Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
"U post-jugoslovenskim društvima ratni zločini koje je počinila druga strana se ističu, često i preuveličavaju, dok se vlastiti relativizuju, minimiziraju i pravdaju zločinima drugih. Postoji jaka identifikacija i solidarnost sa optuženima za ratne zločine iz vlastite zajednice i olako optuživanje drugih. Žrtve su zaboravljene u javnosti, bitne su samo prilikom ceremonija. Sudbina 16.252 nestalih je još uvek nerazjašnjena a brojne grobnice neotkrivene. Ne postoji politički interes za utvrđivanje činjenica o tome šta se desilo u prošlosti, a izostaje i neophodan pritisak kritičke javnosti."

REKOM ima za cilj da vrati dostojanstvo žrtvama i omogući im da se njihov glas čuje. Kao regionalna komisija REKOM će onemogućiti manipulaciju brojkama i činjenicama. Dakle, REKOM je neutralan i kao takav nastupa u svim ex Yu državama u kojima je bilo sukoba nakon raspada iste.

"Koalicija za REKOM je mreža organizacija i pojedinaca čija je misija zalaganje za uspostavljanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na prostoru bivše SFRJ koju će sporazumno osnovati države koje su nastale na teritoriji bivše SFRJ. "

Uskoro kreće medijska kampanja i prikupljanje potpisa građana ex Yu kako bi se pokazale jaka volja, odlučnost, kao i spremnost da se suoči sa ratnom prošlošću.

Voleo bih da se ova tema ne pretvori u standardno "ko je ubio više" i "ko je bio gori" prepucavanje, već u diskusiju o samoj koaliciji, vašim utiscima o istoj i sl..
Hoćete li podržati REKOM?
Hoćete li se angažovati na prikupljanju potpisa?

Više o REKOM-u:

Ofišl sajt

RTS članak
Korisnikov avatar
By Lucem Ferre
Neki određen razlog za ne podržavanje? Ili te samo smorilo sve?
Ono, ovo je ipak do sada najozbiljnija inicijativa za nešto ovako.. a podžali su je Tadić i Josipović između ostalog.. :)
Korisnikov avatar
By Elena
Ne verujem nijednoj od tih NVO ... :kisa:
Korisnikov avatar
By Gabriel
ne znam dokle ce biti bitno sta je bilo pre... samo sam to hteo reci mislim moje misljenje...sorry sto spamujem :)
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Lucem Ferre

Neki određen razlog za ne podržavanje? Ili te samo smorilo sve?
Ono, ovo je ipak do sada najozbiljnija inicijativa za nešto ovako.. a podžali su je Tadić i Josipović između ostalog.. :)
Dogurali smo do 2011, sto znaci da je od pocetka sukoba na prostorima BiH i Hr proslo 20 godina, od sukoba na Kosovu 10.
Po meni, to je previse dugacak period u kome nije postignuto nista, mnogi od optuzenih za ratne zlocine vise nisu zivi ili nece biti dok im se sudjenje ne zavrsi. (Ratko Mladic ima 70 godina, ako je jos uvek medju zivima)
Jasno je meni da se sve to radi zbog porodica zrtava i blah, ali koja je verovatnoca da ce sve te nestale nesrecnike, ili bar vecinu njih, uspeti da pronadju i identifikuju, posle deceniju ili dve?
Kapiram da zvanicnoj politici odgovara formiranje komisije, jer pokazujemo da mozemo da saradjujemo I na tako osetljivom podrucju, ali mislim da nikakva komisija ne moze da ucutka rasprave o tome koliko je ljudi pobijeno u Srebrenici, ko su bili ti ljudi, i kada su ubijeni, odnosno Ovcaru i slicne incidente.
Te ne vidim poentu. Sem zaposljavanja odredjenog broja ljudi na tom projektu.
A isto tako bi mogli da se potrude da rade na nekom privrednom, ekonomskom ili naucnom projektu. Al' ne. Lakse je brojat mrtve.
By Sixto
S obzirom da je jos uvek aktuelno razvrstavanje na podobne i nepodobn zrtve, postojece i nepostojece necu podrzati.
Korisnikov avatar
By Nikodim
Prosto neverovatno, ali jedan od razloga za nepotpisivanje je i reklama. Kakvi smo mi ljudi...
Korisnikov avatar
By Tungi
Muka mi je od Natase Kandic i svog tog zaludnog finansiranja i bahanalisanja sa novcem iz drzavnog budzeta,dok sa druge strane imamo toliki broj institucija,siromasnih kojima je taj novac zaista potreban.
Korisnikov avatar
By nsc
Originally posted by Tungi
Muka mi je od Natase Kandic i svog tog zaludnog finansiranja i bahanalisanja sa novcem iz drzavnog budzeta,dok sa druge strane imamo toliki broj institucija,siromasnih kojima je taj novac zaista potreban.
:odlicno:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Burak
Originally posted by Wilhelmina

