Built to last
Why Would you Settle for Less when you can have More? Do not let other Authors Fool you with Empty Marketing Keywords. FLATBOOTS is what you Deserve. Built to last, Built from Scratch, Nothing Less.
Read moreOver a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...
Moderatori: Over the rainbow, Moderators
antibiotic napisao:@Misfit mrtvi becki akcionisti se sada preturaju u grobuNije labava kategorija,jer svaki kriticar kada daje misljenje o bilo cemu je subjektivan!Pobogu poenta umetnosti i jeste to da izazove subjekat na dijalog!
Elem, to subjektivo svidjati/ ne svidjati je labava kategorija i u principu povrsno ocenjivanje umetnickog dela. Moze se reci np. da je "slabo", ali pukim posmatranjem se ne moze i ne sme dati sud o nekom umetnickom delu.
O tome sam mozgao na prethodnoj stranici, ali kao da niko ne cita, vec se samo izlivaju "subjektivna misljenja o umetnosti" - toliko o moci opazanja i dubioznoj analizi.
And yes, sredjovekovna umetnost, zajedno sa renesansnom, moze i tek kako biti kich. Sve moze biti kich, pa i priroda.
antibiotic napisao: Opet, sve to ne zavisi samo od licnog dozivljaja umetnosti, vec i od konteksta, odnosno smisla te forme u koju je to 'delo' ubaceno. Nije zabranjeno, ali nije ni pozeljno, a ni humano ostaviti posmatraca da svaku umetnost uvek dozivljava na svoj nacin, odnosno da svoj EGO stravlja daleko ispred OPSTEG. Ipak treba znati nesto vise, biti bolje informisan, ako zelis da potpuno zaokruzis svoj utisak o nekom umetnickom delu, a ne samo ici like/dislike metodom kroz univerzum.Evo, antibiotic, ja ću ovo da izdvojim kao glas razuma pored svega i svačega što je izrečeno na topiku. Još je Kant govorio o bezinteresnom uživanju. Samo bih da naglasim sledeću razliku: svako može imati svoj lični, čisto subjektivni sistem vrednovanja, i to je sasvim u redu, ali takva osoba neće biti baš preterano dobar kritičar ili teoretičar, što je isto sasvim ok. Čisto da se ima u vidu da raspravljamo o dve stvari.
Lepo je steci neku impresiju ili osetiti emociju svojim instinktima dok posmatras ili slusas neko umetnicko delo na osnovu svojih dosadasnjih iskustava, ali, hajde, potrudi se malo da cujes i razumes sta je umetnik, zapravo, imao u glavi dok je stvarao.
The Misfit napisao: Evo, antibiotic, ja ću ovo da izdvojim kao glas razuma pored svega i svačega što je izrečeno na topiku. Još je Kant govorio o bezinteresnom uživanju. Samo bih da naglasim sledeću razliku: svako može imati svoj lični, čisto subjektivni sistem vrednovanja, i to je sasvim u redu, ali takva osoba neće biti baš preterano dobar kritičar ili teoretičar, što je isto sasvim ok. Čisto da se ima u vidu da raspravljamo o dve stvari.Glasu razuma kako sebe nazivas, ti sam sebe porices u svom postu.Evo da ti pokazem da pises o Kantu koga nisi ni razumeo.
Takođe, za procenu nekog dela bitni su: znanje, iskustvo i intuicija, tako da ne može baš sve da se svodi na lični osećaj dopadanja/nedopadanja. Tokom jedne druge diskusije, pomenut je Maljevičev suprematizam i njegovo "Belo na belom" koji su odličan primer za ono o čemu pričamo ovde. Belo na belom, wtf? Ali iza toga stoji čitava predistorija estetskog istraživanja koja mora da se zna.
antibiotic napisao:@barni, duso,Dragi probiotiku, pisem ti u nadi da ces me razumeti, pisacu polako da bi lakse citaobiti kriticar (umetnosti) nije isto sto i reci ovo mi se svidja ili ne svidja, ali Cim nekog izazoves na dijalog onda je to vec druga prica. Kriticar umetnosti ( onaj koji se time bavi, recimo) je mozda svestan da je njegovo vidjenje subjektivno, ali bas zbog toga tezi da bude sto objektivniji, odnosno, da razdvoji svoje licno od opsteg. Ako to ne ume, ako kaze da mu se nesto prosto svidja/ne svidja, onda on nije nikakav kriticar, niti je njegovo misljenje vredno zapazanja.
