Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
E!

Već lunjam pola sata po internet vodama i ne mogu da nađem bilo koji akt koji se bavi pravnim regulisanjem, konkretno osnivnjem preduzeća koje se bave poslovanjem isključivo preko interneta (nešto, uslovno rečeno, slično E-Bay-u).

Znate li da me uputite na neku stranicu?
Korisnikov avatar
By unic0rn
Pa pazi, to sto firma posluje iskljucivo na internetu i sto mozda iskljucivo pruza virtuelne usluge, ne znaci da je i ona sama virtuelna.

Pravis standardnu firmu, samo ce ti se poslovanje vrteti preko interneta. Moras imati sediste, racune u banci, itd itd.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Dobro, a evo još jedno pitanje. Kolika ulaganja se moraju prijaviti? Samo kompjuter i bankovni računi? :D Čime se može odgovarati u slučaju gubitaka? Sedište naravno može biti i tamo gde živiš? :D
Korisnikov avatar
By unic0rn
Pricamo o otvaranju firme u Srbistanu? :)
Korisnikov avatar
By unic0rn
Ajao. :wundy:

Odvarash Doo - znaci odgovaras iskljucivo sredstvima koja su ulozena u firmu, ne i svojim.

Minimalni ulog je 500 evra u dinarskoj protivvrednosti - moze da se plati 250 pri osnivanju a ostalih 250 u roku od 2 godine od osnivanja. Realni troskovi osnivanja su veci, jer postoji gomila taksi za overe, prijem predmeta registracije, advokata koji ce ti sastaviti osnivacki akt, ako nemas ko ce to da ti uradi. Racunaj bar jos 10 000 dinara na ovaj osnovni ulog.

Sediste ti moze biti u stanu, tako sto ces napraviti ugovor sa vlasnikom stana da ti ustupa na koriscenje deo stana kao poslovni prostor.

Racunaj i mesecne troskove - neko mora da ti vodi papire (racunovodstvo), ...

I da - elektronski platni promet u Srbiji prakticno ne postoji. Takodje, PayPal nikako da se nakani da dodje ovde.
Korisnikov avatar
By mili86
Ali ako se bavi prometom robe a ne usluge, moze da sklopi ugovor sa nekim kurirskim servisom, tako da se roba placa prilikom isporuke, prakticno i ne treba elektronski platni promet.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
E. Kontao sam i ja d.o.o. Samo za malo preduzeće mi malo glupavo, ali bolje i to nego da se odgovara celokupno svojom imovinom.

Ček. Zašto vlasnik ne može da se bavi računovodstvom?
Korisnikov avatar
By mili86
Racunovodja mora da poseduje licencu. ako imas licencu onda je ok
Korisnikov avatar
By mili86
a ne moras doo, mozes i str, sur i slicno, ali onda odgovaras svojom imovinom, kao preduzetnik
Korisnikov avatar
By unic0rn
Mozes da se bavis racunovodstvom ukoliko imas licencu da se bavis time.

U praksi, u Srbiji to nije tako jednostavno, moras voditi gomilu nekih knjiga, popunjavati tonu nekih idiotskih naloga, pratiti propise itd. Ne znam nikoga ko to radi sam za sebe, a da nisu zaposlili nekog ko se bas bavi time.

Kod nas nema onog da uzmes npr QuickBooks, vodis lepo finansije i na kraju godine podneses samo poresku prijavu. Poreske prijave su mesecne/tromesecne/godisnje itd.
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Originally posted by mili86

Ali ako se bavi prometom robe a ne usluge, moze da sklopi ugovor sa nekim kurirskim servisom, tako da se roba placa prilikom isporuke, prakticno i ne treba elektronski platni promet.
Ma. Ako su usluge u pitanju, saamo preduzeće može da obavlja platni promet sa jednog računa na drugi, bez da jedna stranka zna privatne informacije druge stranke, a da se samo preduzeće vezuje da neće otkrivati tuđe podatke.
Korisnikov avatar
By mili86
I moras da radis obracun PDVa a to je najvece smaranje, jer ako zakasnis placas neke bolesne kazne...
Korisnikov avatar
By KorvinOdAmbera
Mhm. Hvala na informacijama. :)

Odoh da se pozabavim nekim aspektima drugih stvari. Ako bude bilo kakvih pitanja još, vr'ćem se. :D
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!