Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By ganjarolla
Kompjuter me izbaci pa mi je opet resetirano na latinicu. Dakle kuno, nećeš da kažem prezime pradjeda ili?
Lijepo te pitam, nemaš me šta ljubiti.
VIdim i za života sam se uvjerio da bosanci i hercegovci u 2 susjedne države proživljavaju takvu torturu da ih je stid uopće reći da su odvud. Nije stid samo ratne profitere.
Evo par linkova.
A to bodul zaista možeš okačit mačku o rep.
O Bosnjacima, kao jednom narodu tri razlicite vjere, govori, 1844. i otac srpskog radikalizma Ilija Garasanin, govoreci o “potrebi bratstva izmedju Bosnjaka i Srba i ostalih Slavena”. Osvrnimo se, dakle, na Nacertanije, Ilije Garašanina: Garasanin kaze da nece biti velikih problema “preobratiti”, odnosno posrbiti, Bosnjake pravoslavce (Bosnjake istocnog vjeroispovijedanja), i o tome kaze sljedece: -”Na istocnog veroispovedanija Bošnjake veci upliv imati nece biti za Srbiju težak zadatak.” Kao sto vidimo, u svom programu Nacertanije on narod Bosne naziva Bošnjacima – bez obzira na vjersku pripadnost, te danasnje bosanske Srbe on je 1844. nazivao Bosnjaci istocnog vjeroispovjedanja. *Ref: Ilija Savic rodjen je u selu Garasi kod Kragujevca, i kasnije je sebi dao ime Garasanin. Nakon sto je postao ministar unutrasnjih poslova Srbije 1843., pravi nacrt za srbijansku kolonizaciju zemalja zapadnog Balkana u svojim "Nacertanijama", koje, sasvim nevjerovatno poslije 160 godina, jos uvijek vaze u srpskoj osvajackoj politici. Add a caption O Bosnjacima, kao jednom narodu tri razlicite vjere, govori, 1844. i otac srpskog radikalizma Ilija Garasanin, govoreci o “potrebi bratstva izmedju Bosnjaka i Srba i ostalih Slavena”. Osvrnimo se, dakle, na Nacertanije, Ilije Garašanina: Garasanin kaze da nece biti velikih problema “preobratiti”, odnosno posrbiti, Bosnjake pravoslavce (Bosnjake istocnog vjeroispovijedanja), i o tome kaze sljedece: -”Na istocnog veroispovedanija Bošnjake veci upliv imati nece biti za Srbiju težak zadatak.” Kao sto vidimo, u svom programu Nacertanije on narod Bosne naziva Bošnjacima – bez obzira na vjersku pripadnost, te danasnje bosanske Srbe on je 1844. nazivao Bosnjaci istocnog vjeroispovjedanja. *Ref: Ilija Savic rodjen je u selu Garasi kod Kragujevca, i kasnije je sebi dao ime Garasanin. Nakon sto je postao ministar unutrasnjih poslova Srbije 1843., pravi nacrt za srbijansku kolonizaciju zemalja zapadnog Balkana u svojim "Nacertanijama", koje, sasvim nevjerovatno poslije 160 godina, jos uvijek vaze u srpskoj osvajackoj politici...
Nema nikakve sumnje da je u Bosni u srednjem vijeku zivio jedinstven narod zvan Bošnjani. U odnosu na susjedne zemlje koje su dobile ime po doseljenim Slavenima, pa tako Hrvatska po Hrvatima i Srbija pod Srbima, s Bosnom je bilo drugacije. Njen naziv je predslavenskog korijena. Nauka je vec odavno utvrdila da se Bosna u rimsko doba nazivala Bassania, kako se to moze procitati na epigrafskim spomenicima. Utvrdjeno je da su Rimljani taj naziv preuzeli od starosjedilackih Ilira. Zahvaljujuci grckom historicaru Apijanu iz I. vijeka n.e., saznali smo da je u anticko doba u Bosni zivjelo jedno ilirsko pleme koje se zvalo Poseni (bez sumnje iskvarena grafija od Boseni). Taj naziv su naslijedili srednjovjekovni Bošnjani odnosno Bosanci. Ustvari, rijec je o jednom te istom narodu istog imena s kontinuitetom od preko 2000 godina. *Ref: Stanovnistvo Bosne, Enver Imamovic.
Vizantijski historicar Jovan Kinam (koji je umro 1208.) zapisuje o dogadjanjima 1150. u Bosni: "Bosna nije potcinjena arhizupanu Srba, nego narod u njoj ima poseban nacin zivota i upravljanja
Utemeljitelj hrvatskih propagandnih aktivnosti u Bosni bio je plaćenik hrvatske vlade – Stjepan Radić. Sve do dolaska braće Radića u Bosnu, nijedan bošnjački katolik se nije izjašnjavao kao Bosanski Hrvat. Propagandne aktivnosti braće Radića bile su usmjerene ka iskorjenjivanju termina Bošnjaci i ulijevanju hrvatske narodne svijesti među Bošnjake katoličke, ali i Bošnjake islamske vjeroispovijesti. -Austrougarski diplomata A. Sheck 1911.: "Kad se pitanje postavi katoličkom seljaku "sta je on", on stidljivo odgovara da je katolik. Ni od jednog bosanskog seljaka nisam čuo da je Hrvat." -Bošnjak katolicke vjeroispovijesti Ivan Frano Jukic ce zabilježiti da u Bosni, u 19. vijeku, “katolici ne znaju šta znaci rijec Hrvat, a kamoli da se oni osjecaju pripadnicima hrvatske nacije”. -Izlaganje Antuna Radica u „Domu” 10.11.1904.: "Lako vam je danas govorit moj gospodine! Ali da ste vi jos prije 20 godina dosli tamo dalje u Hrvatsku, npr. u Vinkovce, pa da ste rekli da ste Hrvat i da su oni ljudi tamo Hrvati- vi biste sretni bili kad bi vam se sav svijet smijao, jer biste lako bili dobili i batina. Ali nije tako bilo samo medu gospodom, nego jos vise među seljacima: i to su bili ´Rašci´ i ´šokci´- a Hrvatima kakovim ni traga. A tko je to učinio, da su danas i gospoda po Slavoniji većinom Hrvati, te ime i seljaka, koji ponosno kažu da su Hrvati, hrvatski seljaci? Tko je to učinio? Tko je te Hrvate tako rekuc stvorio? To je učinila Stranka prava. Nauka Ante Starcevica ona je od nesvjesne mase stvorila Hrvate! Tako je to moj gospodine, a lako vama danas govoriti!”
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
E. A znate šta mi je najmicastije od svega? Zato što je čitava istorija okrenuta na to, da su ih vazdan Srbi zajebavali... :sweet:

I, P.S. Mene nije sramota da u bilo kojoj zemlji budem Bosanac, i nisam doživeo ni 0,0000001% torture.. (:

Eto, vidiš, i str00ja je Bosanac, pa ponovo mu nije ništa... :njanjanja:
Korisnikov avatar
By ganjarolla
Originally posted by str00ja

Kad vidim ovakve tematike i konkluzije, sve mi više dođe da prestanem da se izjašnjavam po narodnosti :smokin:
na kraju krajeva je to i najispravnije, moji potječu od toliko različitih plemena da ih je zadnje rimsko carstvo spojilo, no

problem BiH je da su vođena dva brutalna rata sa ciljem uspostavljanja banovina i kraljevina, to je najočitije iz naziva tih koljačka, naši vitezi ..
bla bla

svaka regulacija i neprocesuiranje zločinaca je krivično djelo u mnogo pogleda, prvenstveno u pogledu raseljenih ljudi kojima se nedopušta povratak

biti fašist u političkom smislu uopće ne znači ništa, ali biti fašist koji doslovno pali kuću ljudima i kojima ne da da se vrate, to je nedopustivo, a legalizacija RS ili ostvarenje HB je apsolutno legaliziranje agresije Zagreba i Beograda

ekvivalent bi bio da valonci pobiju flamance i kažu e sad imamo pravo da se otcjepimo

u kojem stoljeću dragi moji vitezovi, u kojem vi mislite da živite
Korisnikov avatar
By ganjarolla
Originally posted by KorvinOdAmbera

E. A znate šta mi je najmicastije od svega? Zato što je čitava istorija okrenuta na to, da su ih vazdan Srbi zajebavali... :sweet:

I, P.S. Mene nije sramota da u bilo kojoj zemlji budem Bosanac, i nisam doživeo ni 0,0000001% torture.. (:

Eto, vidiš, i str00ja je Bosanac, pa ponovo mu nije ništa... :njanjanja:
već je rečeno moderna ili postmoderna

Živiš u vremenu kad se RS treba pripojiti Srbiji. Matica Hrvatska je imala prvi sabor u Hercegovini za postojanja a Tadić je nedavno bio u BiH. Šta?