Svaka umetnost ne zeli da izazove na dijalog, ili je barem misljenja da 'mozes ako bas zelis, bas me briga'. Ima i toga.
Mislim da znam sta otprilike imas na umu kad kazes "kich", ali se ne bi bez zadaske slozio da ga danas ima najvise nego ikad, niti da ga tako lako mozemo prepoznati. U neku ruku da, ali neko bi np. rekao da je sva umetnost do 20 veka - kich, pa i da je prizor labuda na vodi ispod zalosne vrbe ( u prirodi) obican kich.
off: Samo da ti kazem, primecujem da su tvoje izjave precesto tvrdnje, a ne misljenja. Da ne dajes, mozda, svojoj subjektivnosti malo previse legitimiteta?![]()
barni011 napisao: Glasu razuma kako sebe nazivas, ti sam sebe porices u svom postu.Evo da ti pokazem da pises o Kantu koga nisi ni razumeo.Barni, ti samo furaš svoju priču o subjektivnom, a pritom uopšte ne vidiš bilo šta drugo. Obraćao sam se antibioticu i njegovom pominjanju Ega, nadovezujući se na izlaženje iz čisto subjektivne pozicije. Tvoje shvatanje Kanta i njegove upotrebe pojma subjektivnosti je - u najmanju ruku - pojednostavljeno. Međutim, ne želeći da ga predstavim kao nešto što bi moglo da se verbatim koristi danas, evo ti citata o bezinteresnom dopadanju:
Bezinteresno uzivanje je subjektivno, licno jer da bi uopste u necemu uzivao moras biti subjektivan u svom odnosu prema tome, mora da ti se dopadne ono sto jedes.Ne mozes uzivati nesto kroz nesto tudje, kroz tudj ukus.
barni011 napisao: Odrasli ljudi koji su skloni kicu su uglavnom zatvoreni prema drugim ljudima, asocijalni u drustvu, nemaju interakciju sa svetom oko sebe bilo kroz umetnost, putovanja ili najobicniji dijalog, ne primecuju druge ljude...te se nikada kao takvi ne nadogradjuju.
barni011 napisao:sncbgd napisao:ono sto izaziva gadjenje ne moze biti umetnicko delo@Sncbgd
Slazem se sa tobom
hlaefdige napisao: ...a da to realno nije tako i da budem tvrdoglava kao magare povodom toga. na primer u vezi gejmenovog sendmena i lucifera...to je meni najsuper na svetu i gotovo.Ali to je apsolutna istina! Sandman i JESTE najkulja stvar na svetu!
barni011 napisao: Glasu razuma kako sebe nazivas, ti sam sebe porices u svom postu.Evo da ti pokazem da pises o Kantu koga nisi ni razumeo.Ok, barni, ovo je tvoj post u celini i celosti. Čak ni Kant nije toliko insistirao na subjektivnosti i ličnom kao što ti ovde radiš. Pošto me mrzi da kopam po kućnoj biblioteci, evo ti citati sa univerzitetskih izvora, provučeni kroz Google Translator:
Bezinteresno uzivanje je subjektivno, licno jer da bi uopste u necemu uzivao moras biti subjektivan u svom odnosu prema tome, mora da ti se dopadne ono sto jedes.Ne mozes uzivati nesto kroz nesto tudje, kroz tudj ukus.Takvi ljudi su uglavnom meta kica.A ti takve pokusavas da prikazes kao dobre kriticare!
Dakle ako zelis da uzivas u bilo cemu MORAS da budes subjetkivan i lican, a ne MOZES kako si ti rekao.
Ovo sto si napisao o proceni nekod dela i kvalifikacija osobe koja procenjuje se slazem, i sam sam pisao o tome u postovima.Ali se opet svodi na licni osecaj ako pricamo o kritici koja ima ugled.I da najbolji kriticari su subjektivni, licni, pricas o necemu o cemu ne znas mnogo.
Pobogu pa zamisli da sad jedes boraniju koju ocima ne mozes da vidis i posle trebas da je predstavis gostima kao nesto jako ukusno? U zavisnosti od toga kako ces predstaviti tu boraniju zavisi tvoj dalji kredibilitet.Ne verujm da ovakav primer mora da pisem nekome ko je procitao Kanta.
