Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Slika

Gej strejt alijansa (GSA) obaveštava javnost da je Prvi osnovni sud u Beogradu doneo prvostepenu presudu zbog teškog oblika diskriminacije LGBT populacije protiv Dragana Markovića Palme, gradonačelnika Jagodine, predsednika parlamentarne političke stranke Jedinstvena Srbija (JS) i doskorašnjeg narodnog poslanika te stranke u Skupštini Srbije.

Prvi osnovni sud je usvojio tužbu na osnovu Zakona o zabrani diskriminacije koju je Pravna služba Gej strejt alijanse podnela protiv Markovića 22. avgusta ove godine i utvrdio da je Dragan Marković Palma izvršio težak oblik diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije a na osnovu članova 11, 12, 13 i 21 ovog zakona.

Takođe, sud je Markoviću zabranio da ponavlja izvršenu diskriminaciju i naložio mu da Gej strejt alijansi nadoknadi sudske troškove.

Podsećamo da je Pravna služba GSA podnela tužbu protiv Markovića zbog njegove izjave date medijima 15. avgusta 2011. godine u kojoj je rekao „stav Jedinstvene Srbije i moj lični stav je – mi smo protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno“.

Članovi 11, 12, 13 i 21 Zakona o zabrani diskriminacije na osnovu kojih je doneta presuda se odnose na govor mržnje, uznemiravanje i ponižavajuće postupanje, a pre svega na teški oblik diskriminacije. U obrazloženju sudske presude se između ostalog kaže: „odredbom člana 13. Zakona o zabrani diskriminacije određen je teški oblik diskriminacije kao izazivanje i podsticanje neravnopravnosti, mržnje i netrpeljivosti po osnovu seksualne orijentacije što predstavlja teški oblik diskriminacije posebno ako se ovo vrši putem javnih glasila, te u konkretnom slučaju lično svojstvo, odnosno seksualna orijentacija, je od strane tuženog (Markovića) prikazana kao bolest i kao nešto nenormalno i to putem javnih glasila, čime je izvršena teška diskriminacija“.

Slika

Gej strejt alijansa je zadovoljna ovom presudom, kao i brzinom kojom je doneta od strane suda, ali se nada da ona neće biti preinačena u drugostepenom postupku i da će postati pravosnažna. Za GSA je ovaj slučaj od strateške važnosti pre svega zbog činjenice da je po prvi put u Srbiji doneta presuda nekom političaru zbog teške diskriminacije i govora mržnje protiv LGBT populacije, kao i zbog zloupotrebe najčešće društvene predrasude i neistine o LGBT osobama da su one bolesne. Takve izjave političara i funkcionera, pre svega onih koji se dosta pojavljuju u javnosti poput Dragana Markovića Palme, moraju biti oštro zakonski sankcionisane jer političari, bilo da su u vlasti ili u opoziciji, snose najveću odgovornost za širenje tolerancije i izgradnju demokratskog društva, kulture nenasilja i poštovanja osnovnih ljudskih prava.

Gej strejt alijansa je protiv Dragana Markovića Palme za gore spomenutu medijsku izjavu datu 15.avgusta, pored tužbe po osnovu Zakona o zabrani diskriminacije, ujedno podnela i krivičnu prijavu zbog izvršenog krivičnog dela povrede ravnopravnosti (član 128. Krivičnog zakonika – KZ), kao i dela rasne i druge diskriminacije (član 387. KZ), a ovaj sudski postupak još uvek nije otpočeo.

Takođe, GSA obaveštava javnost i da je po tužbi njene Pravne službe za 22. novembar 2011. godine u Prvom osnovnom sudu u Beogradu zakazano prvo ročište protiv Nebojše Bakareca, odbornika Demokratske stranke Srbije (DSS) u Skupštini grada Beograda. GSA je ovu tužbu podnela zbog tvrdnji Bakareca iznetih u njegovom tekstu pisanom za sajt vidovdan.org da su LGBT osobe ipak bolesne i da im je zbog toga potrebno obezbediti stručnu pomoć.

Info centar GSA
Korisnikov avatar
By Paki
Podneta je i krivična prijava protiv Dragana Markovića Palme, taj proces treba da se vodi u jagodinskom sudu, a nakon što današnja presuda postane pravosnažna, svi ljudi koji su se lično osetili ugroženim, uvređenim njegovim izjavama će moći da traže nadoknadu štete sudskim putem.
Korisnikov avatar
By Orlando the Lady
a, poxnsjuci Palmine mehanizme, pretpostavljam da ce istog dana platiti troskove sudjenja i dvostruko veci iznos za potrebe neke humanitarne organizacije.sto je u sustini ok.
Korisnikov avatar
By Blady
Samo da to sve bude ok.
Pise, da postane pracosnazna.

Paki, obradovao si me :)
Korisnikov avatar
By *deni*
Blady napisao: Pise, da postane pracosnazna.
Šta ti je podsvest.. Verovatno ti je neki prasac bio na umu dok si ovo pisala.
:piggy:
Prascosnažna presuda za Palmu.
Korisnikov avatar
By Blady
Jedan komentar na stranici.

