Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Popeye napisao:@speedy: pa ne moram ja gledati s ove ili one strane, postoje cinjenice :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Innocence_Project

As of 23 January 2011, 266 people previously convicted of serious crimes in the United States had been exonerated by DNA testing. Almost all of these convictions involved some form of sexual assault and approximately 25% involved murder.[7]
Па, добро. '92 је коришћење DNK било тек у зачетку. И наравно да има погрешних пресуда али сада да је због погрешних пресуда такав однос затворених и слободних, делује ми невероватно.
А принудни рад бих увео и ја. Можда бих и новчану накнаду укинуо будући да већ имају три оброка дневно, прање одеће и кров над главом... Мало ли је?
Popeye napisao:pun krscanske milosti, i see. ;)
Хахахаха... Знао сам да ће ми се, међу педерушама, адвокатура цркве обити о главу кад тад. Ја у ствари немам неке претеране милости према криминалцима (посебно издвајам убице деце, мучитеље, силоватеље/убице) и за те бих припремио посебан казамат у изворном значењу! Бухахахахахах... :D
Korisnikov avatar
By Azdaja
Mars napisao:Samleti na masini za mlevenje mesa.

Nikakve rehabilitacije, socijalizacije i sl.

:up:
Korisnikov avatar
By ZlatnaPtica
Ova tema me podseca na onu filozofsku debatu - 'pravda ili milost?' :)

Mislim da je ipak veoma bitan faktor rehabilitacije. To jest, ako se osoba iz korena promeni, nauci svoju lekciju itd, i prodje kroz citav niz poseta psihologu i psihijatru koji ce to da potvrde i sta ja znam... onda ipak treba dati drugu sansu. Ili bar smanjiti kaznu ili tako nesto.

Takodje, iskreno mislim da je osobi (osim ako BAS nije neki psiho) dovoljno i 5 - 10 godina u zatvoru da nikad vise ni ne pomisli na kakav zlocin. Pogotovo ako je u zatvoru od detinjstva. Ko bi rizikovao da se vrati takvoj izolaciji i psihickoj (a i fizickoj) torturi posle citavih 10 godina zatvora??? A tek posle 15 - 20?

Kod mene ipak milost pobedjuje. Pod uslovom da nema rizika od ponovnog zlocina, naravno.
Vel boy napisao:zaista k'o shto neko reche- dati ih roditeljima ubijene dece da vide/rade shta hoce s ubicama im dece....
al realno ajd sad obrnuta psihologija

(ne daj Boze)
ti se nadjes u toj situaciji da dete ubije tvoje dete, ma na kakav nacin se to zbilo..
i tebi to dete dovedu k'o psa na lancu i sad ti treba da mu "sudis"..

mislim da bi svi u prvom trenu rekli da bi izbacili sav svoj bol, ljutnju na to dete, ali u realnosti to malo drugacije izgleda..
ne mogu da zamislim nista gore nego na svetu da izgubis najmilije.. ti roditelji posle takvog dogadjaja treba da se jaaaaaaako potrude da smognu snage da sami ostanu u zivotu, a ne verujem da bi bas imali volje da trose energiju da drugim roditeljima nanose isti bol koji oni moraju da trpe..
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
ZlatnaPtica napisao: Ko bi rizikovao da se vrati takvoj izolaciji i psihickoj (a i fizickoj) torturi posle citavih 10 godina zatvora??? A tek posle 15 - 20?
auuuu, ala si ti optimista :wow:

moje misljenje je da iz zatvora izlaze u 70% pa i vise, jos veci kriminalci. zato sto realno, ti ljudi samo sede u celiji, kada imaju onu slobodu da se krecu i komuniciraju sa drugim zatvorenicima, oni opet saradjuju sa "zlim" osobama, i u njima se talozi mrznja ka "spoljasnjem svetu".. ogroman procenat njih posle zatvora nastavi sa kriminalom, a isto tako ogroman deo njih posmatra zatvor kao mesto gde ima krov nad glavom i svakodnevnu klopu, pa i mogucnost da stvore nove i bolje kontakte sa "profi-krimosima".

toj deci jedino sto treba je pomoc psihijatra i psihologa i socijalizacija druge vrste nego u zatvoru.
Korisnikov avatar
By Srklet
danas se sve informacije, podaci i statistike mogu naci online. tak da je malo blesavo izbacivati napamet postotke. takodjer, to sto ljudi iz zatvora izlaze kao jos veci kriminalci znaci da treba reformirati zatvore, a ne jos vise ljudi poslati u te i takve zatvore.

takodjer, u ovom topicu su izdvojena tri monstruozna slucaja, koja nisu najava nekakve epidemije djece-kilera, pa da se sad cijeli sistem treba mijenjati.

