Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

Restauracija (za ili protiv)

Za!
12
80%
Protiv!
2
13%
Zavisi od slučaja do slučaja ...
1
7%
Korisnikov avatar
By KiWi
Slika

Slika

Dosta umetnika veruje da restauracija slika sme biti isključivo hemijsko uklanjanje nakupljenog atmosferskog zagađenja i eventualno uklanjanje gljivica i plesni koje su se javile na platnu.

Ipak, često ovaj proces podrazumeva i nanošenje boje na platno, osvežavanje boja, pa čak i ponovno slikanje delova koji su uništeni mehaničkim oštećenjima. Ako se tako restaurira slika, koliko je zapravo očuvano umeće umetnika? Koliko je njegov trud vidljiv, ako neko posle njega doradi sliku? Da li se onda ta slika sme nazvati originalom?

Ajde da vas čujem :D
Korisnikov avatar
By Mars
Ovako amaterski i sa stanovišta konzumenta vrlo privremeno prisutnog na ovom svetu: za.

Slika

Slika

A da li će se time upropastiti ili narušiti umetnikov potez, pa to zavisi da li je restaurator dobar ili nije.

Prava "Tajna večera" je slojevima i slojevima ispod loše urađenih restauratorskih zahvata, ali danas ni to ne mora da bude potpuno destruktivna radnja obzirom da se na osnovu razultata dubinskih spektroskopa mogu obaviti mnoge undo i repair akcije...

Zašto tema u Religija, Filozofija i Teorija?
Korisnikov avatar
By nsc
spominjes samo slike - a sta je sa skulpturama, mostovima, dvorcima, tvrdjavama, hramovima, zgradama, piramidama ...
Korisnikov avatar
By nsc
Originally posted by Mars
A da li će se time upropastiti ili narušiti umetnikov potez, pa to zavisi da li je restaurator dobar ili nije.
Zašto tema u Religija, Filozofija i Teorija?
:up: glasao za

a zasto nisi glasao?
Korisnikov avatar
By Mars
Da, to sam zaboravio da kažem.

Protiv sam restauracije Partenona, piramida itd.

Nekako mi je ono autentično, preživelo draže takvo (ma kako sknavo bilo) od nekih restauratorskih nadogradnji.

Skulpture ok (naročito kad ludak vođen glasovima krene pijukom i macolom na La Pieta)...Hilandar - naravno...tako ti interventni i redovni zahvati...

Most u Mostaru mi je drago da su ponovo podigli, mada mi izgleda kao novogradnja u odnosu na okolinu...al šta da se radi...
By loreenche
Sve što je Mars rekao, važi i sa moje tačke gledišta. S tim što sam ja protiv restauracije nanošenjem novih slojeva boje.
By loreenche
neko se složio sa mnom :suze:

istorijski momenat :radosnice:
Korisnikov avatar
By nsc
4 diskutanta - 2 glasa ?
Korisnikov avatar
By Mars
1 izvor - 2 putića, oh što si dosadan

Evo, glasao sam. Juri sad tog jednog što nije.

:P
By Sixto
Svakako, za restauraciju, jer se ne radi na pamet vec je rezultat izucavanja vise naucnih disciplina hemije, tehnologije, istorije umetnosti...
Korisnikov avatar
By antibiotic
Kada se neko delo retaurira znaci da postoji krajnja potreba za tim, ili ce delo biti potpuno unisteno.
To barem niko ne bi radio iz cefa, ali moze iz zablude.

