Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By 2kune
popaje, bosanski civili ne mogu biti nevine žrtve u građanskom ratu... to mogu biti samo pripadnici JNA jerbo oni nisu građani a nalaze se protiv svoje volje u stranoj zemlji u kojoj se, eto, ratuje... :marijana:
Korisnikov avatar
By zelenabombonica
Nisam te pitala da li si clan organizacije Obraz, vec da li imas obraza.Samo neko lisen obraza i ljudskosti moze da proglasava masakr nevinih za herojsko delo i odbranu Sarajeva, da se sprda i zbija neslane sale s nihovom pogibijom.

Nisam pomesala tuzilastvo Bosne i Hercegovine sa Tuzilastvom Republike Srspke. Ostavljen ti je link na tekst:

http://www.danas.org/content/news/2339872.html

Boris Grubesic je portparol Tuzilastva Bosne i Hercegovine, a ne Republike Srpske.

Mozes li da objasnis cinjenicu da samo Tuzilastvo Bosne i Hercegovine vodi istragu o tom slucaju i da sam Divjak kaze DA TO JESTE BIO RATNI ZLOCIN,ali da on nije odgovoran.

Sto se tice broja stradalih on se razlikuje zato sto se radi o 2 odvojena incidenta cije zrtve neki spajaju i zato sto neki su neki ranjeni vojnici kasnije umrli ili odvedeni u nepoznatom pravcu. Ne radi se ni o kakvoj velikosrpskoj propagandnoj ujdurmi. Vecina vojnika je stradala na Skenderiji. Sam Divjak je pokusao da spreci sukob i omoguci nesmetanu evakuaciju, ali mu nije uspelo za rukom.

U samoj Dobrovoljackoj je u napadu na sanitetsko vozilo koje je prevozilo nekoliko bolesnih oficira i jednog medicinskog radnika stradalo oko 6 nenaoruzanih ljudi, a pucano im je nakon ulaska u vozilo u glavu iz blizine sto je ratni zlocin. O tome je svedocio oficir koji je preziveo masakr, ali i jedan sarajevski policajac koji je stigao na mesto zlocina.

Evo sta je rekao Zoran Cegar, pripadnik MUP-a BiH, koji je prvi stigao na lice mesta:

''U Dobrovoljačkoj se stvarno desio zločin. Sad može pričati šta god ko hoće, ali ja sam prvi očevidac koji je došao tu. Ubiti čovjeka iz neposredne blizine, prosuti mu mozak po džipu, to je meni nepojmljivo. Nisam ja ni kukavica ni ne znam šta, ali ako ćemo se boriti, ako će biti, da tako kažem, neka ratna igra 'metak u metak', uredu, ali da ja ubijem nekoga - da ga koljem - to mi je plitko i mizerno. To što sam ja vidio bio je ratni zločin i rekao sam organima koji se bave istragom, i stranim i domaćim, da je bio ratni zločin. Ako oni hoće, neka nagrade one koji su to uradili, neka im daju medalje, ali po meni je ratni zločin ubiti čovjeka na takav način - ne jednog, nego šest, pogotovo nenaoružanu ženu, koja je sjedila u vozilu hitne pomoći - rekao je u razgovoru za DEPO PORTAL Zoran Čegar.''

http://www.otvoreno.ba/regije/sarajevo/ ... najperisti

A rece jos i ovo:

'Spomenuli ste da je u Sarajevu bilo većih zločina od onog u Dobrovoljačkoj. O kojim zločinima govorite?

Imamo mi naše ratne zločince. Po gradu su ubijali ljude bez obzira na nacionalnost, silovali djevojčice, iživljavali se nad njima, pa su ih bacali na ulicu i govorili da ih je ubio srpski snajperista. Imamo mi naše koji su nas ubijali. Zašto njih ne zatvore? Zato što je bila takva politika. Nek se krene redom, ja sam za to da se sve raščisti.''
Korisnikov avatar
By Srklet
ok. i kako se u sve to uklapa hapsenje jovana divjaka u becu i optuznice srbijanskog tuziteljstva za ratne zlocine protiv njega? :trep:
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by zelenabombonica

Nisam te pitala da li si clan organizacije Obraz, vec da li imas obraza.Samo neko lisen obraza i ljudskosti moze da proglasava masakr nevinih za herojsko delo i odbranu Sarajeva, da se sprda i zbija neslane sale s nihovom pogibijom.
:lol:

Nisam pomesala tuzilastvo Bosne i Hercegovine sa Tuzilastvom Republike Srspke. Ostavljen ti je link na tekst:

http://www.danas.org/content/news/2339872.html
Neću čitati tvoje linkov dok ti ne pročitaš moje... :durenje:
Da si klikla na link koji sam ti dao, znala bi zašto sam to napisao... ;)

Sto se tice broja stradalih on se razlikuje zato sto se radi o 2 odvojena incidenta cije zrtve neki spajaju i zato sto neki su neki ranjeni vojnici kasnije umrli ili odvedeni u nepoznatom pravcu. Ne radi se ni o kakvoj velikosrpskoj propagandnoj ujdurmi. Vecina vojnika je stradala na Skenderiji. Sam Divjak je pokusao da spreci sukob i omoguci nesmetanu evakuaciju, ali mu nije uspelo za rukom.
Pa ako sam Kukanjac kaže da se radi o velikosrpskoj propagandnoj ujdurmi, tko sam ja (ili ti) da mu protuslovi? Nisam čuo za masakr na Skenderiji. Čuo sam za masakr u Dobrovoljačkoj. Čuo sam također da su zarobljeni vojnici ponižavani i naređeno im je da se skidaju goli, ali nisam nigdje našao podatke da su mučeni ili ubijani kao što je ubrzo postao običaj.
Ako je sam Divjak radio to šti si napisala, zašto je on u tvojim očima krivac broj 1 i kako objašnjavaš njegovo proganjanje od strane Srbije?

U samoj Dobrovoljackoj je u napadu na sanitetsko vozilo koje je prevozilo nekoliko bolesnih oficira i jednog medicinskog radnika stradalo oko 6 nenaoruzanih ljudi, a pucano im je nakon ulaska u vozilo u glavu iz blizine sto je ratni zlocin. O tome je svedocio oficir koji je preziveo masakr, ali i jedan sarajevski policajac koji je stigao na mesto zlocina.
A gdje su onda poginula 42 vojnika i kako? Gdje je ranjeno 73 vojnika i kako? I kakve to veze ima s incidentom u Dobrovoljačkoj i zbog čega se za to okrivljuje Divjak? I kako je točno počeo napad na Sarajevo i rat u BiH zbog ta 42 vojnika?

Evo sta je rekao Zoran Cegar, pripadnik MUP-a BiH, koji je prvi stigao na lice mesta:

''U Dobrovoljačkoj se stvarno desio zločin. Sad može pričati šta god ko hoće, ali ja sam prvi očevidac koji je došao tu. Ubiti čovjeka iz neposredne blizine, prosuti mu mozak po džipu, to je meni nepojmljivo. Nisam ja ni kukavica ni ne znam šta, ali ako ćemo se boriti, ako će biti, da tako kažem, neka ratna igra 'metak u metak', uredu, ali da ja ubijem nekoga - da ga koljem - to mi je plitko i mizerno. To što sam ja vidio bio je ratni zločin i rekao sam organima koji se bave istragom, i stranim i domaćim, da je bio ratni zločin. Ako oni hoće, neka nagrade one koji su to uradili, neka im daju medalje, ali po meni je ratni zločin ubiti čovjeka na takav način - ne jednog, nego šest, pogotovo nenaoružanu ženu, koja je sjedila u vozilu hitne pomoći - rekao je u razgovoru za DEPO PORTAL Zoran Čegar.''
Ne, to nije bio ratni zločin, to je bio zločin u ratu. U pitanju su pravni pojmovi a ne moralni sud. Pogledaj linkove koje sam ti dao.

A rece jos i ovo:

'Spomenuli ste da je u Sarajevu bilo većih zločina od onog u Dobrovoljačkoj. O kojim zločinima govorite?

