Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Srklet
http://www.e-novine.com/drustvo/50812-N ... -Romi.html

Istraživanje o stavovima srednjoškolaca u Srbiji

Najveći nacionalni neprijatelji današnjih srednjoškolaca u Srbiji su Albanci, Hrvati, Romi i pripadnici seksualnih manjina * Neki vid homofobije iskazuje skoro 60 odsto mladih * Najhomofobičniji stavovi u Beogradu

“To nije normalno, to je bolest, pogotovo zato što to zabranjuje Pravoslavna crkva”, jedan je od komentara na temu homoseksualnosti u istraživanju koje je sproveo Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji. Anketu su popunjavali učenici različitih srednjih škola u šest većih gradova – Beogradu, Nišu, Zrenjaninu, Novom Pazaru, Kruševcu i Novom Sadu – od aprila do juna 2011. Popunjavajući upitnik sačinjen od 20 pitanja, ispitanici, njih 630, su iznosili svoje vrednosne sudove o tradicionalizmu, homofobiji, abortusu, Romima i drugim etničkim grupama. Rezultati su svetlosnim godinama daleko od optimističnih, ali nisu neočekivani s obzirom na to da je, kako ističu autori istraživanja, poslednjih decenija u Srbiji i Hrvatskoj na delu “rehabilitacija domaćeg fašističkog nasleđa”.

:cheer:

Među manjinskom populacijom koja je u vrhu najomraženijih u krugu srednjoškolaca, LGBT grupe zauzimaju najviše mesto. To govori i činjenica da bi svega 28 odsto tinejdžera sedelo u školskoj klupi sa pripadnikom/com seksualnih manjina, dok to odbija 44 posto njihovih vršnjaka. Ukupno gledano, rezultati Helsinškog odbora pokazuzju da je skoro trećina dece u srednjim školama otvoreno homofobično (28,7 odsto), umereno homofobičnih je 29 odsto, a nehomofobičnih je blizu 29 odsto.

Od ukupnog broja otvoreno homofobičnih, u 22 odsto slučajeva smatraju da pripadnici seksualnih manjina zaslužuju batine. Protiv toga je 58 odsto, a 20 procenata njih je neodlučno. To je velika razlika u odnosu na 60 procenata iz istraživanja 2009, koji su podržavali nasilje prema gej populaciji.
U ekstremnim stavovima prednjače muškarci – šest puta više njih smatra da pripadnici LGBT populacije zaslužuju batine. “Ne podržavam ih ali ih i ne mrzim. Nervira me što žele parade i da us­vajaju decu a ustvari su bolesni kao i nekrofili i pedofili", glasi jedan od negativnih komentara koje potpisuje trećina muških ispitanika.

Tezu da je homoseksualna populacija bolesna podržava 41 odsto ispitanika, 21 posto je neodlučnih, a 38 procenata se ne slaže sa stavom. Posmatrano po gradovima, Beograd je pokazao najveći stepen homofobičnosti, dok je najliberalniji Zrenjanin gde je zabeležen visok procenat đaka koji se ne slažu sa tvrdnjom da je homoseksualnost bolest – njih 42 odsto.

I dalje je veliki procenat onih koji smatraju da gej osobama ne bi trebalo dozvoliti pravo na brak – preko 60 procenata, a postotak neegativnih odgovora raste kada se postavi pitanje prava usvajanja dece, što ne podržava 67 odsto srednjoškolaca.

:cheer:

al važno je da djeca imaju vjeronauk u školi, vidi se da su na njemu puno naučili :D
By Hans
Zbog toga treba na vreme razdvojiti žito od kukolja i veronauku vratiti gde joj je i mesto- u crkvu. Takođe, slično učiniti i sa građanskim a profesorima ruskog koji 'predaju' taj predmet naći adekvatan posao.
Međutim, postoji tu jedna druga stvar koja je zabrinjavajuća- jasno mi je zašto je moja generacija ksenofobna, homofobna i sl. ali mi nije jasno šta je sa decom koja rastu u eri interneta, saznanja i ekspresne razmene informacija. Možda je odgovor na to činjenica da razmenjuju wallpapere sa likom vladike Nikolaja i četiri S umesto nekih drugih jer se i religija ekstremno digitalizovala.
Korisnikov avatar
By Misfit
Pa, stavovi balavih srednjoškolaca ne razlikuju se preterano od mišljenja raznih doktora, psihologa, profesora, političara, itsl. Što me ne čudi uopšte.
Korisnikov avatar
By constantine
popaje zasto potenciras lose stvari koje se desavaju u Srbiji, a pritom se i potsmevas?
Korisnikov avatar
By Mars
"Obala Slonovače - slonovima"

:smeh:
Korisnikov avatar
By Srklet
constantine napisao:popaje zasto potenciras lose stvari koje se desavaju u Srbiji, a pritom se i potsmevas?
ustaška praksa :zacepi:

edit: pa slobodno otvaraj teme o divnim stvarima. jel te zaustavljaju moje teme? :roll:

btw, rugam se svemu cemu mi se ruga, sorry ali srbija nema nikakav povlasten polozaj.
Korisnikov avatar
By Mars
Ajde, ajde...ako je 60% nije 90%...

