Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Na šokantnom video snimku sa bezbednosne kamere vidi se kako dvogodišnju devojčicu dva puta gazi kombi, jednom joj kamion prelazi preko nogu, a u međuvremenu je ignorišu prolaznici.

Slika

Snimak ljudske nehumanosti i nemara podstakao je bes u Kini nakon što je postavljen na internet. Nesreća se dogodila 13. oktobra u Fošanu u pokrajini Guandong. Prvo je kombi udario dete koje mu je išlo u susret. Devojčica je pala pod kombi koji je stao i vratio se unazad, ponovo gazeći preko nje. Nejasno je da li vozač nije osetio da je pregazio nešto vozilom ili nije mario. On je potom otišao, a dete je ostalo da krvari na ulici.

Čak 18 ljudi prošlo je peške ili se provezlo pored teško povređene devojčice, a da se nisu ni osvrnuli.

Potom je došao kamion koji je prešao preko nogu deteta. Na kraju se pojavila jedna žena – 19. osoba na mestu nesreće – i odvukla devojčicu sa sredine ulice, nakon čega se pojavila majka deteta.

Devojčica, nazvana na internetu Jue Juem, je trenutno u bolnici, u komi. Kineski mediji prenose da su lekari saopštili da je u vegetativnom stanju i da bi mogla da umre svaki trenutak.

Policija je uhapsila oba vozača koja su pregazila dete, a korisnici interneta okomili su se na nehumanost prolaznika na mestu nesreće. Jedan od njih je na svom blogu ovaj događaj nazvao “sramotom kineskog naroda”.

Mnogi ljudi u Kini izgleda da oklevaju da pomognu onima u nevolji, zbog straha da će biti okrivljeni za nesreću, prenose mediji. “Dobri Samarićani” na kraju često završe plaćajući velike sudske odštete onima kojima su pomogli.

Video možete pogledati na ovom linku.
http://www.blic.rs/Vesti/Svet/283840/So ... mo-prolaze
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
KONAČNO sam našao na netu kako se zove takav slučaj.

http://en.wikipedia.org/wiki/Bystander_effect

Explanations
There are, in fact, many reasons why bystanders in groups fail to act in emergency situations, but social psychologists have focused most of their attention on two major factors. According to a basic principle of social influence, bystanders monitor the reactions of other people in an emergency situation to see if others think that it is necessary to intervene. Each person uses others’ behavior as clues to reality. Since everyone is doing exactly the same thing (nothing), they all conclude from the inaction of others that help is not needed. This is an example of pluralistic ignorance or social proof. The other major obstacle to intervention is known as diffusion of responsibility. This occurs when observers all assume that someone else is going to intervene and so each individual feels less responsible and refrains from doing anything.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
sad pogledah snimak, ovo nije to..

u svakom slučaju užas živi. :(

kako vozač zaboga nije ni primetio dete, da ne kažem, kako nije primetio da je od nešto udario?
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
NAOPAKO! ČOVEČNOSTI, IMA LI TE???

Da, i ja sam cuo za bystander effect, ali STVARNO?!?!?! Dete jebeno KRVARI na ulici a ti samo PRODjES ne obaziruci se???!!! Koliki MONSTRUM treba da budes da ne stanes da pomognes? :( :mad: :(

Jebem ti covecanstvo ako je danas fenomen covek koji stane da pomogne bespomocnom detetu. Da im preti kakva opasnost tokom pomaganja, pa ajd, al ovo???

Ah, sad sam se sjebao skroz.
Korisnikov avatar
By Waldorf
E, jebemumater baš! Naježih se od glave do pete jbt.. Majmuni!
Korisnikov avatar
By Mars
Ima od objašnjenja u ovome sa Wikija. Plus poslednja rečenica teksta iz vesti, naročito u kapitalističkim zemljama: spasiš nekome život a on te posle ladno otera na sud jer, kao, ne bi on bio toliki invalid da mu ti nisi nestručno ukazao prvu pomoć. Opušteno i bez blama, bilo ihaha slučajeva, svi to znaju.

Al ovde ljudi prolaze, nema nikakvog ponašanja u grupi. Baš bi me zanimalo da ih navataju i pitaju, da objasne zašto su se tako poneli.

Moje objašnjenje je da su današnji Kinezi stoka.
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Da, taj efekat posmatraca se odnosi kad su ljudi u grupi. I tad nece niko da iskoci da pomogne, svi misle u fazonu 'sad ce neko drugi, sto bas ja da se isticem, bla bla bla'.

Ali ovde prolaze ljudi jedan po jedan, nema nikoga okolo...