Imamo mi naše ratne zločince. Po gradu su ubijali ljude bez obzira na nacionalnost, silovali djevojčice, iživljavali se nad njima, pa su ih bacali na ulicu i govorili da ih je ubio srpski snajperista. Imamo mi naše koji su nas ubijali. Zašto njih ne zatvore? Zato što je bila takva politika. Nek se krene redom, ja sam za to da se sve raščisti.''
I kakve to veze ima sa temom osim što dodatno diskreditira srpsko proganjanje generala Divjaka?
Korisnikov avatar
By Mozart
Mislim da ce hapsenje ,gen.Divljaka dati malo utehe roditeljima izginulih vojnika JNA.Citao sam i jedno i drugo tumacenje i jednu i drugu stranu ali je cinjenica da ti vojnici nisu bili agresori vec su dosli na redovno odsluzenje vojnog roka i ,dali zakletvu drzavi koja se u medjuvremenu raspala i oni se nasli na tako reci neprijateljskoj teritoriji ne svijom voljom podvlacim .a to su znali i gen.Divljak i ostali oficiri armije BIH koji su i sami bili pripadnici te iste JNA u vecem broju slucajeva

Јован Дивјак (1937, Београд), бивши официр ЈНА и касније бригадни генерал Армије Републике Босне и Херцеговине. Иако је пореклом Србин, национално се изјашњава као Босанац.[1]

Рођен је у Београду, где му је отац (пореклом из Босанске Крајине) радио као учитељ. Завршио је 12. класу Војне академије у Београду, курс за команданта батаљона, Командно-штабну академију и Ратну школу. Касније је такође завршио Штабну школу француске војске. Предавао је на војној школи у Сарајеву. Рат га је затекао на дужности официра у штабу ТО БИХ. Војни суд га је 1991. осудио на 9 месеци затвора због неовлашћеног издавања оружја ТО, односно продаје оружја за личну корист (који ће ускоро прерасти у Хрватско вијеће обране) у Кисељаку. Казну је избегао тако што је дезертирао из ЈНА[2] и придружио се Армији Републике Босне и Херцеговине.
Korisnikov avatar
By 2kune
Da ti vojnici nisu bili agresorski onda bi bježali iz JNA. Vis je definitivno bio najstrože čuvana vojna baza JNA na hrvatskom teritoriju za vrijeme rata. I prije rata, na Visu se držalo mrtve straže. Ipak, sa Visa su pobjegle stotine ročnika koji nisu htjeli sudjelovati u pucanju na narod. To se događalo u svim manje čuvanim kasarnama po Hrvatskoj i Sloveniji tokom 90-tih. To se događalo i u Sarajevu. I bilo je zaista masovno.

Švercanje oružja u vrijeme embarga 90-tih nije kriminalni čin već je izjednačavanje snaga sa okupatorskom armijom. To je prvenstveno pravedan čin.
Korisnikov avatar
By zelenabombonica
@2kune

Da rezimiramo:

1. svercovanje oruzja je pravedan cin

2. pucanje u glavu nenaoruzanim bolesnim licima i jednoj doktorki nije ratni zlocin cak i ako tako misli policijski inspektor koji je dosao na lice mesta i ugledao krvavi prizor

3. vojnici na redovnom odsluzenju vojnog roka u Sarajevu su agresori jer nisu dezertirali onda kad je vec bila ugovorena mirna evakuacija

Ko se ne slaze s ovim on je velikosrpski sovinista, mesto mu je u Hagu i nema mu pomoci. :hvala:

-------------

@Mozart

Odlican post.

Inace, mislim da je Divjak bio jedan od casnijih oficira Armije BiH iako je njegovom prelasku u tu vojsku prethodio necastan cin. Naime komandni kadar Armije BiH je bio sastavljen uglavnom od predratnih kriminalaca te se Divjak, jedan necasni oficir JNA, nasao u drustvu mnogo vecih kriminalaca nego sto je on sam.
Na polozaju na kome se nalazio bio je od koristi i Srbima i Muslimanima.
Bio je od koristi Muslimanima jer je njegov polozaj imao iskljucivo propagandnu funkciju i funkciju zataskavanja zlocina. Stranim dopisnicima je govoreno da se jedan Srbin nalazi na celu Armije BiH i ko je tada mogao poverovati da neko u uniformi te armije vrsi zlocine nad Srbima.
I sam Divjak je bio svestan da sluzi kao propagandna figura. U intervjuu za sarajevski Svijet nakon rata rekao je sledece:"Svijestan sam da služim Izetbegoviću kao ikebana koju iznosi na sto prema potrebi. Kada dolazi neko sa Zapada brže me pozovu na sastanak i onda se ja zalažem i pričam kako ima Srba i Hrvata u Armiji BiH, a kada dođu iz islamskih zemalja onda me nigdje nema. Nažalost, to je tako..."
Da kojim slucajem paznja svetske javnosti nije bila usmerena na rat u Bosni, Divjak bi bio odbacen kao krpa, a na njegovom mestu bi se nalazio neki krimos.

S druge strane, bio je od koristi i Srbima jer su mnoge sarajevske Srbe njihovi "lojalni" sunarodnici na polozaju izvukli iz kazamata i spasili sigurne smrti.Koliko su ti postupci bili motivisani ljudskoscu, koliko zeljom za ispiranjem savesti, koliko interesom...tesko je razluciti.

Danas bi od koristi istini i pravdi Divjak mogao biti kada bi govorio u funkciji svedoka i razjasnjavanja zlocina nad nekoliko hiljada sarajevskih Srba pobijenih po raznim logorima i mucilistima u tom gradu tokom rata devedestih.
Korisnikov avatar
By Srklet
fale neke stvari u rezimeu :)

jesu li prve nevine zrtva rata u sarajevu oni civili (suada dilberovic itd) koje su srpski snajperi ubili 6. aprila ili vojnici JNA ubijeni pocetkom maja u dobrovoljackoj? :hmm: jel prvo dodje april pa onda maj ili? :hmm:

jel jovan divjak pogresno optuzen od strane srbijanskog pravosudja za dobrovoljacku ili ne? :hmm: jel to samo jedna u seriji optuznica srbijanskog tuziteljstva za ratne zlocine koje su se pokazale nevjerodostojnima? :hmm:
Korisnikov avatar
By zelenabombonica
Postoji li neki zvanicni datum kad je poceo rat?
Ako cemo bas traziti prve zrtve u Sarajevu onda su to ubijeni svat i ranjeni svestenik na koje je pucano ispred Stare pravoslavne crkve na Bascarsiji 1. marta 1992. Na svatove je pucao kasniji komadant Armije BiH Ramiz Delalic i osnivac Zelenih beretki Emin Svrakic.
OK, prizanjem gresku. Zrtve snajpera su pobijene pre masakra vojnika.
Neke stvari su mi u pisanju postova sugerisali ljudi koji su sami preziveli rat u Sarajevu ( ja sam informacije dobijala od njih, a ne samo guglajuci kao ti i 2kune), a sada se i oni prisecaju nekih stvari koje su mi promakle u ranijim postovima. Bilo je snajperisanja, granatiranja, carki....Medjutim, prvi masovni masakri na ulicama Sarajeva su se desavali prvih dana maja, a zrtve su bili vojnici JNA. Tada su te ulice u centru grada bile crvene od krvi, a niko se nije usudjivao cak ni da ranjene vojnike odvede u Hitnu pomoc.
Dakle, nisam mnogo pogresila, mada priznajem gresku koja u osnovi nije sustinska jer se ova rasprava ne odnosi na to koje su bile prve zrtve rata vec da li je masakr vojnika ratni zlocin. A sustina onoga sto je 2kune zeleo da kaze na ovoj temi je u tom rezimeu u prethodnom mom postu.I taj rezime savrseno odslikava njegovo stanje svesti i savesti.

