Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Književnost, film, TV, pozorišta, galerije...

Moderatori: Over the rainbow, Moderators

Korisnikov avatar
By Srklet
... se objavljuje sutra (četvrtak, 6.10.) u 13 sati. :D

dakle, do tada imamo vremena pogađati tko bi mogao biti, odnosno reći za koga mislimo da bi trebao dobiti nagradu.

(naravno, slobodno možete i srati o tome kako je nobelova nagrada za knjizevnost glupost, da je nisu dobili ni joyce ni nabokov ni tolstoj, da je cesto politicki motivirana, da ju je dobilo previse svedjana itd :party: )

evo stanje na kladionicama:
http://www.guardian.co.uk/books/2011/se ... NETTXT3487

moja predviđanja :elvis:
will win: assja djebar, zbog arapskog proljeca, a i zena je. plus ok pise, naravno (barem onaj jedan roman koji sam procitao i cijeg se naslova sad ne mogu sjetiti a ne da mi se guglati :D )

should win: thomas pynchon, zbog toga sto je jedan od onih americkih pisaca koji ne pisu kao americki pisci. :D a i zadnji roman je bio super. :love: takodjer, zanima me kako izgleda. :serlok:

should never win: haruki murakami, zbog toga sto ga mrzim iz dna duse. coelho za studente filozofskog fakulteta. :bljak:
By Ulix
DeLilo ili Filip Rot. To su moje želje. :sweet:
Korisnikov avatar
By Tungi
Popeye napisao:...

should win: thomas pynchon, zbog toga sto je jedan od onih americkih pisaca koji ne pisu kao americki pisci. :D a i zadnji roman je bio super. :love: takodjer, zanima me kako izgleda. :serlok:
... ali pise kao i svi ostali :D
By Ulix
Jesam, priznajem. :blush:
Da sam napravio malo dužu listu na njoj bi bilo još Amerikanaca - Pinčon i Makarti, recimo. Pa čak možda (samo možda) i Toni Kušner. :cut:

Od Evropljana možda Kundera (iako je rekao da bi odbio nagradu) ili Klaudio Magris, mada nisam siguran da li je on zaista toliko dobar ili mi se to samo čini jer je italijanska savremena književnost užasna, blago rečeno, pa onda i prosek odskače. :giggle:

A što se tiče kategorije 'should never win', tu posebno mesto u mom srcu ima Džon Banvil. :katemoss:
Korisnikov avatar
By Srklet
@tungi: pa ne pise samo o sebi, kao pokojni updike, spomenuti roth... a mnogo je bezobrazniji od de lila...

ma ja hocu da vidim kako on izgleda i ako ga nobel ne izmami u javnost, sta ce drugo? :drama:

@ulix: upoznao sam magrisa i jako je dosadan sugovornik. banville je pak vrlo prpošan. :D doduse, meni su bolji banvilleovi krimići koje objavljuje pod pseudonimom, nego svi ti "ozbiljni romani". izuzimam tu 'knjigu dokaza', koja je bila bas ok. :cita:
By Ulix
Popeye napisao:@tungi: pa ne pise samo o sebi, kao pokojni updike, spomenuti roth... a mnogo je bezobrazniji od de lila...
A i pokojnom Apdajku su mogli udeliti nagradu. Uopšte, šteta je što u proteklih dvadesetak godina nije nagrađeno više američkih pisaca.
Korisnikov avatar
By walt333
Ko će je osvojiti? Ja mislim da su kladionice u pravu i da će je osvojiti Adonis. Imam jako abivalentan stav prema njegovoj poeziji, doduše čitao sam samo jednu zbirku pesama i to u prevodu na engleski ("The pages of day and night"). Ima u njoj zaista divnih i finih pesama ali bogme ima i nekih pesničkih slika koji su takav pesnički kliše ako se čita sa punom svešću da Adonis ipak pripada knjižebnosti druge polovine dvadesetog veka i da nema potebe za nekim zvezdicama, leptiićima i ostalim (malo karikiram).

Ja kada bih davao nagradu dobio bi je Filip Rot.

