Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

"Čemu ovo služi, a još i ne radi?

Moderatori: Waldorf, Moderators

Korisnikov avatar
By Hellas
Nucnici u CERN-u su otkrili da neutrino razvija brzinu vecu od brzine svetlosti!
Evo i linka:
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-15017484

Ukratko: jos uvek nisu potvrdili da li je to zaista tako, ali bukvalno su proverili 15000 puta i nisu nasli drugo objasnjenje nego da je ta cestica zaista brza od brzine svetlosti. Zato su rezultate istrazivanja postavili na internet kako bi i drugi naucnici mogli da ih protumace.
Oborise Ajnstajnovu teoriju.

Sta vi mislite? Hocemo li uskoro putovati kroz vreme? Neutrino je zajebao crnu rupu :lol:.
Мало вероватно да ћемо путовати кроз време, будући да је то Ајнштајнов концепт уколико се успостави брзина већа од брзине светлости.
Мада, ја сам увек говорио да је Ајнштајн велики шарлатан са великом способношћу имагинације. Његове теорије су само посредно потврђене савијањем светлости а директних доказа драстично мањкају.
Овако нешто је тврдио још Тесла, који је истински геније по мом мишљењу.

Ово је феноменално. Ако је то заиста тачно нико неће бити срећнији од мене :smilegrin: :smilegrin:

Ко зна шта још, после ЦЕРН-ових открића, пада у воду...
By Hans
KorvinOdAmbera napisao:prestiže me huanita. -.-

no dobro

''''
:)
By Kragi
A meni prva asocijacija bila Bonnie Tyler, samo je speed of the night u pitanju :mjuza:
I sam Ajnstajn je rekao:
"Masta je vaznija od znanja. Znanje je ograniceno, a masta okruzuje svet".

Molim vas bez Madone, ovo je ozbiljna tema o fizici :D!

Jedva cekam da vidim kakav zakljucak ce da donesu!
Истина, рекао је и то је и тачно али не ако је апсолутна маштарија.
Када је својом теоријом простор-време објаснио гравитацију физичари су га питали како то да, ако све гравитира око великих тела, на крају не заврши у великом судару. Пошто није знао да одговори увео је супротну силу која се гравитацији супротставља и, наравно, није објаснио њено порекло. :D

И Тесла је имао велику машту. Ко би могао да предвиди смарт телефоне у време када ни струја не постоји. Али, он је то знао и да, научно, уобличи. :)
Korisnikov avatar
By bothways
Haha, pa ako jedan minijaturni neutrino (ili milijarde istih, nebitno) moze da putuje brzinom vecom od svetlosti, ne znaci da ce sad sve moci da ide brze od svetlosti.

Posledice ovoga bi bile preispitivanja raznih teorija iz sveta fizike iz 20. veka i njihovo redefinisanje u svetlu novih otkrica, ali stvarnost nece biti izmenjena. :)

Interesuju me direktne ramifikacije ovog otkrica. Odnosno, sta to sad mali neutrino moze da uradi, buduci da moze da putuje nesto brze od c?
Korisnikov avatar
By Mars
Ajde prvo da vidimo sta ce to tacno u prakticnom smislu da "padne u vodu".

I meni se ogranicavanje na brzinu svetlosti uvek cinilo malo prepotentnim (ne sa stanovista Ajnstajna ciji genij uopste ne dovodim u pitanje) vec coveka samog, njegovog mesta u beskrajnom svemiru i toliko nepoznanog u njemu. Jer udaljis li se samo malo (par miliona svetlosnih godina) vidis da je to prilicno - sporo ("Ne moze brze, tata, jurimo 30 na sat!").

S druge strane lako je neutrinu, pi- i mi-mezonima koji kao sprinteri na 100m obaraju rekorde za po stotinku, ali vec i elektron natetati da se brze pomakne-rezultat je samo u okviru verovatnoce(raspodela prilikom difrakcije svetlosti)....

...a obzirom da je ovaj nas svet beznadezno korpuskularan, mislim da cemo morati da sacekamo za the time machine.

Tj ostaju nam i dalje misao, emocija, vera...tako te stvari.