U svakom slucaju, ja zalim svaku nevinu zrtvu, ne trazim opravdanja za ubice i ne dokazujem da ih nije bilo u ''registru branitelja''.
Korisnikov avatar
By Stripi
a ajmo onda još i prije toga gdje su jedinice JNA sravnale selo Ravno u 10om mjesecu 1991e godine.
Selo Ravno, nalazi se u Bosni i Hercegovini.
Korisnikov avatar
By Srklet

Neke stvari su mi u pisanju postova sugerisali ljudi koji su sami preziveli rat u Sarajevu ( ja sam informacije dobijala od njih, a ne samo guglajuci kao ti i 2kune), a sada se i oni prisecaju nekih stvari koje su mi promakle u ranijim postovima.
a otkud tebi ideja da ja informacije o ratu u sarajevu nemam i iz prve ruke? :)
potpuno je druga stvar sto se nemam namjeru legitimirati u raspravi na taj i takav nacin.

no, kao sto naglasih na pocetku ove rasprave, zanimaju me ponajvise cinjenice, a do njih se moze doci na vise nacina, od kojih je razgovor s ljudima jedan, ali ne i jedini i konacni.

za razliku od 2kune, ja uopce nisam zauzeo stav o tome je li se u dubrovoljackoj dogodio zlocin u ratu ili ratni zlocin ili zlocin uopce. ali sam definitivno zauzeo stav oko ponasanja srbijanskog tuziteljstva za ratne zlocine, koje fura seriju neutemeljenih i politicki motiviranih optuznica (slucajevi jurisic, ganic, purda i sad divjak), sto smatram da je stetno za srbijansko pravosudje, koje se tako blamira po sudovima drugih drzava svijeta. da sam gradjanin srbije, meni bi smetalo da znam da imam pravosudje koje je nevjerodostojno, ali to ispade totalno non-issue u ovoj prici. kako zasto, nije mi jasno?! :nesiguran:

nadalje, smatram da se zlocinima koji su pocinjeni na teritoriju BiH treba baviti sud BiH. koji je, eto, optuzio i azru basic. smatram da se srbijansko tuziteljstvo za ratne zlocine treba baviti zlocinima koji su pocinili drzavljani srbije i koji su pocinjeni nad ljudima (a srbe, naravno, smatram ljudima :D ) na teritoriju srbije i onoga sto je nekad bilo srbija. BiH ipak to nikad nije bila. ;)
Korisnikov avatar
By 2kune

@2kune

Da rezimiramo:

1. svercovanje oruzja je pravedan cin

2. pucanje u glavu nenaoruzanim bolesnim licima i jednoj doktorki nije ratni zlocin cak i ako tako misli policijski inspektor koji je dosao na lice mesta i ugledao krvavi prizor

3. vojnici na redovnom odsluzenju vojnog roka u Sarajevu su agresori jer nisu dezertirali onda kad je vec bila ugovorena mirna evakuacija

Ko se ne slaze s ovim on je velikosrpski sovinista, mesto mu je u Hagu i nema mu pomoci. :hvala:
već si bolje rezimirala temom koja je, očito, tvoj jedini odgovor na argumente ovdje izložene. :odbij:

Inace, mislim da je Divjak bio jedan od casnijih oficira Armije BiH iako je njegovom prelasku u tu vojsku prethodio necastan cin. Naime komandni kadar Armije BiH je bio sastavljen uglavnom od predratnih kriminalaca te se Divjak, jedan necasni oficir JNA, nasao u drustvu mnogo vecih kriminalaca nego sto je on sam.
Na polozaju na kome se nalazio bio je od koristi i Srbima i Muslimanima.
Bio je od koristi Muslimanima jer je njegov polozaj imao iskljucivo propagandnu funkciju i funkciju zataskavanja zlocina. Stranim dopisnicima je govoreno da se jedan Srbin nalazi na celu Armije BiH i ko je tada mogao poverovati da neko u uniformi te armije vrsi zlocine nad Srbima.
I sam Divjak je bio svestan da sluzi kao propagandna figura. U intervjuu za sarajevski Svijet nakon rata rekao je sledece:"Svijestan sam da služim Izetbegoviću kao ikebana koju iznosi na sto prema potrebi. Kada dolazi neko sa Zapada brže me pozovu na sastanak i onda se ja zalažem i pričam kako ima Srba i Hrvata u Armiji BiH, a kada dođu iz islamskih zemalja onda me nigdje nema. Nažalost, to je tako..."
Da kojim slucajem paznja svetske javnosti nije bila usmerena na rat u Bosni, Divjak bi bio odbacen kao krpa, a na njegovom mestu bi se nalazio neki krimos.

S druge strane, bio je od koristi i Srbima jer su mnoge sarajevske Srbe njihovi "lojalni" sunarodnici na polozaju izvukli iz kazamata i spasili sigurne smrti.Koliko su ti postupci bili motivisani ljudskoscu, koliko zeljom za ispiranjem savesti, koliko interesom...tesko je razluciti.

Danas bi od koristi istini i pravdi Divjak mogao biti kada bi govorio u funkciji svedoka i razjasnjavanja zlocina nad nekoliko hiljada sarajevskih Srba pobijenih po raznim logorima i mucilistima u tom gradu tokom rata devedestih.
kako od jedne zamjerke Divjaka Izetbegoviću rekonstruirati propagandu Politike iz 92.
lako, samo treba biti zelenabombonica... :hvala:
Korisnikov avatar
By Mozart
2kune u pravu si samo u jednoj stvari ,tacno je da je bilo masovnih dezerterstava iz jedinica JNA sa teritorije Slovenije i Hrvatske ali vojnika ali Hrvata ,Slovenaca i Muslimana .Tada je i vrsena i prpaganda na te vojnike da napuste kasarne ,te kada pobegnu drugacije je bilo ,kad je napolju ,imao je svu pomnoc od lokalnih vlasti .Nasuprot njima vojnici Srpske nacionalnosti kao i svi koji su ostali u kasarnama bili su svedoci napada na kasarne i komandu 2 armiske oblasti i nije bilo svejedno resiti se da bacis oruzje i prvo pobegnes iz vatrom zasutog objekta da pri tome ne znas sta ce biti sa tobom prvo od protivnicke strane kad Slovenac,Hrvat i Musliman .A i ako dodjes kuci i stignes do rodnog grada ne budes odveden na vojni sud kao dezerter jer ako ti je popznat podatak JNa je ukinula vlada SR Jugoslavije 20 maja 1992 i preimenovala je u Vojsku Jugoslavije Evo ti konkretan primer sta mislis da li bi se mogao usuditi da pobegne onasj vojnik koji je davljen u transporteru ispred Vojno Pomorske Komande u Splitu da ne ispadne agresor kako ti kazes
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Mozart

2kune u pravu si samo u jednoj stvari ,tacno je da je bilo masovnih dezerterstava iz jedinica JNA sa teritorije Slovenije i Hrvatske ali vojnika ali Hrvata ,Slovenaca i Muslimana .Tada je i vrsena i prpaganda na te vojnike da napuste kasarne ,te kada pobegnu drugacije je bilo ,kad je napolju ,imao je svu pomnoc od lokalnih vlasti .Nasuprot njima vojnici Srpske nacionalnosti kao i svi koji su ostali u kasarnama bili su svedoci napada na kasarne i komandu 2 armiske oblasti i nije bilo svejedno resiti se da bacis oruzje i prvo pobegnes iz vatrom zasutog objekta da pri tome ne znas sta ce biti sa tobom prvo od protivnicke strane kad Slovenac,Hrvat i Musliman .A i ako dodjes kuci i stignes do rodnog grada ne budes odveden na vojni sud kao dezerter jer ako ti je popznat podatak JNa je ukinula vlada SR Jugoslavije 20 maja 1992 i preimenovala je u Vojsku Jugoslavije Evo ti konkretan primer sta mislis da li bi se mogao usuditi da pobegne onasj vojnik koji je davljen u transporteru ispred Vojno Pomorske Komande u Splitu da ne ispadne agresor kako ti kazes
A ti si bio tamo? Ja sam na Visu bio i tvrdim da su bježali i srbi. Kao što su bježali i iz drugih kasarni po Hrvatskoj. Isto kao što se i general Divjak, iako srbin, odlučio za stranu naroda (dugo a, u množini) umjesto na stranu agresora. i među vukovarskim braniteljima bilo je srba a prva žrtva iz redova hrvatske policije bio je srbin Jović.
Kakve veze ima agresija nekolicine u prosvjedima sa mogućnostima bijega vojnika iz JNA? Kakve veze imaju neredi sa prvog Pernarovog prosjeda protiv hrvatske vlade sa ovim prosvjedima protiv hrvatske vlade jučer?
Ratovi 90-te nisu bili crno-bijeli. Čim sebe uhvatiš kako generaliziraš i pišeš o jasnim podjelama budi siguran da si naišo na ostavštinu onodobnih propagandi u sebi. Baš kao autohomofobija kod pedera, ni to nije sasvim svjesna stvar. Zato treba stvari gledati kroz konkretne fakte i argumente a ne kroz generalizacije.
Korisnikov avatar
By Mozart
Ne gledam na rat crno i belo ,vec baratam cinjenicama kao i ti ,istina je jedino sa kojom ces se i ti mozda sloziti da niko od tih mladica od 18 godina nije zeleo rat .Sto se tice Sarajeva 06.04.1945 u Sarajevo su usli vojnici Jugoslovenske armije i oslobodile grad .ta armija je ostala tu punih 46 godina ,i kako sad moze posle toliko godina provedenih tu sa tim narodom odjednom postane agresorska kad se iz tih kasarni nije mrdala nigde,Ali nema veze nadam se da se krvoprolice devedesetih nikada nece ponoviti ,evo pocelo je da se vraca sve u normalu idu svi svuda tako i treba da ostane .Licno smatramm da je sve ono moglo da se izbegne samo da je bilo sluha kod nasih rukovodilaca
Korisnikov avatar
By Srklet

