Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

"Ideja o praznim listićima pojavila se kao posledica dubokog razočaranja birača koji su prvi put shvatili da teorija ‘manje zla’, odnosno ‘glasajte za nas da ne bi došli gori’ vodi zemlju u totalnu propast. Glas za ovakve partije znači davanje carte blanche za dalji rast korupcije, razgradnju institucija, nove obmane i stvaranje još većeg haosa u zemlji; kaze visoko cenjeni profesor
Beogradskog univerziteta, Srbijanka Turajlic.

Bravo za profesorku Turajlić, dosta je DS dobijala izbore na foru "glasajte
za nas da ne bi dosli gori" :evil: mene vise na tu foru neće navuci a
nadam se ni druge!

Celi članak mozete pročitati u Vremenu, klikni na link:

http://www.vreme.com/cms/view.php?id=1024884
Korisnikov avatar
By Dirrty
Daleko je to od rešenja, nažalost. Dok god ne bude podjednako jakog civilnog sektora kao protivteže političkom, teško da će doći do ograničavanja samovolje političara. Prosta matematika.
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
imam 25 godina, nikad dosad nisam bila na glasanju, niti cu dok se ne pojavi neko normalan ko ce uspeti da me zainteresuje da razmisljam o politici. dosta je vise praznih prica i copy/paste obecanja
Korisnikov avatar
By svejedno
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2333014#p2333014]Dirrty napisao:[/url]Daleko je to od rešenja, nažalost. Dok god ne bude podjednako jakog civilnog sektora kao protivteže političkom, teško da će doći do ograničavanja samovolje političara. Prosta matematika.
druga tema za redom koju sam otvorio, drugi post od drtija gde ubada u sustinu .)

..

civilni sektor.

mislim da je na vozdovcu neki lik pokrenuo kampanju na lokalnim izborima, zvanu 'nijedan od ponudjenih izbora'

^to..bi bilo efektnije.

..

ipak, ja sam licno, bez obzira na ovu ideju o udruzivanju u neglasanju
(koje nema smisla jer je ukinut cenzus od 50% ali moze da ima ...poruku... ako bude basbas veeelika vecina praznih listica)
odlucio da necu glasati onog trena kada je nastala DS-SPS koalicija.

no, to je moja licna odluka koja veze nema sa ovom idejom koja sada...koja mi se svidja na uvrnut nacin, samo sto bih ja to uvrstio na izbornu listu kao opciju ,)

razmisljam se da se angazujem sa te strane, lol. a bas pokusavam da se drzim daleko od politike ,)

pS. da, evo, nasao: http://sr.wikipedia.org/sr-el/Политичка ... х_одговора
Korisnikov avatar
By svejedno
ne znam sto ne radi ceo link...ukucajte u gugl 'nijedan od ponudjenih odgovora', ili iskopirajte ceo link od gore i ubacite ga u browser ....ako vas interesuje, jel
Korisnikov avatar
By Hys.
Pa da li je moguce da cu ja konacno imati za koga da glasam...
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ja sam ubeđen da je pre godinu, dve bilo reči da će uvesti tu opciju na glasačke listiće?
Korisnikov avatar
By emo_haos_
ja sam oduvek bila tog mišljenja, da onaj koji ne zna za koga da glasa, tj. ne želi da glasa ni za jednu od ponuđenih ocija, izađe na glasanje i precrta listić. na taj način je postignuto sledeće: čovek je lepo ispunio svoju građansku dužnost i na neki način učinio težim eventualnu krađu glasa na koji samo on ima pravo.
josh samo da desnichari i populisti tako misle i postupaju umesto shto disciplinovano tj. fanatichno zaludjeno i zainaceno glasaju za njihove stranke i ideoloshke prakse, svet, Srbija i zemlje ex-Yu bi zaista bili lepshe mesto za zivot.........
počeli su da se glođu unutar sebe-i najagresivniji je dragan đilas...

koliko mogu da pohvatam,bogat je i uživa poverenje dobrog dela ds-a (ako grešim,ispravite me)...

a on je gori od borisa...
Korisnikov avatar
By Hys.
http://2012.izbori.org.rs/2011/11/03/no ... #more-1215

NOPO kreće u kampanju za parlamentarne izbore
3. novembar / Nijedan od ponuđenih odgovora / IZBORI 2012

Godišnjicu upisa u Registar političkih stranaka, 3. novembar 2011. Nijedan od ponuđenih odgovora (NOPO) dočekuje u novim stranačkim prostorijama, u Ulici Đure Jakšića 6, u Beogradu, i s planovima da ubrzo krene u kampanju za parlamentarne izbore.
Želite li da postanete poslanik?

