Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

U Sloveniji će ove školske godine prvi put biti organizovana dopunska nastava na srpskom jeziku za decu staru od sedam do 14 godina.

Projekat Srpskog kulturnog centra "Danilo Kiš" u Ljubljani podržala je vlada Slovenije.

Nastava će se izvoditi jednom nedeljno u školskim učionicama u Ljubljani, a kasnije u prostorijama kulturno-pastoralnog centra, koji se gradi pored crkve Svetih Ćirila i Metodija u slovenačkom glavnom gradu.

Do kraja školske godine bi trebalo da nastava na srpskom jeziku bude organizovana i u drugim slovenačkim gradovima u kojima se pokaže interes dece i roditelja.

"Želimo da spsku i drugu decu, koja žive u Sloveniji motivišemo da uče maternji jezik i kulturu kako bi kod njih sačuvali i povećali osećak nacionalne pripadnosti i vezu sa maticom", saopštio je inicijator projekta Srpski kulturni centar "Danilo Kiš".

Centar je naveo da se upravo kroz podršku ovakvim projektima, koji omogućavaju negovanje autentične kulture kod predstavnika drugih naroda, ujedno jača i njihova motivacija da se što aktivnije i u punoj meri uključe u slovenačko društvo.

Vođa projekta Petar Damjanić izjavio je agenciji Beta da planira nove projekte u toj oblasti i posebno istakao pripremanje vaspitno-obrazovnih programa za predškolsku decu, kao i školu srpskog jezika i srpskih običaja namenjenu pre svega slovenačkim poslovnim krugovima orjentisanim na srpsko tržište.

Narednih meseci centar priprema i nekoliko projekata, koji se odnose na kulturnu saradnju izeđu Srbije i Slovenije.
Korisnikov avatar
By bas bleu
Originally posted by Sheytan
"Želimo da spsku i drugu decu, koja žive u Sloveniji motivišemo da uče maternji jezik i kulturu kako bi kod njih sačuvali i povećali osećak nacionalne pripadnosti i vezu sa maticom."
right.
Korisnikov avatar
By erkondisn
lijepo. inace sam primijetio da te mladje generacije slabo razumiju hrvatski i srpski... :)
Korisnikov avatar
By Franck Whitson
Pogresno si primijetio. srpski da, hrvatski im je vrlo problematican...
Korisnikov avatar
By Stripi
ja nisam pogrešno primjetio, jerbo nam je u gay klub dolazilo dosta mlađarije iz okolice koja graniči sa Zagrebom. Stariji doista nisu imali problema, ali ove generacije rođene kasnih osadmesetih, da, svakako. Ja ne pričam, kao što se vidi, ovaj novovalni hrvatski, nego onaj koji se koristio prije svih tih promjena.
Enivejz, u hrvatskim pograničnim područjima sa Srbijom postoje škole na srpskom jeziku po srpskom obrazovnom programu i škole na hrvatskom jeziku koje imaju dopunsku nastavu na srpskom. Tako je i u pograničnim dijelovima sa Italijom gdje postoje također i talijanske škole i vrtići te škole sa dopunskim talijanskim programom.
Korisnikov avatar
By Stripi
Badjvej, jedan komad vijesti fali. Projekt je financirala Vlada Srbije, a ne Slovenije.

U LJUBLJANI će ove školske godine biti prvi put organizirana dopunska nastava na srpskom jeziku koju će moći pohađati sva djeca u dobi od 7 do 14 godina.

Radi se o projektu koji je financirala Vlada Srbije, a nastava će se održavati jednom tjedno u ljubljanskim osnovnim školama, da bi se kasnije nastavila u prostorijama Kulturno-pastoralnog centra u Ljubljani.