Sto se tice Sarajeva 06.04.1945 u Sarajevo su usli vojnici Jugoslovenske armije i oslobodile grad .ta armija je ostala tu punih 46 godina ,i kako sad moze posle toliko godina provedenih tu sa tim narodom odjednom postane agresorska kad se iz tih kasarni nije mrdala nigde
well, that's the million dollar question. ;)

doista, zasto se JNA onda popela na brda oko grada, instalirala svoju artiljeriju i pocela pucati po sarajevu? :serlok:
Korisnikov avatar
By Srklet
http://depo.ba/front/alija-izetbegovic- ... ati-u-hagu

Znači, pripadnici JNA nisu prvi zapucali?

Čujte, ja ne mogu reći ni da jesu ni da nisu, ali mislim da je neko zapucao, jer Srbima, odnosno četnicima u autobusu, nije bilo do pucanja. Bilo im je do toga da spasu goli život. Njima su bili jedini spas general Kukanjac i MacKenzie. Dakle, tu se završava ta scena i seansa sa Divjakom i mislim da, ako su imalo pametni ovi Srbi iz Srbije, da kažu, što su austrijske vlasti već kazale, da Divjak uopšte nije kriv i da su zahvaljujući njemu mnogi ljudi spašeni.

cijeli odgovor vrlo indikativan.
Korisnikov avatar
By zelenabombonica
Originally posted by 2kune

Nisam čuo za masakr na Skenderiji. Čuo sam za masakr u Dobrovoljačkoj. Čuo sam također da su zarobljeni vojnici ponižavani i naređeno im je da se skidaju goli, ali nisam nigdje našao podatke da su mučeni ili ubijani kao što je ubrzo postao običaj.
Prekidoh onomad raspravu s tobom jer mi je stvarno bilo muka.

O mucenjima prezivelih vojnika JNA po sarajevskim kazamatima mozes se informisati ovde.

O mucenjima u zatvorima

Od ukupnog broja zarobljenih oficira, mlađih oficira, vojnika i građanskih lica na službi u JNA, jedan dio (nije utvrđeno koji broj) izdvojen je i sproveden u Centar službe bezbednosti, a kasnije u Centralni zatvor (i druge muslimanske zatvore u gradu), gdje su takođe podvrgavani višednevnom zlostavljanju i svirepom mučenju...

Po izjavama svedoka, u zatvorske ćelije su u toku noći upadala uniformisana lica i civili, pa čak i žene, koji su ih, dok su bili vezani lisicama za radijatore centralnog grejanja i slično tukli gumenim palicama, raznim tvrdim predmetima i kundacima pušaka. Stražari su ih, takođe, svakodnevno tukli i zlostavljali. Tela ubijenih oficira, mlađih oficira, vojnika i građanskih lica na službi u JNA, posredstvom UNPROFOR-a isporučena su između 14. i 20. maja Komandi JNA u Lukavici, a zatim su posmrtni ostaci 23 pripadnika JNA prebačeni na VMA u Beogradu - Odeljenje za patologiju, gde je izvršena identifikacija i urađeni obdukcioni nalazi. Pet ostalih ubijenih sahranjeno je bez prethodno izvršenog obdukcionog pregleda.

U toku napada na kolonu ranjeno je više oficira, mlađih oficira, vojnika i građanskih lica na službi JNA, kao i građana koji su se zatekli na ulici. U Centralnom zatvoru, pored ostalih, posebno su se isticali u zlostavljanju i svirepom mučenju zarobljenih pripadnika JNA - Avdo Penjeta, komandir straže u pomenutom zatvoru, i Rešad Jusupović, koji je, dok su se zarobljeni pripadnici JNA nalazili u prostorijama DTB "Partizan", prisiljavao pojedine zarobljenike da duže vreme stoje ili čuče na vrhovima prstiju, a kada bi oni, usled toga napornog položaja, nakon izvesnog vremena seli na pod, podvrgavao ih je svirepom mučenju i batinanju.

O masakru na Skenderiji 2.maja

2. maja, u ulici Vojvode Stepe u Sarajevu muslimanske formacije izvršile su napad na kolonu sanitetskih vozila JNA na taj način što su pomoću kamiona marke "fap", žute boje, povukli kontaktnu mrežu pod naponom (tramvajska i trolejbuska) i nabacili na vojna vozila, pa su na taj način na licu mesta usmrtili jedan broj pripadnika JNA, a neke od preživelih iz te kolone na licu mesta su ubili pripadnici jedinice Jusufa Prazine.

Masakr u sanitetskom vozilu 3 maja

Vec je opisan u prethodnim postovima

Masakr u Dobrovoljackoj 2.maja

Na kolonu je iz svih pravaca i sa prozora obližnjih kuća, osuta jaka paljba iz automatskog oružja, uz upotrebu protivoklopnih projektila (ručnih bacača, tromblona, "zolja" i "osa"). Međutim, pripadnici JNA nisu pružali otpor, već su odlagali oružje i predavali se napadačima. U toku ovog napada, iako nije pružan otpor od strane pripadnika JNA, jedan broj oficira i vojnika ubijen je na licu mesta, a veći broj je ranjen, dok su ostali zarobljeni.

SPISAK UBIJENIH PRIPADNIKA JNA: PREZIME I IME, ČIN, MESTO I VREME :

