Originally posted by 2kune
Originally posted by scout_finch
a prema kome srbija treba da ravna svoju spoljnu politiku? znaci, pravda nije ista za sve makar i ispred medjunarodnog suda pravde. ubistvo je ubistvo, ko god da ga je izvrsio/naredio/organizovao. i zlocin nije manje zlocin jer je ucinjen od strane koga god. napad na irak je recimo odlican primer da je sve uradjeno bez pokrica, na osnovu laznog motiva i td. i to je ok iz nekog razloga. za to nikad niko nece odgovarati. kao ni za bilo koji napad i smrt jako velikog broja ljudi.
a sad ne moze da bude malo ili malo vise pravedan, pa kako se kome zalomi. tp je smesno. i ja sad kapiram da ti zelis da kazes da ja demagogisem ili se pravim naivna, a ti si cinik i razumes zasto je nekad 2+2=5. razuem i ja, al onda je idiotski pricati o nepravednom srpskom sudstvu, kad ni ono drugo nije nista bolje. lepo kazes, jbg, radi kako ti se kaze, srbija je smesna, pa nek slusa do ne bi dobila po nosu i tako to. nemoj da mi pricas o pravdi, ona bi trebalo da je slepa, i ista za sve, ne? i na tome se jako potencira, a zvuci glupo, znam. zato i kazem, nemojmo o pravdi ako cemo da se zajebavamo.
a sto se tice velosrpskog nacionalizma, ne vidim sta sam napisala a da zvuci tako.
ukratko, lupetas za sve pare.
Srbija sudski goni ljude koji su ratovali protiv Miloševića. Ne ljude koji su počinili ratne zločine. Srbija goni ljude koji su ubili naoružane vojnike agresorske armije u obrambenim ratnim djelovanjima a ne ratne zločince. Kada bi se tako ponašale Hrvatska i BiH i kada bi gonili svakog vojnika koji je ratovao i ubijao na frontama 90-tih, kakva bi bila tvoja reakcija?
Nadalje, Srbija te ljude goni 'zbog rušenja ustavnog poretka SFRJ' u 2011. godini! I posljedično proglašava svaku obrambenu oružanu aktivnost ratnim zločinom! U 2011. godini. Nakon što je priznala sve te države i nakon što se izdogađalo sve što se izdogađalo i nakon što je potpisala puste ugovore o pomirenju i zbližavanju. Kako shvatiti to šizofreno ponašanje? Kako shvatiti tvoju reakciju? Samo je jedan jedini način: Srbija se zajedno sa svojim građanima vraća na Miloševića. Svako tko podupire takva nakaradna sudska gonjenja ne može biti drugo nego velikosrpski nacionalist koji i na Hrvatsku i na BiH gleda kao na svoje srpske zemlje a na rat kao na pobunu protiv zakonite vlasti Srbije nad tim krajevima.
Nije svako ubistvo u ratu ratni zločin. Ako ćeš tako gledati, svaki rat je zločin i svaki vojnik je zločinac. Ako tvoji postovi nisu pusta demagogija osudi svakog vojnika i to počevši od svog dvorišta. Ali to sa međunarodnim pravom i pravdom veze nema. Niti sa ratnim zločinom. Čak niti sa zločinom u ratu.
Ratni zločin i zločin u ratu su jasno definirani krimeni. Pogledaj definicije. Ima ih na netu.
Covek zaista treba biti djon obraz pa napisati gore citirano.
Kao prvo ubistvo tih vojnika jeste ratni zlocin koji se zove upotreba nedozvoljenih sredstava borbe.Vojnici su pobijeni onda kad je dogovoreno mirno povlacenje, a sa njima su bila i sanitarna vozila koja su prenosila bolesna vojna lica.To nije bio ratni konvoj vec konvoj nenaoruzanih mladica na redovnom odsluzenju vojnog roka i civilnih lica u vojnoj sluzbi.Naravno, mirno povlacenje je prethodno dogoreno sa suprotnom stranom koja je taj dogovor na vrlo bezobziran nacin prekrsila.