Misliš da je meni u lice iko u Hrvatskoj rekao jebeni hercegovci za godine koje sam živio tamo?
Pih.
Već sam pričao o problemu u Zagrebu, jednak je i u Beogradu. Vidim ja prezimena i u Beogradu, to su bosanskohercegovačka prezimena a ne srpska.
Jednako kao što i sam veliš da si iz Bosne.
Tu ti je kraj rasprave. Iz druge si države, iz države koja je doživjela takva zvjerstva od Beograda i Zagreba da je to nevjerovatno za pojmit ko se osim nakarade može ponosit nečim što je to monstruozno djelovanje uzrokovalo.

I ne samo zvjerstva nego i ekonomsku budućnost. BiH ima od svih država najgoru ekonomsku sliku sa više od 700 tisuća nezaposlenih. Uništenu industriju i poljoprivredu. A sve je otišlo i pokradeno u Hrvatsku i Srbiju.

Što se tiče ovih studenata što prosvjeduju, to je najobičnija pismena ološ.
A najveće žrtve su njihovi bošnjački pradjedovi i prabake koje su potjerale pijani i nadrogirani četnikoustaše.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Rekao bih ti da si u pravu, i da sve to stoji, i da sam i ja Bošnjak. Ali nisi mi dao parče kruha... :durenje:
Korisnikov avatar
By ganjarolla
Ali ne virtualnog. :sanjaljubaf:

:P

znaš, ja sam vrlo osjetljiv što se tog tiče jer živim ovdje, ubojice se obiteljima žrtava smiju u lice a ljudi se po forumima ismijavaju kao da je to sve film a ne stvarnost

a zadovoljština je HRHB ili RS i legalizacija zločina

ok, nije bed smijat se, ali zamisli se da se smiješ djevojci koja je bila u konc logoru i sa 5 godina gledala kako ubijaju ljude i govore im uzmite kruha preko polja a u polju ih raznese mina

i ja ne govorim narodi, kažem zločinci u BiH
Korisnikov avatar
By antibiotic
Kod nas u istocnom podunavlju bosanac je bosanac zvao se on Nenad ili Nedzad :)
Oni koji su se 90ih doselili su 'izbeglice', svi vec pricaju ekavicom i cesto se ne zna tacno da li su dosli iz Bosne ili iz Hrvatske, niti oni o tome rado pricaju. Ovi mladji vise i nemaju neki odnos prema kraju gde su rodjeni.
Sem pravoslavnih crkava nema drugih bogomolja ili su one egzoticno retke i nikad nikad niko nije bio dikriminisan jer je druge vere ili nacije - vec je bio docekan kao gost.
Jednom sam tamo doveo jednog prijatelja bosanca - muslimana i on se ukenjao od straha misleci da dolazi u jezgro chetnistva. Kad je video da su svi opusteni, poceo je da se bashkari i laprda o svojima ko baba o ustipcima, ali to je druga prica.

Prvi put sam saznao sta znaci medjuverska/nacionalna/sta-god mrznja tek kad sam dosao u Austriju i upoznao bosance.

Hocu da kazem da tamo gde je narod verski izmesan - postoje i sukobi i netrpeljivost, ali i teznja za potvrdom i pronalazenjem novog/starog identiteta - u odnosu na ove druge u susedstvu. Da smo svi iste vere ili bez vere onda bi se identifikovali po prirodnim karakteristikama; geografskim, genetskim i regionalno-kulturoloskim, sto i jeste nekako prirodnije.
Onda ne bi bilo ni srba ni hrvata, vec ko je iz koje doline ili planine, dok bi u gradovima to bilo ili potpuno svejedno ili stvar nekog licnog interesa van domena politike.

Dakle, Braco, previse su nas vec zatvrovali, popijte caj.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by ganjarolla

Kompjuter me izbaci pa mi je opet resetirano na latinicu. Dakle kuno, nećeš da kažem prezime pradjeda ili?
Lijepo te pitam, nemaš me šta ljubiti.
VIdim i za života sam se uvjerio da bosanci i hercegovci u 2 susjedne države proživljavaju takvu torturu da ih je stid uopće reći da su odvud. Nije stid samo ratne profitere.
Evo par linkova.
A to bodul zaista možeš okačit mačku o rep.
Nije ni čudo kad si ga kupio od hercegovca... :giggle:
Pa kad si me pitao za ime pradjedovsko? :trep: Elem, ruka ruku mije... A koje je tvoje starodrevno ime prađedovsko? :gatara:
Torturu? Malo bolje pogledaj oko sebe... Posebno zaviri u registar HDZ-a... :giggle:
Ma ti tvoji linkovi nemaju veze s vezom... :odbij:
Bošnjaci su jedina autohtona južnoslavenska štokavska nacija. Srbija i Hrvatska umjetne su podjele te prirodne nacije nastale zbog utjecaja okolnih sila Austrije i Turske. Ni Srbija ni Hrvatska nisu prirodne tvorevine i ne bi trebale postojati. :sudija:
Korisnikov avatar
By ganjarolla
Ne iščitavam bodulsko prezime tako da zaista ne znam šta više da ti odgovorim.

