Originally posted by Incubus
Da je sve onakvo kakvo nam je dato bilo bi ubercool.
Međutim: Car je gol!
Kina je daleko od komunizma koliko i Amfilohije od queer teorije. Mogu da se deklarišem kao labud ali da li me to stvarno čini labudom?
btw, ono što je kroz istoriju smatrano komunizmom nije dostojno da se tako karakteriše
Kina : deklarativno- komunizam, suštinski- gmo kapitalizam
erm
po mom vrlo skromnom misljenju
(jer mi politika nije fax no ekonomija i medecina)
ako imas drzavu
koja ima jednu jedinu partiju a satro odrzava izbore
kontrolise (u smislu pracenja ne celokupnog ownershipa)celokupnu ekonomiju
zavisno od strateskih ciljeva devalvira ili podize vrednost sopstvene valute
odobrava ili zabranjuje FDI zavisno od toga dal se uklapa u njihove ciljeve
ima vlasnistvo u strateski bitnim sektorima
limitira ucesce stranih holdinga u sektorima na case by base bazi
zadrzava pravo da (chinese foreign investments regulations act) ukoliko strana kompanija narusi kineska pravila poslovanja zabrani kompaniji poslovanje i konfiskuje joj imovinu a kompanije pre negoli dodju treba da aboliraju svoje pravo da se obrate sopstvenim vladama za pomoc ili arbitrazu
to je sve po meni clean cut komunizam
to sto su se otvorili zarad priliva sredstava od izvoza
i sto su pustili strane firme da dodju jer su zainteresovani za tehnologiju i strani kapital
to ne znaci da nisu komunisticka drzava neg da su promisljena komunisticka drzava
a to sto se to tebi ne svidja jer to nije knjiski primer komunizma
(koji je btw po meni nemoguc zarad ljudske prirode) i sto da ti dodje Hu Jintao i rekne da je komunist na celu komunisticke drzave i sef komunisticke partije kine i da ce sutra da devalvira yuan kako bi pospesio izvoz i smanjio uvoz ti bi mu rekao hmmmm dakle vi ste deklarativan komunista a u stvari vas zanimaju pare... to je vec druga prica.
labude