- 03 Jul 2011, 18:00
….Povratak u Bukurešt
....Predsednički Boing 707 uzleteo je tog ponedeljka uveče u 18,40, napravio veliki krug iznad grada i okrenuo se ka Bukureštu, ostavljajući za sobom Kip slobode. U Bukureštu je već bio utorak.
Čim je avion dostigao potrebnu visinu, Čaušesku posla po Opreu, Andreja, Pungana, Avrama i mene.
'' Šta ima novo ? '' , poče kao i obično.
'' Srećni smo što smo ponovo na rumunskoj teritoriji '', proskviča Oprea, udarivši desnom nogom nekoliko puta o pod predsedničkog Boinga 707.
'' Misliš da si strašno pametan, Oprea. Zar ne znaš da je ovo američki avion ? '' , jetko primeti Elena, ponizivši ga. Jednim okom se divila svojoj fotografiji u kosmičkom centru NASA, koja je objavljena na naslovnoj strani '' Skanteje ''.
'' Dok Paćepa i Avram ne počnu da proizvode naše avione , moraćemo da letimo kapitalističkim. Ali, u pravu si, Oprea, na rumunskoj smo teritoriji '', zaključi Čaušesku.
'' Samo još jednom stani na Opreinu stranu, Nik, i večeras možeš da spavaš s njim '' , zaurla Elena.
'' Rozentalov govor je nadmašio sva očekivanja '', odvaži se Andrej, misleći na Miltona Rozentala, američkog predsednika Amričko – rumunskog ekonomskog saveta, koji je tog dana održao govor na poslovnom ručku.
'' Bio je baš pronicljiv '' upade Oprea, željan da da svoj prilog laskanju '' kada je objasnio kako je Drug počeo da služi narodu svoje zemlje još kao mladić . ''
'' Oči su mi se zamaglile. Posebno kada je rekao kako je rumunski narod, poznat po svojoj inteligenciji i sposobnosti, naučio da proizvodi visokotehnološku robu '', glasio je Avramov nimalo inspirisani doprinos.
'' Zar nije pametan ? '' , upade Elenin oštar jezik. '' Rumunski narod. Oh ! Bez Druga, njegov '' obdareni '' rumunski narod bi još uvek bio gomila bosonogih čobana. Zar nije tako, Andrej ? Ti treba da znaš to bolje od mene. ''
'' Ovo ću ispisati velikim slovima u holu mog Ministarstva '', promeni temu Andrej, čitajući iz male sveske. ' Kao vođa svoje velike zemlje, Predsednik Čaušesku ne samo da je doneo ogroman napredak Rumuniji, već je preuzeo i rukovodeću ulogu u čitavoj međunarodnoj zajednici. ' To je Karter rekao svojim ustima. Postaviću to tamo da svi vide šta je rekao američki predsednik. ''
'' Ja imam lepu zbirku onoga što je Karter rekao '', dodade Pungan, čitajući iz svoje sveske.
'' Čaušesku poseduje jedinstvenu sposobnost da lako uspostavlja kontakt sa liderima zemalja, bez obzira na njihovu političku pripadnost, ili orijentaciju '. Evo još jedne : ' Čaušesku služi kao most za popuštanje zategnutosti i bolje razumevanje u svetskim razmerama . ' Ili : ' Njegov uticaj na međunarodnoj sceni je izuzetan. Ili... ''
'' Nemoj samo da mi praviš heroja od Kikiridžije '', upade Elena. '' Zar se ne sećaš njegove žene idiota i njenog vrišteće ružičastog blejzera na ručku koji mi je priredila u onom muzeju, umesto da, kao politički rukovodilac, naučnik svetskog značaja i prva posle rumunskog vođe, idem na glavni ručak kao i moj suprug, a ne na neku propratnu manifestaciju sa američkim suprugama. Ja nisam predsednikova supruga. Ja sam prva posle rumunskog vođe ! ''
'' Bila je odlična poseta '', zaključi Čaušesku, posle čega odmah poče da izdaje naređenja, grubo ignorišući prateći hor, koji je pevao ''da '' i '' svakako''.
'' Trebalo bi da sazovemo vanredno zasedanje Ministarskog saveta, Oprea. Posvećeno samo ovoj poseti. Ono bi trebalo da izrazi puno i jednoglasno odobravanje rezultata . ''
'' Sjajno ! '' , uzviknu Oprea.
'' Premijer bi trebalo da održi govor, a govore bi trebalo da održe i svi oni Mađari, Nemci i Jevreji koje još uvek imamo. ''
'' Ja ću pripremiti i napisati njihove govore čim se vratimo u Bukurešt. Neću čak ni kući pravo da odem '', uveravao ga je Oprea. Kao prvom zameniku premijera, taj posao je zapao njemu.