E sad čekamo sledeću presudu iz Opštinskog suda u Jagodini u kome se vodi postupak protiv Palme zbog diskriminacije koji je pokrenula poverenica za zaštitu ravnopravnosti povodom davanja 3000 evra bračnim parovima (ali ne i vanbračnim), preko 38 godina (ali ne i mlađim), koji su prvi put sklopili brak (ali ne i onima kojima to nije prvi put). Nije mi poznato da li je već neko pokrenuo postupak i zbog podsticanja na prostituciju i plaćanje seksualnih usluga, jer je plaćao devojke koje su išle na more sa usamljenim Jagodincima.
(Irvina, 2. novembar 2011 13:11)
Korisnikov avatar
By Blady
A ovo, kao da je barni pisao :lol:

Ima li neke presude kad LGBT populacija govori jezikom mržnje o SPC ? Mislim da i LGBT-ovci koriste govor mržnje ali niko ne obraća pažnju!!
(Goran, 2. novembar 2011 12:41)
Korisnikov avatar
By Herald
Hvala Bogu. Tacnije GSA :)

Kolik traje drugostepeni postupak?
Korisnikov avatar
By antibiotic
Bravo, konacno neka dobra vest :)

Jedino mi se nesto ne dopada sto 'proces treba da se vodi u jagodinskom sudu', jer ne bi bilo nista cudno i neuobicajno da je kucni prijatelj sa njima.
Odlichno svakako!

jedino ne bi mu se smelo dozvoliti da on "ponosno" izjavljuje kako je "ponosan shto" je "diskriminator". jer, tako je naslovljena vest o ovom na B92 shto i pored toga shto verujem da cilj B92 nije bio promovisati palmino shprdanje s presudom i neposhtovanje iste, chinjenica jeste da se to stvorenje tipichno shprda s presudom a to bi trebalo dodatno da mu se uzme kao kriminalni chin neposhtovanja suda i sudske presude a ne dozvoliti mu da shegom i likovanjem shto je antigej da se cela stvar teatralizuje ni omalovazi.
Korisnikov avatar
By starky
sramno je kaznjen.treba mu oduzeti sve politicke funkcije,racunajuci i mesto gradonacelnika jagodine i strpati ga u ludnicu. :sesir:
Korisnikov avatar
By Tungi
Da je samo 15. avgusta laprdao. Nije da mi nije drago, al se i ne veselim unapred, predosećajući kakav će ishod biti. As usual.
Bilo bi lepo ovde http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=554382 pomoci komentaru Pakija koji je pod paljbom izvesnog komentatora koji se gle ironije oslovljava pripisujuci njegovim metama (Licemerno, 2. novembar 2011 16:39)

ja sam poslao ovaj komentar kao repliku na objavljenog trola (dokle cete da zaludjujete narod, 2. novembar 2011 14:43)

@dokle cete da zaludjujete narod, ma, dokle cete vi kojima je ova vest nebitna i koji smatrate da su kvazi-diskriminacije prema gej populaciji- da uopshte i obracate onda paznju na ovu tako "nebitnu, kvazi, ovo, ono..." vest?? Ko je tebe gosp. dokle cete da zaludjujete narod primoravao i terao uopshte da chitash ovu vest ako ti se tako ne svidja i nebitna ti je, molim te?
Ko brani vama svima diskriminisanima da takodje dignete svoj glas umesto shto napadate gej populaciju koja se za svoje dobro bori? Umesto shto izvrcesh da je GLBT populacija dobro situiran igrach, shto se ne borish gospodine "svaki diskriminisani" svojom pozitivnom energijom da se izborish za svoje/vashe bolje sutra i pozabavish se stvarnoshcu i stvarnim problemima, umesto shto insinuirash da su problemi s kojima se gej populacija suochava nestvarni i izmishljeni? Gej popualcija ti sigurno NE ZABRANJUJE da se pozabavish tim svojim "stvarnijim" problemima.
Jer, nije lepo protivpostavljati probleme bilo koga diskriminisanog u drushtvu, a shto ti radish gosp. dokle cete da zaludjujete narod. Svi problemi ovog tipa su jednako bitni i nema stvarnijih i nestvarnijih.
Shto se tiche Palme, sad se vidi da taj pokazuje i kriminogeno neposhtovanje suda i sudske presude jer se shprda s tim i ponosi se shto krshi Zakone Srbije. Dodatno ga treba teretiti dok se ne opameti ili ne nestane s politichke scene!
Korisnikov avatar
By Galadriel
Svaka čast. A kako je kažnjen, promaklo mi je u tekstu?
Korisnikov avatar
By Delete
Galadriel napisao:Svaka čast. A kako je kažnjen, promaklo mi je u tekstu?
Sud je Markoviću zabranio da ponavlja izvršenu diskriminaciju i naložio mu da Gej strejt alijansi nadoknadi sudske troškove.
Korisnikov avatar
By Galadriel
pffff, lol, katastrofa

A koliki su sudski troškovi?
By Glasnik
Pa i nije ''lol''.
Ovo je prvi put da se političaru kod nas izriče ikakva kazna po ovom osnovu. Takođe je iznenađujuća i brzina kojom je presuda donesena, s obzirom na to da je prijava podneta krajem avgusta.

Sve u svemu, :klap: za moj/naš tim. :)
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!