Nijedan od ponuđenih odgovora

Kada se 2008. u ondašnjem registru prvi put pojavilo ime ove stranke, među nekoliko stotina što aktivnih što neaktivnih stranaka, neki mediji su prenosili vest o njoj, kao atrakciji s neobičnim imenom.

Danas, pošto je novi Zakon o političkim strankama pooštrenim merama za registrovanje stranaka desetkovao ovu listu, NOPO s pravom obeležava godišnjicu upisa, jer se i ovo ime nalazi na spisku 81 stranke, koliko ih je trenutno zavedeno u Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nikola Tulimirović, predsednik NOPO, kaže da put opstanka nije bio lak i da im je uz borbu protiv političke diskriminacije sada cilj da okupe one ljude kojima je jasno da nijedna od dosad nuđenih političkih opcija nije pravo rešenje.

- I ime stranke je nastalo na taj način. Jednostavno, ni meni ni mojim prijateljima uopšte se nije dopalo to što je nuđeno na političkoj sceni pred izbore održane u maju 2008. Zaključili smo da više od polovine birača glasa za DS da ne bi pobedili radikali, i obrnuto, a ne za ponuđene političke programe. Baš tog 11. maja sam pošao na glasanje, ali, videvši da mi je ispustila guma na kolima, odustao sam, jer nisam ni znao za koga bih glasao. Ubrzo sam sa prijateljima odlučio da mi ponudimo ispravan odgovor i tako je nastala stranka koju danas čini više od 1.700 članova – kaže Tulimirović.

Bilo im je, kaže, jasno da se nijedna loša stranka u Skupštini, a za takve smatraju sve, „neće sama od sebe popraviti, kao i da greške neće ispravljati isti oni ljudi koji su ih svesno činili, bez savesti“.

- Zato smo, za početak, odlučili da nikada više ne glasamo za manje zlo. Nismo se predali ni kada je Skupština usvojila najsurovije propise za osnivanje političkih stranaka, 12. maja pretprošle godine. Kad smo videli da ćemo samo za takse morati da izdvojimo više od dva miliona dinara, odlučili smo da zastanemo, pretresemo zakon i nađemo način da nas upis košta manje. I našli smo. Sve što zakon traži da bi jedna stranka bila zavedena kao manjinska jeste da se u nekoliko zvaničnih spisa saopšti usmerenost na određenu nacionalnu manjinu, a pri tom se ne traži da makar i jedan njen član bude pripadnik te manjine. To smo iskoristili i danas je NOPO manjinska stranka koja formalno štiti prava Vlaha. Čak imamo i pet osnivača vlaškog porekla – objašnjava Tulimirović.

U Registar političkih stranaka NOPO je sada upisan kao stranka manjine, za koju ne važi uobičajeni cenzus, već prirodni prag i koja za svakih 0,4 posto osvojenih glasova na izborima za narodne poslanike, dobija jedno poslaničko mesto. Ako na izbore izađe.

- Naravno da ćemo učestvovati na izborima, ali nam predstoji savladavanje velikih prepreka kao što su polaganje depozita od oko 12.000.000 dinara, potpisi za kandidaturu, razne takse itd. Vatreno krštenje smo imali na vanrednim lokalnim izborima u opštini Voždovac, kada smo praktično bez predizborne kampanje, isključivo snagom naziva stranke, nastupili sa listom od 39 kandidata i osvojili 0,83 odsto. Za takve uslove, to nije bio loš rezultat, ali za parlamentarne izbore, čeka nas ozbiljniji i teži posao, ali uz mnogo veću ambiciju – najavljuje Tulimirović.

Troškove kampanje finansiraće osnivači i članovi stranke, a sva pomoć građana im je, kaže lider NOPO, dobrodošla.

- Ne sumnjamo da u Srbiji većina birača želi da kazni do sada nuđene odgovore i da smatra da su nam potrebni novi ljudi na čelu države. Svima onima koji bi izašli na izbore da, u znak protesta, učine svoje glasačke listiće nevažećim, predlažem da zaokruže Nijedan od ponuđenih odgovora i time zaista upozore politički kartel u Skupštini. Bojkotom izbora, kao i poništavanjem listića, ništa se ne dobija, samo se sopstveno izborno pravo prenosi na one birače koji glasaju – naglašava Tulimirović.

