Originally posted by Krunoboy84
vidi, niko nije silio ni Austriju ni druge zemlje zapadne Evrope da primaju iskljucivo 'primitivne' Turke (verovatno si hteo reci ljude loseg ili bez obrazovanja, mahom sa sela...) ali je jednostavno sitaucija na trzistu rada 60ih godina proslog veka bila takva, da je trziste trazilo mahom nekvalifikovanu radnu snagu za jednostavne poslove gde cesto nije potrebno ni znanja jezika i jednostavno su takvi ljudi i dosli u Austriju i ostale zemlje zapadne Evrope.
a-ha. i nije samo '60-ih vec i pre i posle. znachi, hteli su da eksploatishu i iskoriste radnu snagu Turaka a mislili su da su ovi mazlumi i da nece kasnije traziti prava? i zar je zbog te desnicharske zapadnjachke gluposti koja je i kreirala ove probleme oko imigracije opravdano svo ovo ksenofobichno generalizujuce vajkanje?
jesi li ti Krunoboy-e chitao npr. moje postove bar ove godine o ovoj tematici? pisao sam ja podosta o ovom.
dalje, pod primitivne Turke sam sazeo sve ovo shto ti reche:
1. one koji ne poshtuju ravnopravnost polova
2. one koji prave "nasilne" brakove, hocu reci brakove gde roditelji naturaju deci za koga ce se venchati, koji ne poshtuju to da brak jeste i mora ostati slobodni izbor dve osobe
3. one koji ne poshtuju gay osobe, njihova tj. nasha prava i seksualnu orijentaciju
4. one koji vrshe nasilje nad zenama i decom, dakle one mushkarce koji udaraju zene i decu i daju im par "pedagoshkih" shamara, ......... itd.
dakle, to sam hteo reci- da nije ni trebalo ni smelo primati u Evropu, bili oni s turskih sela ili gradova, obrazovani ili neobrazovani, obrezani ili neobrezani (

) ..... ali, to desnicharskoj Evropi, gle- ne beshe onda bitno jer ni sama onda nije neshto narochito puno bila bolja. a, sad opet ti isti desnichari Evrope generalizuju sve Turke/Turkinje s primitivnim samo da bi perpetuirali clash of civilizations umesto international cooperation on progressive principles. jer ni evropski, americhki desnichari bash ne poznaju niti hoce da poznaju progressive principles. e, tu vec jeste problem.
Plus sto neki intelektualac i obrazovani Turcin je imao manje-vise lep zivot i u Turskoj, dakle koji bi njegov razlog bio da ide u inostranstvo.
chesto to nije istina. chesto upravo biva da intelektualni, ljudskopravni, tolerantni i pro-evropski Turci/Turkinje su zaista ugrozeni u Turskoj koja, istina, dakle ima problema glede poshtovanja ljudskih prava. ali, vidi vraze, takvi su ujedno i dovoljno inteligentni da mozda nece/ne bi dozvolili zapadnoevropskim desnicharima i ksenofobima da ih iskorishtavaju, ponizavaju, eksploatishu unedogled, k'o shto rade turskim primitivcima, pa "nisu valjali, nisu korisni" za imigraciju.
Pa najveci dio emigranata koji je otisao u bogate zemlje Zapada je najvecim delom sirotinja, ljudi koje je muka i siromastvo nateralo da odu u potrazi za boljim zivotom.
a shto chesto Zapad zloupotrebljava, iskorishtava i eksploatishe.
Sto se tice multikulturalnosti za koji je Angela Merkel(i ne samo ona) rekla da je mrtav - pa to je tako, nemojmo se zavaravati,
reche mythe.

ej, mita, velkam bek.
a zasto je tako ima vise razloga. Mozda je jedan od razloga sto pre nekih 40ak godina, kada je pocela masovna emigracija, niko nije vodio racuna da se ti ljudi edukuju, nauce jezik, gledali su na njih iskljucivo kao radnu snagu koja treba da radi poslove koje niko drugi nece radi i mislilo se "radice ovde par godina, ustedece novce i vratice se odakle su dosli". Ali stvari su krenule drugacije, ljudi su ostali, udavali se , zenili, radjali decu...mozda je greska bila u samom pocetku, sto se jos onda nije pocelo sa edukacijom, kursevima i ostalim stvarima da se ti ljudi lakse integrisu i prihvate norme i vrednosti zemlje u koju su dosli.
svakako da je greshka shto se nije u samom pochetku radilo na kultivizaciji tih imigranata. i da li je zbog te greshke opravdano hushkati na ksenofobije i predrasude?
ali kome ja ovo sve objashnjavam......