Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By mili86
Ostavka Marka Karadžića
24. septembar 2010. | 18:07 | Izvor: B92
Beograd -- Državni sekretar u Ministarstvu za ljudska prava Marko Karadžić podneo neopozivu ostavku na tu funkciju, nezadovoljan politikom ministra Svetozara Čiplića.

Kako je rekao za B92, razlog je neslaganje sa politikom koju u tom ministarstvu vodi ministar Svetozar Čiplić. "Moja odluka je konačna", kaže Karadžić.

"Već dugi niz meseci samo na vizit karti u toj vladi jesam državni sekretar. Ne slažem se sa politikom i načinom na koji ministar Čiplić vodi tu državnu instituciju", rekao je Karadžić.

"Smatram da je to mnogo više od igre i da je to jedan ozbiljan posao u oblasti ljudskih prava i jako mi je žao što rad mnogih mojih kolega nije vidljiv onoliko koliko bi trebalo, upravo zbog ležernosti i olakog shvatanja posla gospodina Čiplića", kaže Karadžić.

On kaže da njemu nije potrebno da dobija platu i da bude državni sekretar, a da pritom odlazi svaki dan na posao bez mogućnosti da utiče na politiku tog ministarstva.

"Vidim da se moj rad tamo ne ceni i da se ne shvata ozbiljno. Zaista verujem da postoji još dosta mesta na kojima mogu zaista da doprinesem mnogo, posebno u ovoj oblasti ljudskih prava jer Srbiji je to ono što je potrebno", kaže Karadžić.

Marko Karadžić je u javnosti bio prepoznat kao funkcioner vlade koji je najglasnije i najdirektnije branio prava marginalizovanih grupa u društvu, naročito Roma i pripadnika LGBT zajednice.
By Simor
Kada će ministar Čiplić da podnese ostavku s obzirom na diskriminaciju prilikom formiranja Bošnjačkog nacionalnog saveta - od odugovlačenja zakazivanja sednice Saveta do blokiranja procesa verifikacije mandata izabranih članova Saveta?

:zongler:
Korisnikov avatar
By mili86
^Dok ima jaku politicku pozadinu - verovatno nikad
Korisnikov avatar
By Srklet
ah, u srbiji je uvijek tako uzbudljivo... u hrvatskoj nitko ne podnosi nikada ostavku... :tepih:
Korisnikov avatar
By sing&dunum
Svaku odluku Karadzica smtram ozbiljnim i dobro promisljenim potezom. Imam poverenja u njegove poteze. Izuzetno cenim njegov rad! :hiphip:

Zao mi je sto za pametne, ozbiljne, radne i sposobne ljude (kao sto je on) izgleda nikako nema mesta u nasoj politickoj eliti... :(
Korisnikov avatar
By mili86
Zanima me da li ce njegova ostavka uticati na organizaciju Parade...?
Korisnikov avatar
By Herald
Uzas. Mada da li je to mogao da odlozi nakon gej parade? Rekao je da ce se pojaviti, trebalo bi to i da uradi.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Goran Miletić, pravni savetnik organizacije Civil Rights Defenders, kaže za B92.net da ostavka Marka Karadžića nije dobra vest za Srbiju.

"Marko Karadžić je bio jedan od retkih predstavnika vlasti koji na pravi način razumeli obaveze države iz domena ljudskih prava, a koje se temelje na Ustavu i međunarodnim dokumentima. On se nije libio da ukaže da je država odgovorna za svaku situaciju kada su osnovna ljudska prava građana povređena. Tokom svog mandata postavio je standarde za sve državne službenike čiji rad ima uticaj na poštovanje ljudskih prava građana", kaže Miletić.

B92: U kom smislu je postavio standarde postupanja za državne službenike?

Miletić: "Pre gospodina Karadžića, najveći broj predstavnika vlasti je shvatao da je njihova uloga isključivo u tome da negiraju da je došlo do povrede ljudskih prava ili da država nije odgovorna za postupanje privatnih lica, npr. napada na pripadnike romske nacionalne manjine, LGBT zajednice itd. Marko Karadžić je u ovim situacijama istupao na pravi način, govoreći koji su to standardi koji obavezuju Srbiju i njene državne organe. Iako je bio državni sekretar, uvek je jasno i nedvosmisleno govorio o odgovornosti države za poštovanje ljudskih prava, naročito u konkretnim slučajevima nasilja i diskriminacije.

Marko Karadžić na protestu podrške Romima (FoNet)
B92: Da li je gospodin Karadžić prekoračio svoja ovlašćenja i ponašao se onako kako jedan državni službenik ne bi trebalo da se ponaša?