Necu podrzati.
Dosta mi je te price.
Kao što ja rekoh na jednoj drugoj temi, a ti na mene kamenje, pincete, sprejeve i vještačke nokte! :soping::
Mene moze da boli kurac za zrtve prethodnog rata, ja u njemu nisam ucestvovala, niko moj nije, nisam izgubila nikoga koga znam, niko nije nestao.

Sa druge strane, ljudi koji jesu ucestvovali u tome ili je neko njihov imaju interes da se zna istina. Ne samo oni koji jos uvek traze svoje bliznje, nego uopste... Koliko svi pricate o broju zrtava u Srebrenici? Stalno se nagadjate sa brojkama, iako, sto se mene tice, i jedan zivot je previse. I stalno neke price o stradanju srpskog naroda na prostoru BiH. Ne kazem da se nista nije dogodilo, ali zar nije logicno da se podrzi komisija koja bi o tome mogla da kaze istinu?
Korisnikov avatar
By Nikodim

:zid: Ovo je usko gledanje na stvari. Nataša Kandić, tj. FHP, je samo jedna od NVO koja je pokrenula inicijativu za REKOM.
Zato bolje daj potpis, da bi se već jednom stavila tačka na tu priču. Da svaka žrtva dobije ime.

"Radi sebe. Da se zna. Da se ne zaboravi. Da se ne ponovi. Da krenemo dalje. Da živimo lakše."
Korisnikov avatar
By Nikodim
Originally posted by Nikodim

Zato bolje daj potpis.

Ne dam.
Ne moraš. Ja sam te, kao svakog čoveka do danas, najljubaznije zamolio. Nisi, doduše, kao pojedini sasuo gomilu uvreda na račun Nataše Kandić, ali mi je jako žao što se cela inicijativa gleda na taj način.
A to što si rekao za novac... Pa, više je ljudi zaradilo u tom ratu, ali ti ne govoriš o tome, već o novcu koji sada dolazi REKOM-u.
Korisnikov avatar
By Loni
Ja koliko znam Nataša nije trošila novac iz državnog budžeta nego od donatora.
Kusturica je Mokru Goru izgradio iz državnog budžeta.

Nekad sam mislio da ne treba mnogo pričati o tim zločinima i da je najbolje da to sve prođe tek tako...
Sad mislim da je jako važno pričati o zločinima tačno i konkretno jer se javljaju velike zloupotrebe.

Svaku žrtvu treba prebrojati i objaviti da ne bi svako pričao šta mu se ćefne.

Bez toga dokazimo do zloupotreba.
Tako danas ovi naši Izolacionisti non stop trabunjaju o 1999.
- Bombardovali nas pa bomdardovali nas -

Ma nek se nose u pičq maternu.
Ja sam sve vreme 1999. bio u Beogradu. Bombardovanje je bilo minimalno.
Dvadeset pet puta slabije od bombardovanja, koje su formacije Karadžića i Mladića priredili Sarajevu, Dubrovniku i Vukovaru.
Pa niko ne govori šta je uzrokovalo bombardovanje. - Etničko čišćenje na Kosovu i masovne grobnice.

Pa niko ne govori ni tačan broj žrtava - U ogromnom Beogradu bilo je 24 žrtve, a u celoj Srbiji 180 žrtava bombi, koje su skoro pa savršeno izbegavale ciivlne ciljeve.