zanimljivo, kroz stoljeca se kaznjavalo bas kako pojedinci u ovom topicu zagovaraju: oko za oko, smrtna kazna za sve i svasta, vjecna tamnica za sitnu kradju itd. nesto bas i nije donijelo rezultate u smislu reda i mira. jedan suvremen, civiliziran i human pravosudni sistem garantira mnogo bolje rezultate, nego od drzave odobren i osvetom iniciran pokolj i okrutnost.
Ма каква ресоцијализација. Строге казне лече све! Једина лоша ствар у постојању таквих казни је злупотреба од стране људи на власти (УДБА, голи оток и сл. су наши историјски шамари) али иначе је то врло ефикасно.
Погледајте Кину. При дну светске листе по броју намерних убистава. Цела Азија је претпоследња међу континентима док је Европа подељена. Азији и Кини просек вуку врло окрутни закони и казне. Ту су, наравно, и катастрофална претеривања у шеријатским законима која предвиђају драконске казне за секс изван брака које иду и до смрти за хомосексуалност, содомију и женску превару.
Мада, никад ми није било драже него када су ухватили у Кини, пре пар година, оног нарко-боса, држављанина Велике Британије. Упркос строгом противљењу од стране Британије, да му се суди у Кини, он је осуђен на смрт и погубљен пре него што су ови стигли и да се саберу... Какво испоручивање, какви бакрачи... Додуше, Кини нико и не сме да приговори. Друго смо ми...

Ево вам мало занимљиве статистике и листу земаља по стопи злочина:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_co ... icide_rate
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
@popeye

ne izbacujem napamet, devojka mi je bila na defoktologiji pa sam dosta puta sa njom slusala predavanja sa slicnom tematikom.

ti kazes da treba reformirati zatvore, tu se u sustini slazemo.. posto sam ja rekla da samo poslati nekoga u zatvor nije dovoljno.

to je meni isto kao kad malo dete posaljes u cosak kad prosuje casu mleka. jedino sto ce to dete nauciti je da treba da bude opreznije da ga roditelji sledeci put ne uhvate na delu.
Korisnikov avatar
By spliff

i u chemu bi onda bila razlika izmedju te nesretjne dece i nas ostalih?
Korisnikov avatar
By Blady
:lol:

Ot - Meni je zaista tesko da poverujem da su deca u stanju takve stvari da urade.
Ljudi su najveca stoka na planeti Zemlji.
Mene niko i nista ne moze da ubedi da postoji nesto sto se zove rehabilitovani zlocinac. Onaj ko je ubio - ubica je i ponovice to cim mu se ukaze prilika. Silovatelji i lopovi - isto. Nijedna druga vrsta socijalnih zivotinja ne pokazuje milost prema otpadnicima.
Da, nahraniti lesinare ubicama. Pa neka su i deca. Za primer.
Korisnikov avatar
By Mars
spliff napisao:

i u chemu bi onda bila razlika izmedju te nesretjne dece i nas ostalih?
To što ja njega ne bih samleo ničim izazvan, iz sadističkog zadovoljstva, nego iz plemenitog čina preventivne funkcije kazne :sweet:

Ako on sa 10 godina može da ubije čoveka, dete...ako može da zakuca kučetu ekser u glavu, mače polije benzinom, veže žicom, zapali i vuče na motoru - nikad čovek od njega.

Taj i ako se unormali biće to samo do mere da ga društvo ne kažnjava više a svakako će ceo život da provede mučeći nekog živog stvora pored sebe - majku, oca, ženu, dete, komšiju.

Pa će i ti roditelji valjda da posvete malo vremena svojoj deci, da kažu "Sine, dodji...vidiš ovu crvenu gomilicu mlevenog mesa ovde...To je bilo jedno nevaljalo dete i vidi kako izgleda sada - nemoj nikad da ubiješ drugo dete jer će i tebi tako da urade..."
Korisnikov avatar
By spliff
znachi oko za oko, zub za zub
ta pricha...

