuda došla u posetu, to je naprosto nešto što se podrazumeva. Ali sve to ipak vredi zbog nekoliko onih koji će nažalost uvek biti u manjini.

Takođe, ne bih baš toliko karikirao odvojenost posetilaca od dela. Naravno da će jako stari i osetljivi predmeti biti u staklu, ali većina remek-dela koje sam ja video, a posebno slika, bili su izloženi bez ikakvih hajtek izolacionističkih džidža-bidža. Isto tako se slažem sa onim što je antibiotic rekao o muzejima savremene umetnosti, o učešću posetilaca.

Mislim, bilo bi super da mi neko dopusti da malo bockam Frensisa Bejkona i drndam koji već ćup ili vazu, ali budimo realni.
By polarlicht4.1
Muzej uopšte nije besmislen već je jedno divno mesto za interpelaciju (althusserovski rečeno). Počev od toga šta i kako dospeva u muzej pa sve do samog načina izlaganja i gledanja jedino služi ovoj ili onoj ideologiji (kapitalističkoj, humanističkoj, nacionalističkoj, itd).
Korisnikov avatar
By bern
ne idem u muzeje... a i da idem, ne vidim kakva korist da mona lizi grebuckam obrve i to nazovem istinskim estetskim doživljajem.
Imam averziju prema muzejima, zato što su nam ih od malena u školi nametali kao neka obavezna mesta, koja se moraju posetiti. Slika
A i prilikom grdnji, kad napravimo neki nestašluk, ili odemo u kockarnicu, uvek je sledilo ono : '' Kako vam nije palo na pamet da odete u neki muzej, da vidite nešto korisno, umesto što ste išli u kockarnicu ?! ''
Nije ni čudo što retko ko voli da ide u muzeje.
:kopanos:
Slika
Korisnikov avatar
By nsc
stvar navike
ili kulture i vaspitanja
i u Beogradu povremeno svratim u neke muzeje (Etnografski, Primenjene umetnosti)
kad putujem obavezno obidjem i poneki muzej, zavisno od vremena
a i na izlozbe ponekad zalutam
al' ja sam specifican tip, volim i balet, pozoriste i mjuzikl
Korisnikov avatar
By AngraMaina
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2332755#p2332755]polarlicht4.1 napisao:[/url]Muzej uopšte nije besmislen već je jedno divno mesto za interpelaciju (althusserovski rečeno). Počev od toga šta i kako dospeva u muzej pa sve do samog načina izlaganja i gledanja jedino služi ovoj ili onoj ideologiji (kapitalističkoj, humanističkoj, nacionalističkoj, itd).
U kom smislu "mesto za interpelaciju", na šta tačno misliš? I zašto su muzeji potrebni za to, a ne recimo škole, mediji, državne institucije kontrole?
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2332769#p2332769]*deni* napisao:[/url]A i prilikom grdnji, kad napravimo neki nestašluk, ili odemo u kockarnicu, uvek je sledilo ono : '' Kako vam nije palo na pamet da odete u neki muzej, da vidite nešto korisno, umesto što ste išli u kockarnicu ?! ''
Upravo to! Kao da je svet podeljen na "dobro" u muzeju a "zlo" u kockarnici (ili već, dopuniti po nahođenju), pa ako uradiš to loše, treba posle da bazaš po muzejima da okajavaš grehe. A pritom se zna da recimo i Lepa Brena, Džej ili Ana Bekuta vole da idu po kockarnicama, a one su kao što je svima poznato pre svega dobre osobe i žene na svom mestu i u tim njihovim odlascima nema ničeg lošeg.

