Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Metafizika, transcedencija, paralelni svetovi, mitovi, legende...

Moderatori: KorvinOdAmbera, Moderators

By Guion Nerville
Originally posted by sing&dunum

^

... A, sila gravitacije zvezde je sve veca i veca kako se u nuklearnoj fuziji jezgra atoma formiraju sve tezi i tezi elementi (kada "istroshi primarno gorivo", odnosno zavrshi se proces fuzije atoma vodonika u atome helijuma, te krene dalje)... :D

Zdravo singi :hug:

Pa nisam siguran da bih se slozio.

Od 4 atoma vodonika nastaje jedan atom helijuma

Slika

(mada zapravo postoje 'medjuproizvodi' u vidu izotopa

http://www.mindfiesta.com/images/article/ne_14.jpg
)

, a 4 atoma vodonika imaju vecu masu od jednog atoma helijuma, sto znaci da ima visak mase koji je zapravo energija, elektormagnento zracenje: tako nastaje i svetlost Sunca.

Tako da atom helijuma jeste masivniji od atoma vodonika, ali nije od 4 od koliko se dobija (uz ucesce i gubitak 2 tokom reakcije)

A kako stari zvezda, istina je da se trosi nuklearno gorivo i dobijaju se fuzijom sve tezi elementi, od helijuma ugljenik, pa kiseonik, silicijum itd. dok se ne dodje do gvozdja. A kad se dodje do gvozdja vise nema fuzije. Zasto? Pa zato sto je gvozdje poseban element. :lol:

Pri nuklearnoj fuziji gvozdja se ne oslobadja energija, vec je potrebno uloziti (i za sve teze elemente od njega zbog prirode energije veze u njihovom jezgru).

A i internet je Ćudo jedno :awesome:

Koga zanima (http://en.wikipedia.org/wiki/Iron_peak)
By Guion Nerville
Evo kako to izgleda na kriški zvezde:

Gvožđe se "gomila" oko centra, pa se ide redom od težih ka lakšim na površini.

Evo kriska, na:

Slika
Korisnikov avatar
By Mars
@Banana

Hvala na objašnjenju. Tj. trudu.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Vau ovo nisam znao sa gvožđem. Jako interesantne informacije. :)
By Guion Nerville
@Mars :sesir:

Inace, samo jos da dodam da iako se fuzijom formiraju tezi elementi, npr. Sunce kroz taj proces (tj. oslobadjanjem svetlosne energije) izgubi oko 4 miliona tona u sekundi, sto deluje puno.

Medjutim, od kad Sunce postoji fuzijom je izgubilo samo 0.03% svoje mase, sto je dosta malo.

Ako neko hoce, moze i sam da izracuna

http://brahms.phy.vanderbilt.edu/~rknop ... hw8sol.pdf

Ako bi Sunce nastavilo ovim tempom i na taj nacin da se 'trosi' trebalo bi mu jos 160 milijardi godina da istrosi samo 1% svoje mase.

Sunce takodje gubi deo mase kroz Sunceve vetrove. (sada oko milion tona po sekundi, a u pocetnoj fazi stvaranja sunca mnogo vise)

Slika
Korisnikov avatar
By haemoglobin
ali je svakako malo i nikakvo naspram mighty Canis Majoris :D
By Guion Nerville
Originally posted by Blond Brat

Bojim se cim pomislim na svemir, a ne crnu rupu. :uplasen:
Crne rupice umeju biti prozdrljive (mada imaju dobro varenje da razbijaju na atome, bukvalno) , ali smatra se da je najbliza 1600 svetlosnih godina od nas, to je dosta daleko, ne moras je se bojati :mazi: One se i stalno radjaju u kosmosu, ali ako gledamo i velike zvezde za njihov moguc nastanak, i one su udaljene dosta takodje. Naravno, postoje i druge, one supermasivne rupe, ali uglavnom, mala je verovatnoca, siri odgovori recimo ovde..

http://curious.astro.cornell.edu/question.php?number=74
http://curious.astro.cornell.edu/questi ... number=511
By Guion Nerville
Originally posted by haemoglobin87
Originally posted by Banana

Da, Sirijus je na nasem nocnom nebu najsjajnija, u sazvedju Velikog psa (Canis Major), ali ta je vec u apsolutnim razmerama.

450000 puta sjajnija od Sunca :wow:

A tek ova, 8,700,000 sjajnija:

http://en.wikipedia.org/wiki/R136a1

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_mo ... nous_stars

Hvala vikipediji :D
ta prva je opet manja od Canisa
Slazem se, Sirijus jeste manji od VYCanisa u apsolutnim razmerama, samo ja sam govorio o nasem nocnom nebu.

