ajmo prvo ontopic. Google odavno cenzuriše razne stvari na instantu (tipa religijske, političke i sl. upite) i stvarno ne vidim u čemu je problem da ukucaš query i udariš enter. dobićeš iste rezultate kao i ranije, samo nemaš google suggest. uostalom ima toliko warez search engine-a, da ne vidim razlog da se koristi google za takve stvari.
Originally posted by unic0rn
hehe
a chuh da su kod nas krenule od nove godine inspekcija i da sa poreskim idu i insprektori majkrosofta koji trkeljisu i po poslovnim i po licnim racunarima i naplacuju kazne ako nadju nelegalan softver.
odakle misle da ce ljudi moci da plate sve to, nije mi jasno.
nisu iz MS-a, već iz BSA koja predstavlja nekoliko velikih kompanija (između ostalog MS). a ta priča je aktuelna već par godina, doduše sad su dobili konkretne brojke koje moraju da zadovolje, pa su intenzivirali akciju. ne znam napamet sve, ali recimo da piraterija mora da padne ispod 60% da bi nastavili sa procesima pridruživanja EU itd. (sada je oko 80%.)
podržavam to što idu po firmama, jer nema smisla da stvaraš bilo kakav profit na nelegalnom softveru. a da " trkeljisu po licnim racunarima" baš nema puno smisla, jer "lični" računari nemaju šta da rade po firmama. (u stan ti niko neće i ne sme upasi bez tvoje dozvole ili naloga za pretres.) doduše, cela priča je s jedne strane prenaduvana (prava paranoja), a s druge strane imaš naše "sposobne" inspektore koji veze nemaju sa životom, pa onda kontrolišu Skype, Acrobat Reader i drugi free softver i tako doprinose toj paranoji.
kod mene u firmi je nastala čitava frka oko ovoga što je tragedija samo po sebi, s obzirom da se bavimo razvojem softvera kao MS partneri.

priča je da ti dođe inspektor, a sa njime i neki "stručnjaci programeri", ubace nekakav CD koji detektuje ne samo šta imaš na kompu, već i sve što si ikada instalirao, a verovatno i ono što tek planiraš da instaliraš. mislim...
a što se cena tiče, nije to tako strašno. MS Srbija nudi gomilu različitih programa za licenciranje u zavisnosti od toga koliko računara poseduje firma. što je veća firma, troškovi su zapravo manji. a slična je priča i što se tiče drugog softvera.
u suštini sve se svodi na fer konkurenciju. jer nema smisla da neko ko se bavi npr. dizajnom plaća gomilu Adobe alata (i na to potroši $2-3k) i onda te troškove mora da uključi u cenu, a neka wild west firma radi isti posao sa piratskim softverom 5x jeftinije.