Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Sudije odlučile da nisu nadležne za zabranu

Sudije Ustavnog suda danas su većinom glasova odlučili da nisu nadležni da donesu odluku o zabrani navijačkih grupa koje nisu registrovane. Predlog za zabranu 15 ekstremnih grupa navijača Partizana, Crvene zvezde i Rada podnelo je Republičko tužilaštvo 16. oktobra 2009. godine.

Hapšenje srpskih navijača u Đenovi Sudije su bile oštro podeljene na one koji misle da nema zakonskog osnova za raspravu o zabrani i na one koji misle suprotno.
Sudija izvestilac Dragiša Slijepčević predložio je da se usvoji zaključak da Ustavni sud može da odlučuje o zabrani rada registrovanih i neregeristrovanih udruženja koja su osnovana u skladu sa zakonom, kao i delova udruženja (podgrupa). Sa druge strane, jedan broj sudija usprotivio se ovakvom zaključku smatrajući da Ustavni sud može da odlučuje samo o zabrani udruženja koja su registrovana u skladu sa zakonom.
Sudije Ustavnog suda raspravljajuće o ovom pitanju na dalu zatvorenom delu sednice, a odluku bi trebalo da saopšte danas.
Predlog za zabranu ekstremnih navijačkih podgrupa u okviru udruženja građana i van udruženja i njihovo brisanje iz registra, podneo je 16. oktobra prošle godine tadašnji vršilac dužnosti republičkog javnog tužioca Slobodan Radovanović.
Zabranu je zatražio uz tvrdnju da je njihovo delovanje usmereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, kršenje zajamčenih ljudskih i manjinskih prava i izazivanja rasne, nacionalne i verske mržnje.

Zabrana se traži za podgrupe upisane u Registar udruženja, društvenih i političkih organizacija - "Alkatraz", "Belgrejdbojs", "Ludaci Padinska Skela", "Ultra bojs", "Ultras", "Anti Romi", Saut femili, "Hed hanters", "Irricucibili-NBG", "Šedovs", "Ikstrim bojs" , "Čuvari časti", "Brejn demidž" i Brigejt. Takođe je zatražena zabrana navijačke podrgrupe "Junajted fors 1987" koja nije registrovana u okviru nekog udruženja, već je organizovana na teritorijalnom principu po mestu stanovanja.

:burka:
Korisnikov avatar
By nsc
Originally posted by west end
Sudije Ustavnog suda danas su većinom glasova odlučili da nisu nadležni da donesu odluku o zabrani navijačkih grupa koje nisu registrovane. Predlog za zabranu 15 ekstremnih grupa navijača Partizana, Crvene zvezde i Rada podnelo je Republičko tužilaštvo 16. oktobra 2009. godine.
a za sve to vreme - vise od godinu dana, uredno su primali platu za nerad
Korisnikov avatar
By Dirrty
Upravo.

Na lomaču zajedno sa ekstremnim grupama navijača!
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
Ne odlučuje USS samo o tom jednom jedinom pitanju. Trenutno ne znam više o temi, pa ne mogu dati neki suvisli komentar, mada, ne vidim prepreku, ma kako tumačili Ustav, nadležnosti USS. Osim toga, ko bi uopšte mogao da bude nadležan ako to nije USS? To pitanje me trenutno više brine.
Korisnikov avatar
By nsc
Originally posted by Dear Lucy
Ne odlučuje USS samo o tom jednom jedinom pitanju. Trenutno ne znam više o temi, pa ne mogu dati neki suvisli komentar, mada, ne vidim prepreku, ma kako tumačili Ustav, nadležnosti USS. Osim toga, ko bi uopšte mogao da bude nadležan ako to nije USS? To pitanje me trenutno više brine.
znam da im to nije jedini predmet, ali ako im je za to da se oglase nenadleznim trebalo vise od godinu dana, koliko godina resavaju predmete gde su nadlezni, a i koliki im je ukupan ucinak - broj obradjenih predmeta godisnje
Korisnikov avatar
By zachary85
Znači, nećemo da se registrujemo, pa ćemo onda da palimo, rušimo i zastrašujemo i još svašta...
Možda da ustanovimo novi Ustavni sud, pa da on bude nadležan za stvari koji ovaj prethodni nije.
Baš bih voleo da sam prisutvovao toj sednici, da čujem te velike umove, među kojima ima i mojih profesora, kako su govorili, "to su naša deca". Strašno!
Ustavni sud brine i o ustavnosti i o zakonitosti pravnih akata koji su doneseni. I kada se prekrši ustav, trebalo bi da reaguje. Inače, kada neko pali, ruši, zastrašuje, tuče, to je sve ustavom garantovano i zaštićeno ponašanje.
A o efikasnosti pravosuđa i državnih institucija ( što USS i jeste, a nije sud ) da ne govorim.
Korisnikov avatar
By Vel boy
nereformisan pravosudni (chitaj, cheshce- krivosudni) sistem Srbije je upravo najveci jad sadashnje Srbije.
By Kragi
U Srbiji nema volje (citaj vecine) da se neke stvari promene.
Eto, pre dva meseca smo bili odusevljeni odlukom drzave da konacno stane na put nasilju i huliganima. Na kraju smo dobili svega nekoliko presuda naspram nekoliko hiljada kretena, koliko ih je bilo na ulicama Beograda za vreme pridea.
Sad smo jos i ocekivali da USTAVNI sud resi neke probleme pozivajuci se na USTAV ( :smeh: ) ove zemlje za koji svi znamo kakav je i u kakvim uslovima donet.
Malo morgen .|.
Korisnikov avatar
By unic0rn
Meni je nekako ceo taj momenat kada npr 10 sudija se podeli na 5 na 5 po pitanju nadleznosti totalno chudan. Mirishe mi na nekompetenciju tih ljudi, jer sta ima neko da se preglasa da li je nadlezan ili nije. Il nije il jeste. E sad, pitanje je vec da li hoce da bude nadlezan ili ne.

