Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Novi Sad -- Više hiljada građana Novog Sada je, uprkos velikom pljusku, učestvovalo u šetnji pod nazivom "Stop fašizmu".

Skup je održan u znak sećanja na veliki antifašistički miting koji je u Novom Sadu organizovan na današnji dan pre četiri godine kao odgovor na okupljanje neonacista.

Današnju šetnju organizovala je Liga socijaldemokrata Vojvodine uz podršku Srpskog pokreta obnove. U koloni su bili funkcioneri te dve stranke, kao i lider LSV Nenad Čanak i član Predsedništva SPO Milan Đukić.

Učesnici šetnje su nosili zastave Novog Sada i Vojvodine i Evropske unije, kao i stranačka obeležja. Incidenata nije bilo, a šetnju su obezbeđivale jake snage policije i žandarmerije.

U šetnji su učestvovali i aktivisti LGBT pokreta.

link
Dok je nas, fašizam u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji nikada neće proći

Slika

NOVI SAD - Pre četiri godine je Novi Sad rekao ne. Pre četiri godine, fašisti nisu uspeli da prođu našim ulicama da vređaju uspomenu na sve one koje su aveti fašizma odnele u celom dvadesetom veku. Pre četiri godine Novi Sad je pokazao da je grad u kome je moguće biti drugačiji. Danas smo se okupili da se toga podsetimo - rekao je danas predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak povodom četvrte godišnjce od velikog anitfašističkog marša pod nazivom „Stop fašizmu“ koji je održan u Novom Sadu na današnji dan 2007. godine. Nekoliko hiljada članova i simpatizera LSV i Srpskog pokreta obnove, koji je podržao ovu akciju Lige, ni jaka kiša nije sprečila da još jednom jasno i glasno kažu – fašizam neće proći. Kolona je prošla istom rutom kao i 2007. godine – od Zmaj Jovinog spomenika, kroz Dunavsku ulicu, do spomenika Žrtvama racije, gde je predsednik LSV održao govor.

Zašto još postoje?

- Dunav, naš Dunav i kosti sa njegovog dna nas zaklinju da ne dozvolimo da se to ne ponovi. Nećemo dozvoliti da naše ulice ponovo budu potoci kojima teče krv, a sve je to ono što nam obećavaju i čime nam prete. Nisu dozvolili da se ljudi okupe u Beogradu, pokušali su da opstruiraju i ovaj skup. U Novom Sadu im to neće proći – rekao je Čanak. On je podsetio i da Liga deset godina upozorava i govori o fašizaciji zemlje, ali kao da su njeni vapaji nečujni.
- Kao da niko ne razume da je pogrešna ta priča o tome da je nekoga brojčano malo. Jel’ treba da se sutra borimo kada ih bude mnogo? A oni se razmnožavaju kao i svaka nečist, kao i svaka pokora. Kao i sve ono što je zlo, što je prljavo, što ne zaslužuje da postoji – rekao je predsednik LSV. Čanak je rekao i da neki kažu da nije demokratski kada kaže: „pustiti fašiste na ulice u ime demokratije je kao pustiti pacove u dečije sobe u ime ekologije“, ali je i dodao da će to ipak ponoviti i hiljaditi put.
- Oni ne zaslužuju da postoje. Uspeli smo da bude zabranjen Nacionalni stroj, uspeli smo da se počne sa zabranama ostalih fašističkih grupa. Zašto još postoje? Zašto ih štiti Ustavni sud? Zašto ih štite svi oni koji nečinjenjem dozvoljavaju da oni traju – upitao je on.