Miletić: Ukoliko poredimo način na koji je gospodin Karadžić radio svoj posao sa sličnim predstavnicima vlasti u zemljama EU, videćemo da tu nema bitne razlike. Pored ukazivanja na obaveze države, on se trudio i da deluje edukativno objašnjavajući koje obaveze i prava imaju građani, a koje država.

B92: Zbog čega je Marko Karadžić imao toliku podršku nevladinih organizacija?

Miletić: Svaki predstavnik vlasti koji jasno i nedvosmisleno govori o nedoupustivosti kršenja osnovnih prava, imaće podršku civilnog društva u Srbiji. U ovom slučaju, podrška gospodinu Karadžić nije došla zbog partijske pripadnosti niti zbog prethodnog angažmana u nevladinom sektoru, već zbog ozbiljnog shvatanja svog posla i uloge.
Korisnikov avatar
By Nikodim
Marko Karadzic se znaci, ipak, povukao pred neznanje, bezobrazlukom i neradom.
By Guion Nerville
Zao mi je ako mu se nije dovoljno cenio rad u ministarstvu, ali mislim da zna da njegovo angazovanje u kojem je pokazao redak entuzijazam cene mnogi za cija se prava zalagao.

Odusevio me je nedavno u emisiji na Studiju B. Na poslednje pitanje da li ce ici na paradu je rekao (parafraziram): naravno! i prosetacemo u rozim haljinama ako treba! :love: pa pretpostavljam da ce doci bez obzira na ostavku.
Korisnikov avatar
By ns.happy
sad ce moci da se povuce u , recimo, novi sad, da pise autobiografiju :love: i da odmara... :fige:
Korisnikov avatar
By luciferin91
jbt .... jedan od retkih koji su se otvoreno zalagali. -.-
Korisnikov avatar
By jukie
Tako ni ja više ne radim u školi

život je suviše kratak da se nerviraš oko naopako načinjenog sistema
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Herald

Uzas. Mada da li je to mogao da odlozi nakon gej parade? Rekao je da ce se pojaviti, trebalo bi to i da uradi.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Goran Miletić, pravni savetnik organizacije Civil Rights Defenders, kaže za B92.net da ostavka Marka Karadžića nije dobra vest za Srbiju.

"Marko Karadžić je bio jedan od retkih predstavnika vlasti koji na pravi način razumeli obaveze države iz domena ljudskih prava, a koje se temelje na Ustavu i međunarodnim dokumentima. On se nije libio da ukaže da je država odgovorna za svaku situaciju kada su osnovna ljudska prava građana povređena. Tokom svog mandata postavio je standarde za sve državne službenike čiji rad ima uticaj na poštovanje ljudskih prava građana", kaže Miletić.

B92: U kom smislu je postavio standarde postupanja za državne službenike?

Miletić: "Pre gospodina Karadžića, najveći broj predstavnika vlasti je shvatao da je njihova uloga isključivo u tome da negiraju da je došlo do povrede ljudskih prava ili da država nije odgovorna za postupanje privatnih lica, npr. napada na pripadnike romske nacionalne manjine, LGBT zajednice itd. Marko Karadžić je u ovim situacijama istupao na pravi način, govoreći koji su to standardi koji obavezuju Srbiju i njene državne organe. Iako je bio državni sekretar, uvek je jasno i nedvosmisleno govorio o odgovornosti države za poštovanje ljudskih prava, naročito u konkretnim slučajevima nasilja i diskriminacije.

Marko Karadžić na protestu podrške Romima (FoNet)
B92: Da li je gospodin Karadžić prekoračio svoja ovlašćenja i ponašao se onako kako jedan državni službenik ne bi trebalo da se ponaša?

Miletić: Ukoliko poredimo način na koji je gospodin Karadžić radio svoj posao sa sličnim predstavnicima vlasti u zemljama EU, videćemo da tu nema bitne razlike. Pored ukazivanja na obaveze države, on se trudio i da deluje edukativno objašnjavajući koje obaveze i prava imaju građani, a koje država.

B92: Zbog čega je Marko Karadžić imao toliku podršku nevladinih organizacija?

Miletić: Svaki predstavnik vlasti koji jasno i nedvosmisleno govori o nedoupustivosti kršenja osnovnih prava, imaće podršku civilnog društva u Srbiji. U ovom slučaju, podrška gospodinu Karadžić nije došla zbog partijske pripadnosti niti zbog prethodnog angažmana u nevladinom sektoru, već zbog ozbiljnog shvatanja svog posla i uloge.
Da. I mene je razalostila ova vest. I ja bih voleo da je ovo Marko uradio (ako je vec hteo) barem nakon Gej Povorke, ali shta je tu je......
Nadam se medjutim da Chiplic potpuno deli napredne stavove Marka Karadzica u vezi gej prava.
A, ako je Marko dao ostavku zbog necheg drugog kao npr. ono shto Simor pominje, u to ne bih puno da se mesham.
U Srbiji je potrebno KONACHNO poboljshati polozaj gej ljudi Srbije a ne to stavljati u drugi plan radjenjem na poboljshanju polozaja nacionalnih manjina (iskljuchivo), shto je takodje svakako vazno, ali ne iskljuchivo i svakako ne na ushtrb gej ljudi Srbije.