I bonus pitanje za Ulixa: da li je kada diže Kiša u nebesa svestan da se njemu ne može pripisati baš tolika umetnička vrednost?Možda ti nisi svesna da ne umeš da prepoznaš tu umetničku vrednost.
antibiotic napisao:Nije bas najjasnije sta se ovde podrazumeva pod "kvalitetom" umetnickog dela tj. sta treba da znaci kvalitetna umetnost?Sa ovim delom se slažem. Naročito sa poimanjem kiča kao neke dimenzionalne kategorije, umesto da se o delu govori kao o kiču.
Mislim da je kich kategorija za sebe i da ne stoji u suprotnosti prema nekom opste- ili od 'eksperata' prepoznatom umetnickom delu kao dobrom, vrednom ili kako kazes; kvalitetnom.
Kich moze biti svuda prisutan, od klasicne umetnosti sve do same prirode.
Od kicha je mozda najvise postedjen minimalizam, ali i u njemu ga moze biti.
Nije zabranjeno, ali nije ni pozeljno, a ni humano ostaviti posmatraca da svaku umetnost uvek dozivljava na svoj nacin, odnosno da svoj EGO stravlja daleko ispred OPSTEG. Ipak treba znati nesto vise, biti bolje informisan, ako zelis da potpuno zaokruzis svoj utisak o nekom umetnickom delu, a ne samo ici like/dislike metodom kroz univerzum.Kontekst je od presudne važnosti za delo, jer i sadržaj i forma zavise od konteksta u kojem je delo stvarano. No, nisam siguran da razumem ovu postavku ego vs opšte. Ne može se staviti bilo šta opšte (štagod to značilo) ispred subjektivnog. Mi možemo našu percepciju tu i tamo modifikovati uvođenjem konteksta, ali od subjektivnosti ne možemo pobeći nikada, što reče onomad Maturana "everything is said by an observer". I taj posmatrač se nalazi u svom nekom kontekstu koji sa sobom nosi nekakva interpretativna ograničenja.
Lepo je steci neku impresiju ili osetiti emociju svojim instinktima dok posmatras ili slusas neko umetnicko delo na osnovu svojih dosadasnjih iskustava, ali, hajde, potrudi se malo da cujes i razumes sta je umetnik, zapravo, imao u glavi dok je stvarao.
Galadriel napisao:I najprostije: da li ste svesni da kad vam se dopadne kič, da je to kič, i kada odbacite remek delo da je remek delo?Da, svjestan sam kada mi se dopadne kič. Recimo u glazbi slušam svakakve pizdarije, ono loše i dobro i sve to priznajem a ono loše više bacam u kategoriju guilty pleasuresa. Ništa ne skrivam. Iako bih to baš trebao skrivati, no opet besraman sam i to priznajem.
Galadriel napisao:I konačno, na koji način ste komparativno kritični, odnosno kada rangirate delo kao omiljeno ili jedno od, po kojim kriterijumima to radite?Kritičan? Pa ovisi, opet spominjem glazbu i sve odabirem prema tome što mi se svidi i što mi je ugodno uhu, to je jedan od najvećih kriterija. A i ima drugi kriterij recimo tekstovi pjesma, no opet postoje neke kombinacije poput hipster glazbenika koji imaju grozne tekstove, ali su zarazni i skladaju zgodne rime pa me to veseli.
The Misfit napisao: Ok, barni, ovo je tvoj post u celini i celosti. Čak ni Kant nije toliko insistirao na subjektivnosti i ličnom kao što ti ovde radiš. Pošto me mrzi da kopam po kućnoj biblioteci, evo ti citati sa univerzitetskih izvora, provučeni kroz Google Translator:Razumem ja tebe sta ti zelis da kazes, pa cu ti postaviti onda pitanje, posto ne znam sta je Kant slusao od muzike
"Али незаинтересовани карактер осећања их разликује од других судова на основу осећаја. Посебно, она их разликује од (а) пресуде пријатан, које су врсте пресуде изразио рекавши само да је не воли нешто или сматра да је пријатно (на пример, хране или пића), и (ии) пресуда добра , укључујући и пресуде како о моралним доброти нечега и о његовој доброти за поједине не-морални завршава."