Nema amnestije

Čanak je upitao zašto niko nije kažnjen kada je pre sedam godina Novi Sad bio razbijen zbog hapšenja ratnog zločinca Veselina Šljivančanina.
- Zašto do sada niko nije odgovarao? Ko krije i ko štedi sve te zločince koji su kao amnestirani time što su maloletni ili jedva punoletni – rekao ja Čanak i odmah dodao – „nema amnestije“.
- Nema amnestije, jer nas na to obavezuju kosti naših sugrađana sa dna Dunava. Jer fašisti nemaju ni naciju ni veru. Oni imaju samo jedno, a to je pohlepa, to je put kojim žele da vladaju nad životima i sudbinama svih nas. To im nećemo dozvoliti i nema načina da im to dozvolimo – rekao je on. Predsednik LSV je dodao i da država mora raditi svoj posao.
- Ona mora obezbediti ljudima slobodu kretanja, zbora i dogovora, jer bi bilo jako strašno kada bi smo mi, kao najlojalniji deo ovog društva rekli - branićemo se sami. I zato ću ponoviti: Fašizam u Novom Sadu, Vojvodini i Srbiji dok je nas i svih nas ovde nikada neće proći – zaključio je Čanak.

Venci na spomenik Žrtvama racije

Predsednik Političkog saveta Dušan Jakovljev, potpredsednik LSV Aleksandar Jovanović i potpredsednica Izvršnog odbora Glavnog odbora LSV Maja Sedlarević, kao i predstavnici SPO Milan Đukić, Vladimir Jelić i Nemanja Starović, položili su vence na spomenik Žrtvama racije. Učesnici šetnje su nosili zastave Novog Sada i Vojvodine i Evropske unije, kao i stranačka obeležja.

(BILSV, 07.10.2011.)
Herald napisao:Novi Sad -- Više hiljada građana Novog Sada je, uprkos velikom pljusku, učestvovalo u šetnji pod nazivom "Stop fašizmu".

Skup je održan u znak sećanja na veliki antifašistički miting koji je u Novom Sadu organizovan na današnji dan pre četiri godine kao odgovor na okupljanje neonacista.

Današnju šetnju organizovala je Liga socijaldemokrata Vojvodine uz podršku Srpskog pokreta obnove. U koloni su bili funkcioneri te dve stranke, kao i lider LSV Nenad Čanak i član Predsedništva SPO Milan Đukić.

Učesnici šetnje su nosili zastave Novog Sada i Vojvodine i Evropske unije, kao i stranačka obeležja. Incidenata nije bilo, a šetnju su obezbeđivale jake snage policije i žandarmerije.

U šetnji su učestvovali i aktivisti LGBT pokreta.

link
:up:
I Gej strejt alijansa u šetnji

Predsednik Gej strejt alijanse Lazar Pavlović izjavio je da su članovi i članice te organizacije učešćem u antifašističkoj šetnji iskazali solidarnost sa žrtavama neonacističke ideologije kako u prošlosti, tako i danas.

Slika

Pavlović je agenciji Beta rekao da su članovi Gej strejt alijanse učestvovali u antifašističkoj šetnji u Novom Sadu povodom godišnjice mitinga protiv fažisma 2004. kada su neonacisti napali učesnike skupa.

"Kao što neonacistička ideologija ne poznaje granice, tako i žrtve neonacista ne zavise od nacije, rase, vere i seksualnog opredeljenja",
rekao je Pavlović.

Pavlović je rekao da "na žalost" neonacitička ideologija postoji i danas, i da su ugrožena osnovne ljudske slobode i prava.

"I danas prisustvujemo nekažnjenim zločinima i najavama zločina desničarskih ekstremista", upozorio je Pavlović.

link
Korisnikov avatar
By Paki
Novinari iz Bete su paralelno uzimali izjavu i gledali utakmicu, pa su ispisali svašta... Evo priopćenja GSA :)

GSA učestvovala u šetnji protiv fašizma u Novom Sadu

Više hiljada građana je danas u Novom Sadu učestvovalo u šetnji pod nazivom "Stop fašizmu", među kojima i članovi i članice Gej strejt alijanse (GSA) iz Novog Sada i Beograda.

Današnju šetnju organizovala je Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) uz podršku Srpskog pokreta obnove (SPO). U koloni su bili funkcioneri te dve stranke, kao i lider LSV Nenad Čanak i član Predsedništva SPO Milan Đukić. Učesnici šetnje su nosili zastave Novog Sada i Vojvodine i Evropske Unije, kao i stranačka obeležja. Incidenata nije bilo, a šetnju su obezbeđivale jake snage policije i žandarmerije.