U aktivnu kampanju za parlamentarne izbore kreću uskoro, s programom u tridesetak tačaka, koji se bavi suštinskim pitanjima, od ekonomije, zaštite životne sredine, obrazovanja i zdravstva, do besplatnog interneta.

Piše: Violeta Nikolić
Korisnikov avatar
By nsc
'ajde da se dogovorimo i svi za njih da glasamo :up:
By Shoplifter
NOPO se predstavlja u predizbornoj trci kao stranka kritikom principa glasanja za manje zlo a pritom je njihov za sada jedini argument to sto treba glasati za njih jer svi ostali ne valjaju?
well, nomen est omen :shrug:
whtevah, ako se dovucem na biraliste vrv cu ih zaokruziti... ono... dosadilo mi da glasam za seljacku stranku :smeh:
Korisnikov avatar
By svejedno
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2333829#p2333829]Shoplifter napisao:[/url]NOPO se predstavlja u predizbornoj trci kao stranka kritikom principa glasanja za manje zlo a pritom je njihov za sada jedini argument to sto treba glasati za njih jer svi ostali ne valjaju?
:lol:

da, tako ispada... al evo sta im pise na stranici, npr:

"Од нас, обичних људи, очекује се да послушно гласамо за мање зло или бар да заобилазимо бирачка места. Ако не желимо да подржавамо никакво зло и ако се супротстављамо потребама данашње елите, пропагандом и законом се уређује да останемо посматрачи (опширно о ЗПС-у), хтели ми то или не.

За савремену елиту не постоји ништа опасније од свесних, савесних и разборитих бирача, који су одлучили да се удруже ради остваривања заједничких циљева.

Њих ни најмање не плаши некакав бојкот. Бојкот им заправо одговара. Ако бисмо наше незадовољство појединачно изражавали одрицањем бирачког права, они би, уз скривено задовољство, једва дочекали излазност нижу од, на пример, 20%. Мали одзив бирача значи да се ми не мешамо у сопствену судбину, док партијски војници дисциплиновано гласају за плату."

..

i imaju neki program, manje-vise populistcki, naravno, tipa besplatan internet, ukidanje 'muzickog dinara' etc, al imaju i neke kul ideje sto se tice lokalne uprave, kolko sam primetio.

i mislim da trenutno svako moze da se javi ako oce bude poslanik u 'buducoj vladi' ,)

..

al jebo sve to, sustina je - prazni listici nista ne znace.

glasovi za stranku koja se makar zove 'nijedan od ponudjenih odgovora'....nesto znaci.

a mogu budu i poluobrazovani idioti (iako ne deluje da jesu) gori od ove ekipe ili nedajboze SNSa ne mogu biti.

a ova ekipa i SNS imaju svoje glasace u sv sl. i mnogo ljudi oce da ne glasa - ko sto kaze i naslov ove teme.

..

stoga - posto su ukinuli bojkot, ukidanjem cenzusa od 50%, ovo je the next best thing.

ja cem glasam za ovo sigurno, ako se iskombinuju i odrade sve sto je potrebno da bi bili na izborima - prosto zbog imena - odn. kao alternativu uknutom bojkotu izbora.
By misha26
Pobeda na izborima kao i predsednicko mesto, odavno je poznato kupuju se kao i sve ostalo. Pitanje je samo ko za koga lobira i koliko je ko ponudio.
Tako da, glasali ili ne; zaokruzili ili precrtali listic sasvim je sve jedno. Kreatori politike ne samo kod nas nego i u svetu su ljudi koji se ne eksponiraju, dok politicare koje mi gledamo na TV-u od Tadica, preko Sarkozija, Merkelove i Obame su samo piuni u politickom šahu.
I sadasnja politika, kao i politicki potezi sluze samo za skretanje paznje sa pravog stanja stvari. To je namenjeno sirokoj masi obicnih smrtnika.
Sta stvarno stoji iza svega toga,tesko da cemo mi saznati, jer takve stvari nisu namenjene obicnim ljudima. I svako ko je pokusao da otkrije ili ceprika po tim stvarima, njega je jednostavno pojeo mrak.
Zato ne lupajte i suvise glavu oko toga.
By Shoplifter
^

i to što ka'eš.