http://plato.stanford.edu/entries/kant- ... ics/#2.3.1
"Кантов начин рада из ових проблема је оно што чини његов естетику оригинала и утицајне. Он је тврдио да је пресуда укуса су и субјективно и универзална. Они су субјективни, јер су одговори задовољства, а не у суштини обухвата било тврдње о својствима самог објекта. (Оно што је битно није слика видим;. Већ је пријатан ефекат слике на мене) С друге стране, естетски судови су универзални, а не само лично. То је зато што на кључни начин морају бити незаинтересовани. Када сам естетски цени слика, ја не размишљам о томе колико новца вреди, или да ли је портрет неког од чланова породице, или чак о томе ко га је насликао, осим у оној мери као свјесни сликар ми помаже да видим шта се налази урад. Ови не-естетски интереси ирелевантне за своју захвалност од сликарства. Уместо тога сам задовољан слика само за оно што је, поред свега ја могу изаћи из њега. У ствари, ја ни не да етички интересовање за предмет сликарство (то јест, сваки етички интерес је одвојена од овог незаинтересовани задовољство узимам у сликарству)."
http://www.rowan.edu/open/philosop/clow ... t/kant.htm
"Друго и треће, што је пресуде су и универзалне и неопходно. То значи отприлике да је суштински део активности таквог пресуде очекивати другима да се сложе са нама. Мада можемо рећи 'лепота је у оку посматрача ", то није начин на који делујемо. Уместо тога, дебата и расправљају о нашој естетски пресуде - а посебно о уметничким делима, и ми смо склони да верујемо да такве расправе и аргументи могу заиста и остваре нешто."
http://www.iep.utm.edu/kantaest/#SH2a
i malo lagodnijim SparkNotes tonom:![]()
"Канта позива естетски пресуде "пресуде укуса" и примећује да, иако су они са седиштем у субјективном појединца осећања, они су такође претендују на универзално важење. Наша осећања о лепоти се разликују од наших осећања о задовољство и моралне доброте у да су незаинтересовани. Ми тражимо да поседују пријатне ствари, а ми тражимо да промовише моралне доброте, али ми једноставно ценити лепоту без осећања вођена да пронађе неке користи за то. Пресуде укуса су универзалне јер су незаинтересовани: наше индивидуалне жеље и потребе не долазе у игру када је уважавање лепоте, тако да је наш естетски одговор односи универзално. Естетско задовољство долази из слободног игру између маште и разумевање када перципирања објекат."
http://www.sparknotes.com/philosophy/ka ... ion3.rhtml
Ok, ovo deluje positively unhealthy.
Galadriel napisao:
I bonus pitanje za Ulixa: da li je kada diže Kiša u nebesa svestan da se njemu ne može pripisati baš tolika umetnička vrednost?
Ulix napisao:Ne kazem da se od subjektivnosti moze pobeci. O tome sam pisao posle ovog citiranog posta. Mi kao posmatraci, 'konzumenti', ucesnici ili kriticari umetnosti u startu polazimo od toga da ne mozemo biti objektivni, pa bas zbog toga, sto to znamo - tezimo da nas utisak o umet. delu pomerimo van kruga naseg licnog dozivljaja (ega) tako sto cemo, kao sto kazes, staviti u neki drugi kontekst, pokusati da sagledamo 'ocima drugih' (umetnikovih pre svega), dati neki "siri/opsti smesao" ako je moguce, itd.antibiotic napisao:Nije zabranjeno, ali nije ni pozeljno, a ni humano ostaviti posmatraca da svaku umetnost uvek dozivljava na svoj nacin, odnosno da svoj EGO stravlja daleko ispred OPSTEG. Ipak treba znati nesto vise, biti bolje informisan, ako zelis da potpuno zaokruzis svoj utisak o nekom umetnickom delu, a ne samo ici like/dislike metodom kroz univerzum.Kontekst je od presudne važnosti za delo, jer i sadržaj i forma zavise od konteksta u kojem je delo stvarano. No, nisam siguran da razumem ovu postavku ego vs opšte. Ne može se staviti bilo šta opšte (štagod to značilo) ispred subjektivnog. Mi možemo našu percepciju tu i tamo modifikovati uvođenjem konteksta, ali od subjektivnosti ne možemo pobeći nikada, što reče onomad Maturana "everything is said by an observer". I taj posmatrač se nalazi u svom nekom kontekstu koji sa sobom nosi nekakva interpretativna ograničenja.
Mars napisao:Moze neki primer kica u prirodi?Hvala Marse sto ovo pitas, postovacu za uzvrat u tvojoj fun sobici
(pri tom ne mislim na Dolly Parton u basti)
barni011 napisao:Priroda ne moze biti kic, jer je sama po sebi savrsena.
antibiotic napisao:Verovatno si profesionalno deformisan.
