Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

iz istog teksta:
Opravdanje za besplatno studiranje ne treba tražiti u javnosti znanja nego u interesu države da ima što više visoko-obrazovanog stanovništva. Osnovno i srednje obrazovanje su besplatni ne zato što je znanje javno dobro, nego zato što je država shvatila da ne može sebi priuštiti nepismeno stanovništvo. A ni ovi oblici obrazovanja nisu zaista besplatni, jer država plaća za njih. U eri stem ćelija i informacionih tehnologija, osnovno i srednje obrazovanje više nisu dovoljni – izazovima 21. veka može da odgovori samo visoko-obrazovano stanovništvo. To treba da bude interes države koja će besplatnim studiranjem omogućiti povećanje procenta visoko-obrazovane populacije.
Korisnikov avatar
By Dirrty
To je savršen argument i bio bi samodovoljan, ali ne u Srbiji.

Ekonomija ove države odumire decenijama, uz sve "reforme", i mada je narod navikao da pati, pa se ne buni koliko bi trebalo, sve ima svoje granice pucanja.

Uskladiti obrazovni sistem sa takvim ekonomskim sistemom je u najmanju ruku problematično, jer bi podrazumevalo smanjenje a ne povećanje obrazovanja.

A političari će nas jebati dok mogu, u to budite sigurni.
Korisnikov avatar
By SnakeCharmer
Da i jeste interes države da besplatnim studiranjem omogući povećame procenta visoko-obrazovane populacije. Zato postoje budžetska mesta. Pa lepo date ispite (nebitno sa kakvim ocenama čak) i na budžetu ste.

Eto, možda malo gledam na to sa udobne pozicije nekog ko nikada dinar nije dao za školarinu, ali dobro znam zašto je to tako.
a zasto je toliko vazno sve sagledavati iz iskljucivo vlastite pozicije i nemati nikakvog razumijevanja za pozicije drugih. meni su roditelji platili obrazovanje, jer su mogli. i hvala im.
but so fucking what? zasto bi to imalo presudan utjecaj na moj stav o ovoj temi. jel bih ja sad trebao misliti 'oni kojima roditelji ne mogu platiti, nek se jebu, ne bi ni trebali moci studirati'? :roll:
Korisnikov avatar
By SnakeCharmer
Ali zašto je bitno kome mogu roditelji da plate, kad svako ima mogućnost da mu ne plaćaju?
Ono što ja mislim je da fakultetsku diplomu treba zaslužiti. Student koji je pravilno odabrao fakultet prema svojim afinitetima i vredan je neće doći u situaciju da mu roditelji plaćaju.
Ko to ne uspe, negde greši.
Korisnikov avatar
By SnakeCharmer
Da, nisu ispunili uslove koji su im postavljeni. Jbg.

Nemam empatije prema studentima koji ne mogu da ispune taj minimum. Studiraju pogrešan fakultet, precenili su se ili štagod.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Dirrty napisao:To je savršen argument i bio bi samodovoljan, ali ne u Srbiji.

Ekonomija ove države odumire decenijama, uz sve "reforme", i mada je narod navikao da pati, pa se ne buni koliko bi trebalo, sve ima svoje granice pucanja.

Uskladiti obrazovni sistem sa takvim ekonomskim sistemom je u najmanju ruku problematično, jer bi podrazumevalo smanjenje a ne povećanje obrazovanja.

A političari će nas jebati dok mogu, u to budite sigurni.

ekonomija odumire jer su u zemljama ex-Yu uzeti od devedesetih naovamo najgori elementi divljeg, najprimitivnijeg kapitalizma nakalemljeni na totalitarnu praksu.

upravo podsticanje obrazovanja je odnosno bi bila jedina slamka spasa u cilju izmene na bolje takvog stanja stvari. edukacija gde se marljiv rad i postizanje rezultata znanjem vrednuju umesto novcem je presudna.
Korisnikov avatar
By olga_diktator
SnakeCharmer napisao:Da, nisu ispunili uslove koji su im postavljeni. Jbg.

Nemam empatije prema studentima koji ne mogu da ispune taj minimum. Studiraju pogrešan fakultet, precenili su se ili štagod.
Dobro, a šta sa klincima koji ne upadnu na budžet na samom prijemnom ispitu? Ili hoćeš da kažeš da je prijemni ispit nekakvo merilo kvaliteta?

Ti iz svog ograničenog sveta zaboravljaš da ljudi nekad u startu ne upadnu na budžet, da ljudi mogu da izgube godinu ne samo zato što su lenji već možda zbog drugih problema: bolesti, sjebanih porodičnih odnosa, finansijske situacije u kući, i tako dalje.

Evo da budem ilustrativna: imamo geja ili lezbejku, super student, talentovano dete, autuje se roditeljima, roditelji izbace iz kuće, naš gej ili lezbejka mora da krene da radi da bi preživeo/la, fakultet nema razumevanja, pada sa budžeta, napušta fakultet jer mu/joj treba leba da jede. Šta sa tim?

A da ne govorimo o tome da ovi fakulteti koji se batrgaju sa sprovođenjem Bolonje menjaju pravila svako malo, pa ima situacija u kojima neko tako da uslov, skupi bodove, a onda posle oktobarskog roka mu saopšte kako ipak nije skupio/la bodove jer su odlučili da ukinu jedan od tih predmeta koji su nosili bodove. I ne možeš im ništa, žališ se, nema leba. Šta sa tim?

