Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Nikodim
Komemoracija za nauku

Dan uoči osme godišnjice od atentata na Zorana Đinđića, Srbija je ispratila nauku.

Kako bi napravili rekapitulaciju i oprostili se od naučne zajednice, poslednji srpski ministar nauke Božidar Đelić, kolegijum ministarstva i 46 zaposlenih u upravo ukinutom Ministarstvu za nauku i tehnološki razvoj, u petak, 11. marta, organizovali su skup u centru „Sava" na kome su predstavili „bilans prethodne dve i po godine i perspektive".

Pozivu su se odazvali predstavnici praktično svih naučnih ustanova u Srbiji, univerziteta i Srpske akademije nauka i umetnosti – sala je bila jednako puna kao na prvom sastanku, kad je posle formiranja vlade 2008. godine, poptredsednik Vlade pozvao naučnu zajednicu na prvi dijalog. Međutim, sada, mada je skup trebalo da se govori o „nauci za budućnost Srbije", on je najviše ličio na komemoraciju.

Nakon neočekivane odluke da se tokom rekonstrukcije Vlade Srbije, posle 66 godina postojanja, u novom sazivu ukine ministarstvo nauke, skup je obeležila zebnja da će brojni započeti projekti biti osujećeni, kao i da će na pogrešan način biti potrošeno 269 miliona evra koji su za nauku već obezbeđeni iz evropskih banki i fondova.

U publici se video i veliki broj mladih naučnika sa majicama na kojima je odštampan znak kampanje „Reci NE ukidanju ministarstva za nauku". Pored njih, sada su, da izraze podršku odlazećem ministru, na skup došli i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i predsednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović. Međutim, mada je pozvan, na skup nije došao Žarko Obradović, ministar prosvete čijem je resoru, inače, nauka iznenadno pripojena. Rečeno je da je bio zauzet.

Ministar Đelić je u jednoipočasovnom obraćanju izbegao da govori o rekonstrukciji, nije davao ocene o ukidanju ministarstva, već se samo koncentrisao na pregled svih poslova koji su tokom ovog mandata započeti, a o kojima je detaljno govorio i u poslednjem inetrvjuju u „Vremenu", osvrćući se čak i na detalje o neprospavanim noćima i izazovima.

„Nakon što smo ovo čuli, nakon što je sve ovo započeto, mi tek sada ne možemo da spavamo", rekao je Nemanja Đorđević iz nezavisnog Društva za promociju i popularizaciju nauke, koji se skupu obratio pozivajući prisutne da potpiši elektronsku peticiju protv ukidanja ministarstva nauke, na sajtu www.ministarstvonauke.com, za koji je dodao da će „kao domen, nažalost, sada dugo biti slobodan" .

„Od dva slepca pravimo jednog, još većeg. Ovo je katastrofalan potez Vlade Srbije koji vidim isključivo kao deo političkog pragmatizma", rekao je rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević, koji je dodao da je prirodno da nauka bude u istom resoru sa visokim školstvom, ali je kritikovao odluku da se, „u okviru predizborne kampanje" ona spaja sa obrazovanjem, što ne postoji nigde u Evropi.

Reci NE

Nakon odluke da se Ministarstvo nauke ukine i pripoji resoru prosvete, internet i Fejsbuk zapljusnuo je talas online aktivizma koji su samoinicijativno pokrenuli mladi naučnici iz Istraživačke stanice Petnica i Društva za promociju i popularizaciju nauke. U međuvremenu, na sajtu www.ministarstvonauke.com, otvoreno je potpisivanje peticije pod sloganom „Reci NE ukidanju ministarstva za nauku". Ova neobična peticija će se potpisivati do četvrtka, 17. marta, a potom će biti upućena Predsedniku republike Srbije.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
meni je odma' lakše kad znam da će se nauka pripojiti obradoviću.
Korisnikov avatar
By Mars
Rekonstruisali ga pa mu jebali nanu...
Korisnikov avatar
By unic0rn
Svi neshto shokirani, a ko je ocekivao da ce se u svrbiji u dogledno vreme ozbiljnije moci baviti naukom?

