Galateja napisao:Ne bih volela da me neko shvati lično, govorim o utiscima koje sam stekla gledajući emisiju.
Nije problem što su pozvani u emisiju Đilas i Zverko, da nisu pozvani u Utisak nedelje bili bi pozvani u neku drugu emisiju. Trebalo je njihove stavove smožditi dobrom argumentacijom da većina gledalaca, kojih ima mnogo, shvati njihovu besmislenost i pritvornost. Međutim, to je izostalo. Ono što je meni zasmetalo je to što se lgbt aktivisti nisu postavili na malo mudriji način, naročito Paki kao jedini gej u studiju. Za Miletića se vidi da je dugo u toj priči o ljudskim pravima i uspeo je koliko toliko da da adekvatne odgovore. Ali isto tako je bilo primetno da nije baš upućen onoliko koliko bi trebalo kao član oo Parade ponosa u lgbt problematiku. Dakle on je o gej pravima govorio u okviru ljudskih prava samo katkad se osvrćući na specifičnosti potonjih. Paki je bio toliko neubedljiv. Pre svega loše je iskoristio dato mu vreme. Imam utisak da je imao veliku tremu. Tamo gde je bilo prostora za pet sadržajnih rečenica on je iskoristio jednu, opštepoznatu, u 'sloumošnu', kao da speluje. Jeste on kulturan i lepo obučen, ali njegovo verbalno delanje nikako nije za jednu emisiju poput Utiska nedelje. Valjda nam je svima jasno da se gosti ne obraćaju suštinski niti jedni drugima, niti Olji već građanima. Imajući to u vidu trebalo je jasno i koncizno izložiti probleme, na direktno pitanje dati direktan odgovor i u svakom momentu na kvazi argument Đilasa i Zverka odgovoriti kontraargumentom. Koncept emisije Utisak nedelje je takav da zahteva brz mentalni refleks. I još nešto mi je zasmetalo u onome što je Lazar pričao: kako GSA saznaje, istraživanja GSA, saznanja GSA... Imala sam utisak da je GSA neka politička partija. Lazar je kao gej i kao neko ko poznaje veliki broj lgbt osoba mogao onako neposredno da u stilu 'ljudi pričaju' izloži veliki broj problema sa kojima se suočava gej zajednica. Ali i on i Miletić su o problemima homoseksualaca govorili kao da su naučili tekst iz nekog priručnika, bez iskustvenog znanja o istima. Izuzevši deo kad je Lazar pričao kako ga provociraju na ulici.
Upravo!

Ako Paki ima problem s tremom i nervozom, to sasvim shvatam, imam i ja to kada sam negde na javnosti pozvan da npr. odrecitujem neko napamet nabubano shtivo ili pesmu i sl.
Medjutim prvi i istureni i relativno iskusni gej aktivista Srbije bi morao ne samo iz srca i dushe elokventno i govornichki da veshto pricha i argumentira vec da se i pripremi danima i sedmicama unapred tako za sve ovo. Pobogu, pa i sam ima zivotnog iskustva kao ugrozena zrtva, takodje, sam zna i brojne (ako ne i sve) iznesene sluchajeve gay-bashing-a u Srbiji, zar ne moze ili ne zna to elokventno da artikulishe?
Osnovne teze bi morale biti
- zrtvoslovnost gej populacije, svakodnevna zivotna i psiholoshka ugrozenost gejeva u drushtvu Srbije i navodjenje konkretnih primera
- insistirati da hetero osobe koje su sigurne i srecne u svoju/oj heteroseksualnosti najcheshce nemaju nikakvih problema s homoseksualcima a oni heterosi koji su frustrirani nechim ili su jednostavno zli su ti koji su heteroseksISTI (i objasniti tu jasno da je heteroseksizam patoloshka forma heteroseksualnosti shovinistichki tj. nipodashtavajuce i ugrozavajuce nastrojena prema svemu shto nije iskljuchivo heteroseksualno) i homomrzioci (koji su svesni, premeditirani, namerni, kapriciozni mrzioci gej ljudi, stoga kao takvi spadaju u kriminalniju grupu od homofoba ukoliko se u tom vidu homofobije javlja izvorni poremecaj- fobija kojem treba pomoc i lechenje).
Znam da ovo zvuchi kao kurs iz psihologije ljudske seksualnosti ali cela stvar o heteroseksizmu, homomrznji, homofobiji te odgovorima na njih i jeste u psiholoshkom domenu ljudske seksualnosti i dobar i efikasan gej aktivista mora biti SNAZNO POTKOVAN znanjem iz psihologije ljudske seksualnosti.
E, sada kako ovo shto narodskije iskazati i preneti puku da lakshe skopcha je opet stvar oratorskih, retorichkih veshtina gej aktiviste shto takodje mora da poseduje.
Ali, najbitnije je konkretno opisati sve grozote kroz koje svakodnevno prolaze gejevi u Srbiji, isticati potrebu za snaznijim i doslednijim kaznavanjem zlochina iz homomrznje te borbom protiv svih oblika gay-bashing-a i bullying-a (homomrzilachkih fizichkih napada, provociranja, izazivanja, vredjanja gej osoba) te reci da je ovaj Prajd ili Ponos samo figurativno "Parada" a zapravo obichni PROTESTNI SKUP ugrozene i obespravljene zrtve koja ne moze i ne zeli vishe da cuti o tome koliko je ugrozena i izmuchena u drushtvu Srbije i zeli da ispusti KRIK BOLI I VAPAJ ZA LJUDSKOM POMOCI I RAZUMEVANJEM.