:)
Korisnikov avatar
By Mars
Nego ja cekam da u CERN-u konacno uspesno ubrzaju dva snopa cestica u razlicitim smerovima, sudare ih i vide sta ce da se desi!

:materija: :fige:
Korisnikov avatar
By Blady
^ :lol:
Mislim da necemo, mada, ko zna :)
Korisnikov avatar
By svejedno
:lol:

znao sam da ce ovde biti tema o ovome. obozavam ovaj forum.

..

lm, jeste, tesla je svasta pricao o teoriji relativiteta pa i samom ajnstajnu etc. i jeste, slazem se da bi bolje bilo da su na njega vise paznje obratili siri naucni krugovi a manje paznje tajne sluzbe. al nisu. jbg.

mislim da je cak i govorio da je pogresno reci da je prostor zakrivljen.

ali tesla je pricao i da covek mora pre svega da razvije svoj um, mastu & vizuelizaciju pa da cuje 'muziku sfera' pa ga niko ko se poziva na njega ne slusa u tome, ko sto mnogi ljudi koji se pozivaju na hrista ne zive po pravilima koje je on preporucio.

..

sto se tice teorije relativiteta - ja volim kad god se nesto novo desi, staro srusi etc. nemam ja tu sta mnogo da lupetam oko prostor-vremena, materije, prosto jer nisam bas najupuceniji, jel.

ali moje licno misljenje je da fizika pravi jednu veliku gresku uopsteno - izbacuje svest iz racunica, pocev od teorije o velikom prasku.

ili um, kakovamlakse da to nazovete.

ok, um nije fizicki vidljiv, ali nije ni gravitacija, pa i dalje mozemo da pratimo ispoljavanja oba.

jedina je razlika sto svest vervatno bezi svrstavanju u apsolutne zakonitosti.

u sv sl - u ovom univerzumu obitavaju tri glavne sile - materija, energija i svest.

meni (neupucenom) ta svest previse velika stvar da bi se zaobisla u bilo kakvim fizickim proracunima, ponovo, pocev od velikog praska.

..

all in all, nisam fizicar pa pojma nemam sta ce sad da bude sa svetom kada se ovo desi ,)

al mi prosto drago kad se jedna 'naucna dogma' srusi, a mi ubedjeni da mnogo vec znamo i da imamo neke apsolutne zakone.
to daje prostora za napredak.

takve stvari je pricao i ajnstajn, da treba biti oprezan u postavljanju 'zakona', no ljudi uzeli i mrtvi ladni napravili 'zakon' od njegove teorije.
Врло се интересантно одвија конверзација.

Нажалост, испоставило се да је дотична честица грешка. Грешка настала у статистичкој обради резултата, ако је судећи по мишљењу неког аустралијског физичара. То сам чуо од друга који је упућенији у те ствари али још нисам успео да, званично, потврдим информацију. Чим је нађем на нету проследићу је.
Било је лепо док је трајало :(

Е, сад. Последице могућности путовања бржег од светлости биле би значајне чак иако занемаримо могуће промене теорије. Постоји, у том случају, озбиљна могућност да се направе и превозна средства која су бржа од светлости! Само дупло бржа превозна средства омогућила би људима да пређу, рецимо, пут од 100 светлосних годија за пристојан период и - у оквиру једног људског века!

Што се тиче утицаја ума на материју, то се и те како испитује данас. Од почетка двадесетог века, па и раније, постојало је интересовање људи за парапсихолошке феномене као што су телекинеза, пирокинеза и сл. Данас се скуп таквих наука назива - ноетичким, и много су софистицираније. Рецимо, у књизи Дена Брауна (изгубљени симбол), иако је чиста фикција, постоји интересантан концепт о кумулативном десјтву људског ума. Наиме, када би се велика маса људи (100 000 нпр.) фокусирала на једну мисао (рецимо рушење неке зграде) они би у томе успели упркос томе што ни једна особа појединачно не испољава никакве "посебне" способности.

А што се гравитације тиче, мени је теорија постојања гравитона много стабилнија и смисленија од оне која се излаже у општој теорији релативитета, иако још није експериментално потврђена.
Korisnikov avatar
By bern
speedygonsales napisao:Врло се интересантно одвија конверзација.