da su objavili da se stranacki kadrovi u upravnim odborima zamenjuju strucnim pa i da razume covek dramu.. :zvizdi:
Korisnikov avatar
By Mars
Meni je naprimavanje čudno u svetlu činjenice da će ovako rekonstruisana vlada da postoji najviše godinu dana samo...a posle ko zna šta će da bude.
Korisnikov avatar
By Nikodim
Ali, neka onda Srbija prestane da govori o nauci. I o tome da je nauka naša šansa... Đelić je o tome govorio pre par dana, a vidi danas.
Korisnikov avatar
By haemoglobin
:obesen: ode nauka Srbije u k..ac
Ionako su nam (drustvima koji se bave naucno-istrazivackim radom) ukinuli dozvolu za istrazivanja i ne moze je dobiti ni jako drustvo poput DZPPS (drustvo za proucavanje ptica Srbije) kojima su odmah odbili dozvolu za prstenovanje... Politicke spletke su i Zavod za zastitu prirode u Novom Sadu pretvorili u jednu beznacajnu ustanovu - postao je regionalna ustanova, ukinuta su im skoro sva prava na istrazivanja..a sve zato sto se prosla direktorka Zavoda (vrlo brzo zbacena sa te pozicije) srcano borila protiv tzv. Masters projekta Dinkica i Ilica, kojim je planirano isusivanje nekoliko jezera na Staroj planini, betoniranje ko zna koliko hektara zemljista koje je pod prvim stepenom zastite, da bi se napravilo skijaliste :wtf: . Dakako da nije bilo vazno sto niko nije doneo strucnu procenu da li je moguce tamo ista takvo graditi ili je dobijena neka dozvola...Zapoceti su radovi, iskrceno je jedno ogromno 'parce' sume, poceli su da prave zicaru i onda se sve samo urusilo jer je doslo do erozije i od svega je ostao krater dubok oko 4m.....
Tako da me ne cudi da nekom (Obradovicu) odgovara tih 296 miliona evra za nesto drugo....

govna...
Korisnikov avatar
By unic0rn
Originally posted by Nikodim

Ali, neka onda Srbija prestane da govori o nauci. I o tome da je nauka naša šansa... Đelić je o tome govorio pre par dana, a vidi danas.
..... :ccn:
Korisnikov avatar
By sing&dunum
Originally posted by haemoglobin87

:obesen: ode nauka Srbije u k..ac
Ionako su nam (drustvima koji se bave naucno-istrazivackim radom) ukinuli dozvolu za istrazivanja i ne moze je dobiti ni jako drustvo poput DZPPS (drustvo za proucavanje ptica Srbije) kojima su odmah odbili dozvolu za prstenovanje... Politicke spletke su i Zavod za zastitu prirode u Novom Sadu pretvorili u jednu beznacajnu ustanovu - postao je regionalna ustanova, ukinuta su im skoro sva prava na istrazivanja..a sve zato sto se prosla direktorka Zavoda (vrlo brzo zbacena sa te pozicije) srcano borila protiv tzv. Masters projekta Dinkica i Ilica, kojim je planirano isusivanje nekoliko jezera na Staroj planini, betoniranje ko zna koliko hektara zemljista koje je pod prvim stepenom zastite, da bi se napravilo skijaliste :wtf: . Dakako da nije bilo vazno sto niko nije doneo strucnu procenu da li je moguce tamo ista takvo graditi ili je dobijena neka dozvola...Zapoceti su radovi, iskrceno je jedno ogromno 'parce' sume, poceli su da prave zicaru i onda se sve samo urusilo jer je doslo do erozije i od svega je ostao krater dubok oko 4m.....
Tako da me ne cudi da nekom (Obradovicu) odgovara tih 296 miliona evra za nesto drugo....

govna...

Ajmeeee... :shok:

Nisam pojma imao za tu pricu okoLo famozne priche o skijalishtu... :tuc:

NIti baratam informacijama da ni jedno naucno-istrazivachko drustvo ne moze da dobije projekat... :qqlele:

:povez:
Korisnikov avatar
By haemoglobin
pa prosle godine smo imali projekata jako puno, npr novac za realizaciju mog proslogodisnjeg projekta je legao tek krajem godine sa kasnjenjem od 8 meseci...Ko zna sta ce sa tim da bude ove godine... A dozvole za istrazivanja ne mozemo da dobijemo mada se pokusava odraditi nesto povodom toga
Korisnikov avatar
By sing&dunum
E, sad ce Obradovic uspeshno da vam "stegne kaish"! :njanja: :smeh:

Zato je i dobio jos jedan resor koji potrazuje vishe novca, investicioni resor za koji se ne pita koliko novca treba, nikad nije dosta, a sve zbog dugorocnih interesa u poboljsanju uslova i kvaliteta rada i rezultata! :) Nauka mu je "nagrada" za uspeshan rad (u interesu lopovske politicke elite) u resoru obrazovanja... :regan:

:zakljucano:
Korisnikov avatar
By haemoglobin
nego...i onda ce reci isto ono cuveno :"znate imamo jedan kolac koji treba da podelimo na mnogo delova, pa ne mozemo da delimo kolac na vise ako je vec jedan" a novac mu u dzepu :kletva:
Korisnikov avatar
By sing&dunum
Aha. :yes:

Pa, josh i ono: "U pregovorima sa naucno-istrazivackim centrima ipak, ali IPAK, POBEDILA je DRZAVA!"... :kletva:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Hajde sad, malo i realnosti.
O kakvoj nauci u Srbiji pricamo? Koja su to naucna dostignuca u Srbiji, u 21. veku? Gde je uopste spisak projekata koji su finansirani od strane tog ministarstva, i kakvi su rezultati? Ko je dobio sredstva od tog ministarstva?
Primera kao sto je nesrecno skijaliste ima mali milion, pa i beogradski platani su poseceni jer se nekome tako htelo, uopste nisu bili bolesni (stavise, prodati su kao drvo kvaliteta I klase), pa Kusturichin Drvengrad na teritoriji nacionalnog parka, pa 'ekoloska' taksa koju naplacuje Fruska Gora, a ne kaze sta se zapravo placa (u tom nacionalnom parku radi 1 biolog i 0 ekologa)...
Potpisala sam peticiju, ali ne bi bilo zgoreg u potpunosti ukinuti ovu drzavu.
Korisnikov avatar
By Nikodim
Sad sam, čitajući novine, naleteo na tekst gde se, između ostalog, kaže:

- Plan je da se do 2014. godine izdvajanja za nauku povećaju i dostignu jedan odsto BDP-a. Obezbeđene su investicije u naučnu i tehnološku infrastrukturu Srbije, pa vanbudžetska sredstva iznose 400 miliona evra – kazao je Đelić i naglasio da je u budućem periodu neophodno nastaviti realizaciju infrastrukturnih projekata, međunarodnu saradnju i saradnju s brojnim naučnim institucijama.

Primetan je i veći broj međunarodno priznatih publikacija, a raspisan je i najveći javni konkurs za naučne projekte u istoriji naše zemlje.

– Na konkurs je prijavljeno čak 12.315 istraživača sa 878 projekata, a prihvaćeno je 780 projekata koje je predložilo 11.615 naučnika – rekao je Đelić.

Kada je reč o sredstvima za opremu namenjenu istraživačima postoji 5.558 zahteva i ukupno je traženo 136 miliona evra.

– Međutim, mi ta sredstva nemamo. Možemo računati na 80 do 100 miliona evra za te namene. Molim za strpljenje, što ne bude moglo ove, moći će sledeće godine – smatra Đelić i dodaje da je formirana i radna grupa koja će do kraja meseca razmotriti spisak tražene opreme prema stručnim kriterijumima.

Đelić je podsetio da su znatna sredstva izdvojena za izgradnju Centra za promociju nauke u Beogradu, Centra za matične ćelije u Kragujevcu, za naučno-tehnološke parkove, radove u istraživačkoj stanici Petnica, Centar za nanonauke i materijale na Novom Beogradu...

Predsednica Skupštine Slavica Đukić Dejanović pohvalila je dosadašnji rad Božidara Đelića, ne skrivajući da je na početku mandata sumnjala u taj izbor misleći da je on čovek „politike i biznisa”.

Branko Kovačević, rektor Univerziteta u Beogradu, kritikovao je najavljeno pripajanje resora nauke Ministarstvu prosvete rečima da „takav princip ne postoji nigde u svetu”. Ipak, Đelić je izrazio uverenje da će rekonstrukcijom Vlade biti obezbeđen kontinuitet u radu i naglasio da su predstavnici ta dva ministarstva i do sada dobro sarađivali.
Korisnikov avatar
By haemoglobin
bice obezbedjen...khm khm da ne lajem...
@mina - znam da si bukvalista, ali o nauci u Srbiji se ne moze ni govoriti jer je sputana sa svih strana...kako da se razvija nesto sto je spreceno svim nacinima?
Korisnikov avatar
By Sunce
Da se utesis, ni na forumu nema posebnog dela za nauku. Ako hocu da pisem o biljkama, moram u "razno" ili "hobi". :P