:glupihelsinskiodborzaljudskaprava:

Elem, ko je od nase decice cuo bisere tipa "Manji broj NIJE moguce podeliti vecim" i kao primer seksualno prenosive bolesti navodi - menstuaciju (gimnazija IV godina) tome ovi rezultati zaista mogu da deluju prilicno optimisticno...
Korisnikov avatar
By bern
Popeye napisao:
bern napisao:užasnut sam. ovo je porazno i sramotno.
slicni rezultati su u hrvatskoj.

http://danas.net.hr/hrvatska/page/2010/ ... 78006.html
ne iznenađuje me, ni srbija ni hrvatska. mame i tate su im priglupa stoka koja je nasjela na političke igre devedesetik, zašto bi se podmladak razlikovao? a države svakako pomažu, ljubeći dupe crkvi i nacistima. gadi mi se balkan, gadi.
Korisnikov avatar
By Srklet
well, meni je fascinantno da nema sukoba generacija. da nema toga - kao u njemačkoj '68. - da djeca pitaju roditelje 'a što si radio devedesetih i za koga si glasao?'. nego su mladi većinom ista stoka kao i oni koji su ih okotili. :roll:

djeca valjda nikako ne kuze da su im njihovi roditelji priredili ovakav jadan zivot. dok je generacija drugog svjetskog rata svojoj djeci pruzila mnogo bolji zivot.
By Hans
Popeye napisao:
djeca valjda nikako ne kuze da su im njihovi roditelji priredili ovakav jadan zivot. dok je generacija drugog svjetskog rata svojoj djeci pruzila mnogo bolji zivot.
''

Vratimo se u 1987. Tada je bio bolji život. :lol:
By Hans
:up:

Sloboda je zweischneidiges Schwert. Ovih godina je prodrlo međ Srbe slavljenje slave i bujanje nacionalizma. Davanje prevelike slobode crkvi i bilo kome može imati kontraefekte.
A to su sholastički mozgovi dece i mladih.
Ах, Попај, својим усташким приступом, опет жели да нагласи да се промене морају десити ОДМАХ, и ако се не десе сада, ништа од бољег и толерантнијег друштва...
Али, статистика доказује да је образовање први круг импакта, где треба децу сачекати наоружан осмехом и непресушним ентузијазмом како би схватили шта значи живети у модерном друштву.
Korisnikov avatar
By Srklet
speedygonsales napisao:Ах, Попај, својим усташким приступом, опет жели да нагласи да се промене морају десити ОДМАХ, и ако се не десе сада, ништа од бољег и толерантнијег друштва...
a ti si desanka maksimović društvene promjene? :D

pa promjeni poručuješ:

Ne,nemoj mi prići!Ima više draži
Ova slatka strepnja,čekanje i stra`.
Sve je mnogo lepše donde dok se traži
O čemu se samo tek po slutnji zna.

:vogue:
By Hans
Popeye, ne provociraj, taman te nešto simpatišem ovih dana. Možda zato što premalo spavam pa sam histeričan i sve mi je OK. :)
:smeh: :smeh:

Морам признати да ме још нико није упоредио са старом Десом :)
prijetiš uvjerljivo kao boris tadić. :giggle:
Ха, видим схваташ проблематику празних претњи односно одсуство истих...
Korisnikov avatar
By Srklet
speedygonsales napisao:
Ха, видим схваташ проблематику празних претњи односно одсуство истих...
naravno.
sjecam se kad je jednog mog prijatelja pozvala policija na informativni razgovor, jer se u zagrebackom klubu za ormarushe (rush) desilo to da je netko anonimnim telefonskim pozivom lazno prijavio postavljenu bombu. pa se odmah cinkalo "radikale" iz zagreb pridea. :party: (ah, ormaruše, gotta love them, i anonimno su cinkali :lol: )
moj komentar je bio: kako je policija glupa - pa da smo mi u pitanju, em bi bomba bila prava, em bi pustili da eksplodira, em bi nakon toga javno preuzeli odgovornost. :smug:

long story short: ako srbija ne planira izvrsiti vojni napad na kosovo s ciljem da ga osvoji, onda nek odjebe i prestane zivjeti u uvjerenju da to kosovo ima vise ikakve veze s njom. a kako srbija ne planira izvrsiti takav napad, onda nek odjeve i prestane zivjeti u uvjerenju da to kosovo ima vise ikakve veze s njom. :D

p.s.
zaražen sam, počeo sam i ja sve povezivati s kosovom! :isus:
long story short: ako srbija ne planira izvrsiti vojni napad na kosovo s ciljem da ga osvoji, onda nek odjebe i prestane zivjeti u uvjerenju da to kosovo ima vise ikakve veze s njom.
Амин. Немам апсолутно ништа да додам, апсолутно се слажем са сваким зарезом!
zaražen sam, počeo sam i ja sve povezivati s kosovom! :isus:
Јбг, вирус који хара српским форумима...
Korisnikov avatar
By Vel boy
speedygonsales napisao:Ах, Попај, својим усташким приступом, опет жели да нагласи да се промене морају десити ОДМАХ, и ако се не десе сада, ништа од бољег и толерантнијег друштва...

:roll: he? ke? znachi ustashki je pristup biti svestan da zivot i vreme ne chekaju ni na shta ukoliko se sada i odmah ne preduzimaju neke stvari za poboljshanje u doglednoj buducnosti? to je ustashki pristup?? uf, pa pozelim i ja onda takve "ustashe"..... :lol:
:roll: he? ke? znachi ustashki je pristup biti svestan da zivot i vreme ne chekaju ni na shta ukoliko se sada i odmah ne preduzimaju neke stvari za poboljshanje u doglednoj buducnosti? to je ustashki pristup?? uf, pa pozelim i ja onda takve "ustashe"..... :lol:
Не, усташки је приступ том наглашавању.
Тема: Млади су наша будућност!? па онда - Истраживање о ставовима средњошколаца у Србији.
Хрватско мњење, које је сличне структуре, помиње тек када му је напоменуто да је ово већ н-ти пут да Србију предстаља у, искључиво, негативном контексту!
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!