Priznajem, ucinilo mi se da si napisao Canis Major -- sazvezdje, a ti si napisao Canis MajorIS, a za nas na Zemlji Sirijus je najsjajnija zvezda (posle Sunca) i nalazi se u sazvedju Canis Major, tako nama izgleda i poznata je po tome, pa sam pretpostavio da mislis na nju.

To je prividna magnituda.

VYCanis Majoris ima vecu apsolutnu magnitudu. I najveca je poznata po dimenzijama u kosmosu.

(Otprilike kako to shvatam: Ako dovoljno udaljis sijalicu koja jace svetli, izgledace da ima manji sjaj nego ova koja zapravo manje svetli kad su jedna do druge. )

Mnoge zvezde na nasem nebu imaju vise puta apsolutnu nagnitudu od Sunca, ali je nama Sunce najsjajnija zvezda zbog njegove blizine.

A ako vec gledamo apsolutne magnitude, ima zvezda jos sjajnijih cak i od YVCanisa.

YVCanis je impresivna i koliko vidim najveca je poznata zvezda po velicini, ali recimo to ne znaci i da je najsjajnija (ni da ima najvecu masu), naveo sam primer

http://en.wikipedia.org/wiki/R136a1

u Velikom Magelanovom oblaku.

Sjaj zvezde zavisi i od njene velicine i od temperature.

It has been shown that the luminosity of a star L (assuming the star is a black body, which is a good approximation) is also related to temperature T and radius R of the star by the equation:

Slika

where
σ is the Stefan-Boltzmann constant 5.67×10−8 W·m-2·K-4

http://en.wikipedia.org/wiki/Luminosity
Korisnikov avatar
By Mage
Originally posted by Banana
Originally posted by sing&dunum

^

... A, sila gravitacije zvezde je sve veca i veca kako se u nuklearnoj fuziji jezgra atoma formiraju sve tezi i tezi elementi (kada "istroshi primarno gorivo", odnosno zavrshi se proces fuzije atoma vodonika u atome helijuma, te krene dalje)... :D

Zdravo singi :hug:

Pa nisam siguran da bih se slozio.

Od 4 atoma vodonika nastaje jedan atom helijuma

Slika

(mada zapravo postoje 'medjuproizvodi' u vidu izotopa

http://www.mindfiesta.com/images/article/ne_14.jpg
)

, a 4 atoma vodonika imaju vecu masu od jednog atoma helijuma, sto znaci da ima visak mase koji je zapravo energija, elektormagnento zracenje: tako nastaje i svetlost Sunca.

Tako da atom helijuma jeste masivniji od atoma vodonika, ali nije od 4 od koliko se dobija (uz ucesce i gubitak 2 tokom reakcije)

A kako stari zvezda, istina je da se trosi nuklearno gorivo i dobijaju se fuzijom sve tezi elementi, od helijuma ugljenik, pa kiseonik, silicijum itd. dok se ne dodje do gvozdja. A kad se dodje do gvozdja vise nema fuzije. Zasto? Pa zato sto je gvozdje poseban element. :lol:

Pri nuklearnoj fuziji gvozdja se ne oslobadja energija, vec je potrebno uloziti (i za sve teze elemente od njega zbog prirode energije veze u njihovom jezgru).

A i internet je Ćudo jedno :awesome:

Koga zanima (http://en.wikipedia.org/wiki/Iron_peak)
Lepo objašnjeno banana :)

Samo što to i dalje ne objašnjava kako nastaje crna rupa. Pri nastanku neutronske zvezde npr. se materija toliko sabije da je jedna kašičica njenog materijala teška par tona, ali to i dalje nije singularnost. Da bi objasnio crnu rupu, moraš znati šta izaziva sabijanje materije u singularnost, a mislim da to zahteva teoriju svega tako da... :bye:

Ipak je potrebno da gravitacija savlada sve ostale sile, a na tako maloj skali kao što je singularnost sve sile postaju "ujedinjene". To je jedan od najvećih izazova moderne fizike :)
By Guion Nerville
Pa to mozda i ne objasnjava crnu rupu jer si citirao samo deo o nuklearnoj fuziji. Mozda si hteo onaj deo sa balonom, mada nisam siguran ni da je on najbolji. :lol:

Mi uvek nekako zavrsimo kod te teorije svega, mada smo pricali o tome da li uopste mozemo biti sigurni da je ona teorija koju imamo bas prava (izrazena formalnim sistemom).

Da, na tom nivou kvantni efekti su bitni i za gravitaciju treba naci objasnjenje -- ima raznih pristupa kvantnoj gravitaciji (teorija struna, loop quantum gravity, nekomutativna geomterija itd.), ali koliko znam nije pronadjena konzistentna...