Što se tiče Zagreba treba napomenuti da su SDP predsjednik Josipović i SDP predsjednik Milanović odlučili poduprijeti 2 HDZa.

Zaista zanimljivo.

Ovo gore su bili citati srce, ne linkovi.

A od sveg mi je najbolje, nakon pobićemo sve muslimane kako su iznenada ljubopitivi srbohrvati. Bato moj da možete večeras bi opet krenuli da ih koljete.
Skupa sa Albancima.
A te priče doveli mi jednog muslimana među nas, hahaha, mogu se samo nasmijat.
Kako ono ide, kupili svinju, tovili je, pazili mazili godinu dana pa je zaklali.
:dominion:

Inače ne znam šta očekuješ od ljudi kojima su klali obitelj, da budu hipici? :cheer:

U svakom slučaju, ukidanje Daytonskog sporazuma, vraćanje na Ustav sa proglašenja nezavisnosti, ubojice u zatvore, nove tajkune također, državljanstvo BiH, Bosanskohercegovačka pravoslavna crkva, BHPC
( pravoslavnu vjeru su donjeli grčki pravoslavni svećenici, barem u Mostar )
centralni sud u Sarajevu, demilitarizacija, ukidanje povlaštenog položaja religijskih institucija i veće ulaganje u NVO.. itd.:serena2:
Korisnikov avatar
By Pipin
A ko bi onda u BH hteo takvu državu? Zločinci i kriminalci.
I opet to izigravanje žrtve i sve to ne bi li se dobilo pravo da sad malo žrtva izigrava dželata. Nikad dosta klanja.
Takvu ludačku državu i treba razjebati na sto komada. Ljubomoran si na manjak poginulih na suprotnoj strani, što im "se nikada neće oprostiti u Mostaru", super ti je bošnjačko neprebrojavanje gena (kao da bi im se svidelo to što bi nabrojali), a ti ih prebrojavaš više od svih forumaša ovde. U Bosni se svako može pozivati na "zaklanu obitelj" još od 1941. pa do dana današnjeg. Ta kvazidržava je uvek nekome tamo legalizacija genocida i uvek neko poziva na osvetu nad nekim. Nekad imam utisak da se tamo raduju što ih je ubo bingo zvani genocid, još samo da ih neko sluša.
Koliki majmun uostalom moraš biti da glasaš za raspad Juge pod izgovorom da Srbi, Hrvati, Slovenci itd ne mogu više živeti u istoj zemlji i tražiti nezavisnost Bosne u kojoj Srbi, Hrvati i Bošnjaci treba da žive u istoj zemlji.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by ganjarolla

Ne iščitavam bodulsko prezime tako da zaista ne znam šta više da ti odgovorim.
Pa samo trebaš zatražiti... Nije nikakva tajna... :geisha:

http://www.rokis.hr/index.php?pg=o

Međutim, moj se cijenjeni rođak vara što se tiče legende. Ona, naime, nije točna. Srećom, takove sam struke da lahko mogu doći do podataka...
Prezime se prvi put spominje 1664. godine i prvo se piše de Rocco, pa Rochi od 1681. godine. Sadašnja inačica prezimena pojavljuje se prvi put 1798. godine.
Jedini zanatlija tog prezimena početkom 19. stoljeća je stanoviti zidar Mate, pokojnog Luke. U to doba lokalne vlasti su posebno popisivali svakog zanatliju a još revnije od njih radile su to bratovštine iliti cehovi.

A Vaše cijenjeno prezime, fino prosim? :lepeza:
Korisnikov avatar
By ganjarolla
Joj mani me inačica.

Moja prezimena?

Evo dat ću ti za početak prezime Bore.

Uglavnom

PETICIJA ZA POVRAT REPUBLIKE BOSNE I HERCEGOVINE
http://www.petitiononline.com/mod_perl/ ... 001bosna&1

http://www.orbus.be/arhiva/2011/aktua3087.htm
POVRATAK LEGITIMNOG USTAVA RBIH

mr. sci. Marjan Hajnal

http://www.orbus.be/bih/republika_bosna ... govina.htm

Mislim da će ovi linkovi odgovoriti na većinu spomenutog.
Osim tog ako trebam nešto odgovoriti mogu, Hrvatska i Srbija su izvršile agresiju na BiH.
Ne žalim što nije bilo više ubijenih ali žalim da ima bolesnika kojima je normalno
klat ljude. Takvo ponašanje treba tolerirati kaznama i zatvorima.
Korisnikov avatar
By ganjarolla
Bore prezime nećeš nikad dobit. Kao ni ostalom druga od mene.
Eventualno da si dodam neko tipa Hrvatinčić ili Srbofil. :snesko:

Al nije moja baka đaba od ustaša srbe spašavala u 2 svjetskom moj bato. Na slavu i diku Bosne i Hercegovine.