(Za razliku od recimo Danijele Vranić, koja je u Kotoru u kockarnici nagrajisala, dobivši teške batine od uterivača dugova, ali kao što znamo to su retki slučajevi, i tako nešto bi se moglo desiti i u muzeju, da se Vranićeva tamo našla. Samo bi bruka bila još veća, jer bi šamari odjekivali po prostranim akustičnim halama i hodnicima, ukrašenim radovima Nadežde Petrović ili Paje Jovanovića. Ala bi to odjekivalo.)
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2332834#p2332834]AngraMaina napisao:[/url]
....(Za razliku od recimo Danijele Vranić, koja je u Kotoru u kockarnici nagrajisala, dobivši teške batine od uterivača dugova, ali kao što znamo to su retki slučajevi, i tako nešto bi se moglo desiti i u muzeju, da se Vranićeva tamo našla. Samo bi bruka bila još veća, jer bi šamari odjekivali po prostranim akustičnim halama i hodnicima, ukrašenim radovima Nadežde Petrović ili Paje Jovanovića. Ala bi to odjekivalo.)
:shok:

Ali Danijela Vranić je povodom te priče izjavila sledeće :

Danijela Vranić pretučena u Kotoru
Objavljeno 22 Mar 2010
Danijela Vranić dobila je batine u Kotoru!
Folk pevačicu je nakon žučne rasprave pretukao pratilac sa kojim se obrela u tamošnjem kazinu, saznaje Kurir iz dobro obaveštenih izvora. Sve se desilo nekoliko dana pred Grand festival, pa su možda i te modrice razlog zbog kojeg se na sceni pojavila sa kilogramom napadne šminke.
- Danijela i nepoznati muškarac su u kazino stigli oko dva sata iza ponoći. Sedeli su za stolom, kockali se, a ona je mnogo pila. Onda je ušao jedan stariji muškarac i pronela se vest da mu Vranićeva, navodno, duguje novac. Njen pratilac je hteo da odmah krenu, ali prilično ucirkana folkerka nije želela ni da čuje za to.
Usledilo je koškanje i bukvalno ju je izvukao napolje. Kad i gde ju je istukao, ne znam, ali podlivi oko Danijelinih očiju sutradan su jasno ukazivali na ono što se desilo nakon što su napustili objekat – naglašava naš sagovornik.
Pevačica ne spori da je zaista bila „modra u licu“, ali nam je rekla da ju je udario pas! I, naravno, poriče sva dešavanja u kazinu i van njega.
- Tačno je da sam imala modricu, pošto me je udario pas! Nikada ne bih dozvolila nepoznatom licu da me šamara jer sam dama. Druga je stvar kad je u pitanju svađa s dečkom. U kazinu sam bila samo kao pevačica, na proslavi jedne velike kompanije i to je sve što mogu da kažem! – zbrda-zdola sročila je odgovor Danijela.
Korisnikov avatar
By Pauceti
Moje misljenje je da muzejima danasnjice nedostaje koncept interakcije. Tehnoloski razvoj je sa sobom doneo mnostvo mogucnosti ali slabo koji muzej je to i iskoristio. Kad bi povecali stepen interaktivnosti kroz direktno ucesce na eksponatima, verujem da bi i posecenost bila veca. Naprimer: video beam preko slike pa docrtajte sta vam volja, potpisite se, farbajte, skenirajte qr code za dodatne informacije... Zaista puno mogucnosti i jos kad se ukombinuju sa internetom - prici nikad kraja. Pritom dela ostaju netaknuta a opet su posluzila kao medijum posrednik i nisu ostecena te se cuva njihova vrednost.
Sad to bi malo teze islo sa eksponatima kao nakit, ali sto da ne, treba samo smisliti ideju koja ce biti zanimljiva za publiku i nacin na koji ce se plasirati.

Cilj je znaci preurediti koncept muzeja kao kulturnog mesta, gde se susrece umetnost i interakcija kroz tehnologiju. Naravno, uzeti u obzir mogucnosti ciljne grupe kao i budzet samog muzeja.
By polarlicht4.1
Nije ništa drugačije ni sa školama, medijima, crkvama, itd. - sve su to državni ideološki aparati, pored državnih represivnih aparata. Ali Athusserove terminološke zavrzlame na stranu, evo na primer kako humanistička ideologija može interpelirati pojedince kao humanističke subjekte - univerzalni, autonomni, racionalni subjekti - kroz postavku umetničkih dela u muzeju.