1. Bešlić Kruno ..................Vojnik.............Skenderija ...............02.05.1992.
2. Blagojević Aleksandar .... Vojnik............Skenderija .............. 02.05.1992.
3. Bojanić Nebojša .............Vojnik.............Skenderija .............. 02.05.1992.
4. Vitković Dragan...............Vojnik.............Skenderija ..............02.05.1992.
5. Gajić Zoran......................Vojnik
6. Gvozdenović Obrad .........Poručnik.........Skenderija .............02.05.1992.
7. Gluhović Aleksandar ........Rezervna vojna policija
8. Divović Goran "Divac" ......Vojnik ...........Kuhinjsko vozilo ......02.05.1992.
9. Ðukić Miodrag .................Vojnik ............ Dobrovoljačka .......03.05.1992.
10. Janjić Milomir........................................................................03.05.1992
11. Jelić Slobodan ................Vojnik ........... RU Ðoro Đaković .....03.05.1992.
12. Jovanić Boško .................Potpukovnik ..Dobrovoljačka ........03.05.1992.
13. Jovanović Nebojša .........Vojnik
14. Jovanović Srećko ............Vojnik ......... RU Ðuro Đaković .......03.05.1992.
15. Kastrati Nihad ................ Poručnik .....Skenderija .................02.05.1992.
16. Kociš Robert ....................Vojnik
17. Labudović Marko ............Kapetan ...... Skenderija ................02.05.1992.
18. Mihajlović Boško .............Pukovnik ..... Dobrovoljačka .........03.05.1992.
19. Mojsilović Milomir ..........Vojnik .........Skenderija ................02.05.1992.
20. Nikolić Mladen ................ Vojnik .........Skenderija ................02.05.1992.
21. Nikolić Srđn .................... Vojnik .........Skenderija ................02.05.1992.
22. Ninkov Predrag ................Vojnik .........Kafić .........................29.04.1992.
23. NN Vesna .........................Građansko lice..Kino Sutjeska .....03.05.1992.
24. NN Čedo .......................... V P-rez ZATVOR 5. 92
25. NN Dževad .......................Portir ..........Dom JNA ................02.05.1992.
26. Nović Perica .....................Vojna policija ..Komanda 2. VO ...02.05.1992.
27. Pajović Radoš ..................Vojnik .........Skenderija .............. 02.05.1992.
28. Petrović Vitomir ..............Vojnik
29. Petrović Vlastimir ............Vojnik
30. Petrović Gradimir .............Pukovnik .....Dobrovoljačka .......03.05.1992.
31. Popović Branko ................Vojnik ...........Skenderija ............02.05.1992.
32. Radulović Dr Budimir ........Pukovnik ......Sanitetsko vozilo ..03.05.1992.
33. Rakić Željko ......................Vojnik ...........Skenderija ...........02.05.1992.
34. Ritan Stevo ........................Vojnik
35. Rotić Kozafer .....................Vodnik
36. Simić Ivica ..........................Desetar ........Dobrovoljačka ..........03.05.1992.
37. Sokić Miro ..........................Pukovnik ......Sanitetsko vozilo ......03.05.1992.
38. Tomović Zdravko ................Vojnik ..........Dobrovoljačka ..........03.05.1992.
39. Urošević Saša ......................Vojnik ..........Kafić .........................29.04.1992.
40. Cvetković Ivica ....................Poručnik ......Skenderija ................02.05.1992.
41. Cerović Predrag ..................Vojnik ...........RU Đuro Đaković ......03.05.1992.
42. Šuko Normela .....................Građansko lice ..Sanitetsko vozilo ..03.05.1992.
Korisnikov avatar
By Stripi
Sto se tice Sarajeva 06.04.1945 u Sarajevo su usli vojnici Jugoslovenske armije i oslobodile grad .
I zanimljivo je da su upravo na taj dan ta ista armija počela sa sahranjivanjem grada u periodu od iduće tri godine.

To ko ono kad majka kaže djetetu: "Ja sam te rodila, ja ću te i ubiti."?
Korisnikov avatar
By 2kune
Prekidoh onomad raspravu s tobom jer mi je stvarno bilo muka.

O mucenjima prezivelih vojnika JNA po sarajevskim kazamatima mozes se informisati ovde.
Baš bi me zanimalo na što ti je konkretno tako reagirao osjetljivi želučić kad već nije u stanju reagirati na opsadu Sarajeva ili na 8000 pobijenih u Srebrenici... Bit će da je jadničak reagirao na najnoviji neuspjeh srpske vanjske politike... :giggle:

ovde se mogu informirati o događajima koji se vežu uz događaje između 14. i 20. maja a ne uz događaje 2. i 3. maja. Ili ti sve zločine bošnjačke strane jednostavno zbrajaš neovisno o slijedu događaja i pripisuješ ih Divjaku i razlozima za napad na BiH i Sarajevo? Uostalom, ovo je samo jedan u nizu slabo provjerljivih feljtona...
Dopusti, kada je ova tema u pitanju, da je ipak lakše povjerovati Haaškom tribunalu, sudu velike Britanije, radiju Slobodna Europa, Sonji Biserko, Milutinu Kukanjcu ili Svetozaru Pudariću. Podsjetimo se, čitav svijet smatra da se nikakav masakr u Dobrovoljačkoj ili na Skenderiji nije dogodio 2. i 3. maja i da se radilo o borbama a ne o ratnom zločinu.
O mucenjima u zatvorima

Od ukupnog broja zarobljenih oficira, mlađih oficira, vojnika i građanskih lica na službi u JNA, jedan dio (nije utvrđeno koji broj) izdvojen je i sproveden u Centar službe bezbednosti, a kasnije u Centralni zatvor (i druge muslimanske zatvore u gradu), gdje su takođe podvrgavani višednevnom zlostavljanju i svirepom mučenju...

Po izjavama svedoka, u zatvorske ćelije su u toku noći upadala uniformisana lica i civili, pa čak i žene, koji su ih, dok su bili vezani lisicama za radijatore centralnog grejanja i slično tukli gumenim palicama, raznim tvrdim predmetima i kundacima pušaka. Stražari su ih, takođe, svakodnevno tukli i zlostavljali. Tela ubijenih oficira, mlađih oficira, vojnika i građanskih lica na službi u JNA, posredstvom UNPROFOR-a isporučena su između 14. i 20. maja Komandi JNA u Lukavici, a zatim su posmrtni ostaci 23 pripadnika JNA prebačeni na VMA u Beogradu - Odeljenje za patologiju, gde je izvršena identifikacija i urađeni obdukcioni nalazi. Pet ostalih ubijenih sahranjeno je bez prethodno izvršenog obdukcionog pregleda.

U toku napada na kolonu ranjeno je više oficira, mlađih oficira, vojnika i građanskih lica na službi JNA, kao i građana koji su se zatekli na ulici. U Centralnom zatvoru, pored ostalih, posebno su se isticali u zlostavljanju i svirepom mučenju zarobljenih pripadnika JNA - Avdo Penjeta, komandir straže u pomenutom zatvoru, i Rešad Jusupović, koji je, dok su se zarobljeni pripadnici JNA nalazili u prostorijama DTB "Partizan", prisiljavao pojedine zarobljenike da duže vreme stoje ili čuče na vrhovima prstiju, a kada bi oni, usled toga napornog položaja, nakon izvesnog vremena seli na pod, podvrgavao ih je svirepom mučenju i batinanju.
Da li se ovo događalo 2. i 3. maja? Da li je za to odgovoran Divjak? Zar nisam napisao da će mučenja i ubijanja ubrzo postati običaj?
O masakru na Skenderiji 2.maja

2. maja, u ulici Vojvode Stepe u Sarajevu muslimanske formacije izvršile su napad na kolonu sanitetskih vozila JNA na taj način što su pomoću kamiona marke "fap", žute boje, povukli kontaktnu mrežu pod naponom (tramvajska i trolejbuska) i nabacili na vojna vozila, pa su na taj način na licu mesta usmrtili jedan broj pripadnika JNA, a neke od preživelih iz te kolone na licu mesta su ubili pripadnici jedinice Jusufa Prazine.
2. maja na Skenderiji se događala prava bitka između JNA i TO BiH. Tog dana su tenkovi JNA krenuli u otvoreni napad na zgrade zvaničnih institucija BiH. Ovo je samo jedna od niza uličnih borbi tog dana a ne nikakav masakr. Tog dana bilo je i tenkova i oklopnih vozila i kolona vojne policije. Nije samo ta već je mnogo više kolona JNA upalo u zamke TO. Radilo se o prvoj uspješnoj obrani Sarajeva od daleko nadmoćnijeg neprijatelja u kojoj se obje strane intenzivno koriste svakojakim varkama i lukavstvima. Haaški tribunal nije našao nikakvih dokaza da se 2. maja na Skenderiji dogodio ikakav masakr ili ratni zločin. Svjedok tih događanja Svetozar Pudarić kaže:

Osnovni razlog je da se karakter oba događaja promijeni, da se ta dva događaja praktično spoje u jedan i da se kroz spajanje i gubitaka ljudskih JNA iz 2. maja sa nekolicinom ranjenih i poginulih 3. maja stvori utisak da je sve se to desilo u istom trenutku, iz istog razloga, na istom mjestu i time mitologizira cijela priča o Dobrovoljačkoj ulici.

S time se slaže i svjedok Milutin Kukanjac:

Pošto se mnogo manipulisalo, lagalo, izmišljalo o tome koliko je stradalo u Dobrovoljačkoj ulici, vreme je jednom da se kaže tačno, a to samo mogu ja. Šest osoba je stradalo - od 261.

