Originally posted by Orlando the Lady
Originally posted by bern
Priznaješ li Ustav Crne Gore?
Apsolutno. I naravno. U tom smislu nisam slepac pa da kazem da taj jezik ne postoji. Ali, sto rece Rambo: ,,Ja nisam izmislio turbo - folk. Ja sam mu dao ime."
Ja sam bio iznerviran kad je prije nekoliko godina počela priča o crnome i gorskome jeziku. Meeeeeeeđutim, brzo sam se smirio.
Jer, staneš i gledaš - i šta vidiš? Jedne koji se kunu u Srbe, Kosovo i sve srpsko, koji "preziru i bore se" protiv "crnogorskih zapadnjaka" koji "satiru vjekovno srpsko nasljedstvo", koji dobiju srčani svaki put kad im kažeš da su Crnogorci i katolici i muslimani... bla bla bla... devedesete here I come.
Na drugoj strani imaš Crnogorce koji se "konačno oslobađaju vjekovnih srpskih okova", koji odjednom demistifikuju "zavjere" ("Njegoš je bio izvorni Crnogorac!" - wait, what...?), "srpski nam je beogradskom hegemonijom bio nametnut", "Crnogorci ponosito treba da koriste svoj jezik", "prevode" knjige... bla bla bla devedesete here I come.
I tako ja stojim, gledam i kažem: sve je to ista bagra. Niko od njih ne shvata suštinu problema, a da neko pokuša da im je objasni desilo bi se sljedeće: 1) ne bi shvatili jer su glupi, ili bi je ignorisali zbog para/statusa/sujete (ne zaboravimo da je ovo i finansijski, ne samo jezički poduhvat) 2) pitali bi da se taj neko izjasni ("jesi ti naš ili nji'ov, kazuj!") - jer "ko nije sa nama, protiv je nas".