Prvo se postavlja pitanje šta čini umetničko delo tj. da li se to nešto može tako nazvati kako bismo ga uvrstili u muzejsku/galerijsku postavku. Drugo pitanje je pitanje klasifikacije umetničkih dela tj. da li će postavka slediti hronologiju, stil, umetničku školu, ili nešto peto. Već kod odluke da li nešto jeste ili nije umetničko delo dolazimo do problema subjekt/objekt podele i pitanja šta je objekt, odnosno šta je subjekt. Da li je subjekt stvaralački subjekt ili nekakav drugi? Šta je stvaralački čin i da li subjekt uopšte poseduje moć delovanja? Da li uopšte možemo govoriti o subjektu i na koji način? Možda subjekt kao autor? Ali čitava umetnost 20. veka upravo dovodi to određenje u pitanje (i ne samo umetnost). Isti je slučaj i sa objektom, odnosno umetničkim delom/radom.

Pitanje klasifikacije recimo može odvesti do pitanja sleda odn. do pitanja istorije i njenog (ne)napretka tj. razvoja i ko je činilac tog (ne)razvoja ako uopšte pitanje "ko?" odgovara.

Dakle, kada se napravi postavka u muzeju koja recimo prikazuje razne umetničke škole od nekog do nekog veka, pretpostavlja se da se zna šta su subjekt, objekt, istorija, itd. Dobijemo na kraju da ideje razvoja kroz istoriju, umetnika kao genija, čoveka kao stvaralačkog i slobodnog bića leže neispitane u pozadini te postavke. A može bit' sasvim drugačije...

A inače je zanimljiva ta distanca između "umetničkog dela" i posmatrača u muzejima/galerijama. Možda se upravo tim naglašavanjem subjekt/objekt podele preko vizuelnog isključivanjem taktilnog ujedno održava iluzija autonomije subjekta?
Korisnikov avatar
By AngraMaina
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2332849#p2332849]polarlicht4.1 napisao:[/url]Nije ništa drugačije ni sa školama, medijima, crkvama, itd. - sve su to državni ideološki aparati, pored državnih represivnih aparata. Ali Athusserove terminološke zavrzlame na stranu, evo na primer kako humanistička ideologija može interpelirati pojedince kao humanističke subjekte - univerzalni, autonomni, racionalni subjekti - kroz postavku umetničkih dela u muzeju.

Prvo se postavlja pitanje šta čini umetničko delo tj. da li se to nešto može tako nazvati kako bismo ga uvrstili u muzejsku/galerijsku postavku. Drugo pitanje je pitanje klasifikacije umetničkih dela tj. da li će postavka slediti hronologiju, stil, umetničku školu, ili nešto peto. Već kod odluke da li nešto jeste ili nije umetničko delo dolazimo do problema subjekt/objekt podele i pitanja šta je objekt, odnosno šta je subjekt. Da li je subjekt stvaralački subjekt ili nekakav drugi? Šta je stvaralački čin i da li subjekt uopšte poseduje moć delovanja? Da li uopšte možemo govoriti o subjektu i na koji način? Možda subjekt kao autor? Ali čitava umetnost 20. veka upravo dovodi to određenje u pitanje (i ne samo umetnost). Isti je slučaj i sa objektom, odnosno umetničkim delom/radom.

Pitanje klasifikacije recimo može odvesti do pitanja sleda odn. do pitanja istorije i njenog (ne)napretka tj. razvoja i ko je činilac tog (ne)razvoja ako uopšte pitanje "ko?" odgovara.

