Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Mahoney
Slika

kako press javlja...

Iako naš ustav ne dozvoljava istopolne bračne zajednice, strane diplomate i predstavnici međunarodnih organizacija po osnovu spajanja porodice bez problema dobijaju boravišne dozvole za svoje gej partnere

Domaće gej i lezbo organizacije zatražile su juče da se građanima Srbije omogući sklapanje istopolnih brakova, a kako Press saznaje, naše vlasti ovo pravo već priznaju stranim diplomatama i predstavnicima raznih međunarodnih organizacija. Naime, oni u Srbiji već bez problema dobijaju boravišne dozvole za svoje gej partnere!

Naš ustav ne dozvoljava istopolne brakove, ali državni organi ova prava „vrlo diskretno" omogućavaju stranim državljanima koji dolaze u Srbiju, kaže naš sagovornik blizak diplomatskim krugovima.

- Srbija u pojedinim situacijama zaista prihvata da gej partnerima izdaje boravišnu dozvolu. U koloni „supružnik", prilikom registracije stranih državljana, često stoje imena partnera koji su istog pola. To se uglavnom radi kada su u pitanju važne diplomate, međunarodni predstavnici, ali i ostali stranci koji privremeno žive u našoj zemlji - objašnjava naš sagovornik.

Srpski gejevi: „Hoćemo i mi"

Zanimljivo je da je Gej-lezbijski info-centar (GLIC) juče zatražio promenu član 62 Ustava Srbije kako bi se stvorila mogućnost da se i u Srbiji legalizuju istopolni brakovi! Aktivisti gej i lezbo organizacija očekuju da će im prijatelji igrati na svadbenom veselju i pre ulaska Srbije u Evropsku uniju.

Vlada: Ne pitamo ko je čiji emotivni partner!

U Vladi kažu da Srbija odobrava boravišne vize istopolnim supružnicima jer se radi o statusnoj stvari koja je regulisana Bečkom konvencijom.

- Kada dođu u Srbiju, strani predstavnici u Ministarstvu inostranih poslova podnose zahtev da im se utvrdi diplomatski status. Oni tada prijavljuju ko su članovi njihovog domaćinstva, s kim žive. U nekom od tih upitnika strane diplomate navedu s kojim partnerom žive. Nas ne zanima da li se tu radi o emotivnom partneru. MIP reguliše i status ostalih članova porodice ili onih sa kojima će stranac živeti dok boravi u Srbiji - navodi sagovornik Pressa.
Gej-lezbijski info-centar (GLIC) u svom saopštenju pozdravlja inicijativu Srpske napredne stranke za promenu Ustava i traži da se osim smanjenja broja poslanika u republičkom parlamentu razmatraju i promene drugih članova, naročito člana 62, koji se tiče braka.

- Član 62 definiše pravo na zaključenje braka i ravnopravnost supružnika, ali brak definiše samo kao zajednicu muškarca i žene. Tražimo da se taj član promeni i da definicija bude polno neutralna, odnosno da stoji da je brak unija dve osobe. Smatramo da je ova promena važna kako bi ostavila mogućnost da bi jednog dana, kada Srbija i srpska gej-lezbijska zajednica budu spremne, mogli da se legalizuju istopolni brakovi bez ponovne promene ustava - ističu u GLIC-u.

GLIC takođe traži da se u član 21 Ustava doda „seksualna orijentacija" kao osnov po kome je zabranjena diskriminacija, jer ona jedina nije navedena.

- Nadamo se da će političke partije koje zastupaju ravnopravnost i poštovanje ljudskih prava uzeti u obzir naše predloge i pokazati da im je stalo do ravnopravnosti svih građana Srbije - navode u GLIC-u.

Predrag Azdejković iz GLIC-a kaže da u Srbiji živi od pet do sedam odsto homoseksualaca.

- Prema našim saznanjima, oko 10.000 gejeva živi u zajednici i sklopili bi brak ako bi im to bilo dozvoljeno. Oni bi tako ostvarili pravo na nasleđivanje zajedničke imovine i razne druge beneficije koje sada nemaju. Znam i parove koji bi, da mogu, rado usvojili dete - ističe Azdejković.

Boris Milićević, član Glavnog odbora Socijalističke partije Srbije i aktivista Gej strejt alijanse, kaže za Press da će naša država morati zakonski da reguliše pitanje istopolnih zajednica ako hoće da se nađe u Evropskoj uniji.

Fakti

- Istopolni brakovi priznati su u Holandiji, Belgiji, Kanadi, Španiji, Južnoafričkoj Republici i u državi Masačusets u SAD

- „Registrovano partnerstvo" postoji u Andori, Brazilu, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Hrvatskoj, Islandu, Izraelu, Luksemburgu, Nemačkoj, Norveškoj, Novom Zelandu, Portugalu, Sloveniji, Švedskoj, Švajcarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i u Tasmaniji u Australiji i u SAD u državama: Kalifornija, Konektikat, Havaji, Mejn, Nju Džersi, Vermont i Vašington

- Prva država koja je priznala pravo na zakonsku zajednicu istopolnih parova bila je Danska, koja je donela zakon o registrovanom partnerstvu 1989. godine

- Zahtev GLIC-a za promenu Ustava je još jedan u nizu i potrebna je njegova ozbiljna analiza, kao i svih drugih. Srbija će sigurno morati zakonski da reguliše istopolne zajednice do ulaska u EU. O kojem obliku istopolnih zajednica će se raditi može se razgovarati, jer različite zemlje to različito regulišu. Za nas je sada najbitnije da se reši pitanje nasilja i diskriminacije kojima u Srbiji nisu izloženi samo gejevi i lezbijke već celo društvo - upozorava Milivojević.