Нажалост, испоставило се да је дотична честица грешка. Грешка настала у статистичкој обради резултата, ако је судећи по мишљењу неког аустралијског физичара. То сам чуо од друга који је упућенији у те ствари али још нисам успео да, званично, потврдим информацију. Чим је нађем на нету проследићу је.
You're funny :lol:
speedygonsales napisao:Врло се интересантно одвија конверзација.

1. Нажалост, испоставило се да је дотична честица грешка. Грешка настала у статистичкој обради резултата, ако је судећи по мишљењу неког аустралијског физичара. То сам чуо од друга који је упућенији у те ствари али још нисам успео да, званично, потврдим информацију. Чим је нађем на нету проследићу је.

2. Е, сад. Последице могућности путовања бржег од светлости биле би значајне чак иако занемаримо могуће промене теорије. Постоји, у том случају, озбиљна могућност да се направе и превозна средства која су бржа од светлости! Само дупло бржа превозна средства омогућила би људима да пређу, рецимо, пут од 100 светлосних годија за пристојан период и - у оквиру једног људског века!

3. Што се тиче утицаја ума на материју, то се и те како испитује данас. Од почетка двадесетог века, па и раније, постојало је интересовање људи за парапсихолошке феномене као што су телекинеза, пирокинеза и сл. Данас се скуп таквих наука назива - ноетичким, и много су софистицираније. Рецимо, у књизи Дена Брауна (изгубљени симбол), иако је чиста фикција, постоји интересантан концепт о кумулативном десјтву људског ума. Наиме, када би се велика маса људи (100 000 нпр.) фокусирала на једну мисао (рецимо рушење неке зграде) они би у томе успели упркос томе што ни једна особа појединачно не испољава никакве "посебне" способности.

4. А што се гравитације тиче, мени је теорија постојања гравитона много стабилнија и смисленија од оне која се излаже у општој теорији релативитета, иако још није експериментално потврђена.
1. e jbg ,) kda nadjes, prosledi, iskreno me interesuje.

2. hm...nisam siguran koliko neutrino uopste ulazi u celu 'putovanje' pricu, iz prostog razloga sto nema neku masu.
ali postoji mnogo teoretskih nacina za putovanje 'brze' od svetlosti, od dobrog, starog sf 'presavijanja' prostora bez zapravo 'putovanja' samog vozila i sl.

3. sto se ovoga tice, ovo je meni very zanimljiva zahebancija.
lm, da, ima istrazivanja. vodili su cak i neke budisticke svestenike i u laboratorijskim uslovima dokazali da ti ljudi mogu da regulisu npr. telesnu temperaturu prostim naporom volje. znaci, ta stvar, sitna ali ipak ne bas nebitna, je dokazana.
ipak, i dalje je svest manje vise nebitna u 'mejnstrim' fizici.

a postoje i neki okultni tripovi oko toga zasto je smrt hitlera, pa i sada bin ladena npr, objavljena 1. maja.
prvi maj je bio u mnogim paganskim religijama dan zrtve - i vrlo jednostavno, kada se ceo svet raduje, proslavlja smrt jednog coveka, zagovornici ove ideje pricaju da se akumulira cela 'zrtvena' misao, odn da na taj nacin i dalje funkcionise praznik ,)

ima tu i raznih ideja oko sumerskih praznika i kraja marta/pocetka proleca, kada su pocela skoro sva bombardovanja u poslednjih par decenija etc.

4. hm..ovde sam vec potpuni laik.

..

lm, kada cujes nesto vise o ovoj gresci, prosledi, interesuje me. a nije mi najjasnije kako moze bit greska, jer kao pricali su 'ponovili smo merenje hiljadama puta' etc. idem sad na sajt ,)
Korisnikov avatar
By Synesthesia
Ajnstajn.. kada se govori o njemu, mora se govoriti i o Milevi, i njegovom radnom mestu, clanstvu u odredjenim institucijama i Americkoj administraciji.. ali, totalno druga tema.