To naši ostrašćeni antizapadnjaci neće da vide i slepo pominju bombardovanje samo da bismo se opredelili kontra od EU integracija.

Zato treba podržati sve organizacije, koje se bave tačnim utvrđivanjem zlčina da ovaj narod konačno shvati da mu nisu krivi zapad i EU već zločinačka politika Miloševića, Šešelja, karadžića i Mladića tokom 90-tih.

Sve u svemu potpisaću!
Korisnikov avatar
By Tungi
Isto tako i znas kojim se zrtvama "bavi" doticna.

Kad bude priznala i srpske zrtve i tretirala ravnopravno zrtve pripadnike sva tri naroda,dobice potpis.
Korisnikov avatar
By ganjarolla
Dao sam potpis već.
Mada se okvirno već zna da je broj nastradalih u HrvatskoSrpskoj invaziji na BiH najveći kod Bošnjaka, ito više od 2 puta od oba druga naroda koji su ionako svoje tkivo napunili zadnjih 200 godina dok su Bošnjaci autohton narod BiH.

BiH zapravo ne želi unifikaciju žrtava ali će dobro doći da se da još jedan moralni šamar Hrvatskoj i Srbiji nakon osuđujućih presuda ua udruženi zločin u Haagu.

A onda neka REKOM prebroji koje su žrve bile stanovnici BiH a koje susjednih zemalja. Pa da se presta pumpat broj, da se zna ko je došao a nije trebao,
da se zna državljanstvo poginulog, i da BiH može nastavit živjet nakon dvostruke agresije.
Ovako se zbraja crnogorski srbin Republici Srbiji, kosovski srbin RS, srbin iz Srbije, iz Makedonije, iz New Yorka onaj što ga viđoh u Sarajevu sa nekim četničkim vojvodom da je došo vratit srpsko Sarajevo srbima .. itd..
Isto vrijedi i za hrvate iz Hr i cijelog svijeta. A i za sve dobrovoljce dvaju susjednih zemalja koji su po pogibiji svrstani kao fast food pod hrvate ili srbe a bili su rusi, ukrajinci, englezi, irci, njemci, amerikanci, grci ...

A onda manipulacija sa narodima. Baba i deda od moje poznanice su kao pravoslavci porjeklom iz Ukrajine, oni što su od boljševika pobjegli u BiH, bili u ustaškom logoru kao srbi. A ukrajinci su. I dan danas su u okupiranom HZHB djelu BiH i na njih su kao i na mene padale granate srpskih paravojnih službi.
Kao i na 5 srba koji su bili u mojoj zgradi čitavo vrijeme rata, i na ostale. Da su poginuli od srpske granate a da ih se ubraja u hrvatske ili bošnjačke žrtve, e pa neće moći.

Mostar je 3 godine bio pod granatama hrvata srba a onda i bošnjaka koji su se branili. Ljudi su ginuli od svačijih granata. Neko to mora sabrati, i ako su primjera radi par klinaca u Mostaru a bili su bošnjaci nastradali od bošnjačke granate, onda ih ne treba ubrajat direktno u žrtve hrvatske agresije, ako je to konačni cilj REKOMa i ako uspiju onda svaka čast.
Korisnikov avatar
By nsc
Originally posted by Loni
Bez toga dokazimo do zloupotreba.

Dvadeset pet puta slabije od bombardovanja, koje su formacije Karadžića i Mladića priredili Sarajevu, Dubrovniku i Vukovaru.

Pa niko ne govori ni tačan broj žrtava - U ogromnom Beogradu bilo je 24 žrtve, a u celoj Srbiji 180 žrtava bombi, koje su skoro pa savršeno izbegavale ciivlne ciljeve.
prvo pregledaj svoje postove i ispravi greske u kucanju da i mi shvatimo sta si hreo da kazes

kako izmeris 25x slabije?