ako se svi budu pridrzavali te ideje, uskoro tje ceo svet da bude slep
da parafraziram mahatmu gandija
Korisnikov avatar
By Stripi
Po mogućnosti da to bude bez suda. Neko rekao da je on to napravio i oma u flajšmašinku. Ako se dokaže da nije, e onda ga jebaji, šta sad.
Korisnikov avatar
By *deni*
Wilhelmina napisao:Ljudi su najveca stoka na planeti Zemlji.
Mene niko i nista ne moze da ubedi da postoji nesto sto se zove rehabilitovani zlocinac. Onaj ko je ubio - ubica je i ponovice to cim mu se ukaze prilika. Silovatelji i lopovi - isto. Nijedna druga vrsta socijalnih zivotinja ne pokazuje milost prema otpadnicima.
Da, nahraniti lesinare ubicama. Pa neka su i deca. Za primer.
Slažem se. Meni se, inače, sviđa retorika kojom barataju domaći sudovi pri izricanju i obrazlaganju presuda : '' Sud je doneo ovakvu odluku imajući u vidu i držanje okrivljenog, iskreno kajanje i obećanje da će se ubuduće uzdržavati od sličnog ponašanja... ''
To je, dakle, po meni adekvatna formulacija za ono što se od ljudi može tražiti - Da se uzdržavaju od upražnjavanja kriminalnih radnji. Ništa više od toga.
Naravno, najtežim zločincima ne bi trebalo dati priliku da se u budućnosti uzdržavaju, jer ako neko nije mogao da se uzdrži od toga da prebije drugo ljudsko biće na smrt i da ga onako mrtvo posle stavi na prugu da ga voz raskomada, onda ni društvo ne bi trebalo da se uzdrži od toga da takvu osobu najstrožije kazni, bez pretenzija da ta kazna ima bilo kakvu drugu svrhu ( vaspitnu itd. ), osim svrhu odmazde.
Korisnikov avatar
By Mars
"Postavlja se pitanje i šta je cilj kažnjavanja – drugim riječima, šta se želi i šta se može postići primjenom kazne prema počiniocima krivičnih djela. Ovdje imamo tri vrste teorija: apsolutne se zalažu da je kazna odmazda društva onome koji je nanio štetu tom istom društvu; relativne teorije kažnjavanju prilaze sa preventivnog stanovišta, tj. namjena kazni ne smije biti odmazda, nego i prevencija, te povratak počinioca u društvo (prevencija može biti individualna i opća).

Mješovite teorije spajaju elemente apsolutnih i relativnih teorija, tako da je i naš zakonodavac na isti način pristupio ovom problemu, jasno definišući ciljeve kažnjavanja."

Penologija.
Korisnikov avatar
By Srklet
ja bih fakat volio upoznati kriminalca koji je krenuo pociniti neko krivicno djelo pa pomislio 'uh, kazna za ovo je bas velika, necu to uciniti'. ako mi je ista neuvjerljivo, onda to da ce ostrina moguce kazne zaustaviti nekoga da pocini kriminal.
Korisnikov avatar
By Kiborg
Za ovakve monstrume po meni bi najbolja kazna bila oduzimanje prava na slobodan izbor u životu.

Oduzeti od roditelja obučili bi se za eksperte u nekim zanimanjima koje nema veze sa ljudima i koje po mogućstvu može da se radi u vojsci ili policiji (održavanje raznih tehničkih sistema, proizvodnja nečega i tako to). Tokom obuke bi sa njima intenzivno radio i psihijatar ili psiholog da im bukvalno ispere mozak i isprogramira ih da služe društvu, tu bi bilo dozvoljeno i koristiti metode koje se baš ne smatraju bezazlenim, kao što su uslovljavanje i hipnoza. Kada se osposobe za neko zanimanje, nalazi im se radno mesto, njihov nadređeni bi bio upoznat sa njihovim zločinom i zašto su tu gde jesu. Ne bi imali pravo na slobodan izbor zanimanja i mesta gde će živeti. Ne bi imali pravo da ikada budu na rukovodećoj poziciji. Imali bi implant koji bi u svakom trenutku neki centar obaveštavao o njihovom kretanju.

Oni koji se ne mogu obučiti da budu korisni društvu i poslušni bili bi pogubljeni u punoletstvu.

A dok ova naučna fantastika ne postane realnost, mislim da nema neke alternative smrtnoj kazni.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Sanja Steppenwolfin napisao:
Vel boy napisao:zaista k'o shto neko reche- dati ih roditeljima ubijene dece da vide/rade shta hoce s ubicama im dece....
al realno ajd sad obrnuta psihologija

(ne daj Boze)
ti se nadjes u toj situaciji da dete ubije tvoje dete, ma na kakav nacin se to zbilo..
i tebi to dete dovedu k'o psa na lancu i sad ti treba da mu "sudis"..

mislim da bi svi u prvom trenu rekli da bi izbacili sav svoj bol, ljutnju na to dete, ali u realnosti to malo drugacije izgleda..
ne mogu da zamislim nista gore nego na svetu da izgubis najmilije.. ti roditelji posle takvog dogadjaja treba da se jaaaaaaako potrude da smognu snage da sami ostanu u zivotu, a ne verujem da bi bas imali volje da trose energiju da drugim roditeljima nanose isti bol koji oni moraju da trpe..