Tesla.. fizicar u opsteprihvacenom smislu - ponajmanje.

Da se "izvucemo" iz ovozemaljskog na kratko..

Munja. Prvo je to bio gnev boga, onda nekakav elektricitet, i na posletku elektricno praznjenje usled kolizije oblacnih masa. A od prve munje, munja je ista.
Onda, ljude su prvo spaljivali, pa koristili egzorcizam i anatemisanje, da bi danas takvi dobijali poseban tretman i kape za EEG.. iako rade isto sto i oni na pocetku, spaljivani.

E sad malo u sadasnjost..

Cetvrtu dimenziju, vec nismo sposobni da zamislimo, u svemiru ima prostora sa 12 dimenzija..
Objasnjavamo crne rupe aktuelnim ovozemaljskim zakonima fizike, kao da su nam u dnevnoj sobi.. a ne u dalekim galaksijama koje "gledamo" sa zemlje..
I, jos da dodam smele ovozemaljske naucnike, koji "pouzdano" tvrde da se materija ponasa "cudno" na apsolutnoj nuli..

I zasto bi promena ili prevazilazenje teorije relativiteta, i max brzine, bilo tako neobicno/strasno?

Zbog koncentacije istorije, posredno, iliti hiljada zakona, pravila i proracuna koji se automatski potvrdjuju jer su zasnovani na, u datom momentu, nekoj nepobitnoj teoriji.
Jednostavno, preobimno gradivo i materija, za revidirati i preracunavati..

Ista "katastrofa" bi se dogodila sa religijom, kada bi spisi Alexandrijske biblioteke bili pronadjeni.. ukoliko vec nisu.

OT- Za mene, potpuno ocekivano, ili ako nije istina, pitanje je trenutka. Izmedju ostalog, kao sto neko rece, to bi napokon (doduse, istim trivijalnim zakonima) objasnilo postojanje istog objekta u tacki A i tacki B (objekat je vec u tacki B, ali svetlost jos putuje sa tacke A..).. Izmedju ostalog.

A putovanje kroz vreme ili teleportacija.. mozda nece ni biti potrebna puka superbrza prevozna sredstva.. mozda ce se uciti na vannastavnim aktivnostima kao napredna psihicka vezba.. who may know?..

I bet Tesla would.. :alexis:
Апсолутно Patty :D
Побијање теорије релативности било би чудно за већину будући да је општеприхваћена као аксиом, а опет, вођена смисленошћу и исправношћу претходне специјалне.

Стивен Хокинг има интересантне теорије о тим црним рупама из дневне собе али он користи толико теоретисање и апстракцију да од тога боли чеона вијуга.

Tesla would know for sure! ;)

@Svejedno Теорија гравитона је теорија по којој постоји честица - гравитон, која се "лепи" у дуг ланац и тако привлачи објекте. Велики објекти имају већу површину на коју се качи већи број гравитона и зато велики објекти имају већу гравитацију. Тиме се објашњава и зашто објекти не ударе један у други. Нажалост, честица још није експериментално потврђена, тако да то стоји само на теорији.

Што се пута тиче. Кажем само да и теоретска могућност путовања бржег од светлости би отворила врата значајном броју истраживања о потенцијалним технологијама. Једна од предложених теорија је теорија црвоточина које "премошћују" простор у свемиру и кроз њих се може из тачке А у тачку Б стићи заобилазним путем за много краће време. Ово није путовање брже од светлости, у ужем смислу те речи, али ако меримо само време за пређени пут, онда, у неку руку опет може бити. :)
Korisnikov avatar
By bern
speedygonsales napisao:Апсолутно Patty :D
Побијање теорије релативности било би чудно за већину будући да је општеприхваћена као аксиом, а опет, вођена смисленошћу и исправношћу претходне специјалне.
Razumiješ se u fiziku koliko i LGTB sociologiju. Teorije u nauci su stubovi širih objašnjenja, sve dok se teorija ne obori. Nakon toga gradi se bolji sistem, dok se i on ne ospori. Inače bi bila dogma (religija), a ne nauka, i nikad ne bismo napredovali.
Korisnikov avatar
By Anhedonie
Patty Hewes napisao: Cetvrtu dimenziju, vec nismo sposobni da zamislimo, u svemiru ima prostora sa 12 dimenzija..
sve vreme pricas kako ovozemaljski naucnici nista ne znaju a ti pouzdano znas da ima TACNO 12?