To bi bio ratni zlocin cak i da su u pitanju bili profesionalni vojnici.A radilo se samo o preplasenim 19-togodisnjacima koji su imali nesrecu da sluze vojni rok u Sarajevu. Njihovi roditelji su se nadali da ce im sinovi izvuci zivu glavu iz ratnog Sarajeva jer niti su svojojm voljom dosli u taj grad niti su bilo kome sta zgresili. Ne znam samo sta su tebi toliko zgresili pa tako krvozedno opravdavas njihove ubice.
Trece, sam Jovan Divjak je u intervjuima srpskim novinama rekao da masakr u Dobrovoljackoj jeste zlocin za koji neko treba da odgovara ( on za razliku od tebe zna sta je ratni zlocin), ali da on nije kriv i da postoji snimak na kojem se cuje da je govorio da se ne puca.On je izrazio nadu da ce prave ubice odgovarati za zlocin kao i za zlocine nad sarajevskim Srbima na koje je on upozoravao jos 1993..
Inace se slazem da srpsko tuzilastvo treba da goni nekog drugog, a ne Divjaka koji je sasvim sigurno spasavao sarajevske Srbe. Umesto toga trebalo je da te takozvane lojalne Srbe u sluzbi Armije i Vlade BIH pozove kao svedoke koji ce da govore o zlocinima nad sarajevskim Srbima. A ratno Sarajevo je bilo muciliste za Srbe gde ih je pobijeno na hiljade u raznim kazamatima i logorima.
Evo sta je govorio jedan lojalni Srbin, Mirko Pejanovic, clan ratnog Predsednistva BiH u intervjuju za sarajevski list Dani koji je u celosti prenet na ovom sajtu:
http://www.koreni.net/modules.php?name= ... age&pid=35
DANI: Gospodine Pejanovicu, raspolazete li egzaktnim podacima o zlocinima nad civilima srpske nacionalnosti u Sarajevu, broju zrtava i krivcima?
PEJANOVIC: Maj i juni mjesec 1992. godine bili su najkriticniji sa stanovista stihije i samovolje i samovoljnog odvodjenja civila srpske nacionalnosti iz njihovih kuca u lokalne zatvore, na linije ili u nepoznatom pravcu. .........
DANI: Sta ste ucinili?
PEJANOVIC: Kad smo otvorili pitanje tog zatvora, kod odgovornih ljudi i kroz sjednicu Predsjednistva, vrlo brzo je taj zatvor ugasen. Medjutim, tih zatvora je bilo na Otoci, na Alipasinom Polju, Dobrinji, na Kosevu, u Klinickom centru kod cuvenog Kineza, sa nekim premjestanjem bio je to i hotel "Evropa" i, mislim, jos na jednom lokalitetu u Novom Sarajevu.
Mi smo tada presjekli pokusaj da se izvrsi represija, zavede strah te vrste, da se prakticno ostane bez Srba u gradu. Dakle, to smo presjekli i tih oblika masovnih stradanja dalje nije moglo biti jer je to zaustavljeno, doslo je do konsolidacije Armije i sistema bezbjednosti, ali je bilo pojedinacnih odvodjenja i stradanja, kasnije cak i stradanja ljudi zbog interesnih razloga - da se dobije imovina, stan. Dalje, bilo je i revansistickih, neko je nekom poginuo. Ali, sve to ne opravdava.
DANI: Da li znate koliko je tako stradalih?
PEJANOVIC: Postoje dvije procjene - jedna da je stradalo oko dvije hiljade, a druga oko tri hiljade ljudi. Tesko je pouzdano reci da je jedna tacnija od druge, ali negdje izmedju dvije ili tri hiljade ljudi po toj osnovi je ili nestalo ili stradalo ili ubijeno u citavom tom periodu dok se nije izvrsila potpuna konsolidacija i dok potpuno nije presjecena ta tortura nad civilima i ubistva civila. Ubistva su bila i na ovaj nacin: odvedes nepripremljenog civila na liniju i kazes - kopaj! Ostavis ga na brisanom prostoru i zapucas u suprotnom pravcu, onaj uzvrati vatrom i ubije ti tog civila. Onda se to ne podvodi kao ubistvo, kao zlocin, nego - "strad'o na liniji".