:bih:

U ovom ratu su pomagali i pravoslavnim i katolicima i muslimanima.

A ovaj mi priča o klanjima, kakve budale.

U Kerumov Split nikad.
Korisnikov avatar
By 2kune
jel tebi Bore Lee što u rodu? :hmm:
Korisnikov avatar
By ganjarolla
čuo sam za njega ali od malih nogu sam trenirao judo i zamrzio karatiste, tako da ne znam ništa o njemu niti me karate zanima, volim ultimate nekad pogledat, hrvanje mi je predosadno
I on se preziva Bore?

Bošnjaci su svoje ime izveli iz imena Bosna. Naziv Bosna je slavenizirani oblik ilirskog naziva u antičkim dokumentima poznat kao: Bathinus i Basan. U oba slučaja naziv se odnosi na rijeku Bosnu, Bathinus flumen. Drugi oblik se u dokumentu navodi u ablativu: Ad Basante, a nominativ koji označava ime rijeke glasi Basan. Pod ablativnim oblikom se spominje grad na ovoj rijeci, po kojoj je i dobio ime: "na Bosni", "grad na rijeci Bosni". U ilirskom jeziku Bathinus se čita Basinus, a predstavlja latinizirani oblik ilirskog naziva Basan, iz kojeg su doseljeni Slaveni izveli naziv Bosna, na način da je fonetskom transformacijom od Bathinus (Basinus) i Basan prvo nastalo Bosina, a potom Bosna.[1] Izvorno ime Bošnjanin (u latinskim vrelima sing. Bosnensis) prvobitno označava pripadnika srednjovjekovnog bosanskog teritorija, kasnije države. Prva zabilježena upotreba riječi Bošnjak desila se 1440. godine kada je Tvrtko II Kotromanić poslao bosansku delegaciju u Budim radi čestitanja poljskom kralju Vladislavu Varnenčiku na izboru za kralja Ugarske i Hrvatske. Tada je vođa bosanske delegacije rekao da su: "Bošnjakom isti pradjedovi bili kao i Poljakom". [2] U počecima osmanlijske vladavine polako dolazi do promjena u bosanskom jeziku te se narodna imena na ak kao Poljak, Slovak više upotrebljavaju pa i riječ Bošnjak. Sa stabilizacijom osmanlijske vlasti, riječ Bošnjak upotpunosti zamjenjuje srednjovjekovno Bošnjanin. Riječi kao Bošnjak-kavmi i Bošnjak-milleti su označavali pripadnika bošnjačkog naroda odnosno potomke srednjovjekovnih Bošnjana. Dok istovremeno riječ Bošnjak-taifesi označava svakog pripadnika Bosanskog ejaleta bez obzira na narodnost, kulturu i jezik. Bošnjak-kavmi i Bošnjak-milleti je označavalo čovjeka koji je pripadao bošnjačkom narodu, govorio bosanski jezik, slijedio bošnjačku i bosansku kulturu.
Sve do kraja 19-tog stoljeca Bosanski katolici i pravoslavci nisu se nazivali nit tzv. ”Hrvatima” nit tzv. ”Srbima”, nego Bošnjacima, a tzv.”srpsko-hrvatski” politicki faktor nije imao nikakvog znacajnog utjecaja na zbivanja u Bosni u njenoj cijeloj dotadašnjoj historiji. Bosanski franjevci su kroz cijeli Srednji Vijek širili katolicizam meðu Bošnjacima bogumilske vjere, ali ne i tzv.”hrvatstvo”, dok “pravoslavaca” prakticno nije ni bilo u Bosni sve do okupacije Bosne od strane Turske Imperije. Medjutim, krajem 19-tog stoljeca to stanje se mijenja i Bosanski katolici i pravoslavci preko noci postaju tzv. “Hrvati” i tzv. “Srbi”. Od tada je Bosanski narod podijeljen i od tada poèinju i svi sukobi unutar Bosne i njenog naroda,što se NIKADA prije u cijeloj historiji Bosne nije dogaðalo nego su se Bošnjaci svih vjeroispovjesti borili za Bosnu, a ne protiv nje. - O Bosnjacima,kao jednom narodu tri razlicite vjere, govori, 1844 i otac srpskog radikalizma Ilija Garasanin, govoreci o “potrebi bratstva izmedju Bosnjaka i Srba i ostalih Slavena”. Osvrnimo se,dakle, na Nacertanije (1844), Ilije Garašanina. U svom programu Nacertanije on narod Bosne naziva Bošnjacima – bez obzira na vjersku pripadnost – i kada govori o programu posrbljavanja Bosnjaka on kaze: …K ovome treba dakle cèiniti da se Bošnjaci i ostali Slaveni obrate…” Nadalje, predlaže da se: “nekoliko mladih Bošnjaka u srpsku službu državnu prima da bi se ovi…obucavali i za takove cinovnike pripravljali koji bi ono što su u Srbiji naucili posle u svom otecestvu u delo privesti mogli.” Da bi plan velike Srbije tekao bez vecih problema, i posrbljavanje Bosnjaka muslimana izvrsilo kako je zamislio, Garašanin smatra da bi se trebala pisati i opca historija Bosne gdje se “ne bi smela izostaviti slava i imena nekih muhamedanskoj veri prešavsi Bošnjaka” i nadalje napominje da bi ova historija trebala da bude oprezno pisana i to iskljucivo “u duhu narodnog jedinstva Srba i Bošnjaka”, i od strane “coveka vrslo sposobnog i duboko pronicavajuceg.” (ovdje je znacajno primjetiti da Garasanin na vise mjesta koristi narodno ime Bosnjaci za CJELOKUPAN narod u Bosni ,dakle kao zajednicki naziv svih Bosnjaka, bez obzira na vjeru). Meta njegovog programa bili su i pravoslavni i katolicki Bošnjaci, tako Garasanin kaze da nece biti velikih problema “preobratiti”, odnosno posrbiti, Bosnjake pravoslavce (Bosnjake istocnog vjeroispovijedanja), i o tome kaze sljedece: ”Na istocnog veroispovedanija Bošnjake veci upliv imati nece biti za Srbiju težak zadatak.”