kontam ja tebe i slazem se. ja sam juche chitajuci ovu muchnu temu gde su svi odgovori izgleda dati samo naleteo na vrlo kratak a smislen odgovor jednog korisnika (mislim Tungi ovde) koji mi se uchinio ponajbolje reshenje. u teoriji.
Korisnikov avatar
By *deni*
Kiborg napisao:... Kada se osposobe za neko zanimanje, nalazi im se radno mesto, njihov nadređeni bi bio upoznat sa njihovim zločinom i zašto su tu gde jesu. Ne bi imali pravo na slobodan izbor zanimanja i mesta gde će živeti. Ne bi imali pravo da ikada budu na rukovodećoj poziciji.....
Ma, jeste, čitava kamarila da se mobiliše oko organizacije njihovog života, uposlenja, odabira mesta življenja.. :roll:
A pošten svet da čami na birou za zapošljavanje godinama, prepušten sam sebi.
Što je najgore, stvarno se dešava da se prestupnicima, pogotovo onim mlađim, pod firmom programa za što kvalitetniju ponovnu integraciju u društvo, u saradnji sa sudom nalazi zaposlenja, nužni smeštaj i sl. Iz toga se može izvući zaključak da se kod nas isplati biti kriminalac.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
spliff napisao:znachi oko za oko, zub za zub
ta pricha...

ako se svi budu pridrzavali te ideje, uskoro tje ceo svet da bude slep
da parafraziram mahatmu gandija

Svet nije bio prenaseljen kada su se stvari resavale oko za oko.
Stavise, Srbija nije nikad bila veca i mocnija nego u vreme cara Dusana. A poznato je kako je car Dusan resavao 'probleme'.
Korisnikov avatar
By Kiborg
@deni
Ma jok, obučavali bi se za nešto što malo ljudi hoće/ume da radi, po potrebi, ne bi recimo, bilo dozvoljeno da se bave pravima ili ekonomijom kad ionako imamo pun qrac pravnika i menadžera. A ne bi to uopšte bilo toliko teško za organizovanje koliko tebi deluje.
Korisnikov avatar
By *deni*
Joj, Kibi, a koji su to poslovi koje, u današnjim uslovima, neće niko da radi ?
Gologuzija od naroda prihvata da radi bilo šta danas, samo da sastavi kraj sa krajem.
Jedino da se prestupnici nateraju da rade naročito teške, fizičke poslove, ali opet - ne možeš ti primorati nekoga da na neodređeno vreme radi nešto mimo volje, to bi bilo čisto robovlasništvo.
Ma kako ga lepo teorijski oblikovao, Kibi, tvoj predlog u praksi ne bi funkcionisao nikako, jer i kriminalaca ima raznih, nisu svi jednaki, pa onda oni koji su sa nekog moćnijeg položaja završili u zatvoru, posle izdržane kazne dospevaju čak i na bolje radno mesto, nego što je bilo ono koje ih je i oteralo na robiju, a slepci koji su pali zbog, recimo, šake droge, ostaju slepci i u zatvoru i posle zatvora.
Korisnikov avatar
By Srklet
zamislimo svijet u kojem se mašta koristi za osmišljavanje načina za uklanjanje društvenih uzroka kriminala, a ne na što okrutnije i krvoločnije kažnjavanje kriminala koji se već dogodio. :pinknaocari:
Korisnikov avatar
By *deni*
Popeye napisao:zamislimo svijet u kojem se mašta koristi za osmišljavanje načina za uklanjanje društvenih uzroka kriminala, a ne na što okrutnije i krvoločnije kažnjavanje kriminala koji se već dogodio. :pinknaocari:
Možemo samo da ga zamišljamo. Istorijska je činjenica da ništa pod milim Bogom nikad nije uspelo da eliminiše kriminal, iz jednog prostog razloga, koji je Wilhelmina navela. Kriminal je preživeo i drakonske kazne iz ranijih istorijskih razdoblja, opet iz razloga koji je Wilhelmina navela.
Ljudi su stoka. U siromaštvu se odaju kriminalu zbog siromaštva, u blagostanju zbog obesti i dosade, a sve i da se otklone glavni spoljni uzročnici kriminala, ostaju oni unutrašnji, koji se iz čoveka kao takvog ne daju otkloniti, pa ostaju večiti zločini iz osvete, gramzivosti, ljubomore, strasti, mržnje i ostalih banalnih motiva.
Korisnikov avatar
By Srklet
well, zamislimo onda svijet u kojem ljudi ne gube toliko vrijeme na naglašeno sentimentalne i manipulativne priče o djeci-kilerima, nego ih mnogo više brine kriminal bankara, korupcija političara i sl. ne može jedno psiho-dijete ubiti ljudi koliko može jedna naftna kompanija.

al ne, tu nema tog safta za pravednički bijes i odmazdu, kao kad je u pitanju neki damien. :roll:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!