Ovi ocigledno ne zele, a i ne krivim ih. Njima je prebachen vruc krompir, kao da ce jedna odluka ustavnog suda nesto da promeni u drustvu. Nece, ali hvatanje i utuzenje onih koji krse zakone hoce, a time se ustavni sud ne bavi.
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Jedu govna. Nadlezni su. Samo izbegavaju da stvari nazovu pravim imenima. Pa deca tih sudija su u klerofasistickim organizacijama.
Korisnikov avatar
By _LuKa_
Ustavni sud „odlučuje o zabrani rada političke stranke, sindikalne organizacije ili udruženja građana“ (član 167. stav 2. Ustava Srbije od 2006). Znači da USS odlučuje o zabrani i nepolitičkih organizacija tj. navijačkih grupa. Ali mnogo je važnije da li će se USS proglasiti nenadležnim i povodom predloga Republičkog javnog tužioca za zabranu udruženja “1389” i “Obraz”. Ja ne znam, kako se tretiraju ova udruženja, i da li postoji nekakav registar u kome se ovakvi pacijenti zavode slično registru političkih stranaka? Npr. od predloga USS za zabranu, 25.09.2009 "SNP 1389" i "Naši" su se udružili u jednistvenu organizaciju "Srpski narodni pokret Naši 1389". Ukoliko nisu registrovani, (slično navijačkim grupama) mogu se zvati bilo kako, ali na koga se onda odnosi predlog zabrane? Po toj logici, udruženja desničarskih desperadosa, mogu se neograničeno puta "resetovati" minornom promenom naziva? Ako je huliganski gang harao pod nazivom "Svinje" sutra će biti "Krmad" i USS više nije nadležan za donošenje zabrane. Ili ako se pojavi ekstremistička gay grupa "Sodoma˛& Gomora" i polupa prozore na Patrijaršiji, a onda se preimenuje u "Gomoru & Sodomu", USS može samo da popuši, a? :puzzle:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by _LuKa_

Ili ako se pojavi ekstremistička gay grupa "Sodoma˛& Gomora" i polupa prozore na Patrijaršiji, a onda se preimenuje u "Gomoru & Sodomu", USS može samo da popuši, a? :puzzle:
:neto:
ja mislim da bi to bilo neprilično. a i reskirantno je, mo'š na šes' meseci u pritvor da zaglaviš. lupanje prozora na rešpektabilnoj instituciji se u srbiji (ako je suditi po sudskoj praksi) smatra izuzetno ozbiljnim prestupom, znatno ozbiljnijim i po društvo opasnijim od, recimo, paljenja zgrada ili lomljenja asfalta ili gađanja policije rečenim asfaltom ili lomljenja veće količine stakla, ali na komercijalnim objektima. o kojekakvim udarima na život, telesni integritet i ostale trice da i ne govorimo.