Masakr u sanitetskom vozilu 3 maja

Vec je opisan u prethodnim postovima
I već je opisano da se radi o nedjelu pojedinaca a ne o politici armije BiH i da je Divjakova uloga u tome potpuno suprotna od zločinačke.
Masakr u Dobrovoljackoj 2.maja

Na kolonu je iz svih pravaca i sa prozora obližnjih kuća, osuta jaka paljba iz automatskog oružja, uz upotrebu protivoklopnih projektila (ručnih bacača, tromblona, "zolja" i "osa"). Međutim, pripadnici JNA nisu pružali otpor, već su odlagali oružje i predavali se napadačima. U toku ovog napada, iako nije pružan otpor od strane pripadnika JNA, jedan broj oficira i vojnika ubijen je na licu mesta, a veći broj je ranjen, dok su ostali zarobljeni.
Jel to misliš na 3. maj ili 2. maj?
2. maja je bila opća bitka a 3. maja se dogodilo ono sa Divjakom i Kukanjčevom kolonom.

Što se spiska tiče, očito se radi o velikosrpskoj propagandi na već opisan način vezivanja poginulih u bitkama na raznim lokacijama i u razna vremena da se stvori utisak kako se sve to desilo u istom trenutku, iz istog razloga, na istom mjestu i time mitologizira cijela priča o Dobrovoljačkoj ulici.
Tako imamo 17 poginulih 2. maja na Skenderiji kada je bila prva bitka za Sarajevo, pa 8 za koje ne piše ni kad ni gdje su poginuli, pa dvoje koji su 29. aprila poginuli u kafiću, i 14 poginula 3. maja od kojih za 6 piše da su poginuli u Dobrovoljačkoj a za 3 da su poginula u sanitetskom vozilu. Ovo je, dakle, spisak svih poginulih zaključno s 3. majem, a ne spisak jednog masakra. Da podsjetim, ključni svjedoci i ključni sudski procesi negirali su postojanje masakra. To dakle nije situacija kao recimo u Oluji ili Srebrenici gdje je zločin neoborivo dokazan pa se traže počinioci. U ovom slučaju sam zločin nije uopće dokazan.

Zbog toga ti moram u svezi glede ovog tvog povratka uputiti istu misao koju je britanski sudac Timothy Workman uputio srpskom pravosuđu povodom slučaja Ganić:
Nije mi predočen niti jedan novi dokaz koji bi se mogao nazvati valjanim ili pouzdanim. Ovaj proces je pokrenut i koristi se u političke svrhe. :sudija:
Korisnikov avatar
By zelenabombonica
Ubistvo nenaoruzanih ratnih zarobljenika nakon predaje je ratni zlocin.

Da su vojnici ubijani na Skenderiji bez oruzja svedocila su trojica prezivelih koji su kasnije prosli torturu u sarajevskim logorima.Prethodno je u napadima na Vojnu bolnicu i Dom Armije bilo vise ranjenih. Kolona sanitetskih vozila trebalo je da pokupi ranjenike u centru grada kojima niko nije pruzao pomoc. Pokidanim zicama elektricnog voda neki su zivi sprzeni, nekima je pucano u potiljak nakon predaje, a trojica vojnika su zarobljena i o svemu ovome svedocila. Slike tako sprzenih tela prikazane su na svim svetskim televizajama i mogli su ih videti svi koji su tog dana prosli centrom grada.

Sta se desilo u drugom incidentu sa jednim sanitetskim vozilom 3. maja svedocio je sam pripadnik sarajevske policije Zoran Cegar. Zatekao je krvavi prizor na licu mesta.Osobama bez oruzja je pucano u potiljak.Ubijena je i jedna zena, doktorka.

U jos jednom masakru ubijen je vojnik u vozilu za dostavu hrane i vozac, takodjer bez oruzja.

Sve kasarne i vojne bolnice u Sarajevu su bile u okruzenju i napadane, svako sanitetsko vozilo za pomoc ranjenicima ili vozilo za dostavu hrane je presretano, a lica u njima ubijana iako nisu pruzala otpor. A fabrika lazi TV Sarajevo je tvrdila da JNA napada Predsednistvo.

Sta se desilo u samoj Dobrovoljackoj 2. maja svedocio je Luis Mekenzi u svojoj knjizi. Na celu konvoja su bila vozila UNPROFOR-a koja su trebala da obezbedjuju mirno povlacenje JNA iz grada, prethodno dogovoreno sa suprotnom stranom. Toliko o tvojoj tvrdnji da je to bila ratna kolona koja je pucala po Sarajevu.Citate iz njegove knjige mozes pronaci ovde gde se kaze:

"Prema Mekenziju, "Ganićeva naredba koju je saopštio komandantima TO Efendiću i Muslimoviću, a oni preneli jedinicama na terenu, glasila je: 'Pustite da prođu bela UN vozila, a onda napadnite!'"
General je naveo napad je počeo odmah čim su dogovoreno mesto prošla vozila UN, u kojima su se nalazili Mekenzi, Izetbegović, Kukanjac i Izetbegovićeva pratnja.
Mekenziju su javili da je začelje kolone napadnuto.
"Posle nekoliko minuta vođe TO vratile su se u svoje jedinice duž našeg konvoja. Ali šteta je već bila učinjena. Oko 200 vojnika JNA je nestalo. Kasnije sam otkrio da su ih vojnici TO zarobili i odveli sa sobom. Sve oružje i svu opremu su zaplenili, šest oficira JNA su hladnokrvno pobili. Deset vojnika UN sprečilo je masovno prolivanje krvi, što je bila slaba uteha... Ovo je bio najstrašniji dan mog života," zapisao je Mekenzi."

I ovde se radi o ubijanju zarobljenika nakon prekida vatre, jer ne bi stradali samo oficiri da se radilo o ratnom okrsaju. Masovno ubijanje zarobljenika sprecio je UNPROFOR.Vojnici su odvedeni na mesta gde su bili zlostavljani i muceni.Ti si tvrdio da nikakvog zlostavljanja nije bilo.

Svi ovi incidenti u centru Sarajeva 2. i 3. maja 1992 u blizini Skenderije se obicno se nazivaju slucaj Dobrovoljacka (to je ulica u blizini Skenderije), mada se mogu i odvojeno posmatrati.Za sve incidente je zajednicko da se radi o hladnokrvnom ubistvu lica koja su predala oruzje ili o masakru ljudi u sanitetskom vozilu, a ne o nekakvim ratnim okrsajima.Naravno da je u interesu bestidnih manipulatora koji su tebi bili izvor informacija da se cinjenice precutkuju, a izjave ocevidaca izvlace iz konteksta kako bi se dokazalo ili sugerisalo da se radi o srpskoj propagandi.A zapravo je tako servirana "istina" koju serviraju razni slobodnoevropski radio programi i sama propaganda.

U ratnom Sarajevu se desio bezbroj ratnih zlocina prema Srbima daleko tezih od masakra vojnika, a za koje niko nikad nije odgovarao, tako da je besmislena tvrdnja da ratnog zlocina nije bilo jer Haski sud nije podigao optuznicu.Ni sarajevsko tuzilastvo ni Haski sud nisu prstom mrdnuli da se zlocini procesuiraju sto ne znaci da se oni nisu ni desili.

Posto ti tvrdis da "citav svijet" misli kako to nije bio ratni zlocin ja cu te podsetiti da i sam Divjak misli da to jeste bio ratni zlocin jer za razliku od tebe zna sta je ratni zlocin i pod kojim su okolnostima pobijeni regruti i oficiri JNA.