Patty Hewes napisao: Objasnjavamo crne rupe aktuelnim ovozemaljskim zakonima fizike, kao da su nam u dnevnoj sobi.. a ne u dalekim galaksijama koje "gledamo" sa zemlje..
I, jos da dodam smele ovozemaljske naucnike, koji "pouzdano" tvrde da se materija ponasa "cudno" na apsolutnoj nuli..
a kakvim zakonima fizike da objasnimo to ako smo sa zemlje? kako mozemo saznati bilo sta vanzemaljsko dok smo na zemlji? i fizika je fizika za bilo koji deo svemira, tome tezi ta nauka, i SASVIM JE PRIRODNO da postoje stvari koje su trenutno netacne a vremenom ce biti tacno. ne mogu da verujem koliko neko moze da bude retardiran i da ne vidi napredak bilo kog znanja kao nesto dobro, ne mozes odmah dobiti tacno znanje.
i stvari se ne ponasaju cudno na apsolutnoj nuli, zna se kako se ponasaju.

Patty Hewes napisao: I zasto bi promena ili prevazilazenje teorije relativiteta, i max brzine, bilo tako neobicno/strasno?
zato sto je ta teorija odlicno uradjena i nikad se do sad nije pokazala netacnom, njeno prevazilazenje bi znacilo da ona nije tako tacna i da je treba menjati, sto se vrlo verovatno ne ocekuje ali je moguce.

sve u svemu, koliko se proseravas ne mogu da verujem, idi citaj fiziku za srednju skolu ili pak osnovnu, mozda nesto i shvatis.
Razumiješ se u fiziku koliko i LGTB sociologiju. Teorije u nauci su stubovi širih objašnjenja, sve dok se teorija ne obori. Nakon toga gradi se bolji sistem, dok se i on ne ospori. Inače bi bila dogma (religija), a ne nauka, i nikad ne bismo napredovali.
Значи, теорије постоје да би се рушиле? Самим тим, ми унапред знамо да су нетачне? Неке теорије, ја сам убеђен, никада неће бити оборене.
Теорије постоје да би се прошириле а не обориле. Ако су тачне, додатне информације и имплементација исте донели би и те какав напредак.
Уосталом, шта сам ја то нетачно рекао да би ти тако интелигентно проценио моје (не)знање? Теорија релативности јесте општеприхваћена и њено обарање било би велики шок?
Korisnikov avatar
By Anhedonie
gospode boze...
teorije postoje i vaze kao tacne dok se ne pokaze makar jedna situacija u kojoj je ona netacna i onda se menja (siri ili obara). tako je oduvek bilo tako ce i biti, a kroz taj proces su prosle skoro sve teorije koje danas postoje i koje vaze kao ispravne i vazice dok se ne pokaze da nisu, onda se menjaju. oces opet da ponovim ili da ti nacrtam? jesi ti prespavao fiziku u srednjoj?
Чекај, је л' ти мене ово завитлаваш или заиста пресипамо из шупљег у празно к'о да причамо два различита језика? А шта сам ја написао? Прво ти имаш селективне рупе у знању које се испољавају кроз нетачно изражавање! Ти мени објашњаваш како и у ком случају се отписује статистичка хипотеза! Теорија је нешто што је доказано! И теорија може да падне, ако се новим сазнањима докаже да није применљива (може бити само парцијално оборена ако закони за претходно истражене норме и даље стоје).
И зашто расправљамо о овоме? О чему то вас двојица причате? Не би био шок ако би се теорија релативности оборила?

П.С. Не знам зашто се позиваш на Бога?
da da pozivam se na boga znaci da sam vernik znaci da sam homfob znaci da te mrzim i zato ovo pisem jel da?

slazem se, al da si tako razmisljao i dok si ovo srao bili bi drugacije.
speedygonsales napisao:Побијање теорије релативности било би чудно за већину будући да је општеприхваћена као аксиом, а опет, вођена смисленошћу и исправношћу претходне специјалне.