svejedan

pa jest, bolje i pucanj u prazno za nešto što makar deluje kao genuina građanska inicijativa kroz institucionalizovan otpor. na izborima pobediti neće, nešto mi govori :lol:
... ali svejedno, kakvi god da se ispostavi da su, neće ni pogoršati situaciju u nas. ako prebace cenzus :P
Korisnikov avatar
By smaug
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2333844#p2333844]misha26 napisao:[/url]Pobeda na izborima kao i predsednicko mesto, odavno je poznato kupuju se kao i sve ostalo. Pitanje je samo ko za koga lobira i koliko je ko ponudio.
Tako da, glasali ili ne; zaokruzili ili precrtali listic sasvim je sve jedno. Kreatori politike ne samo kod nas nego i u svetu su ljudi koji se ne eksponiraju, dok politicare koje mi gledamo na TV-u od Tadica, preko Sarkozija, Merkelove i Obame su samo piuni u politickom šahu.
I sadasnja politika, kao i politicki potezi sluze samo za skretanje paznje sa pravog stanja stvari. To je namenjeno sirokoj masi obicnih smrtnika.
Sta stvarno stoji iza svega toga,tesko da cemo mi saznati, jer takve stvari nisu namenjene obicnim ljudima. I svako ko je pokusao da otkrije ili ceprika po tim stvarima, njega je jednostavno pojeo mrak.
Zato ne lupajte i suvise glavu oko toga.
This is bullshit.
@Hys. & svejedno (a narocito svejedno :))

Koja je logika iza toga da se ne glasa ni za koga tako sto ce se glasati za nekoga ko kaze da ne treba glasati ako se nema za koga glasasti? To je kao da u mmatemeatici dokazujete postojanje necega necim sto ne postoji. Mene samo prvo ubi logika iza ovoga. Uhvatila sam sad sebe kako urlam u ekran da te odvratim od ovoga. :)
Razumem deo u kome je frustrirajuce to sto beli listici sustinski i odmah ne menjaju stvar (jer je stoka ukinula cenzus ali naravno da nije dalje reformisala izborni sistem. Tj jeste tako da okreni-obrni njihova kaksika pada u med svaki put). Ali stvar belih listica je bas to - nema za koga da se glasa. Mene zanima sta bi bilo da se cak ni ne izadje na glasanje. Da nema ni belih listica. Nismo izasli jer necete ni nase dragoceno vreme koje potrosimo na odlazak do i povratak sa glasackog mesta da dobijete. I ne, nismo lenji ni nezainteresovani. Naprotiv. Lepo - mars u pizdu materinu, ali onako kompletno.

Ne razumem deo u kome ces da jedino sto ti je ostalo za borbu - glas ( as in voice and vote) das ljudima koji, lets be honest, nemaju program i ne nude nista i ama nista drugo do onoga za sta kazu da ne treba raditi - glasati za manje zlo.

I vidi sta si napisao :''a mogu budu i poluobrazovani idioti (iako ne deluje da jesu) gori od ove ekipe ili nedajboze SNSa ne mogu biti.''

Hajde pliz mi objasnis ovo?
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Ono što ja ne razumem jeste što bi ljudi očito sve živo pokušali da dobiju stolicu, ali svesvesvesve živo ostalo (post glađu, žeđu, ne disati, optuživati, svađati se, ja sam bolji, on je bolji, svi ste vi sranje, to znači ja nisam, Pero, Đuro, Milo, Stana) osim
da naprave polupristojan ekonomski, politički, bilo kakav plan - bilo čega, privrede, poljoprivrede, metalurgije, vađenja mrkve iz zemlje
da smisle barem dva-tri pristojna rešenja
hell, daj barem sedi i razmisli šta su govna, ko su govna i barem daj neki okvir bilo čega.

Ali, ne. Samo se vrte prazne priče iznova i iznova.
[url=http://gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2333879#p2333879]smaug napisao:[/url]Koja je logika iza toga da se ne glasa ni za koga tako sto ce se glasati za nekoga ko kaze da ne treba glasati ako se nema za koga glasasti? To je kao da u mmatemeatici dokazujete postojanje necega necim sto ne postoji. Mene samo prvo ubi logika iza ovoga. Uhvatila sam sad sebe kako urlam u ekran da te odvratim od ovoga. :)
To se barem da lako rešiti, samo promene ime u "Nijedan od goreponuđenih/ostaloponuđenih odgovora".

Ali onda su isti kao i sve ostale stranke, ne?
Korisnikov avatar
By svejedno
@smaug

logika je prilicno jednostavna - i cela se sastoji u imenu....stranke.

..

dakle - dati glas ...primetan
(nasuprot bojkotu koji je skroz neprimetan & potpuno irelevantan, zbogradi ukinutog cenzusa)
opciji 'smucili ste mi se'.

vrlo jednostavna logika. vidljivost nasuprot nevidljivosti.

