- 01 Jul 2011, 09:27
Kad se već u temi spomenuo i Miloševićevima srodni par Čaušesku, evo zanimljivih odlomaka iz knjige '' Crveni horizonti '' generala Jona Mihaja Paćepe, visokog funkcionera Sekuritatee, koji je krajem sedamdesetih godina pobegao iz Rumunije i dobio azil u SAD :
'' Trebalo bi da pronađem nešto novo i veliko, poput vatre, ili atomske energije. ''
'' .... Drugom prilikom, po povratku sa turneje po Aziji i Latinskoj Americi, gde je pokupila veliki broj počasnih zvanja uz svestranu organizacionu i materijalnu podršku obaveštajne službe, Elena Čaušesku se hvalisavo obratila supruzi predsednika vlade :
'' Znaš li da su nas svuda dočekivali izložbama mojih naučnih radova ? Svi su hteli da mi uruče nekakvu diplomu. Na kraju sam morala to da prekinem. Ipak sam morala da obavim i poneku političku dužnost. ''
'' Imam vesti za tebe '', reče mi Elena, nespretno ustajući sa stolice i gegajući se do police s knjigama. '' Sedela sam u Institutu, radeći na rukopisu svoje nove knjige, kada mi najaviše posetu jednog vrlo otmenog stranca. Lično predsednik univerziteta u Lajpcigu ! ''
'' U Lajpcigu, ili Darmštatu ? '' upitah, znajući da je, u stvari, primila rektora Darmštatskog tehničkog instituta. Elena je uvek s teškom mukom shvatala razliku između Istočne i Zapadne Nemačke.
'' Nešto tako. Znaš li zašto je prevalio toliki put ? Samo da mi donese prevod moje knjige na nemački jezik. ''
'' Moju knjigu '' je napisao tim istraživača i inženjera koje Elena uglavnom nije ni poznavala, a temeljila se na najnovijim podacima koje je obaveštajna služba prikupila o sintezi različitih makromolekularnih elemenata.
Elena je bez prestanka pričala o tom susretu i u meni se probudi zebnja. Na kraju mi, bez uvijanja reče :
'' Čuj, dušo, toliki svet mi je zahvalan zbog napora koje ulažem u naučna istraživanja. Čini mi se da moj naučni dar ipak ne bi trebalo da ostane vezan unutar granica domovine, već da donese korist čitavom čovečanstvu. Trebalo bi da pronađem nešto novo i veliko, poput vatre, ili atomske energije. ''
Zatim mi naredi da stavim celokupni naučni i tehnološki špijunski potencijal Rumunije u pogon i uputim ga na zapad. Htela je obaveštenja o najznačajnijim istraživanjima koja se privode kraju. Odabrala bi nekoliko projekata, proglasila ih sopstvenim i patentirala u Rumuniji, falsifikujući datume, kako bi izgledalo da su nastali pre zapadnih.
Zatim bi rumunske patente jednostavno proširila na ceo svet.
'' Neka se tvoja služba time pozabavi dok ja sredim stanje u rumunskom sistemu standardizacije i klasifikacije patenata. ''
Prema rumunskoj štampi, decembra 1984. godine , Elena Čaušesku je postala predsednik, naizgled beznačajnog Saveta za klasifikaciju, standardizaciju , normiranje i kontrolu kvaliteta.
Lekcija iz komunizma
'' Kad je tako, da krenemo u akciju. Andrej, počni na tome da radiš već danas. Hoću da idem u Peking između poseta Vašingtonu i Londonu '' – reče Čaušesku Štefanu Andreju, ministru spoljnih poslova.
'' Zar ne bi bilo bolje da sačekamo da posetu odobri Politički izvršni komitet ? '' – predloži Andrej kao pravi birokrata. U to vreme, ovo telo, kome je predsedavao Čaušesku, zasedalo je svake nedelje, posle čega bi sledilo kratko saopštenje za štampu.
'' Ko da odobri ? '' – zakrešta Elena .
'' Politički izvršni komitet, drugarice Elena ''
'' Baš je sladak. Šta misliš, druže, ko si ti ? – eksplodira Elena i poče tako jako da cima Andreja za revere da sam mislio da će mu ga iscepati.