Ovde sam dao jedan primer, evo da ga prosirim; prizor labuda sa labudicima na vodi savrsene plave boje ispod krosnji zalosne vrbe kroz koju prolazi nezno svetlo predvecerja.
antibiotic napisao: Ne kazem da se od subjektivnosti moze pobeci. O tome sam pisao posle ovog citiranog posta. Mi kao posmatraci, 'konzumenti', ucesnici ili kriticari umetnosti u startu polazimo od toga da ne mozemo biti objektivni, pa bas zbog toga, sto to znamo - tezimo da nas utisak o umet. delu pomerimo van kruga naseg licnog dozivljaja (ega) tako sto cemo, kao sto kazes, staviti u neki drugi kontekst, pokusati da sagledamo 'ocima drugih' (umetnikovih pre svega), dati neki "siri/opsti smesao" ako je moguce, itd.Ali ono što ja kažem jeste upravo suprotno - ne može se nikada pomeriti od ličnog doživljaja, jer ne postoji ništa van tebe što možeš sagledati van konteksta u kom se ti nalaziš. I taj kontekst ti nameće određena ograničenja u sagledavanju umetnosti jer se sve u krajnjoj instanci prelama kroz tvoje individualno sito, pa čak i to tvoje "opšte" kojim nadopunjavaš svoje shvatanje umetnosti.
Ovo ego/opste sam uslovno postavio, ne kazem da ide versus jedan prema drugom, vec kao metodu prosirivanja granica sopstvenih poimanja stvari.Meni je problematičan termin "ego" zato što ne znam šta tačno pod tim podrazumevaš; ako ga koristim u kontekstu iz kog potiče (psihoanalitičkom) onda to nema nikakvog smisla što pišeš.
Ono sto se nekom "svidja" nije nikakvo merilo vrednosti, sto je jasna stvar, ali smatram da to ne samo sto nije merilo 'opste' vrednosti, vec nije ni merilo za njega samog, njegovih vrednosti (!).A šta bi bilo merilo "opšte" vrednosti? Ja ne mislim da bilo šta ima opštu vrednost. Ako pod tim podrazumevaš nekakvu realnu vrednost, objektivnu, univerzalnu. Sve ima vrednost u određenom domenu i to važi kako za Jelenu Karleušu tako i za Karavađa i pomenutog Prokofjeva.
On ne zna ili ne zeli da pomeri granice, da sagleda sebe i druge iz pticje perspektive - vam sfere svog ega, tu dimenziju ce ignorisati. Ostaje u svom komotnom I LIKE/ I DISLIKE sve dok ga ne dodje nesto novo sto ce da mu se svidi ili ne svidi. Kao da je ego postao novi vulgo, egocentricnot novi altruizam. To je meni zastrasujuce.Mislim da razumem šta tebe nervira - to je odbijanje da se promišlja umetnost, impulsivno odlučivanje bez udubljivanja. Ali to se prosto zove površnost i sasvim je legitimna. I mene nervira, ali šta da se radi.
Ulix napisao: Ali ono što ja kažem jeste upravo suprotno - ne može se nikada pomeriti od ličnog doživljaja, jer ne postoji ništa van tebe što možeš sagledati van konteksta u kom se ti nalaziš. I taj kontekst ti nameće određena ograničenja u sagledavanju umetnosti jer se sve u krajnjoj instanci prelama kroz tvoje individualno sito, pa čak i to tvoje "opšte" kojim nadopunjavaš svoje shvatanje umetnosti.lepo si to napisao i sto je najvaznije istina je
Meni je to "pomeranje" o kom govoriš veoma značilo da shvatim muziku Sergeja Prokofjeva, ali to moje pomeranje van je zapravo iluzija, ne može se pomeriti van. Ti si uvek zarobljen u tvom interpretativnom domenu koji se možda može menjati ili proširivati, ali od njega nikada ne možeš pobeći. Dakle ja mogu da naučim šta je Prokofjev hteo da kaže i da posle ponovo poslušam njegov prvi klavirski koncert i da odlepim koliko je dobar, ali to nema zapravo nikakve veze sa "realnim" u smislu da ja sad to kao gledam očima kojima je gledao i Prokofjev i da kao čujem ono što je on želeo da ja čujem. Ja zapravo čujem ono što sam shvatio da on želi da čujem, a to je po sebi već veoma udaljeno od realnosti. Poenta je samo da za mene to sada ima smisla i dalje od toga nema šta da se kaže.
We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]
The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]
All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]
this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]
Swap-in out addons, use only what you really need!