. NAPOMENA: U vrijeme kada Garasanin ovo navodi srpska pravoslavna crkva nije ni postojala u Bosni, a ni kasnije,sve do 1920 godine (Na osnovu sporazuma izmedju Vlade Kraljevine SHS i Carigradske patrijaršije od 18. marta 1920. godine) “Sveti Arhijerejski Sinod Vaseljenske patrijaršije donio je odluku od 19. marta 1920. godine, broj 2056., kojom daje blagoslov na prisajedinjenje “ujedinjenoj srpskoj pravoslavnoj crkvi” eparhija koje do tada nikada nisu bile u sastavu srpske pravoslavne crkve ukljucujuci i eparhiju u Bosni,koja je uvijek do tada bila iskljucivo u sastavu Carigradske patrijarsije. Vlada Kraljevine SHS isplatila je Carigradskoj patrijaršiji za taj pristanak milion i pet stotina hiljada zlatnih franaka. Tom odlukom Carigradska patrijaršija oslobadja od svoje vlasti i prisajedinjuje pravoslavnoj srpskoj crkvi eparhije koje su do tada bile pod njenom upravom, dakle TEK 1920 godine srpska pravoslavna crkva se po prvi puta pojavljuje u Bosni ) I nikakve narodne veze nije bilo izmedju Bosnjaka pravoslavaca i Srba pravoslavaca….Bosnjaci pravoslavci (danasnji tzv.”bosanski Srbi”), inace, poticu u ogromnoj vecini od stocarskih plemena pravoslavnih Vlaha,a ostatak od Bosnjaka bogumila i nikakve veze nemaju sa Srbima. Veci problem, pak, Garasanin vidi u posrbljavanju Bosnjaka katolika, pa o tome kaze: ”Više predostrožnosti i vnimanija na protiv toga iziskuje to, da se katolicki Bošnjaci zadobijedu. Na celu ovih stoje franjevacki fratri.” Bosnjaci katolici su takodjer krajem 19-stoljeca preko noci postali tzv. “bosanski Hrvati”, ali je bitno napomenuti da u srednjovjekovnoj Bosni nije bilo Hrvata kao nekog naroda u Bosni, to jasno uocavaju i sami hrvatski historicari kao npr.Tomislav Raukar, Nada Klaic,itd. Tako, hrvatski historicar Tomislav Raukar kaze vrlo jasno: “U srednjovjekovnim bosanskim vrelima, prije svega u njihovu nazivlju, nema izricitih potvrda o nazocnosti hrvatskoga stanovnistva na podrucju bosanske drzave…" “Dapace, ni na nekim dijelovima hrvatskoga kraljevstva u srednjem vijeku nije bilo hrvatskoga imena. Primjerom je srednjovjekovna Sclavonia ili Slovinje.” Jedan od najcjenjenijih historicara u svijetu, po pitanju historije svih juznoslovenskih zemalja, hrvatski historicar Dr Nada Klaic u svome djelu “SREDNJOVJEKOVNA BOSNA – POLITICKI POLOZAJ BOSANSKIH VLADARA DO TVRTKOVE KRUNIDBE”, Zagreb,1989., dolazi do sljedecih konstatacija: “….No, ove nevjeste projekcije o srpstvu Bosne vrijede isto koliko Sisicevo dokazivanje o hrvatsvu Bosne. Medjutim nekriticki izvjestaj Konstantina Porfirogeneta o Sklavinijama moze posluziti kao podloga za zakljucke samo onom historicaru kome nije odvec stalo do historijske istine. On je uglavnom iste vrijednosti kao i Dukljaninove vijesti o vladanju hrvatskih ili srpskih vladara nad Bosnom. To su tek povremeni izleti susjednih vladara koji nisu niti su mogli izmijeniti stoljetni polozaj bosanskih zemalja jer su one bez Hrvata i Srba odavno isle svojim, od njih posve odijeljenim putem. Carevi podaci za taj posao ne mogu biti mjerodavni, a jos manje vjesta konstrukcija barskog nadbiskupa koji pise sredinom 12. stoljeca….” Sve do pred kraj 19.stoljeca u Bosni su zivjeli jedino Bosnjaci, koji su bili triju vjera musliman,i katolici i pravoslavci: Bošnjak katolicke vjeroispovijesti fra. Ivan Frano Jukiæ (1818-1857), koji je koristio pseudonim Slavoljub Bošnjak, koji je u svom proglasu 1848. godine zapisao: “Mi Bošnjaci njekad slavni narod sad jedva da smo živi nas samo kao ocenutu glavu od stabla slavjanskog gledaju priatelji naukah i žale nas…. Vrime je da se i probudimo od dugovicne nemarnosti; dajte pehar, te carpite iz studenca pomnje mudrost, i nauk; nastojte da najpred naša serca ocistimo od predsudah, fatajmo za knjige i casopise, vidimo što su drugi uradili, te i mi ista sredstva poprimimo, da naš narod prosti iz tminah neznanstva na svitlost isitne izvedmo.”
Korisnikov avatar
By 2kune
zar Bore nisu iz okolice Trebinja? :trep:
ooooooj trebinje trebinje, kad me vidiš... :peva:
:kolo:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
napišite još koji put, možda i zaživi... :bye:

ontopic - borjana se ozbiljno uvredila:

Borjana Krišto povukla Zahtjev u vezi izbora delegata Doma naroda Parlamenta FBiH i čelnika FBiH

SARAJEVO - Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto povukla je danas Zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o konstituiranju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i Odluke o izboru predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH te "predala mandat predsjednika Federacije BiH visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku". Krišto je u pismu Inzku ...

... ocijenila da je njegovim Nalogom od 27. marta kojim je privremeno suspendirao odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, jedinog nadležnog organa za zakonitu provedbu i implementiranje rezultata izbora, vladavina prava u BiH dovedena do apsurda, a demokratska javnost u stanje nevjerice, saopćeno je iz Kriština ureda.

Ona je mišljenja da je pravna država i vladavina prava u BiH definitivno poništena člankom 3. ovog Naloga kojim je visoki predstavnik sebi dao nadnaravna svojstva, iznad ustava i međunarodnih konvencija koje su u njemu sadržane, zakona i svih drugih propisa za koje je Inzko procijenio da bi mogli zasmetati provedbi njegove volje.

"Prestala je potreba za postojanjem institucija nadležnih da štite ustav i zakon, jer se njihove odluke mogu promijeniti primjenom članka 3. Vašeg Naloga. Demokratska javnost je ovim činom s pravom izgubila povjerenje u stručnost i profesionalnost institucija sustava, kao i valjanost njihovih odluka obzirom da se one mogu preko noći dokinuti ili promijeniti", navodi u pismu Borjana Krišto.

Ona je stava da situacija kad Ustavni sud Federacije BiH postupajući o njenom Zahtjevu zakazuje raspravu bez nazočnosti javnosti koje se sva situacija i te kako tiče, ali i bez nazočnosti po Ustavu nadležnog podnositelja i to bez ikakvog utemeljenja, ne predstavlja ništa drugo nego jedno sramno poglavlje u radu te institucije i početak kraja vjerovanja u pravdu i pravednost.