..

a da objasnim ono - mogu, keve mi, da budu budaletine kakve oce, sto se mene tice.

prvo - nece osvojiti neki veliki br glasova (nazalost)
drugo - vec imamo nevidjene budaletine i na vlasti i u opoziciji,
tak da mi se jebe za to nacisto, cak i da osvoje.

mislim, meni licno se jebe nacisto ko god da je na vlasti, ja svoj zivot sredim kako mi odgovara bez obzira na to, al volim da se politicki igram ,)

..

aj sad ti meni odgovoris - iz kog tacno razloga bi bila bolja opcija ne glasati uopste?
(sto sam, pazi, ja i planirao pre neg sam saznao da su se ovi iscimali ponovo)
Korisnikov avatar
By smaug
[url=http://www.gay-serbia.com/forum/viewtopic.php?p=2333887#p2333887]svejedno napisao:[/url]@smaug

logika je prilicno jednostavna - i cela se sastoji u imenu....stranke.

..

dakle - dati glas ...primetan
(nasuprot bojkotu koji je skroz neprimetan & potpuno irelevantan, zbogradi ukinutog cenzusa)
opciji 'smucili ste mi se'.

vrlo jednostavna logika. vidljivost nasuprot nevidljivosti.

..

a da objasnim ono - mogu, keve mi, da budu budaletine kakve oce, sto se mene tice.

prvo - nece osvojiti neki veliki br glasova (nazalost)
drugo - vec imamo nevidjene budaletine i na vlasti i u opoziciji,
tak da mi se jebe za to nacisto, cak i da osvoje.

mislim, meni licno se jebe nacisto ko god da je na vlasti, ja svoj zivot sredim kako mi odgovara bez obzira na to, al volim da se politicki igram ,)

..

aj sad ti meni odgovoris - iz kog tacno razloga bi bila bolja opcija ne glasati uopste?
(sto sam, pazi, ja i planirao pre neg sam saznao da su se ovi iscimali ponovo)
Dakle nije da neces glasati nego ces glasati za NOPO jer ….pa sad sve sto si naveo.
To je moja poenta.

Ili glasam ili ne glasam. Ako je to ta prica.

Ne mislim da je neglasanje (evo namerno ne kazem bojkot) neprimetno, najmanje da je skroz neprimetno. Jer zamisli da na glasanje izadje 43% biraca ili 37%. Pa onda u vestima I za domace I za strano trziste tako I pise: izaslo toliko I toliko. To znaci nije izaslo 57% odnosno 63%. Pa od tih jako malo izaslih biraca DS dobila procenat, Radikali u svim prelaznim oblicima dobili pocenat, ovi ostali jos manje… I tako to. I onda se vidi ne samo koliko (malo) ljudi podrzava koga I sta nego koliko mnogo ljudi ne podrzava nista od toga.

I zato mislim da ne treba da se izadje na glasanje uopste. Meni nije ok ni opcija beli listici. Nema nista. Nema za koga da se glasa, moje ime pise na birackom spisku, nisam izasao jer nemam za koga da glasam. Tacka. Kraj price. Kad se pojavi program, ideja, ljudi – pojavicu se I ja na glasackom mestu.
E sad da li ti u medjuvremenu radis da oformis ili podrzis te neke, to je druga stvar. Ili sedis I cekas – to je opet druga stvar.

Jer smo sve ovo poceli zato sto nam je doslo iz dupeta u glavu da je manje zlo – zlo I da za zlo necemo vise da glasamo pa bilo ono sta hoce I zvalo se kako god hoce da se zove.

I onda ne znam kako ti ovo nije glasanje za manje zlo:
‘prvo - nece osvojiti neki veliki br glasova (nazalost)
drugo - vec imamo nevidjene budaletine i na vlasti i u opoziciji’

A ako je ovako:

‘tak da mi se jebe za to nacisto, cak i da osvoje.

mislim, meni licno se jebe nacisto ko god da je na vlasti, ja svoj zivot sredim kako mi odgovara bez obzira na to, al volim da se politicki igram ,)’

onda tek ne treba da izadjes na glasanje :wink: . I onda je malo pointless divanjenje na ovu temu.

Uzgred, kad smo kod volim da se politicki igram, htela sam tokom onih protesta devedesetih, 96/97 (sto im je u novembru davan pomen za pokoj dusi) da pravim stranku I da joj program bude jedna jedina tacka:Jebacemo vam I oca I majku.

Al nisam imala sukim jer su svi mislili da se zajebavam.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!