'' Trebalo bi da primim telegram od Ministarskog saveta o poseti . ''
'' Odmah ću ga napisati, u avionu. ''
'' Nećeš zaboraviti mene, zar ne, Oprea ? '' , dražesno se umiljavala Elena.
'' Pomozite mi, drugovi . Latite se svojih pera. Takođe bi trebalo da primim telegrame iz čitave Rumunije. Upotrebite maštu, drugovi. Trebalo bi da čitav narod izrazi punu podršku ovoj poseti. '' Čaušesku završi svoju oduševljenu tiradu, uputivši mi svetlucav pogled. '' Naravno, i od zapadnjaka. ''
'' I od Nikua i njegovog Saveza komunističke omladine '', dodade Elena. '' I od Komiteta žena, Nik . ''
'' Umorni ste, drugovi, ali učinite samo još jedan napor. Idite i napišite te telegrame sada, tako da mogu da budu objavljeni odmah po mom dolasku u Bukurešt. ''
Kada je general Sten javio da su '' Drug i Drugarica otišli u krevet '', Andrej izvadi flašu viskija iz svoje tašne, koja je bila punija i veća nego ikada, puna svega čega je mogao da se dočepa u rezidenciji Bler i hotelima, od flaša sa pićem do sapuna, četkica za zube i kapa za tuširanje.
Pungan posla šifrovani telegram Dumitruu Popeskuu, partijskom sekretaru zaduženom za propagandu , napisavši mu da '' na aerodromu treba Druga da dočekaju dosad najveće i najoduševljenije mase '' i da '' sve radio i televizijske stanice treba da emituju patriotske programe o poseti i da budu spremne da emituju specijalni materijal koji donosimo sa sobom. ''
Oprea, Pungan, Andrej i ja smo ostatak leta za Bukurešt proveli sastavljajući stotine pohvalnih telegrama Čaušeskuu od raznih regionalnih partijskih komiteta, od nekih ministarstava i drugih vladinih ustanova, od nekoliko univerziteta i institucija za kulturu i umetnost, kao i od nekoliko ambasada u inostranstvu. Postojalo je čvrto pravilo da '' Skanteja '', posle svake njegove posete inostranstvu, mora neko vreme da dojavljuje telegrame pune hvale na dve svoje strane. Posle njegovih ranijih poseta Sjedinjenim Državama, telegrami hvale objavljivani su više od tri nedelje.
Po našem dolasku u Bukurešt, gotovo 100.000 ljudi je čekalo na aeroderomu. Bilo je tu učenika u novim, novcatim pionirskim uniformama, seljaka u narodnim nošnjama, radnika u novim radničkim odelima, sveštenika u crnim mantijama i vladinih činovnika u sivim sakoima. Kao i obično, iz škola i sa radnih mesta autobusima su prevezeni na aerodrom. Sada su bili pažljivo poređani, a redari zaduženu za svaku grupu nosili su crvene trake oko ruke i upravljali ''oduševljenim i spontanim '' dočekom Nikolaja i Elene Čaušesku. Visoko su bile podignute stotine fotografija '' kraljevskog para '', a more ljudi je bilo prošarano bezbrojnim transparentima na kojima je pisalo '' Čaušesku i narod! '' i '' Najvoljeniji i najpoštovaniji sin i kćer rumunskog naroda ! ''Televizijske kamere su uživo prenosile svečani doček.
Kada su Čaušesku i Elena izašli iz aviona, običan narod je bio poređan s jedne strane, a članovi diplomatskog kora s druge. Pioniri su uzvikivali : '' Živeo predsednik ! '' , a folklorne grupe igrale na sredini piste.
Preko zvučnika je svečani glas objašnjavao da ''pozdravi i ovacije prisutnih izražavaju zadovoljstvo čitavog našeg naroda izuzetnim rezultatima posete šefa rumunske države Sjedinjenim Američkim Državama, njegovim novim i dragocenim doprinosom... ''
Daleko u pozadini ugledah Popeskua zajedno sa Jonom Dinkom, gradonačelnikom Bukurešta, kako organizuje nove '' spontane '' aktivnosti. Pa ipak, njihov posao nije tako komplikovan kao što je bio. Sada svaki od osam administrativnih sekretara na koje je Bukurešt podeljen ima svoje stalne planove za dovođenje ljudi na aerodrom povodom Čaušeskuovih odlazaka i dolazaka. Popesku i Dinka moraju samo da kažu broj ljudi koji svaki sektor treba da obezbedi, tekst transparenta koje će nositi i parole koje će uzvikivati...