U šetnji su učestvovali i Lazar Pavlović, predsednik GSA, Mirjana Bogdanović, izvršna direktorka GSA i aktivisti i aktivistkinje Gej strejt alijanse iz Novog Sada i Beograda.

Lazar Pavlović je tom prilikom izjavio da su članovi i članice GSA danas u Novom Sadu svojim učešćem u antifašističkoj šetnji, a povodom godišnjice mitinga protiv fašizma, iskazali solidarnost sa svim žrtavama fašističke ideologije, kako sa žrtvama u prošlosti, tako i sa onima danas.

"Kao što nacistička ideologija ne poznaje granice, tako i žrtve nacista ne zavise od nacije, rase, vere i seksualne orijentacije", rekao je Pavlović i dodao da na žalost nacistička ideologija postoji i danas i ugrožava osnovne ljudske slobode i prava.

"I dan danas smo svedoci nekažnjenih zločina i najava zločina desničarskih ekstremista", upozorio je Pavlović.

Slika

Slika

Info centar GSA; Agencije
Foto: Dragan Gojić, Beta

http://www.gsa.org.rs/cms-run/index.php ... &Itemid=60
By Glasnik
:klap:

Ne bih da bičingujem preterano, ali zaista mislim da je mogla jedna dugina zastava negde da se provuče kroz kadar. :D

Sve u svemu, good job NS. :up:
Korisnikov avatar
By Blady
Nazalost, uopste nisam znala za tu setnju, inace bih se prikljucila :)
Veliki :up: !

samo i ja se pridruzujem pitanjima Popaja i Glasnika da li je bar jedna gej zastava bila prisutna. takodje Paki mogao si reci bar odokativan broj gej aktivista koji su bili shetali.

no, u svakom sluchaju veliki plus za sve vas koji ste shetali i Novi Sad! :)
Korisnikov avatar
By antibiotic
Go Go Novi Sad! :)

"Pustiti fashiste na ulice u ime demokratije je kao pustiti pacove u decije sobe u ime ekologije" N.Canak

Sledeci put da bude jod vise ljudi.
Samo mi SPO nesto ne uklapa u sliku, no dobro.
Ovo treba masovno da se prosiri po celoj zemlji.
Vel boy napisao:Veliki :up: !

samo i ja se pridruzujem pitanjima Popaja i Glasnika da li je bar jedna gej zastava bila prisutna. takodje Paki mogao si reci bar odokativan broj gej aktivista koji su bili shetali.

Bilo je, videla sam na snimku bar tri :)
Blady napisao:

ako ih je bilo samo tri, nazalost to je premalo za drugu deceniju 21-og veka.

no, dobro, ippur se muove!
Vel boy napisao:
Blady napisao:

ako ih je bilo samo tri, nazalost to je premalo za drugu deceniju 21-og veka.

no, dobro, ippur se muove!
To je ono sto sam ja videla.
Mozda je bilo i vise.

Meni je drago sto je ovo odrzano, bas sam danas svratila na kej :)
Korisnikov avatar
By *deni*
Blady napisao:Nazalost, uopste nisam znala za tu setnju, inace bih se prikljucila :)
Pa kako nisi znala, najavljivao se unapred taj miting, a nisi znala kad je ?!
A da ideš redovno noću da se provodiš i bezobraziš, to znaš ?
A ne znaš kad je antifašistički miting..
Korisnikov avatar
By Blady
*deni* napisao:
Blady napisao:Nazalost, uopste nisam znala za tu setnju, inace bih se prikljucila :)
Pa kako nisi znala, svake godine u isto vreme je taj miting, a ne znaš kad je ?!
A da ideš redovno noću da se provodiš i bezobraziš, to znaš ?
Nisam ni jedne godine bila, a i stvarno nisam znala za tajming ..

:lol: za ovu drugu recenicu, provalio si me deni :lol:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!