Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

komunizam ili kapitalizam?

komunizam
7
27%
kapitalizam
8
31%
nesto trece
11
42%
Korisnikov avatar
By topsecret
Originally posted by anavalerija

Ove zaista ima previše ljudi koji nisu sposobni da kritički procene period komunizma. Samo vi verujte u to što ste čuli u školi i od vaših roditelja koji od Titovih Pionira postaše turbo pravoslavci.

Mada, kakve veze G. Otok ima sa predindustrijskim periodom (koji inače obuhvata i period do osamnaestog veka a ne samo neku tamo praistoriju) zaista ne znam.
Na koji komunizam se tacno misli? Sta sa cim uporedjujemo? Komunizam je pisan u Engleskoj, cisto industrijskoj zemlji sa tada radnickom klasom koja nije imala bas neke uslove ni za rad ni za zivot, zato su i razmisljali u tom pravcu ali nikada to nije zazivelo tamo. Sve to se prenelo u zemlje koje su sve samo ne industrijske, umovi koji su to sprovodili od seljaka su pravlili radnkicku klasu koja je ispostavilo se ostala bez industrije. Naravno ni tu nisu bili svi isti. Uvek ima nekih koji su jednakiji od drugih. Pricamo o kulturi, u uredjenju gde postoji visoko centralizovan nivo moci, postoji i nesto sto se zove zencura i koja je bila visoko prisutna za vreme komunizma u istocnom bloku. Raspitaj se koliko je knjizevnika, slikara i ostalih umetnika moralo da pobegne pre svega iz Rusije ali i iz drugih zemalja, koliko njih je zavrsilo u tamo nekoj Americi. Rapsitaj se koliko je knjiga spaljeno. Da ne ulazim u pricu o prevrednom, drustvenom, politickom sistemu iza kojih stoji komunizam. Komunizam je zamisljen kao perpetomobil, ideja je bila radi koliko hoces i uzmi koliko ti treba, sto jednostavno nije izvodljivo. Zato je i pukao.
Korisnikov avatar
By smaug
Nope.

Samo ne znam sta me tacno pitas. Iliri i dodekapolija? Mi pricamo o plemenima, rodovima i bratstvima? Pitas li me o ilirskim kraljevstvima i upravljanjem gradovima u okviru kraljevstva?

Cek, cek, cek...ne pricamo o devetnaestom veku? Pricamo o praistoriji, jel da?
Mene su Dragoslav Srejovic, Sasa Palavestra i Aleksandrina Cermanovic-Kuzmanovic ucili da nema dovoljno dokaza da mozemo sa sigurnoscu da kazemo da su Iliri/Tracani socijalno razvijeniji od ovih drugih. I da je takva kategorizacija u praistoriji ( i u nekim kasnijim slucajevima) vrlo jalova rabota.

I sve naravno zavisi koga citas i u sta volis da verujes. Herodot npr za Tracane petog veka pne kaze da su verovatno najmocniji (njemu poznati) narod. Samo ih jebe sto ne mogu da se ujedine (ovo je, naravno, direktan citat...).

Srpski i hrvatski sovinisti dvadesetog veka kazu svasta nesto.
Korisnikov avatar
By 2kune
Ma tko još mari za šoviniste... I mi smo ovdje učili nešto slično... Iliri i Tračani su zapravo podosta slični glede političke strukture osim onih rubnih ilirskih plemena koji podpadoše pod druge utjecaje poput Mesapijaca i Liburna... samo sam na to mislio... a i kraljevstva im se razvijaju kasnije iz plemensko-ratničkih struktura kako napreduje grčka kolonizacija jadrana... eh, da su tračani bili bliže moru...
Korisnikov avatar
By smaug
Igzekli.
A sto se 'eh, da su tracani bili blize moru' dela tice to ti je za SBBKBB temu :)

Ali ja vec zamisljam Spartaka u spido gacicama kako toca noge u moru negde kod Sibenika :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!