U svakom sluchaju, Marko nedostajacesh nam :tuzan: , ali valjda ima i drugih avenija, sem ministarstva, u kojima moze biti koristan, verovatno i korisniji
Korisnikov avatar
By Loni
Slutim da je ostavku doneo zato što je video da nema šanse da se zabrane ultra desničarske, fašističke organizacije - OBRAZ i NAŠI 1389.
Po svim kriterijumima ovi pokreti trebalo bi da se zabrane, međutim Čiplić i Demokratska Stranka to ne žele jer bi to umanjilo rejting DS-a na sledećim izborima.
Ta DS bi i idejne bubrege prodala za rejting.

Marko Karadžić uostalom i ne pripada njima. Član je Lige Socijaldemokrata Vojvodine, za koju se nadam da će se opametiti i na sledećim izborima izaći na LDP listi, a ne sa DS-om.
Korisnikov avatar
By Vel boy
Originally posted by Loni

Slutim da je ostavku doneo zato što je video da nema šanse da se zabrane ultra desničarske, fašističke organizacije - OBRAZ i NAŠI 1389.
Po svim kriterijumima ovi pokreti trebalo bi da se zabrane, međutim Čiplić i Demokratska Stranka to ne žele jer bi to umanjilo rejting DS-a na sledećim izborima.
na zalost, i ja to slutim. yep......
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Originally posted by Loni

Marko Karadžić uostalom i ne pripada njima. Član je Lige Socijaldemokrata Vojvodine, za koju se nadam da će se opametiti i na sledećim izborima izaći na LDP listi, a ne sa DS-om.
Hm, a kako zamisljas zabranu desnicarskih organizacija? Napravis spisak organizacija i zaustavljas ljude na ulici i dok ih legitimises pitas da kojim slucajem nisu obrazovci? Jedina 'zabrana' bi se odnosila na prisustvo istih u medijima, ali poznajuci medijsku scenu Srbije, samo bi dobili na popularnosti + bi se svako malo pozivali na 'demokratiju' i slobodu reci. A ovoj sredini samo jos to fali, da se poistoveti sa jadnim, ocrnjenim, ugnjetavanim desnicarima. Danas masa klinaca nosi majice JSO a nisu ni dupe znali da obrisu dok je u Kuli postojao centar te jedinice.
Ne ulazim u razloge ostavke Marka Karadzica, ali mislim da nemaju nikakve veze sa Paradom. I nadam se da ce ostati u LSV, jer je, za sada, jedina stranka koja pruza najglasniju podrsku LGBT.
Korisnikov avatar
By Herald
Vis da, mozda Marko predje u LDP. :D
Korisnikov avatar
By IriS
potpuno razumem čoveka.
teško je raditi neki posao ako u suštini ne možeš da ga ispravno radiš jer su ti kolege idioti koji ne kapiraju suštinu svog posla.

žao mi je što je dao ostavku, jer je on jedini koji se zaista zalagao za ljudska prava na način na koji to treba da se radi.
Korisnikov avatar
By Galadriel
pfffff, poklekao
ovde bi i martin luter king dao ostavku :putnik:
Korisnikov avatar
By Tungi
Originally posted by IriS

potpuno razumem čoveka.
teško je raditi neki posao ako u suštini ne možeš da ga ispravno radiš jer su ti kolege idioti koji ne kapiraju suštinu svog posla.

žao mi je što je dao ostavku, jer je on jedini koji se zaista zalagao za ljudska prava na način na koji to treba da se radi.
A mozda je i predvideo/uvideo koliko je drzava (ne)spremna da "iznese" gay pride..Ovako je bolje povuci se i ne biti deo elite koja shatro podrzava takav skup,dok sa druge strane prikupljaju poene i cuvaju fotelje.Pale maske,Marko dao neopozivu ostavku.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Karadžić sve više naginje estradnoj politici što nije dobro.

I pre je dizao frku, pa se stvar stišala. Sada je dao neopozivu ostavku, što je fer ako zaista tako misli.

No, sumnjam u njegovu stručnost da se bavi politikom na pravi, profesionalni način. Tačnije, mislim da nije dorastao funkciji koju obavlja i na koju je dao neopozivu ostavku.

Najlakše je dići dreku i povući se.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!