Dubrovcanka, koja je bila u Dubrovniku za vreme tog 25x jaceg bombardovanja, rekla mi je da je sve to propaganda naduvala, da nije bilo ni zrtava, ni velike materijalne stete

a o tim bombama koje su savrseno izbegavale civilne ciljeve pricaj roditeljima one devojcice u Krnjaci ili Borci (izvinjavam se, zaboravio sam) i rodbini onih u zgradi RTS-a
Korisnikov avatar
By Burak
Originally posted by ganjarolla

Dao sam potpis već.
Mada se okvirno već zna da je broj nastradalih u HrvatskoSrpskoj invaziji na BiH najveći kod Bošnjaka, ito više od 2 puta od oba druga naroda koji su ionako svoje tkivo napunili zadnjih 200 godina dok su Bošnjaci autohton narod BiH.

BiH zapravo ne želi unifikaciju žrtava ali će dobro doći da se da još jedan moralni šamar Hrvatskoj i Srbiji nakon osuđujućih presuda ua udruženi zločin u Haagu.

A onda neka REKOM prebroji koje su žrve bile stanovnici BiH a koje susjednih zemalja. Pa da se presta pumpat broj, da se zna ko je došao a nije trebao,
da se zna državljanstvo poginulog, i da BiH može nastavit živjet nakon dvostruke agresije.
Ovako se zbraja crnogorski srbin Republici Srbiji, kosovski srbin RS, srbin iz Srbije, iz Makedonije, iz New Yorka onaj što ga viđoh u Sarajevu sa nekim četničkim vojvodom da je došo vratit srpsko Sarajevo srbima .. itd..
Isto vrijedi i za hrvate iz Hr i cijelog svijeta. A i za sve dobrovoljce dvaju susjednih zemalja koji su po pogibiji svrstani kao fast food pod hrvate ili srbe a bili su rusi, ukrajinci, englezi, irci, njemci, amerikanci, grci ...

A onda manipulacija sa narodima. Baba i deda od moje poznanice su kao pravoslavci porjeklom iz Ukrajine, oni što su od boljševika pobjegli u BiH, bili u ustaškom logoru kao srbi. A ukrajinci su. I dan danas su u okupiranom HZHB djelu BiH i na njih su kao i na mene padale granate srpskih paravojnih službi.
Kao i na 5 srba koji su bili u mojoj zgradi čitavo vrijeme rata, i na ostale. Da su poginuli od srpske granate a da ih se ubraja u hrvatske ili bošnjačke žrtve, e pa neće moći.

Mostar je 3 godine bio pod granatama hrvata srba a onda i bošnjaka koji su se branili. Ljudi su ginuli od svačijih granata. Neko to mora sabrati, i ako su primjera radi par klinaca u Mostaru a bili su bošnjaci nastradali od bošnjačke granate, onda ih ne treba ubrajat direktno u žrtve hrvatske agresije, ako je to konačni cilj REKOMa i ako uspiju onda svaka čast.
Tekst netačan.
Korisnikov avatar
By ganjarolla
Pa hajde dečko, kačiš se na mene kao po plaćenoj službi. Slobodno me ispravi.

Zašto je Hrvat iz Međimurja ili Srbin iz Niša poginuo u BiH ali nije Bošnjak u Istri ili Kragujevcu.

Jedna obitelj u mojoj zgradi je umrla od starosti, ostalo je još 4 pravoslavne osobe ( udaja - 1 ) od ukupno 15 ljudi koliko živi od početka SrpskoHrvatske agresije.

Na njih su padale granate koliko i na mene. Da su poginuli od srpske granate koje su padale svaki božji dan, bili bi žrtve Srpske agresije a ne Hrvatske ( i to sve na teritoriju BiH ), mada bi srpska propaganda voljela iste naznačit kao žrtve ili Bošnjaka ili Hrvata. A to moj bato ne ide tako.

Bezvezno lajanje ne vodi nikud, a pošto ne pišem mnogo na ovom forumu još nisam siguran kome odgovaram no već naslućujem.
Korisnikov avatar
By Hys.
Originally posted by Loni

Svaku žrtvu treba prebrojati i objaviti da ne bi svako pričao šta mu se ćefne.

Ja sam sve vreme 1999. bio u Beogradu. Bombardovanje je bilo minimalno.

Ovo nije prvi put da pises, i molim te nemoj ovo da shvatis licno, ali teske...hm...proizvoljnosti (?) kada je bombardovanje 99 u pitanju (ukucaj broj zrtava bombardovanja na guglu, pa ces videti da se ni kandicka sa tobom ne slaze).

