http://2012.izbori.org.rs/2011/11/03/no ... #more-1215
NOPO kreće u kampanju za parlamentarne izbore
3. novembar / Nijedan od ponuđenih odgovora / IZBORI 2012
Godišnjicu upisa u Registar političkih stranaka, 3. novembar 2011. Nijedan od ponuđenih odgovora (NOPO) dočekuje u novim stranačkim prostorijama, u Ulici Đure Jakšića 6, u Beogradu, i s planovima da ubrzo krene u kampanju za parlamentarne izbore.
Želite li da postanete poslanik?
Nijedan od ponuđenih odgovora
Kada se 2008. u ondašnjem registru prvi put pojavilo ime ove stranke, među nekoliko stotina što aktivnih što neaktivnih stranaka, neki mediji su prenosili vest o njoj, kao atrakciji s neobičnim imenom.
Danas, pošto je novi Zakon o političkim strankama pooštrenim merama za registrovanje stranaka desetkovao ovu listu, NOPO s pravom obeležava godišnjicu upisa, jer se i ovo ime nalazi na spisku 81 stranke, koliko ih je trenutno zavedeno u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.
Nikola Tulimirović, predsednik NOPO, kaže da put opstanka nije bio lak i da im je uz borbu protiv političke diskriminacije sada cilj da okupe one ljude kojima je jasno da nijedna od dosad nuđenih političkih opcija nije pravo rešenje.
- I ime stranke je nastalo na taj način. Jednostavno, ni meni ni mojim prijateljima uopšte se nije dopalo to što je nuđeno na političkoj sceni pred izbore održane u maju 2008. Zaključili smo da više od polovine birača glasa za DS da ne bi pobedili radikali, i obrnuto, a ne za ponuđene političke programe. Baš tog 11. maja sam pošao na glasanje, ali, videvši da mi je ispustila guma na kolima, odustao sam, jer nisam ni znao za koga bih glasao. Ubrzo sam sa prijateljima odlučio da mi ponudimo ispravan odgovor i tako je nastala stranka koju danas čini više od 1.700 članova – kaže Tulimirović.
Bilo im je, kaže, jasno da se nijedna loša stranka u Skupštini, a za takve smatraju sve, „neće sama od sebe popraviti, kao i da greške neće ispravljati isti oni ljudi koji su ih svesno činili, bez savesti“.
- Zato smo, za početak, odlučili da nikada više ne glasamo za manje zlo. Nismo se predali ni kada je Skupština usvojila najsurovije propise za osnivanje političkih stranaka, 12. maja pretprošle godine. Kad smo videli da ćemo samo za takse morati da izdvojimo više od dva miliona dinara, odlučili smo da zastanemo, pretresemo zakon i nađemo način da nas upis košta manje. I našli smo. Sve što zakon traži da bi jedna stranka bila zavedena kao manjinska jeste da se u nekoliko zvaničnih spisa saopšti usmerenost na određenu nacionalnu manjinu, a pri tom se ne traži da makar i jedan njen član bude pripadnik te manjine. To smo iskoristili i danas je NOPO manjinska stranka koja formalno štiti prava Vlaha. Čak imamo i pet osnivača vlaškog porekla – objašnjava Tulimirović.
U Registar političkih stranaka NOPO je sada upisan kao stranka manjine, za koju ne važi uobičajeni cenzus, već prirodni prag i koja za svakih 0,4 posto osvojenih glasova na izborima za narodne poslanike, dobija jedno poslaničko mesto. Ako na izbore izađe.
- Naravno da ćemo učestvovati na izborima, ali nam predstoji savladavanje velikih prepreka kao što su polaganje depozita od oko 12.000.000 dinara, potpisi za kandidaturu, razne takse itd. Vatreno krštenje smo imali na vanrednim lokalnim izborima u opštini Voždovac, kada smo praktično bez predizborne kampanje, isključivo snagom naziva stranke, nastupili sa listom od 39 kandidata i osvojili 0,83 odsto. Za takve uslove, to nije bio loš rezultat, ali za parlamentarne izbore, čeka nas ozbiljniji i teži posao, ali uz mnogo veću ambiciju – najavljuje Tulimirović.
Troškove kampanje finansiraće osnivači i članovi stranke, a sva pomoć građana im je, kaže lider NOPO, dobrodošla.
- Ne sumnjamo da u Srbiji većina birača želi da kazni do sada nuđene odgovore i da smatra da su nam potrebni novi ljudi na čelu države. Svima onima koji bi izašli na izbore da, u znak protesta, učine svoje glasačke listiće nevažećim, predlažem da zaokruže Nijedan od ponuđenih odgovora i time zaista upozore politički kartel u Skupštini. Bojkotom izbora, kao i poništavanjem listića, ništa se ne dobija, samo se sopstveno izborno pravo prenosi na one birače koji glasaju – naglašava Tulimirović.
U aktivnu kampanju za parlamentarne izbore kreću uskoro, s programom u tridesetak tačaka, koji se bavi suštinskim pitanjima, od ekonomije, zaštite životne sredine, obrazovanja i zdravstva, do besplatnog interneta.
Piše: Violeta Nikolić