Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Homoseksualnost se u pojedinim srednjoškolskim udžbenicima psihologije u Srbiji ili svodi na “poremećen odnos hormona” ili pominje posle zoofilije i nekrofilije, oblika ponašanja koji su u svim klasifikacijama svrstani u psihičke poremećaje.
...
Zbog ovih, ali i drugih stereotipa kojih su puni srpski udžbenici, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić preporučila je nadležnim institucijama da se nastavni sadržaji promene i da iz njega izbaci zastarela i uvredljiva terminologija.
...
Istopolne zajednice u udžbenicima nisu zastupljene, već se porodice isključivo pominju u kontekstu - mama, tata i dvoje dece različitog pola. Pored istopolnih zajednica mesta nema ni za porodice sa samohranim roditeljima, usvojiteljskim ili hraniteljskim porodicama.
...
Dragica Babić Pavlović, upravnik Instituta za psihologiju, kaže da udžbenike psihologije treba menjati.
- Nastali su davno i ostali su zarobljeni u terminologiji koja je ranije važila - kaže Babić Pavlović.

Ceo tekst: http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/264167 ... ekrofilima
Korisnikov avatar
By Kittrie
da, procitala sam to pre koji sat i sablaznjena sam.
By str00ja
Totalno se slažem i podržavam što hitnije izmene i promene. Baš mi je bolo oči u srednjoj kad sam imao psihologiju. Pritom nije samo tumačenje ove tematike zastarelo u njemu, ali da se držim njega; ne samo da je naučno, politički i društveno nekorektno i nedopustivo, već je i licemerno, da se udžbenici za istoriju menjaju svako malo, kad dođe i do najmanjeg političkog nijansiranja odgovorne garniture, a da taj nesrećni Rotov iz psihologije čami iz 90ih, ako se ne varam.

edit: ja sam radio po Rotovom udžbeniku, za koji kontam da je malo blaži u ovim fejlovima od ovog koji su naveli u tekstu, ali je situacija jako slična.
Korisnikov avatar
By Blady
Treba da se promeni. Definitivno. Super sto su pokrenuli to.
By Sixto
Profesor sociologije u mojoj skoli prica deci da zivotinje ubijaju homoseksualne pripadnike svoje vrste. Sta da vam kazem.
Korisnikov avatar
By Srklet
aktivisticki upad u obrazovni sustav je najteze izvesti. uostalom, skola je jedan od temelja svakog poretka, nacin da drzava indoktrinira svoje gradjane kako zeli, pod krinkom pedagogije.

tako da ovo nije nimalo iznenadjujuce, koliko god bilo uznemirujuce.

btw, pola hrvatskih srednjoskolaca skolu zavrsi s uvjerenjem da je homoseksualnost bolest.
By str00ja
Originally posted by Sixto

Profesor sociologije u mojoj skoli prica deci da zivotinje ubijaju homoseksualne pripadnike svoje vrste. Sta da vam kazem.
Da, apsolutno bi bilo korisno da se u paketu sa udžbenicima promeni i dobar deo garniture profesora psihologije i sociologije. U mojoj školi profesorka psihologije, koja je dugo bila i psihološkinja škole, bila je izuzetno fobična prema raznim pojavama, a odeljak o homoseksualnosti je ofrlje spomenula, u negativnom kontekstu seksualnog poremećaja, kako je čini mi se i spomenut u okviru (samo) jednog pasusa u knjizi.

I generalno skoro nikad nisam čuo za neki dobar primer profesora po ovim pitanjima. Pozicija pedagoga i profesora nastave društvenih nauka ne sme da bude instrument za poturanje i širenje ličnih društvenih i političkih stavova i mišljenja đacima, a verujte mi da u našoj zemlji, u srednjim školama, itekako jeste, po principu što stariji profesor, to veći jad.
Korisnikov avatar
By Kittrie
Originally posted by Popeye

aktivisticki upad u obrazovni sustav je najteze izvesti. uostalom, skola je jedan od temelja svakog poretka, nacin da drzava indoktrinira svoje gradjane kako zeli, pod krinkom pedagogije.
upravo.

i ne mislim da ce se u srpskom obrazovnom sistemu ista BITNO promeniti sledecih godina. cak i ljudi koji zavrse medicinski fakultet cesto misle da je homoseksualnost bolest.
mozda sam pesimisticna, ali to ce ici uz tesku borbu, dugim i sporim koracima.

ako ne, bice mi veoma drago. :)
Korisnikov avatar
By Anhedonie
a zavisi dosta i od profesora.

moja profesorka psihologije nikad nije govorila da je homoseksualnost bolest vec da smo drugaciji od vecine i sasvim normalni.
Korisnikov avatar
By Paki
Preporuke su nastale kao rezultat rada Radne grupe za inkluzivno obrazovanje (pun naziv je: Radna grupa za analizu nastavnih planova i programa i nastavnih materijala s aspekta njihove usaglašenosti sa principima obrazovanja za ljudska prava i inkluzivno društvo) pri kancelariji Poverenice.

Ova Radna grupa je formirana početkom 2011. nakon zajedničkog sastanka poverenice za ravnopravnost Nevene Petrušić, predstavnika/ca Gej strejt alijanse i Gayten-a sa ministrom prosvete Žarkom Obradovićem u decembru 2010. godine na temu obrazovnih reformi u pogledu uklanjanja iz školskih udžbenika naučno i etički neprihvatljivih i diskriminativnih sadržaja prema svim manjinskim i marginalizovanim grupama.