Dakle, kada se napravi postavka u muzeju koja recimo prikazuje razne umetničke škole od nekog do nekog veka, pretpostavlja se da se zna šta su subjekt, objekt, istorija, itd. Dobijemo na kraju da ideje razvoja kroz istoriju, umetnika kao genija, čoveka kao stvaralačkog i slobodnog bića leže neispitane u pozadini te postavke. A može bit' sasvim drugačije...
Pa to je sve jasno kao dan, ali se vidi i u svim ostalim izrazima državne ideologije, ne vidim zašto bi muzeji bili dragoceniji od npr. književnog kanona ili akademije nauka, osim što su skuplji. Osim toga ne zaboravi da postoje i privatni muzeji, a da neki od državnih muzeja nose ideologiju koja nije uvek "podobna" ni samoj državi (MSU u doba osnivanja).
A inače je zanimljiva ta distanca između "umetničkog dela" i posmatrača u muzejima/galerijama. Možda se upravo tim naglašavanjem subjekt/objekt podele preko vizuelnog isključivanjem taktilnog ujedno održava iluzija autonomije subjekta?
Verovatno, ne znam, ali mislim da je upravo to ono što me golica. Šta ako se ukine ta distanca? Svi smo doživljavali da nas puste da sami vršljamo po arhivama, bibliotekama ili zbirkama. Zar nije sasvim drugi osećaj? Sasvim drugi odnos subjekat/objekat ako hoćeš.
By polarlicht4.1
AngraMaina napisao: Pa to je sve jasno kao dan, ali se vidi i u svim ostalim izrazima državne ideologije, ne vidim zašto bi muzeji bili dragoceniji od npr. književnog kanona ili akademije nauka, osim što su skuplji. Osim toga ne zaboravi da postoje i privatni muzeji, a da neki od državnih muzeja nose ideologiju koja nije uvek "podobna" ni samoj državi (MSU u doba osnivanja).
Nisam ni mislio da je dragoceniji. Napisao sam jedno a ne jedino. ;) Bar što se tiče ideološkog efekta sumnjam da postoji neka posebna hijerarhija.
AngraMaina napisao: Verovatno, ne znam, ali mislim da je upravo to ono što me golica. Šta ako se ukine ta distanca? Svi smo doživljavali da nas puste da sami vršljamo po arhivama, bibliotekama ili zbirkama. Zar nije sasvim drugi osećaj? Sasvim drugi odnos subjekat/objekat ako hoćeš.
Jeste. Mnogi teoretičari označavaju "vizuelni režim" kao jedan od osnovnih u zapadnom svetu, tako da sve što ne potpada pod taj režim spada u drugačiju "ekonomiju čula". Derrida je pisao nešto o subjektilnom koje podriva vizuelno zasnovanu binarnost subjekt/objekt, koliko se sećam. Cenim da otud potiče jouissance u vršljanju po arhivama... Ali svašta će bibliofili napisati da bi se opravdali. :nerd:
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2332727#p2332727]AngraMaina napisao:[/url]@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
:lol:
a ja bas pocela da pisem ozbiljan post.
Korisnikov avatar
By AngraMaina
Iju, ubijo sam sopstvenu temu izgleda. Moram da stavim nesto provokativno u naslov :(
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2332727#p2332727]AngraMaina napisao:[/url]

@@ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ @@
@@ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~ {{ DISCLAIMER }} ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ @@
@@ ~~~~ Ova tema je rezultat nesanice, pijanstva i nerviranja oko pisanja ~~~~~ @@
@@ ~~~ glupog rada. Ne predstavlja gledište autora u razumnom i suvislom ~~~~~ @@
@@ ~~~~~ stanju. Slaganje sa ovom temom, u celini ili njenim delovima, ~~~~~~ @@
@@ ~~~ prepušta se na ličnu diskreciju članovima foruma i njihovom smislu ~~~~~ @@
@@ ~ za zajebanciju, Snežanu Babić - Sneki i dobronamerno ubijanje vremena. ~~~ @@
@@ ~~~~ Uzdravlje i srećna vam Revolucija u kadi sa ljutim papričicama. ~~~~~~ @@