Daleko od tog tvog svijeta, hiljadama svetlosnih milja daleko od tebe i od tebi slicnih, je jedan tvoj sugradjanin, feralovac Boris Dezulovic. Nisam sklona da podizem u nebesa Divjaka kao sto je to ucinio Dezulovic,ali je on ipak neke stvari sjajno zapazio. Dakle, zavrsicu ovu mucnu raspravu s tobom citatom iz jednog Dezulovicevog teksta koji sam pronasla [url=file:///C:/Dokumente%20und%20Einstellungen/Besitzer/Eigene%20Dateien/Downloads/razni%20tekstovi/Dezulovic%20o%20Divjaku.htm]ovde[/url]:

"Ostaje priča o generalu koji je za čaršiju i za sebe bio Bosanac, a za Izetbegovićeve štapske kadrovike samo Srbin. Srbin i kad je u Predsjedništvu trebalo strancima dokazivati multietničnost Armije BiH, i kad je u zatvoru u Parsovićima trebalo dokazivati da nije četnik. Srbin koji je upravo iz svoga bosanstva, a ne srpskosti, dva puta u ratu tražio od Alije pomoć za progonjene srpske civile. Srbin koji je iz toga bosanstva, a ne srpskosti, vratio generalski čin zbog zataškavanja zločina na Kazanima. Koji je iz tog bosanstva jasno rekao kako je ubijanje prestravljenih regruta u Dobrovoljačkoj ulici ratni zločin, i kako nije srpsko tužilaštvo krivo što Sarajevo u dvadeset godina nije prstom maklo ni nogom kročilo da osudi ubojice".
Korisnikov avatar
By 2kune
Ubistvo nenaoruzanih ratnih zarobljenika nakon predaje je ratni zlocin.
Jest. Ali se to ne odnosi na Dobrovoljačku i Divjaka. Njemu se namješta politički proces a za prave zločine manje brine srpska strana nego BiH. Jerbo je BiH pod pritiskom međunarodne zajednice i kad tad će morati sve to odraditi.
Da su vojnici ubijani na Skenderiji bez oruzja svedocila su trojica prezivelih koji su kasnije prosli torturu u sarajevskim logorima.
Kada? 2. maja? 3. maja? Ili onako općenito... Nek se nađe...
Prethodno je u napadima na Vojnu bolnicu i Dom Armije bilo vise ranjenih. Kolona sanitetskih vozila trebalo je da pokupi ranjenike u centru grada kojima niko nije pruzao pomoc. Pokidanim zicama elektricnog voda neki su zivi sprzeni, nekima je pucano u potiljak nakon predaje, a trojica vojnika su zarobljena i o svemu ovome svedocila. Slike tako sprzenih tela prikazane su na svim svetskim televizajama i mogli su ih videti svi koji su tog dana prosli centrom grada.
Aha, znači bosanci su započeli rat napadom na vojnu bolnicu i dom armije. JNA je samo glumila međunarodni crveni križ. Tako se ne možemo razgovarati. Nema smisla da neprestano ponavljaš jednu desetinu istine uporno izbjegavajući pravu istinu. Time ta tvoja mala i uljepšana verzija neće postati istinita i sigurno neće dovesti do istine i pravde potrebne srpskim žrtvama. Ali što tebe briga za istinu i žrtve...
Da li je tebi poznato da se znak crvenog križa masovno zloupotrebljavao u napadima od strane svih strana u ratovima 90-tih? Da li je tebi poznato da se kolona pojavila u jeku tenkovskog napada na Sarajevo 2. maja? Da li je tebi poznato koliko su jedinice armije BiH oskudjevale u oružju i municiji? Da sam zapovjednik jedinice armije BiH i ja bih isto napravio, osim naravno ubijanja razoružanih vojnika.
Međutim, najvažnije od svega, kakve to ima veze sa Dobrovoljačkom i Divjakom? Oćemo ga suditi i za epidemiju gripe među srpskim stanovništvom u Sarajevu 1919. godine?
Sta se desilo u drugom incidentu sa jednim sanitetskim vozilom 3. maja svedocio je sam pripadnik sarajevske policije Zoran Cegar. Zatekao je krvavi prizor na licu mesta.Osobama bez oruzja je pucano u potiljak.Ubijena je i jedna zena, doktorka.
Već si bezočno lagala da su osobe bile nenaoružane. A nisu. Bile su pod punom ratnom spremom. Zašto uporno ponavljaš već argumentima opovrgnute laži?
Zločin je počinio mali broj pojedinaca ili pojedinac kojem se zna jedinica. Zbog čega se onda Ganić i Divjak terete za zločin koji je dokazano djelo jednog ili malog broja pojedinaca? Uostalom, već smo kroz temu vidjeli kako se u svemu tome ponio Divjak. To nije nikakav ratni zločin armije BiH i nema nikakvih političkih konotacija niti iza njega stoje bilo čije naredbe ili politika. Odgovornost u potpunosti leži na počinitelju i onima koji ga nisu procesuirali. Tu odgovornost ne može se natovariti na leđa Divjaku, baš kao što mu se ne može natovariti na leđa ni odgovornost za taj famozni popis od 42 poginula. To je čisti politički proces i iskonstruirani masakr.
Ponovimo riječi generala Kukanjca:
“U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali jedno sanitetsko vozilo. Poginuo je jedan vojnik - Tomović Zdravko iz Han Pijeska, tri pukovnika - Sokić Miro, Radulović dr. Budimir i Mihajlović Boško, i jedan potpukovnik - Jovanić Boško, i jedna žena, muslimanka, Šuko Nurmela, koja je došla iz Zagreba sa tom komandom. Te laži koje su prosute oko Dobrovoljačke je nešto najsramnije što se može čuti. Ja sam se borio da to obelodanim. Novosti nisu smele, Politika - ma ni govora. Televizija Srbije - ma ni govora. Radio Beograd - ma kakvi. Do dan-danas.”
U jos jednom masakru ubijen je vojnik u vozilu za dostavu hrane i vozac, takodjer bez oruzja.
Jebote, kod tebe samo iskaču masakri... Gdje? Kad? Kako? U Dobrovoljačkoj? Što je za tebe uopće masakr? Da li je popis od 42 ubijena jedan masakr ili 42 masakra za kojih je odgovoran Divjak?
Sve kasarne i vojne bolnice u Sarajevu su bile u okruzenju i napadane, svako sanitetsko vozilo za pomoc ranjenicima ili vozilo za dostavu hrane je presretano, a lica u njima ubijana iako nisu pruzala otpor. A fabrika lazi TV Sarajevo je tvrdila da JNA napada Predsednistvo.
Da... I u Dubrovniku su se palile gume... :roll:
Mislim da je nakon ovoga jasno tko si i kakva si i da je svaki daljnji razgovor suvišan.
Sta se desilo u samoj Dobrovoljackoj 2. maja svedocio je Luis Mekenzi... bla bla...
Svjedočenja kanadskih mirovnjaka već se odavno na Haaškom sudu gledaju s podsmjehom... Sjetimo se samo optužbi o rušenju jasenovačkog cvijeta u akciji Bljesak ili blamaže o prekomjernom i neselektivnom granatiranju Knina u suđenju Gotovini... Zašto je tome tako, ne ulazim, samo iznosim notorne činjenice...
Svi ovi incidenti u centru Sarajeva 2. i 3. maja 1992 u blizini Skenderije se obicno se nazivaju slucaj Dobrovoljacka (to je ulica u blizini Skenderije), mada se mogu i odvojeno posmatrati.Za sve incidente je zajednicko da se radi o hladnokrvnom ubistvu lica koja su predala oruzje ili o masakru ljudi u sanitetskom vozilu, a ne o nekakvim ratnim okrsajima.Naravno da je u interesu bestidnih manipulatora koji su tebi bili izvor informacija da se cinjenice precutkuju, a izjave ocevidaca izvlace iz konteksta kako bi se dokazalo ili sugerisalo da se radi o srpskoj propagandi.A zapravo je tako servirana "istina" koju serviraju razni slobodnoevropski radio programi i sama propaganda.
Zbog čega se promatraju zajedno? Zbog istih počinitelja? Zbog zajedničkog zločinačkog poduhvata ili zajedničke politike niza počinitelja? Ili samo zbog sugeriranja jednog takvog zločinačkog podihvata kako bi se opravdala opsada Sarajeva? Dokazi do sada izloženi očito, po svim meritornim institucijama i odlukama, ukazuju na ovu zadnju opciju.
Nadalje, lažeš, baš kao i srpsko pravosuđe, da su svi sa popisa od 42 poginula i 73 ranjena ubijeni bez oružja i van okršaja. Pogotovu se to pokazalo za 2. maj na Skenderiji. Ti, kao ni srpsko pravosuđe, očito ne želite znati što se u Sarajevu zaista dogodilo.
Uostalom, kako izvući iz konteksta izjave generala Kukanjca? Daj molim te, stavi ih u kontekst kakav god hoćeš pa da vidimo da li išta drugačije zvuče.
A zašto bi radio slobodna evropa lagao? Zar on nije poznat upravo po tome što ima dugogodišnju praksu suočavanja svih strana u dijalogu i iznošenja svih ‘istina’? Barem je taj radio uvijek bio objektivan. Ako ne, molim te navedi primjer kada nije bio objekrivan.
U ratnom Sarajevu se desio bezbroj ratnih zlocina prema Srbima daleko tezih od masakra vojnika, a za koje niko nikad nije odgovarao, tako da je besmislena tvrdnja da ratnog zlocina nije bilo jer Haski sud nije podigao optuznicu.Ni sarajevsko tuzilastvo ni Haski sud nisu prstom mrdnuli da se zlocini procesuiraju sto ne znaci da se oni nisu ni desili.
Tko je rekao da nije bilo ratnih zločina u Sarajevu? Govorimo o masakru u Dobrovoljačkoj za koji se veže popis od 42 poginula i 73 ranjena. Tog zločina nije bilo.
Haški sud je zaprimio optužnicu sa terena (srpske strane) i pokrenuo je proces utvrđivanja činjeničnog stanja iliti istrage. Istraga je pokazala da nema dokaza kako je zločina bilo. Nije dokazano fizičko postojanje zločina. Kako vidiš, itekako su mrdali. Zbog toga je britanski sudac i mogao govoriti o nedostatku novih dokaza. Vidi prethodni post.
Posto ti tvrdis da "citav svijet" misli kako to nije bio ratni zlocin ja cu te podsetiti da i sam Divjak misli da to jeste bio ratni zlocin jer za razliku od tebe zna sta je ratni zlocin i pod kojim su okolnostima pobijeni regruti i oficiri JNA.
Pošto ti tvrdiš da u slučaju Dobrovoljačka nema velikosrpskih manipulacija, ja ću te podsjetiti da i sam Kukanjac misli da se slučaj sastoji samo od toga.
Divjak misli samo na ubojstva u sanitetskim kolima, nikako ne na 42 mrtva i 73 ranjena. No ta razlika je tebi dakako nebitna. Eto, priznao je. To je dovoljno, zar ne?
Postoje jasne definicije ratnog zločina. Proguglaj. Kršenje usmenog dogovora dviju vojski za vrijeme ratnih djelovanja ne spada u definiciju ratnog zločina. Spada u definiciju zločina.
Daleko od tog tvog svijeta, hiljadama svetlosnih milja daleko od tebe i od tebi slicnih, je jedan tvoj sugradjanin, feralovac Boris Dezulovic. Nisam sklona da podizem u nebesa Divjaka kao sto je to ucinio Dezulovic,ali je on ipak neke stvari sjajno zapazio. Dakle, zavrsicu ovu mucnu raspravu s tobom citatom iz jednog Dezulovicevog teksta koji sam pronasla ovde:

"Ostaje priča o generalu koji je za čaršiju i za sebe bio Bosanac, a za Izetbegovićeve štapske kadrovike samo Srbin. Srbin i kad je u Predsjedništvu trebalo strancima dokazivati multietničnost Armije BiH, i kad je u zatvoru u Parsovićima trebalo dokazivati da nije četnik. Srbin koji je upravo iz svoga bosanstva, a ne srpskosti, dva puta u ratu tražio od Alije pomoć za progonjene srpske civile. Srbin koji je iz toga bosanstva, a ne srpskosti, vratio generalski čin zbog zataškavanja zločina na Kazanima. Koji je iz tog bosanstva jasno rekao kako je ubijanje prestravljenih regruta u Dobrovoljačkoj ulici ratni zločin, i kako nije srpsko tužilaštvo krivo što Sarajevo u dvadeset godina nije prstom maklo ni nogom kročilo da osudi ubojice".
Pa što je tu čudno? I ja sam do prije par mjeseci mislio da se masakr u Dobrovoljačkoj zaista dogodio onako kako kaže srpsko pravosuđe, po famoznom spisku. I našao sam se u Sarajevu baš kada se ta stvar ponovno počela zahuktavati. Pa sam krenuo guglati i raspitivati se među domorodcima sva tri naroda.
No, kako ti možeš uvažavati jedan mali detalj teksta a prema čitavom tekstu ponašati se kao da ga nisi pročitala? Zašto ti radiš ono što valja zamjerati vlastima BiH od rata do dan danas? Kako se možeš tako odnositi prema istini i srpskim žrtvama u Sarajevu? Kako se, na kraju krajeva, možeš tako odnositi prema jednom čovjeku koji vrlo vjerojatno nije kriv već, baš obrnuto, koji je spriječio da do masakra dođe? I to samo zato da bi se stvorio još jedan opravdavajući lažni mit koji pravda mnogo veće zločine i jednu od početka planski genocidnu politiku. Gadljivo...
Korisnikov avatar
By Mozart
Originally posted by Stripi
Sto se tice Sarajeva 06.04.1945 u Sarajevo su usli vojnici Jugoslovenske armije i oslobodile grad .
I zanimljivo je da su upravo na taj dan ta ista armija počela sa sahranjivanjem grada u periodu od iduće tri godine.

To ko ono kad majka kaže djetetu: "Ja sam te rodila, ja ću te i ubiti."?
Sto se tice opkoljavanja Sarajeva od strane JNA to je prvobitno zamisljeno da se da podrska jedinicama i objektima koji su blokirani i opkoljeni u samom gradu .Takvom taktikom je 1991 gen.Marijan Cad izvukao opkoljene jedinice JNA iz Rjeke sa pretnjom da ce otvoriti vatru na grad ako budu ugrozene jedinice i ustanove blokirane u gradu i koliko znam sve je proslo bez ispaljenog metka .E sad sto se tice Sarajeva koliko je meni poznato grad je bombardovan kada su se jedinice JNA izvukle iz Sarajeva .Tom akcijom je rukovodio gen Ratko Mladic koji je bio komadant VRS koja je u medjuvremenu preuzela operacije .Tuzno i ruzno je sto se sve to tako desilo i sto su stradali neduzni civili sva tri naroda .Zbog toga je i otvoren medunarodni sud u Hagu pred kim ce odgovarati svi koji su se borili suprotno medjunarodnom ratnom pravu .
Korisnikov avatar
By 2kune
ja sam hrvat koji je došo, reko da je hrvat a nije reko hrvat sam... :hvala: a bombašica nije to učinila. :durenje:
Korisnikov avatar
By zelenabombonica
Originally posted by Drakche

:wow:
Ne zna se ko je ludji
bombica ili kunash
Vec drugi put me nazivas bombicom. Moj nick je zelena bombonica ( deminutiv od bombona), a ne bombica ( deminutiv od bomba).

Ja sam luda zato sto gubim vreme i nerve u ovakvim raspravama. Nekad sam bila samo pasivni citac na ovom forumu i bilo mi je mnogo lepse.

Nisam mogla ravnodusna da ostanem na ovakvu gadost:
bitno je da se pogibija 5 vojnika na prvoj liniji fronte i 1 civilne kolateralne žrtve kazni kao da je riječ o ratnom zločinu...
...i da tu gadost nisam procitala mozda ne bih nista ni napisala na ovom forumu. Neko ostane imun i hladnokrvan na sve sto procita, ali nismo svi isti.
Korisnikov avatar
By 2kune

Nekad sam bila samo pasivni citac na ovom forumu i bilo mi je mnogo lepse.
imaš temu o ovome... :wundy:

http://www.gay-serbia.com/forum/viewthr ... ?tid=45412

...i da tu gadost nisam procitala mozda ne bih nista ni napisala na ovom forumu. Neko ostane imun i hladnokrvan na sve sto procita, ali nismo svi isti.
bitno je da te ne smetaju fotke srušenog Vukovara... :odbij:
Korisnikov avatar
By antibiotic
Originally posted by Drakche

:wow:
Ne zna se ko je ludji
bombica ili kunash
Vec drugi put me nazivas bombicom. Moj nick je zelena bombonica ( deminutiv od bombona), a ne bombica ( deminutiv od bomba).

...
Ups! :lepeza:
Pa kad ti je nick tako dugacak.
Ja video bombicu,
verovatno jer pashe tvom bobmasticnom uletu na forum.
No, nevermind, samo vi diskutujte :pegla:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!