Za pet godina

Inicijativu da se promenom Ustava stvore uslovi za sklapanje gej i lezbijskih brakova u Srbiji pozdravlja i Lazar Pavlović, predsednik Gej strejt alijanse.

- Lično mislim da će se to desiti u narednih pet do deset godina. Naše društvo u ovom trenutku nije spremno za tako nešto, ali to je dugotrajan proces i bitno je da se radi na tome - kaže Pavlović.

Naš sagovornik ističe da u Srbiji veliki broj gejeva i lezbijki živi zajedno, ali da oni koji imaju potrebu da sklope zvaničan brak i dalje odlaze u neku od zemalja EU, u kojima su istopolne zajednice legalizovane.

- Ali taj papir u Srbiji im ne znači ništa - objašnjava Pavlović.

>> Da li Srbija treba da legalizuje gej brakove?

Aleksandar Vučić, srpska napredna stranka

- Srbiji je potrebno mnogo više dece. Nisam za progon homoseksualaca, ali nisam ni za legalizaciju brakova između osoba istog pola.
:posrani:

Dragan Marković, Jedinstvena srbija

- Srbija to neće nikada uraditi jer njeni građani o promeni ustava treba da odlučuju na referendumu. Više od 97 odsto građana smatra da je to bolest.

:shtap:

Branko Ružić,sps

- Kada se radi o legalizaciji istopolnih brakova, smatram da je srpsko društvo još daleko od tog nivoa. Ovi brakovi su legalizovani samo u tri države EU.

:posrani:

U nekoliko evropskih zemalja brak između dva muškarca ili dve žene uobičajena je pojava, dok su neke članice EU ozvaničile „registrovano partnerstvo" između osoba istog pola.

- Srbija je napravila značajne korake kada je u pitanju položaj ove populacije, ali smo po tom pitanju još daleko iza Evrope - kaže Pavlović.

Majda Puača iz „Kvirije" smatra da će istopolni brakovi biti realnost s kojom će naša država i njeni građani morati da se suoče.

- Očekujem da će se to desiti za pet godina. To su ljudi koji bi želeli da imaju decu, da žive kao i svi drugi građani ove zemlje - ističe Puača.

ko sme da čita komentare na pressu?

:neto:
Korisnikov avatar
By Dirrty
Dobra fora, nemaju izgovora da to ne učine a da ih EU ne izgrdi :lol:
Korisnikov avatar
By Zwezdica
Jedan od uslova da se bude u Evropskoj Uniji, jeste postovanje ljudskih prava homoseksualaca i lezbejki, sto povlaci i brakove za sobom, tako daaaa, ako budu hteli da udju u EU pre nego sto propadne morace ! :cvetduga:
Korisnikov avatar
By walt333
Kako bi to bilo ironicno kao legalizuju gej prakove a ne smes na ulici da poljubis svog supruga. :drama:
Korisnikov avatar
By Mars
Na čiju svadbu prvo idemo?

:kolo:
Korisnikov avatar
By walt333
Dante ti me uvek lepo sanjas! Prvo kao Deboru Ker a sad jos i ovo. :kiss:
Korisnikov avatar
By Srklet
ako sam dobro shvatio... srbija priznaje gej brakove ako nisu među srbima... :lol:
Korisnikov avatar
By ultraviolet
toliko mi odavlen deluje besmisleno da me mrzi da čitam.

:zakljucano:
Korisnikov avatar
By Mahoney
pa da ti prepričam onda:
kao biće gay brakova, pa neće, pa pitali vučića, palmu i onog buljavog iz sps-a, pa kao ko ima brakove, ko samo registrovane zajednice ili kako već... i na kraju ovi iz gay udruga rekli da će biti. gay brakova.

:cobanica:
Korisnikov avatar
By Anhedonie
jej ovo je tako divna vest da ce mi opasti dlaka sa glave.
Korisnikov avatar
By blenta
nemojte mnogo da vicete sad
al koja je prakticna razlika izmedju braka i partnerstva?
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by blenta

nemojte mnogo da vicete sad
al koja je prakticna razlika izmedju braka i partnerstva?

Prakticno nikakva.

Mislim da su takodje ukljucena prava i obaveze ista ona koja su prisutna i u braku.
By str00ja
Pisala je Dina o tome na nekoj temi pre koje su razlike u pravima i obavezama izmedju registrovanog partnerstva i braka, ima ih. Cini mi se da je jedna od njih da partneri ne bi mogli da eventualno usvajaju decu, dok bi to u braku kao bilo moguce.
Korisnikov avatar
By jukie
Pa u ovoj zemlji i nije preporučljivo imati decu jer će ih ovakvo školstvo iskvariti
Dakle, ko hoće decu neka ide u inostranstvo i rešen problem
Korisnikov avatar
By jukie
Ovaj levo liči na neku čaplju
SlikaSlika
Korisnikov avatar
By Nikodim
Muka mi je, ali bukvalno tako, od tekstova u današnjem Pressu i listu Alo...

Iako retko to činim, danas sam prešao i preko komentara koje ostavlju čitaoci... Jebem ti ovakvu zemlju! Skupina mediokriteta, ništa drugo.:nope:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!