Pinin Brambilla Barcilon je godinama radila na restauraciji "tajne vecere" milimetar po milimetar, skidajuci vekovima doslikavane slojeve boja i popravljajuci unistene delove, sto je otkrilo velike razlike izmedju boja i kontura originala i prepravki iz 18. i 19. veka.
Nazalost to nije bilo moguce postici na svakom delu, te zbog toga ova freska danas izgleda poput nekog kolaza u kockicama.
To je povuklo kritike mnogih, pogotovu ArtWatch International-a, koji su nesto poput svetske restauratorske policije.
Korisnikov avatar
By 2kune
o bože... :drama: ovako nešto može se naći kao tema samo u ljudi ogrezlih u ekstremnom potrošačkom globalizmu... :gotika:
jel vi šta popravljate doma kad se razbije ili jednostavno bacite i kupite novo? pa, zaboga, do jučer su se cipele krpale kod postolara i trajale bi 20 godina fino razgažene i pouzdane... :deda:
ne, bacimo mona lizu i kupimo novu, stara je ispucala... :wundy:
Korisnikov avatar
By barni011
Djurdjevi stupovi su pred zavrstekom restauracije ali UNESCO zabranio da se nadzidaju kule, zvonici manastira Djurdjevi stupovi kao iz vremena Nemanjica na visinu od 20 metara cime bi ceo manastir bio potpuno isti kao iz 12 veka.
Monasi, donatori, vernici i restauratori negoduju jer postoje svi uslovi za njihovo vracanje u prvobitno stanje.
Jedan od razloga UNESCO navodi moguce urusavanje, ostecenje crkve sv Djordja zbog cega je manastir i privukao svetsku javnost pronalaskom natpisa na zidovima crkve koji govore o godini nastajanja sveta.
Korisnikov avatar
By spliff
barni011 napisao:Djurdjevi stubovi su pred zavrstekom restauracije ali UNESCO zabranio da se nadzidaju kule, zvonici manastira Djurdjevi stubovi kao iz vremena Nemanjica na visinu od 20 metara cime bi ceo manastir bio potpuno isti kao iz 12 veka.
Monasi, donatori, vernici i restauratori negoduju jer postoje svi uslovi za njihovo vracanje u prvobitno stanje.
Jedan od razloga UNESCO navodi moguce urusavanje, ostecenje crkve sv Djordja zbog cega je manastir i privukao svetsku javnost pronalaskom natpisa na zidovima crkve koji govore o godini nastajanja sveta.
da nisu djurdjevi stupovi?
veliki verniche...
By alexandermagic
Sixto napisao:Svakako, za restauraciju, jer se ne radi na pamet vec je rezultat izucavanja vise naucnih disciplina hemije, tehnologije, istorije umetnosti...
Korisnikov avatar
By spliff
aha
typo na dva mesta
verovatnoca za tako neshto je otprilike 1/100000
Korisnikov avatar
By barni011
Opet me odvalicis u offtopic, sustina je ista, kad bi znao sta znaci stupovi onda bi znao sto sam napisao stubovi.Nekada se i govorilo stubovi.
Taj naziv je vezan za nastajenje Srpkse drzave jer se smatra da je taj manastir STUB Srpske drzave.
Eno ispravio sam ti gore ako ti to bode oci, u pravu si samo da se danas tako pise stoga te samo tu mogu razumeti ali ne mogu razumeti da se nikada ne bavis sustinom stvari
Нисам за добојавање али јесам за хемијско-физичку рестаурацију.
Са друге стране врло подржавам прављење реплика и копија које би, колико год је то могуће, верно осликавале како је слика изгледала у тренутку настанка.

Али јесам за дозидавање архитектонских дела и то намерно другом фасадном бојом или циглом (као што је урађено са Калемегданом) где би се јасно одвојили оригинални и нови делови а зграда би била спашена од пропасти.
By sncbgd
jesam za restauraciju, ali i da se postavi fotografija stanja pre restauracije, kao i razlicita boja kod nadogradnje arhitektonskih spomenika
Korisnikov avatar
By barni011
speedygonsales napisao: Али јесам за дозидавање архитектонских дела и то намерно другом фасадном бојом или циглом (као што је урађено са Калемегданом) где би се јасно одвојили оригинални и нови делови а зграда би била спашена од пропасти.
sncbgd napisao:jesam za restauraciju, ali i da se postavi fotografija stanja pre restauracije, kao i razlicita boja kod nadogradnje arhitektonskih spomenika
Da, to sa bojom i nekim laksim materijalima bi mogla biti prihvatljiva solucija nadzidjivanja i da se vide u buducnosti ti periodi obnove kulturne bastine.
Doduse sve sto je do sada uradjeno radjeno je autenticnim kamenom na nekim slikama se ne mogu prepoznati zidine koje su autenticne a koje su dozidane te ispada da manasir nikada nije bio ni rusen, sto mi nekako prekrajanje istorije i meni se isto ne dopada
Korisnikov avatar
By Laerem
Taj spiritualni odnos prema izvorniku je zastarjelo praznovjerje. Original Courbet za mene znaci isto sto i original Kubrick ili original Helmut Newton. U digitalno doba, koje nam pruza mogucnost savrsene reprodukcije, gdje nitko golim okom ne moze da primjeti razliku, ne treba se uzrujavati previse oko ovakvih stvari. Barem ne sto se tice slika.

Btw. kad smo kod Courbeta, ja sam uvjeren da je njegov autoportret s lulom prva stonerska slika u povijesti. Pogledajte taj ispijen ten, podocnjake, zute kapke, laissez-faire izraz lica koji otkriva da Courbeta bukvalno boli kurac za neprekidno kovitlanje kozmosa i turbulentnu histeriju egzistencije dokle god komadic marokanskog šita izgara u dimu slatke narkoze.

Slika
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!