I nemoj samo da kažeš da su to eventualni pojedinačni slučajevi koji se mogu rešavati uz dobru volju - jer nisu, to je sve zajedno sistemska stvar.

Zato hajde probaj da gledaš dalje od svog dvorišta, iritantno je preko svake mere.
Korisnikov avatar
By m..
ne razmumem se u ta bodovanja i bolonju, jer sam poodavno zavrsila studije po starom sistemu, i ne bavim se tom problematikom vec dobrih 5 godina, osim ponekad usputno.

razumem da ima ljudi koji uz svu dobru volju usled raznih okolnosti nisu uspeli da udju na budzet. medjutim ono sto ja vidim kao prevashodni razlog za protest bi bilo: sporo prilagodjavanje fakulteta bolonji, losi uslovi studiranja i los kvalitet studija, cinjenica da se ne objavljuje dovoljan broj naucnih radova, mali broj domacih patenata u primeni, ukidanje ministarstva za nauku, cinjenica da otprilike postoji fakultetska mafija po studentskim sluzbama raznih fakulteta, da su razna studetska udruzenja instrumentalizovana od strane raznih politickih partija... i ja bih ispizdela preko svake mere da placam studije kao svetog petra kajganu i kad udjem u salu za vezbe nemam gde da sednem. i da li sada profesori objavljuju onoliko naucnih radova koliko je propisano ili im se gleda kroz prste i kakvog su kvaliteta ti radovi? da li su studenti jedini od kojih se ocekuje da ispune sve ocekivane uslove? da li je mala prolaznost na odredjenim predmetima i dalje problem, i da li je ispitano zasto je to tako? nekako konstantno imam osecaj da se uvek sve slama na ledjima studenata.

i da, bila bih jako ljuta na svoje 'kolege' koji misle da ih se sve to ne tice.

i onaj ko ne misli da univerzitet ne treba da bude nezavisan i da izjave rektora nisu skandalozne moze slobodno da se samospali.

s druge strane u porodici imam 2 univerzitetska profesora koji su maksimalno posveceni svom poslu i svojim studentima i rade svakodnevno do kasno uvece, bukvalno zive na fakultetu a placeni su tako kako su profesori u srbiji placeni, dakle plata ocigledno nije to sto ih motivise.
Korisnikov avatar
By Misfit
m.. napisao: s druge strane u porodici imam 2 univerzitetska profesora koji su maksimalno posveceni svom poslu i svojim studentima i rade svakodnevno do kasno uvece, bukvalno zive na fakultetu a placeni su tako kako su profesori u srbiji placeni, dakle plata ocigledno nije to sto ih motivise.
a šta oni misle o protestu i svemu ovome? ispričavam se, ali ako ti nije previše lično pitanje, veoma me zanimaju mišljenja profesora, pošto sam osim Ljube Rajića uglavnom nailazio na 'protiv' stavove.
Korisnikov avatar
By SnakeCharmer
olga_diktator napisao:

Dobro, a šta sa klincima koji ne upadnu na budžet na samom prijemnom ispitu? Ili hoćeš da kažeš da je prijemni ispit nekakvo merilo kvaliteta?

Ti iz svog ograničenog sveta zaboravljaš da ljudi nekad u startu ne upadnu na budžet, da ljudi mogu da izgube godinu ne samo zato što su lenji već možda zbog drugih problema: bolesti, sjebanih porodičnih odnosa, finansijske situacije u kući, i tako dalje.

Evo da budem ilustrativna: imamo geja ili lezbejku, super student, talentovano dete, autuje se roditeljima, roditelji izbace iz kuće, naš gej ili lezbejka mora da krene da radi da bi preživeo/la, fakultet nema razumevanja, pada sa budžeta, napušta fakultet jer mu/joj treba leba da jede. Šta sa tim?

A da ne govorimo o tome da ovi fakulteti koji se batrgaju sa sprovođenjem Bolonje menjaju pravila svako malo, pa ima situacija u kojima neko tako da uslov, skupi bodove, a onda posle oktobarskog roka mu saopšte kako ipak nije skupio/la bodove jer su odlučili da ukinu jedan od tih predmeta koji su nosili bodove. I ne možeš im ništa, žališ se, nema leba. Šta sa tim?

I nemoj samo da kažeš da su to eventualni pojedinačni slučajevi koji se mogu rešavati uz dobru volju - jer nisu, to je sve zajedno sistemska stvar.

Zato hajde probaj da gledaš dalje od svog dvorišta, iritantno je preko svake mere.
Ti bi drugačije organizovala prijemni? Kod mene je glup jer ostavlja prostora da neko nauči napamet neke stvari i dobro uradi, ali se ipak pokazao kao mera kvaliteta. Sviđa mi se vaša opšta kultura.
Svako ima svoje probleme a fakulteti imaju razumevanja ako je neko bio bolestan, izlaze u susret da nadoknadi koliko je moguće.
Slažem se da ima ljudi koji nisu svojom krivicom na samofinansiranju, ali i dalje mislim da to ne opravdava ideju da svi treba besplatno da se školuju.
Ja gledam dalje od svog dvorišta, ali polazim od sebe jer samo ja znam kroz šta sam sve prošao u zadnjih godinu dana a nisam zapostavio fakultet.
Kako kukate ispada da treba da objaviš rad u Nature-u da bi bio na budžetu.
Korisnikov avatar
By Vel boy
olga_diktator napisao:

:hail: vracash mi veru u dobro ljudskog roda!

@deran, nije shija nego vrat.....
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!