Nauka je zapostavljena u Srbiji. Za dobar naucni rad je potrebno dosta vremena, a ne ceni se uopste.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ne vidim ovo ni kao dobar, ali ni kao loš potez.
Potrebne su mnogo krupnije promene da bi došlo do napretka.
Korisnikov avatar
By sing&dunum
Originally posted by Sunce

Da se utesis, ni na forumu nema posebnog dela za nauku. Ako hocu da pisem o biljkama, moram u "razno" ili "hobi". :P

Hahahaa

So true! Imao sam i ja s vremena na vreme slichan problem. :smeh:

Ne mislim samo konkretno na oblast nauke, vec i na neke druge oblasti. Samo, za razliku od pokojnog premijera Djindjica, nisam imao energije ni tu prvu prepreku da premostim i odluchim se za "razno", ili pak "hobi"...mozda ipak "razno"... :smeh:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by haemoglobin87

bice obezbedjen...khm khm da ne lajem...
@mina - znam da si bukvalista, ali o nauci u Srbiji se ne moze ni govoriti jer je sputana sa svih strana...kako da se razvija nesto sto je spreceno svim nacinima?
Nije spreceno, nego se sredstva dele nenamenski i prema babu i stricevima.
Zbog cega bi se novac namenjen razvoju nauke dao za skolarine doktoranata i masterasa? Ne za njihove projekte, nego bas za skolarinu? Zasto se o tome ne brine obrazovanje?
A i pokusaj da das neke odgovora, umesto sto se busas bez argumenata :)
Korisnikov avatar
By Mage
A od čega će doktoranti da žive?

Da se ne lažemo: za razvoj nauke i tehnologije je potrebno MNOGO para. Da ne spominjem da je potrebno 100 propalih projekata i eksperimenata da bi makar jedan dao neke rezultate. Nauka je investicija koja se može isplatiti tek nakon godina truda i ulaganja, a Srbija je zemlja koja ima DALEKO preče probleme.
Korisnikov avatar
By Sunce
I stalno se zvace da je kultura u krzi, tj. da umetnici tesko zive.

Za jednu jebenu seriju, nasi glumci dobijaju gomilu para. Za djubre, za Babu kaja drka tako sto se ceslja. Mislim, stvarno! :roll:

I sta rade nasi naucnici? Kako su na projektima koji lose stoje, moraju da se potpisuju medjusobno, iako svi ne rade. Time se omogucava neradnicima da opstaju u nauci. Normalno, sujeta radi - ako slucajno nesto hoces, poklopice te da ne mozes bez njihove dozvole. Uzasni robovlasnicki sistem.

Gleda se broj radova. Neko ko dobije rezultat za dva, tri meseca (primer Imunologija), moze da produkuje vise radova od nekoga kome je potrebno dve sezone (min.) terenskog rada. Radovi koji se salju u inostranstvo prolaze recenzije koje traju i godinu dana, sve dok se ne objave.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Mage

A od čega će doktoranti da žive?
Mogu da 'zive' i od donacija ministarstva za nauku, ali zasto se SKOLUJU od donacija EU za razvoj nauke?
Da ne bude zabune, nisam za ukidanje ministarstva za nauku, ali da je sranje - sranje je.
Korisnikov avatar
By spliff
proletje je
a ja zivim u srbiji
:(
Korisnikov avatar
By HPLC
Prelivanje iz šupljeg u prazno. Strani istraživači ne mogu da se vrate jer im ovdašnji profesori to onemogućavaju. Mojoj drugarici su tražili u Novom Sadu da prevede doktorat sa MIT i da ga brani opet... to nije nostrifikacija baj d vej. Trebali su ga u oriiginalu pogledati i prihvatiti. Reč je o čistom bahaćenju.

Taman da se Srbiji omogući i 2 milijarde evra za nauku, gde će te pare da završe? Kod naših profesora? Ja sam prirodnjak, i kod mene na fakultetu 80% ne govori engleski. Kad kažem govori, mislim da može tečno da održi svoja predavanja i na engleskom. E sad, zamislite taj tarzan ingliš na nekim ozbiljnih konkursima. Smešno.

Situacija u nauci predstavlja odraz situacije u državi. Tačno tako. Vrlo sam razočaran i pokušavam da menjam dosta toga kao mladi istraživač.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!