^ nerviralome onako, hocu da vidim dal moze malo da se sredi, ako ne moze, jbg.
Korisnikov avatar
By svejedno
ahaaaa...lol.

ja tek sad video da to ima veze sa crl+/-

e jbg. bacenih 10 min.

edit - a i nisma na svom kompu trenutno, ko zna kako ce ovo sad da izgleda tamo.
Korisnikov avatar
By antibiotic
izgleda isto

mada svejedno, izgleda glupo, zbog sadrzaja.
Korisnikov avatar
By smaug
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2332727#p2332727]AngraMaina napisao:[/url]@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@

Tipičan primer ćorsokaka naše civilizacije je ideja muzeja. Od antičkog kulturno-umetničkog kluba, mesta duhovne slobode i intelektualnog stimulansa (mouseion, hram Muza), do umetničke zbirke retkosti i dragocenosti, taj perverzan spoj (nastao u zapadnoj Evropi, gde drugde) izmetnuo se u oksimoron "elitizma za mase". Rezultat? Besmisleno zevanje gledalaca oko stvari koje ne razumeju i koje im je zabranjeno da izbliza upoznaju, a za koje se izlagači paranoično plaše da im ne propadnu.

Umesto toga, mere bezbednosti su sve jače, zaštitno staklo sve deblje, objekti sve dalje, sve češće zamenjeni kopijama. Muzej sve više ima isti efekat kao gledanje televizije. Zapravo, jedan dobar digitalni katalog (ili 3D digitalna izložba) može danas glatko da zameni svaki muzej.

Čovek koji stvara, pretvara, petlja i pabirči (bricolage), postaje tako žrtva formalnih i artikulacionih prototipa nametnutih odozgo, njegova ljudskost i prava stvaralačka priroda se narušavaju ili suzbijaju na teren "popularnog", "folk", "ethno" i sl. Najtužnije je kad se taj pseudoelitizam internalizuje, pa počne da se meri "kultura" po tome "da li ste posetili neki muzej", i lamentira nad time što dobar deo populacije ide u muzej samo kad mora, kao da bi sve bilo automatski bolje kad bi se zvrjalo po salama sa desetinama slika i ćupova koji ti ništa ne govore, samo tako naređani.

Diskutujte.

Join the club.

Aferim vala.

I zasto nisi studirao arheologiju? :)
Da vidis kako mi ne damo a muzej 'oce da otme od nas. I da, jos gore od onoga sto ti kazes, turi u podrume i depoe. Kakvo gledanje, kakvi bakraci...A o pipanju ni reci.

Al nece da moze. :D

(A obaska sto o sopstvenom trosku konzerviramo, restauriramo, odrzavamo temperaturu, smanjujemo vlagu, umotavamo da se ne polomi...I onda oni dodju i uzmu. Ama nece da moze).
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2333984#p2333984]nsc napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2332727#p2332727]AngraMaina napisao: jedan dobar digitalni katalog (ili 3D digitalna izložba) može danas glatko da zameni svaki muzej
nikakav digitalni katalog ne moze da zameni velicinu Rubensa, Velaskeza ili Mikelandjela
A ako je digitalni katalog baš VELKI?
Korisnikov avatar
By svejedno
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2333994#p2333994]AngraMaina napisao:[/url]
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2333904#p2333904]svejedno napisao:[/url]

ja tek sad video da to ima veze sa crl+/-
You are intelligent :) Monitor je bio od 13" pa sam povećavao ekran. Kad sam to shvatio bilo je kasno.

ma 'de, i ja sam prvo editovao 'da vidim dal moze se sredi', pa se tek onda setio da iscekiram ctrl-ove.... sad me mnogo interesuje kako ce da izgleda na mom monitoru .)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!