I da 17 ljudi uzastopno prodju tako hladnokrvno... Hm, to je suvise da bi se reklo da je do pojedinaca... Mada opet, ne mozes suditi o celom narodu. Mozda se sve odvija u nekom bas sjebanom kraju gde su ovakve stvari svakodnevica? Neki geto ili tako neko mesto?

Daj, smislite mi racionalizaciju, ne zelim da verujem da je ovo normalno ponasanje.
Korisnikov avatar
By Laerem
Mars napisao: Moje objašnjenje je da su današnji Kinezi stoka.
Vecina ljudi je stoka, danasnji, jucerasnji i sutrasnji.

Ja znam da nisam šupak jer sam se vec nasao u slicnim situacijama. No isto tako znam, da nekim slucajem nisam nista napravio, mozda bi se grizao dan-dva, ali u konacnici bi to zaboravio, i ne bi imalo nikakvog efekta na moje samopuzdanje niti osjecaj sebe kao moralne osobe. You can't change people; change the system. Zato nam treba zeljezna ruka komunizma kao nadomjestak za nasu krhku, disfunkcionalnu i nepouzdanu liberalnu savijest.
Korisnikov avatar
By horus.
Laerem napisao:

Zato nam treba zeljezna ruka komunizma kao nadomjestak za nasu krhku, disfunkcionalnu i nepouzdanu liberalnu savijest.

pa kinezi su takvi i postali zbog komunizma...

kultura stara 3000 godina koju je komunizam vratio u doba krede...

ont: bzvz mi je da komentarisem konkretan dogadjaj...
Korisnikov avatar
By Mars
ZlatnaPtica napisao: Daj, smislite mi racionalizaciju, ne zelim da verujem da je ovo normalno ponasanje.
Više vole mušku decu?
Korisnikov avatar
By Mars
Laerem napisao:
Vecina ljudi je stoka, danasnji, jucerasnji i sutrasnji.
Ja ne mogu da se ne složim s tobom. Ali...

Današnji kinezi su jedna specifična vrsta stoke.

Gledam i doživljavam svaki dan.

EDIT: onaj komentar na B92 nije moj (ko čita znaće na koji mislim), ali se slažem u potpunosti.
Korisnikov avatar
By Tungi
Pa to nije slučaj od juče. Kinezi su poznati po tome kako tretiraju žensku decu.
Načitao sam se dosta ovakvih priča i nagledao slika, gde se slobodno, normalno šetkauju pored mrtvog deteta/bebe na ulici, pa čak i šutiraju kao loptu.

Nema bolesnije nacije od njih i Rusa.
Korisnikov avatar
By TauCeti
Nisu oni jedini koji to rade. Bystander effect se dešava svuda, jednom je u Njujorku čovek iskrvario do smrti na ulici, a da se niko nije okrenuo, ista situacija. Najgori mogući proizvod ljudske psihe.
Ne znam šta da kažem na ovo. Ne razumem kako je to moglo da se desi. Pa u Srbiji sam više puta video da se neko onesvesti na ulici i svi odmah pritrče da pomognu i pozovu hitnu. A ovo...

Slika
Korisnikov avatar
By boo_radley
TauCeti napisao: Slika
Jao ovo mi je bila prva pomisao, stomak mi se isprevrtao 100x.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Delimične generalizacije na nivou manjem od čovečanstva su mi uvek smešne. Ako politički određene granice zaista sprečavaju širenje ljudske gluposti i zla, ne bismo živeli u svetu u kome živimo.

Ovo je užasan primer, i nema opravdanja za potpuno ignorisanje drugog bića u nevolji. Postoje brojni primeri gde ljudi čak nisu spremni ni iz udobnosti svoga doma gde ne postoji nikakva opasnost po njih, da pozovu policiju ili hitnu pomoć, videvši da se pod njihovim prozorom nešto događa.

Psihologija se posebno bavi time, ali takve teorije doživljavam problematičnim, poput neke vrste opravdanja postupaka koji su čist primer ograđivanja i prebacivanja odgovornosti.
Korisnikov avatar
By Mars
Slika
Yue Yue amd her mother
Korisnikov avatar
By Mars
Inače...Šta se svakodnevno dešava u Kini, van ovog incidenta (a možda ni ovaj nije usamljen, nego eto bilo je kamera da to snime...)

Elem:

Chinese Cultural Studies:
A Holocaust of Little Girls
klik
Korisnikov avatar
By spliff
da je dechak bio zgazen verovatno bi neko reagovao... :(
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!