'' Čuješ li ga, Nik ? Po- li - tič- ki i-zvrš-ni ko-mi-tet '' , pokuša ona da imitira Andreja živo gestikulirajući. '' Da ne misliš možda da si napravljen u epruveti i da te nismo stvorili Drug i ja ? Bio si samo bedni pastir dok te partija nije poslala na školovanje. Zar si zaboravio ko je partija ? Čuješ li šta te pitam ? ''
'' Naravno da čujem, drugarice Elena . ''
'' Što se tebe tiče, za tebe smo partija Drug i ja. Juče smo od tebe napravili ministra, a već sutra možeš da budeš samo govno. Veruj mi. ''
'' Verujem vam, drugarice Elena. ''
'' Ne podsmevaj mi se, bedni stvore. Proklinjaćeš majku što te je uopšte rodila ako ne naučiš ko je iznad tebe. ''
Čaušesku je pokušao da izgladi stvar. '' Dosta je bilo, Elena. Pusti ga, ima puno posla.''
'' Ne , Druže. To je bilo isuviše. Ako on ne zna da smo za njega Politički izvršni komitet ti i ja, onda nema šta da radi. Treba ga smesta otpustiti. ''
'' Dobro, Elena. O tome ćemo kasnije odlučiti. Sad ga pusti. ''
'' Ja ću da ti kažem ko je Politički izvršni komitet, msje '' ponovo se Elena ustremi na Andreja cimajući ga za kravatu. '' To je gomila bednika koji su do juče bili govna, a danas imaju limuzine. Eto ko su oni. Drug i ja smo ih očistili i postavili tamo. Kad nam više ne budu potrebni, opet će da budu govna. Razumeš ? ''
'' Razumem, drugarice Elena . ''
'' Šta bi ti bio, msje, kad bi te danas otpustili ? Opet jedno bedno govno. Kuća u kojoj stanuješ sa svojom dragom ženicom nije tvoja. Ona pripada partiji. Isti je slučaj i sa tvojim automobilom i svim drugim što imaš. To je komunizam, msje, u slučaju da nisi naučio. U komunizmu niko nema ništa za sebe. Bivaš nagrađen samo do onog trenutka dok si potreban partiji. ''
Čaušesku uhvati Elenu za ruku i poče da je vuče od vidikovca. '' Idemo, draga. Hajde da ručamo. ''
Taman su krenuli ka rezidenciji, kad se Elena okrete da ispuca svoju poslednju salvu.
'' Vidi samo onog bednika Maurera. Dok je bio odan Drugu i meni bio je predsednik vlade. Mogao je da putuje po celom svetu. Ko se sreo sa Cu En Lajem ? Maurer. Ko se sreo sa papom ? Maurer. Kad je počeo da zaboravlja za koga radi, bio je otpušten. O-TPU-ŠTEN, druže. Ne veruješ valjda u one bajke o njegovom lošem zdravlju i ostavci ? ''
Kad su Čaušeskuovi otišli, Andrej i ja sedosmo, potpuno isceđeni svih emocija.
'' Veštica je kao kuga. Dao bih deset godina života da vidim druga oženjenog nekom drugom. '' , reče Andrej brišući znoj sa čela.
'' Po statistici Ujedinjenih nacija, Rumunija ima najveći broj samoubistava na svetu , preko 66 na 100000 stanovnika. Ako veštica preuzme vlast, imaćemo 60 samoubistava na svakih 100 stanovnika....''
'' Moraćeš da naučiš da držiš svoj jezik za zubima, Andrej '', reče Manea ulazeći u vidikovac. Po očima mu se videlo da to ozbiljno misli.
'' Drugarica Elena želi da te Drug optusti i da na tvoje mesto postavi njenog zeta. ''
Manea ispruži pozlaćenu kutijicu za lekove koju sam mu doneo iz Pariza.
'' Treba da imaš jednu ovakvu kutijicu, Andrej. Napuni je govnima i svaki put kad te jezik zasvrbi ti uzmi malo . Naročito kad si sa drugaricom Elenom. Ona je mrtva ozbiljna. ''