Стивен Хокинг има интересантне теорије о тим црним рупама из дневне собе али он користи толико теоретисање и апстракцију да од тога боли чеона вијуга.
ni jedan iole dobar fizicar ne prihvata nista kao aksiom vec kao jos jednu teoriju.
a to sto hoking radi je mozda i tacno, to sto je iz dnevne sobe ne znaci da je netacno. osim ako ti ne kazes da je netacno, u tom slucaju cemo svi mi verovati tebi i tvom ultimativnom znanju :isus:
Доста људи који су у науци теорије прихватају безрезервно. Зато сам то окарактерисао као аксиом, не буквално већ више у пренесеном значењу. Већина људи не размишља да та теорија можда, може бити и нетачна. Само они који се баве научним радом посматрају теорије тим очима.

EDIT: Добрих физичара је мало!

Јеси ли ти прочитао неку књигу Стивена Хокинга? Не питам ово снисходљивим тоном већ заиста треба да прочиташ, ако ниси. Доста његових теорија базира се на чистом размишљању. Ја нисам рекао да су његове теорије нетачне већ да су "из дневне собе". Дакле, ми причамо о нечему што експериментално, тренутно, не можемо да докажемо. Зато су његове теорије на стакленим ногама. Он се ослања и на теорију гравитона, која је мени феноменално лепо уклопљена, али опет, не значи и тачна.
А оно што ја мислим о његовим теоријама је управо то - моје мишљење. Не званичан став физике који се, од тебе очекује, да усвојиш. Мени неке његове теорије не пашу и сматрам да ће се, кад-тад, доказати нетачним. У свему постоји више струја, па тако и у физици.
Korisnikov avatar
By bern
speedygonsales napisao: Значи, теорије постоје да би се рушиле? Самим тим, ми унапред знамо да су нетачне? Неке теорије, ја сам убеђен, никада неће бити оборене.
Ispuštaš suštinu nauke i naučnih metoda. Njutnovska fizika važi za ovaj naš "običan", pjavni svijet. Objašnjava zašto je dužina kočenja vozila na kvadrat veća ako se brzina dvaput poveća. Međutim, njutnovski zakoni ne važe sa subatomski svijet. Upotrebljiva je u jednom domenu, u drugom nije.

Nekad se vjerovalo da je homoseksualnost bolest, ali nova izučavanja su pokazala suprotno.

Ako si gledao NG, vidio si da je osamdesetih vladala teorija da "odmetnute" ajkule napadaju ljude.

Ima bezbroj primjera.

A ja ne mogu da vjerujem da ti vjeruješ nekom rekla-kazala (rekao mi drug koji je čuo od XY naučnika) da je "neutrino posljedica lošeg mjerenja". Dešava se nešto revolucionarno, a ti si spreman da isljučiš mozak i vjeruješ nekom drugom. Zašto, nije mi jasno?

Da si samo pročitao neki od 1000+ tekstova na netu, vidio bi da su uradili 18000 mjeranja i da je svako pokazalo da je neutrino brži od svjetlosti. Pokušali su da nađu greške, ali nisu uspjeli. To još uvijek ne znači da je neutrino brži od svjetlosti, jer su naučnici zatražili potvrdu. Odnosno, dok neko nezavisno ne potvrdi rezultate, mjerenja iz OPERA-e ne mogu se uzeti kao sigurna.

Pošto je ponavljanje takvog eksperimenta izuzeno skupo, vjerovatno će pokušati do potvrde doći drugim putem, naravno nakon što opet provjere sve u CERN-u. Uzeće neki aktuelni problem i pokušati ga riještiti tako da, npr, razmotre mogućnost da *možda* postoji nešto brže od svjetlosti. Ako nove/korigovane teorije budu smislene i upotrebljive u rješavanju problema, vjerovatno će to uzeti kao potvrdu eksperimenta. I ciklus se nastavlja...

I evo jedan vic:
- "Ne služimo neutrina", kaže barmen. Uđe neutrino u bar... :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!