stoga, predlažem godomi i somori da dobro pazi šta radi. :yes:
Korisnikov avatar
By _LuKa_
^aaa pa dobro sad Krepo, normalno je da boranija nejebe zbog ideala. No, ne bi ja lup'o popovske pendžere, kontaš? Npr. ja bi' rado bio zaštićeni mozak (kao Amfilohije), a TI da lupaš pendžere => TEBE apse, RJT predlaže zabranu "Godome i Somore", ja se preregistrujem, USS ispuši, ti se vraćaš iz apsa :marinac: i ja ti naštancujem novu čl.kartu br. 002... :sweet:
Korisnikov avatar
By Dear Lucy
al je zato teta Bosa na Blicovoj listi 100 najmocnijih zena, cak visoko kotirana...
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
Originally posted by _LuKa_

^aaa pa dobro sad Krepo, normalno je da boranija nejebe zbog ideala. No, ne bi ja lup'o popovske pendžere, kontaš? Npr. ja bi' rado bio zaštićeni mozak (kao Amfilohije), a TI da lupaš pendžere => TEBE apse, RJT predlaže zabranu "Godome i Somore", ja se preregistrujem, USS ispuši, ti se vraćaš iz apsa :marinac: i ja ti naštancujem novu čl.kartu br. 002... :sweet:
gde mene da 'apse, bog s tobom! ja sam starija žena narušenog zdravlja, nisam ti ja za zatvorske uslove. :nesiguran:
Korisnikov avatar
By _LuKa_
^ Vladimir Nazor je prešo Kupu bez dreke! Samo da znaš... :deda:
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
:lol:
ali ja jednostavno nisam ljudina.
eto, za ovih tries i kusur mi još niko nije rekao "krepala, baš si ljudina!".

a i ne ide nekako. mis'im, krepala ljudina. smej'o bi se svet.
Korisnikov avatar
By Lepa Krepa
još malo o vaskolikim nadležnostima (ovog puta policijskim):

Antifašisti nepoželjni kod Dveri

Sinoć policija nije dopustila aktivistima pokreta Antifa u akciji da na Mašinskom fakultetu prisustvuju tribini Srpskog sabora Dveri o studentskim protestima.

Oko 18h policija je zabranila ulaz studentima koji su hteli da prisustvuju tribini “Studentske demonstracije – 1968. danas: Pariz, London, Atina, Beograd?”

Kako navodi taj pokret, pripadnici MUP-a su naveli da oni “nisu poželjni na tribini”, i dodali i to da su instrukciju za zabranu ulaska aktivista pokreta Antifa u akciji dobili od organizatora.

Na pitanje otkud policija uopšte u prostorijama fakulteta, 15 aktivista je dobilo odgovor da je tribina zatvorenog tipa i da su “oni vlasni da budu tu i da im ne treba nikakvo odobrenje.”

Inače, tribine Srpskog sabora Dveri se već duže vreme održavaju u amfiteatru Mašinskog fakulteta, i predstavljaju javne a ne privatne skupove.

“Princip autonomije univerziteta zabranjuje ulaz uniformisanim licima organa reda na fakultete i univerzitet”, navodi pokret Antifašistkinje i antifašisti u akciji.

Na tribini je inače trebalo da bude predstavljena knjiga prof. dr Milan Petrovića “Studentski pokreti 1968″, a kao govornici su najavljeni prof. dr Kosta Čavoški, Predrag Dragić Kijuk, Vladan Glišić i prof. dr Milan Petrović.

Podsetimo, pokret Antifašistkinje i antifašisti u akciji je nakon zabrane Povorke ponosa 2009. održao skupove solidarnosti sa LGBT zajednicom, među kojima i Marš Solidarno protiv fašizma 9. novembra 2009. i fleš-mob akciju u centru Beograda, kao i niz akcija podrške za Rome, studente i radnike.

Rad organizacije Srpski sabor Dveri, njen ideološki profil i uticaj u društvu, tema je i najnovijeg serijala Insajdera B92.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=481500
Korisnikov avatar
By Lakiboy_ns
Samo jos jedan dokaz da je pravosudje u Srbiji od svih slabih karika sistema najslabija....a upravo oblast prvosudja ce biti najvise posmatrana i ocenjivana od strane EU u predpristupnim godinama kada dobijemo status kandidata.
To ce nam biti omca oko vrata...sa ovako ne efikasnim sudstvom necemo nikada uci u EU :eu:

Da ne govorimo o pravnoj nesigurnosti nasih gradjana i stranih investitora koji nece da ulazu u zemlju u kojoj je pravosudni sistem smejurija zbog svoje ne efikasnosti i potkupljivosti :glupavasam:
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!