Iako nisam čitao sve ove pisce sa liste, smatram da je najdalje Murakami. Meni je on dozlaboga dosadan. Probao nekoliko puta da ga čitam ali nije išlo.
Korisnikov avatar
By bern
je li to zvaničan sajt?
Korisnikov avatar
By *deni*
Popeye napisao:navodno je objavio i b92, al ne mogu naci link... :D
Jeste b92 objavio, ali ubrzo i sklonio, međutim, neki drugi srpski mediji i dalje izveštavaju da je Dobrica dobio Nobelovu nagradu :

Slika
Korisnikov avatar
By bas bleu
i like him. plus i'm always for poets over novelists :)
Korisnikov avatar
By Misfit
ameri nisu zadovoljni. again.
http://www.guardian.co.uk/books/booksbl ... d-response

But Peter Englund's hope that Tranströmer's nationality would be a "secondary" issue, as the poet is "already a part of world literature", is already dashed, with the jury's decision to overlook America (and Asia, Africa, etc) provoking, as the Washington Post put it, a "who?" and a "huh?". Philip Hensher in the Telegraph is largely unimpressed: "Time has shown every single Swedish winner of the prize to be 'a little phenomenon of no interest' outside their own country, as one disgruntled juror described William Golding in the year he won. What will it do for this popular Stockholm favourite?" he asks, later pointing to one of Tranströmer's haikus, "which perhaps has more of a swing to it in Swedish: 'My happiness swelled/and the frogs sang in the bogs/of Pomerania.'"

Tim Parks at the New York Review of Books blog doesn't think much of the whole judging process – "eighteen (or sixteen) Swedish nationals will have a certain credibility when weighing up works of Swedish literature, but what group could ever really get its mind round the infinitely varied work of scores of different traditions," he writes – while Hephzibah Anderson at Bloomberg was fiercely negative. "Literature's newest Nobel laureate is widely read, reviewed and respected. In Sweden, that is. Despite having been translated into more than 50 languages, poet Tomas Tranströmer is best known internationally as one of those arcane names that draw perennial bets from Nobel-watchers fond of mocking the Swedish Academy," she writes. She goes on to state that "his victory does nothing to restore the standing of a prize whose decisions have increasingly courted accusations of Eurocentricity, political motivation and anti-Americanism" and to criticise the prize for its "perverse preference for authors obscure, politically correct or downright unreadable (all three in the case of Elfriede Jelinek)".
By Ulix
Misfit, s pravom nisu zadovoljni, jer se ignorišu američki pisci skoro dvadeset godina - a i poslednja nagrađena, Toni Morison... stvarno nisu morali.
By Ulix
The Misfit napisao: and to criticise the prize for its "perverse preference for authors obscure, politically correct or downright unreadable (all three in the case of Elfriede Jelinek)".
S tim što ova kritika ne stoji za Elfride Jelinek, možda je nepoznata, ali politički korektna i nečitljiva nije; dok sa druge strane "obscure, politically correct" može da se primeni na Hertu Miler, recimo. :awesome:
Korisnikov avatar
By Misfit
ma, znam, nego mi je interesantno kako i dalje kukaju. što jes-jes, za ovih (skoro) 20 godina nakupilo se nekoliko veoma plausible američkih kandidata za Nobela, ali... Šveđani jesu evrocentrični i politizovani. pa, to je i sam Peter Englund javno priznao.

p.s. ok je Toni, ali bilo je i MNOGO prečih autora.
By Ulix
The Misfit napisao:ma, znam, nego mi je interesantno kako i dalje kukaju. što jes-jes, za ovih (skoro) 20 godina nakupilo se nekoliko veoma plausible američkih kandidata za Nobela, ali... Šveđani jesu evrocentrični i politizovani. pa, to je i sam Peter Englund javno priznao.

p.s. ok je Toni, ali bilo je i MNOGO prečih autora.
Bar da su evrocentrični, pa da nagrade onda nekog zaista velikog evropskog pisca! :drama:

Pa da... Toni je OK. Ali OK ume da bude u nekim svojim pripovetkama i Igor Marojević, pa mu ja opet ne bih dao Nobelovu nagradu ni da je poslednji pisac na svetu. OK znači da je podnošljivo.
Korisnikov avatar
By Misfit
moje OK nije bilo Igor Marojević OK. kada su u pitanju domaći pisci, (gotovo) ništa nije OK! :D

dakle, Toni Morison je dobra, nije loš ili prosečan pisac, ali nije nikako toliko dobra da ga baš njoj tada dodele. bilo je nekoliko imena koji su naprosto vrištali da im se dodeli nagrada, a iza kojih je trebalo smestiti tu veliku, crnu guzicu.
By Ulix
I ono što je, čini mi se, veliki propust u istoriji Nobelove nagrade za književnost, to je ignorisanje Centralne Evrope i njene književne tradicije. Zato bi mi bilo jako drago da Kundera dobije tu nagradu pre nego što umre, pa makar je i odbio. Bila bi to posthumna nagrada i Hrabalu i Kišu i Crnjanskom i Krleži i celoj toj tradiciji. Jer kada umre Kundera ostaje eventualno Peter Esterhazi, ali dok sledeći Mađar dođe na red, on će dva puta umreti.
The Misfit napisao:moje OK nije bilo Igor Marojević OK. kada su u pitanju domaći pisci, (gotovo) ništa nije OK! :D

dakle, Toni Morison je dobra, nije loš ili prosečan pisac, ali nije nikako toliko dobra da ga baš njoj tada dodele. bilo je nekoliko imena koji su naprosto vrištali da im se dodeli nagrada, a iza kojih je trebalo smestiti tu veliku, crnu guzicu.
Obrati pažnju na vrlo smišljeno stavljenu ogradu: u nekim pripovetkama. Romani su mu mahom nepodnošljivo pretenciozni. Kao i on sam.
Korisnikov avatar
By Misfit
Kundera im je ubedljivo najgori propust. Ne znam samo šta čekaju...

Ali, u principu, zabole i mene i njega za to - on svakako ostaje kao jedan od najvećih živih pisaca. (And when I say big, I don't mean Toni Morrison big!) :)
Мени је од прошлогодишњих нобеловаца срцу највише прирасла Дорис Лесинг.
Памук ми је био највеће разочарење те награде, са друге стране. Просто је досадан!
By Ulix
The Misfit napisao:Kundera im je ubedljivo najgori propust. Ne znam samo šta čekaju...

Ali, u principu, zabole i mene i njega za to - on svakako ostaje kao jedan od najvećih živih pisaca. (And when I say big, I don't mean Toni Morrison big!) :)
Meni je jasno zašto Kundera nije dobio nagradu do sada, ako izuzmemo činjenicu da je rekao da mu nije potrebna. On jeste politički dugo bio vrlo pogodan materaijal za nagrađivanje, ali je sredinom osamdesetih - sasvim zasluženo, by the way - nagrađen Jaroslav Sajfert, čime je češka književnost "odrađena" na neko vreme, a posle Plišane revolucije nije bilo motiva za nekakvo dodatno bavljenje tim delom Evrope. I na sve to, Kundera nije dovoljno pretenciozan. :)

Ali, u krajnjoj liniji, nagrađen ili ne, on ostaje jedan od najvećih pisaca druge polovine XX veka. I bez Nobelove nagrade.
By Ulix
Popeye napisao:glavni idejni problem nobelove nagrade jest taj kriterij 'lofty idealism'. jer naravno da je mnogo odlicne knjizevnosti najgore crnilo bez tracka nade. :D
:lol:

To je tačno.

Ali nagrađivali su ranije morbidni pesimizam bez tračka nade - Saramago, pa Jelinekova, pa donekle i Pamuk - Sneg je jedan od pesimističnijih romana koje sam pročitao poslednjih godina.

Mislim da njima često promakne književnost koja se više bavi estetikom od politike.
То је зато што се осећају као да деле Пулицера. Као да награђују извештача из исламских земаља или Јужне Америке... :lol:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!