Sam imam utisak da se zalazes za to da se ne relativizuje broj zrtava a ti to upravo radis.

Doista, nemoj vrsiti takva poredjenja, jer to stvarno, stvarno nije vazno.
A sigurna sam da kada bi neko ko je izgubio nekog u tom skoro pa savrseno izbegnutom ciljanju citao ovo, ne bi imao nijednu drugu zelju sem da...hm...udje u fizicki okrsaj sa nekim ko ovako pise :)

Nevezano za ovu temu, meni je doista muka svih na forumu koji pisu na dipu.

Smucili su mi se svi hrvati i svi srbi koji se igraju brojkama zrtvi i kojima nije dosadno da iznova pricaju istu pricu.

Jbt ljudi, kako vas ne mrzi iznova i iznova da serendate??? I da i dalje budete ostrasceni!

I od svih politicki korektnih liberalista koji valjda misle da moraju da se ponasaju kao pizde da bi ih EU primila.

I od svih skrivenih nacionalista koji to pakuju u paket manira i politicke korektnosti.

I svidja mi se ova tema, sto je lepo decko napisao da se ne pokrene klasicna rasprava, i volela bih da se to ispostuje (brate) jer doista ne mogu bre da vas gledam kad pocnete da kenjate.

edit to add:

Natasa Kandic je osoba koju ocima ne mogu da gledam, mislim da je jako, jako odvratna i losa, ali to je sve licno.

Ovo sto rade-da, bitno je sve, ali SVE zrtve popisati. Bez obzira na nacionalnost, jelte.
Korisnikov avatar
By ganjarolla
Originally posted by nsc
HrvatskoSrpskoj invaziji na BiH
dok su Bošnjaci autohton narod BiH.
e ovo me je slatko nasmejalo :D :lol: :tumble: :spin:
Može onda termin autohtoni bosanac ili hercegovac :eu:

ako ti se ne sviđa tako, onda možemo pričat da je NATO autohtona Srpska vojska koja je oslobađala svoju Srbiju od terorista

do tad, osobe koje nisu imale bosansko hercegovačko državljanstvo a borili su se ovdje će biti osvajači, agresori, teoristi, što u ostalom i jesu

Svatko ko se borio na teritoriju BiH bez BiH državljanstva je agresor ili je bio u službi agresora.
Korisnikov avatar
By EYA
potpisala i podrzavam :up:
Korisnikov avatar
By Nikodim

Isto tako i znas kojim se zrtvama "bavi" doticna.

Kad bude priznala i srpske zrtve i tretirala ravnopravno zrtve pripadnike sva tri naroda,dobice potpis.
Baš zato treba da daš svoj potpis. Da SVAKA žrtva dobije ime.
Korisnikov avatar
By zelenabombonica
Po svemu sudeci REKOM ce analizirati sudske presude i mlatiti praznu slamu.

Mozda utvrde i neke nove cinjenice, recimo da su logori za bosanske Srbe bili u stvari u stvari letovalista i banje, a ne samo legalni zatvori BiH kako tvrdi Mirsad Tokaca koji je isto tako ''utvrdjivao istinu'' mlateci pare od stranih donacija.

Za ocekivati je da utvrde i da su srpske granate padale po Mostaru svaki dan 3 ratne godine (kao sto tvrdi ova lazovcina ganjarolla ), a do sad je eto vladalo misljenje da je JNA granatirala Mostar 2 meseca jer su izbaceni odatle vec u junu 1992.

Ne pada mi na pamet sta bi jos mogli da utvrde, ali ce se spisak zelja svakako naciniti.
Korisnikov avatar
By nsc
Mostar je 3 godine bio pod granatama hrvata srba a onda i bošnjaka koji su se branili.
Ima li dokaza da je od Mostara posle 3god granatiranja ista ostalo?

Jeste li sigurni da to nije samo fatamorgana?

Mozak je jaci i opsezniji program i uopce ne kosta. Steta sto ga ne koristis.

ne budite smesni, pa posle 3god granatiranja ni od Mont Everesta ne bi ostao ni kamen na kamenu :zakljucano:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!