"Nikome, a meni ponajmanje, nisu potrebne nekakve odluke koje će se donositi u zatvorenim krugovima i neće podlijegati sudu javnosti. Stoga sam danas povukla svoj Zahtjev za ocjenu ustavnosti Odluke o konstituiranju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i Odluke o izboru predsjednika i dva dopredsjednika Federacije BiH, jer naprosto ne želim biti sudionikom depresije urušavanja pravnog sustava ove zemlje", ističe Krišto.

Ona dalje dodaje kako, budući da su svim pobrojanim radnjama odredbe Ustava FBiH i Izbornog zakona BiH stavljene van snage te dokinuta zakonita nadležnost institucija sustava, kao legalist i osoba koja je prilikom preuzimanja funkcije prisegnula na poštivanje Ustava Federacije BiH, to podrazumijeva i predaju funkcije legalno i legitimno izabranim dužnosnicima.

"Imajući u vidu da ne postoje takve institucije, ne preostaje druga mogućnost nego da Vama kao vrhovnom autoritetu za donošenje, provedbu i tumačenje propisa predam svoj mandat predsjednice Federacije BiH, na koju dužnost sam u legalnoj proceduri izabrana. Obzirom da ste svojim Nalogom odredili, a osobito njegovim člankom 3. da će Nalog imati prvenstvo na bilo koje odredbe bilo kojeg zakona, propisa ili akta, bilo postojećeg bilo budućeg, čime smo dovedeni u stanje opće pravne nesigurnosti i neizvjesnosti, lijepo Vas molim da me obavijestite o datumu i mjestu primopredaje dužnosti, kako bih odgovorno izvršila i formalni čin primopredaje", navela je Krišto u obraćanju visokom predstavniku Valentinu Inzku.

Ona zaključuje da joj obveza spram ustava i zakona ne dopušta neustavno ponašanje i predaju funkcije bez ustavnog osnova i na temelju Izbornog zakona BiH.

"Ali stoga Vama nesagledive Bonske ovlasti daju to pravo i mogućnost i da primite ali i predate kome hoćete, mandat predsjednika Federacije BiH. Želim Vam uspjeh u daljnjem radu", poručila je u pismu predsjednica FBiH Borjana Krišto.

(Vijesti.ba/Fena)

odron.
hdz-i su od izbora naovamo postali, kol'ko god to delovalo nemoguće, još luđi od dodika (politički korektno poznatog kao snsd).

prvo je bilo nedemokratski to što sdp kandiduje komšića, jerbo dotični nije sertifikovani hrvat. kad se samo setim onog :shock: billboarda koji lepo moli poštovane bošnjake da ne izdaju samu suštinu demokracije i NE glasaju za hrvatskog kandidata... :lood:

pa se onda tvrdi kako su im pokradeni glasovi jer ih je, o tempora, o mores, nadglasalo bošnjačko glasačko telo koje je glasalo za hrvatskog kandidata. :lood:

a sad i ovo.

:nope:
Korisnikov avatar
By erkondisn
i ona je zena majka kraljica, ali ne bolja od Marijane Čvrljak :D
Korisnikov avatar
By 2kune
baš me zanima kako ćemo vanzemaljcima objasnili BiH kad dođu... :neznam:
Korisnikov avatar
By ganjarolla
Originally posted by 2kune

zar Bore nisu iz okolice Trebinja? :trep:
ooooooj trebinje trebinje, kad me vidiš... :peva:
:kolo:
Trebinje je kojih 45 minuta od tud. Bivši Hum a sada Hercegovina.
Znaš ono, bosančica, stečci, bogumili, bizant, heleni, iliri, romani, srbi, hrvati, morlaci, crnogorci, bošnjaci, hercegovački sanđak... ovo ono

eto vidiš da znaš, ajde dalje, daj mi još prezimena, daj mi s mamine strane neko pa ću ja tebi s mamine također

mislim da ćemo kad tada doći do toga da su svi moji odavde a neki tvoji također, tako slobodno nastavi

u bivšem babinom selu ti je jedna crkva bila i za muslimane i pravoslavne i katolike pa je nekome 90tih zasmetala mala EU u BiH

košto je ona baba u borovu selu rekla, nisu ti to naši, ovi su došli sa strane

Pa normalno da znamo da su došli iz Hrvatske i Srbije.

--
E slažem se, HDZBiH su postali totalni ekstremisti što u biti i jesu samo su radi osvojenih pozicija morali obući odjela.

Invaders must die.:snob:
Korisnikov avatar
By ganjarolla

U Kerumov Split nikad.
Zapravo lažem, mislio sam doći na Pride sa još nekim iz Mostara.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!