"Želimo da srpsku i drugu djecu koja žive u Sloveniji motiviramo da uče materinski jezik i kulturu kako bismo kod njih sačuvali i pojačali osjećaj nacionalne pripadnosti i veze s maticom", priopćio je Srpski kulturni centar "Danilo Kiš".
Korisnikov avatar
By 2kune
Hrvatska je sa srpskim jezikom i srpskim školama počela mnogo ranije a srpskohrvatski je nakon toliko godina slovenštine problem i Salome a nekmoli slovencima... pa kako onda neće biti i Ibri? :cigareta:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Sheytan
Nastava će se izvoditi jednom nedeljno u školskim učionicama u Ljubljani, a kasnije u prostorijama kulturno-pastoralnog centra, koji se gradi pored crkve Svetih Ćirila i Metodija u slovenačkom glavnom gradu.
Opet ovi veroučitelji trpaju prste negde
Korisnikov avatar
By Vel boy
yep, jukie. to je taj nametnuti stereotip koji se i meni gadi. to da svugde u inostranstvu, shto je god srpsko ili hrvatsko je nuzno povezano s spc-om ili rkc-om Hrvatske. i ovde mi se to gadi, a gadi mi se ne zato shto je povezano s tim crkvama per se, vec zato shto su te crkve uglavnom epicentar onog nazadnog nacionalistichko-shovinistichkog uzasa i medju Srbima i medju Hrvatima.
Korisnikov avatar
By Dirrty
Ljudi beže u Sloveniju, dakle beže od matice!
Ali zato ih matica juri! :awesome:

I bez toga bih rekao da svaki Slovenac makar razume srpski, a velika većina ume da govori hrvatski.
Pohvale, pošto ja ne razumem slovenački.
Isti je slučaj i sa Makedoncima.
Znaju iako zaista ne moraju.
Korisnikov avatar
By Delete
Zasto oni to nazivaju dopunskom, a ne dodatnom nastavom?

Sheytane, da te nema, trebalo bi te izmisliti...jer samo zahvaljujuci tebi dolazim do ovakvih krucijalnih informacija o dragoj nam braci u dalekoj Sloveniji.
Korisnikov avatar
By lazarus
Импресиониран сам овом вијешћу! :tepih:
Korisnikov avatar
By Wilhelmina
Kako je to sjajno i bajno. Al cete da se oprostite od srpskog jezika i mogucnosti da se skolujete na istom posle 14te godine.
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Delete
Zasto oni to nazivaju dopunskom, a ne dodatnom nastavom?
Zato što to jeste dopunska nastava

Dopunska nastava služi za đake koji nešto slabo znaju pa im se daju dodatni časovi da budu na prosečnom nivou

Dodatna nastava je za one koji su iznad prosečnog nivoa i tamo rade stvari koje su na sledećem stepenu obrazovanja

a pošto ta deca ne znaju srpski na nivou koji se smatra prosečnim, oni im daju časove dopunske nastave
Korisnikov avatar
By Sunce
A decu bas interesuje da uce srpski jezik. Ma idi! Pre ce pohadjati kurseve engleskog ili italijanskog u tim godinama. Srpski ce nauciti u svojim domovima.

Da li gresim: u Hrvatskoj je potrebno zapravo organizovati vecernje skole za one koji pricaju staru varijantu da bi naucili novu?
Korisnikov avatar
By Stripi
Originally posted by Sunce

Da li gresim: u Hrvatskoj je potrebno zapravo organizovati vecernje skole za one koji pricaju staru varijantu da bi naucili novu?
Griješiš. Djeca će i tako nove pojmove pohvatat u školi a ostali saznaju preko medija. Meni je tako trebalo jedno pola dana da skontam šta je razudba[/]. Tek predvečer sam ukapirao da bi to trebala biti obdukcija. Na sreću, koliko sam kasnije vidio, odustali su od toga, iako tu i tamo ponekad uskrsne. Vidim i da se u nekim medijima opet koristi riječ ambasador umjesto veleposlanik, iako mi veleposlanik ne zvuči loše.
Korisnikov avatar
By 2kune
Originally posted by Stripi

Meni je tako trebalo jedno pola dana da skontam šta je razudba[/]. Tek predvečer sam ukapirao da bi to trebala biti obdukcija.

Ajd ne laži :shamar: Rekla ti je teta Kristla što je razudba :njanjanja:
Korisnikov avatar
By jukie
Originally posted by Stripi
Originally posted by Sunce
Griješiš. Djeca će i tako nove pojmove pohvatat u školi a ostali saznaju preko medija. Meni je tako trebalo jedno pola dana da skontam šta je razudba. Tek predvečer sam ukapirao da bi to trebala biti obdukcija. Na sreću, koliko sam kasnije vidio, odustali su od toga, iako tu i tamo ponekad uskrsne. Vidim i da se u nekim medijima opet koristi riječ ambasador umjesto veleposlanik, iako mi veleposlanik ne zvuči loše.
Ja takve stvari uopšte ne primećujem kad gledam hrt

primetio sam da je ona kuvarica Ana govorila šta umesto što i to mi je bilo čudno
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!