Tome su prethodile konsultacije sa poverenicom na istu temu na posebnom sastanku koji su zajedno inicirale GSA i Gayten.

Rad radne grupe je koordinirala kancelarija Poverenice, a činili su je predstavnici i predstavnice nekoliko organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava različitih manjinskih i marginalizovanih grupa.

GSA i Gayten su delegirale Ivanu Pražić za članicu radne grupe, a bili smo u stalnom kontaktu i komunikaciji sa još nekoliko LGBT organizacija koje su bile zainteresovane za tok rada radne grupe (Centar za kvir studije, Labris, Ascijacija Duga iz Šapca, Siguran puls mladih, Kvirija centar).

Takođe, GSA je nedavno u okviru beogradskog Sajma organizacija civilnog društva organizovala i panel diskusiju "Uloga obrazovnog sistema u inkluziji manjinskih grupa" na kojoj su govorile Borislava Maksimović i Sanja Miloradović, predstavnice Ministarstva prosvete i nauke, Emila Spasojević iz kancelarije Poverenice za ravnopravnost, Sandra Čaušević, nastavnica i Ivana Pražić, članica Radne grupe za inkluzivno obrazovanje.
(LINK)

Nadam se da će sveobuhvatne preporuke koje su upućene Min. prosvete i nauke, Nacionalnom prosvetnom savetu i Zavodu za unapređenje kvaliteta vaspitanja i obrazovanja (institucijama koje imaju zakonska ovlašćenja da odlučuju o izmeni nastavnog sadržaja u školskim udžbenicima) biti uskoro i javno dostupne kako bi medijske manipulacije mogle da se zaustave.
Korisnikov avatar
By blenta

moze li se to negde prijaviti? paki?
Korisnikov avatar
By Dzelajza Rouz

Poslati ga u ZOO vrt, da održi jedan skraćeni čas sociologije lavovima. :tuc:
Korisnikov avatar
By Torry
koliko bolesnih ljudi na komentarima
Korisnikov avatar
By Paki
Mene to podseća na scene iz tzv. "religijskih" horor filmova kada npr. sveštenik svetom vodicom prska đavolom zaposednutog, a iz ovog đavo skiči i vrišti jer mu je jasno da je svršeno s njim :)
Korisnikov avatar
By Sanja Steppenwolfin
hehehe, u mojoj srednjoj su se te teme u sirokom krugu zaobilazile na casovima, a oko toga da je u pitanju poremecaj hormona, zadalo mi je dosta glavobolja u srednjoj, s obzirom da nisam imala net i da sam zivela u sredini u kojoj je biti gay tabu tema. Definitivno su takve zastarele tvrdnje u udzbenicima krive za bar jedan deo problema sa kojima se gay populacija susrece.
By Sixto
Originally posted by blenta

moze li se to negde prijaviti? paki?
Ja se uvatio za glavu. Sto je najcrnje, deca su to usvojila kao apsolutnu istinu i da pitas nekoga da ti posvedoci pitao bi te za sta da svedoci kad je istina. :doh:
Korisnikov avatar
By luciferin91
Nije to nishta. U knjizi iz biologije za 4. razred profesor sa jednog od fakulteta je svrstava alkoholizmom i narkomanijom. :egzorcist:
By Glasnik
^
Mislim da je Popaj mislio na to da neko od te silne dece koja su to usvojila kao nepobitnu istinu mogu da svedoče o tome od koga su to čula. ;)
By Sixto
:lol:

U kom svetu vi zivite. Pojebali bi se sa domarom za ocenu vise! :lol:
Korisnikov avatar
By Srklet
a sto tebe sprijecava da svjedocis? :nesiguran:
By Sixto
Ja sedim na svojim casovima, ne na tudjim. Rekla kazala malo vazi na sudu.
Sva sreca deca dovoljno lajava pa saznah inace ne bi ni to.
By Speculum Columbae
Hm, ne znam zašto se svi ovome toliko čude, to je ionako stav većinskog stanovništva u Srbiji.
Korisnikov avatar
By Kittrie
istina.
al' ako potpuno nestane iznenadjenja i nade, svet je mrtav, pa i mi.
Korisnikov avatar
By antibiotic
mnogo puta su nam profesori i nastavnici pricali drugacije nego sto stoji u udzeniku,
dopunjavali i "updateovali" gradivo, sto je u biti bila dobra stvar.

ali ako nastavnik / profesor ima svoj cvrst stav da je "homoseksualizam bolest" onda ima tako da prica sta god stajalo u udzbeniku, ili izvrne pricu pa doda nesto slicno slicno kao sto je sixstov profa izjavio.

po buducem planu i programu u skolama ucenici ce sve vise imati slobodu izbora,
kao sto je np. izbor iz kojeg ce udzbenika da uce. to ce u isto vreme i nastavnicima dati veci prostor da budu "kreativni", odnosno da pricaju onako kako oni misle da jeste,
sto u ovom slicaju nije dobro jer je vecina njih homofobicna.

znaci, obrni okreni uvek dolazimo na istu stvar - ljudi treba da promene misljenje,
a da se promeni jedna recenica u uzbenicima je, tehnicki gledano, najlaksa stvar.
Korisnikov avatar
By Mage
Pa šta da vam kažem, moja profesorica GENETIKE na FAKULTETU je pričala kako homoseksualci usvajaju decu da bi ih seksualno zlostavljali. Bio sam otvorio davno temu o tome...
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!