Inace, kvantna gravitacija se nadovezuje i na tvoje prethodno pitanje, o vezi singulariteta (ali jedne ogromne sveukupne) crne rupe i nastanka kosmosa, odredjujuci verovatnocu da se od kvantne pene u singularitetu takve rupe stvori svemir, ako sam dobro povezao:

http://static.astronomija.co.rs/dubokis ... tacija.htm

Takva teorija je izazov za fiziku i za filozofiju koja treba da se bavi interpretacijom takve teorije -- o prirodi vremena i prostora, uzrocnosti, materije itd.
Korisnikov avatar
By haemoglobin
u videu koji sam okacio postoji ok objasnjenje za nastanak crnih rupa...ali i dalje su to teorije..no fascinantne :)
Korisnikov avatar
By hlaefdige
zanimljivo mi je, ali suvise malo znam o tome....tj, nisam dovoljno obrazovana da bih ja to mogla da ukapiram
By Guion Nerville
Hemoglobin, pogledao sam, vrlo je lep. Govori i o zvezdanim i supermasivnim crnim rupama.

I jedna slika kako crna rupa 'usisava' zvezdu (levo rupa, desno zvezda):

Slika
Korisnikov avatar
By haemoglobin
Imam ja toga mnogo gigabajta...Pa ako si zainteresovan, mogu ti proslediti
By Guion Nerville
Hvala ti, pa ti si pravi ljubitelj! Ali i ja sam dosta izdvojio sa neta, tek da pogledam, samo ne znam kada cu stici, price o njima su nepresusne...
Korisnikov avatar
By antibiotic
Ovako sam ja kao laik za fiziku uspeo da razumem ceo fenomen.
Neka me neko ispravi.

Svako telo ima svoju moc gravitaije, kao sto imaju i zvezde.
Kada neka zvezda ekpolodira njena gravitacija postaje "negativna" sto znaci da i dalje privlaci druga tela ka sebi, ali mnogo jace (tzv.supergravitacija) i ka svojoj "unutrasnjosti" takoreci ( kao sto imamo konveksni i nekonveksni ugao) i tako nastaje crna rupa.
Medjutim, ta supergravitacija usisava samo negativne cestice, dok one pozitivne salje od sebe u vidu radijacije. Tako bi se moglo reci da crna rupa zapravo nije crna, vec nema radijaciju u pa se nasem oku cini da je crna.

Zbog svega toga masa rupe postaje sve veca, dok se ona sama smanjuje do tacke kada njena temperatura postane toliko visoka - da na kraju eksplodira - i tako nastaju galaksije. Postoji teorija da je ceo svemir nastao na slican nacin.
Korisnikov avatar
By erkondisn
pa nije crna jer je njena gravitacija toliko jaka da usisa svjetlo koje bi se inace reflektiralo o bilo koji objekt i na taj nacin stvorilo 'sliku'
Korisnikov avatar
By Vega
U principu, stvaran singularitet ne postoji. To je samo termin kojim opisujemo da negde zakoni koje znamo prestaju da vaze. U prici o crnim rupama to znaci da u nekom momentu gravitacija postaje toliko jaka da sto se tice stvari koje poznajemo, ne postoji nista sto moze da joj se odupre (npr. u belim patuljcima se gravitaciji suprotstavljaju tesno napakovani elektroni, kod neutronskih zvezda to suprotstavljanje vrse tesno napakovani neutroni), ali sta se tacno desava u toj singularnosti i kako ona izgleda, to vec ne znamo. Za to nam treba nova teorija koja ce ujediniti sve sile koje znamo jer teorija gravitacije nam govori o velikim stvarima a kvantna teorija o malim, a u slucaju crnih rupa imamo jaku gravitaciju u malom i treba nam nesto novo to da opise.

A to za usisavanje svetla u crne rupe mozete razumeti ako razmisljate o kosmickim brzinama - ono sto smo ucili u skoli: prva kosmicka brzina je brzina koju npr raketa treba da ima da bi je poslali u zemljinu orbitu i da bi se donekle otrgla gravitaciji zemlje. Ta brzina naravno zavisi od gravitacije tj. od mase tela sa kog saljemo raketu. E pa za crne rupe je ta prva kosmicka brzina veca od brzine svetlosti a znamo da nista ne ide brze od svetlosti stoga nista ne moze, pa ni svetlost, da pobegne sa takvog tela.
Korisnikov avatar
By pochi
Jedine crne rupe o kojima mogu da pricam su u glavama nekih persona. :salut:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!