Bootstrap Framework 3.3.6

Over a dozen reusable components built to provide iconography, dropdowns, input groups, navigation, alerts, and much more...

Aktuelnosti javnog zivota

Moderatori: Stripi, Moderators

Korisnikov avatar
By Sheytan
Legenda Fudbalskog kluba Partizan i nekadašnjeg jugoslovenskog fudbala, Stjepan Bobek preminuo je u nedelju rano ujutro u 87. godini.

Lekari su konstatovali Bobekobu smrt jedan sat iza ponoći, rečeno je Tanjugu u Hitnoj pomoći.

Uz Rajka Mitića, Bobek je, bez dileme, najveće ime ex-YU fudbala, pogotovo u posleratnom periodu. Bio je igrač i trener Partizana, rekoder po broju golova u dresu jugoslovenske reprezentacije, a najzaslužniji je za stvaranje generacije "Partizanovih beba", koja je 1966. godine igrala u finalu Kupa evropskih šampiona protiv madridskog Reala u Briselu (1:2).

Kao rođeni Zagrepčanin, svoju nogometnu karijeru gradio je preko zagrebačkih niželigaša da bi sa 21-om godinom prešao u Građanski. Potom je karijeru nastavio u beogradskom Partizanu gdje je u 13 godina ostvario svoje najveće klupske uspjehe. Uz dva osvojena prvenstva i četiri kupa, postigao je impozantnih 408 pogodaka u 468 utakmica i postao najbolji igrač Partizana svih vremena.

Veliki doprinos dao je i za poslijeratnu reprezentaciju Jugoslavija za koju je u 63 nastupa postigao 38 pogodaka, te s njom osvojio dvije srebrne olimpijske medalje 48' i 52' i sudjelovao na dva svjetska prvenstva, 50' i 54'.

Stjepan "Štef" Bobek je u Partizan došao 1945. godine i igrao je u njemu sve do 1959. godine. Do današnjih dana ostao je rekorder po broju datih golova - 425. U utakmici poritv ekipe 14. Oktobar iz Niša juna 1947. godine postigao je čak devet golova!

Posle igračke karijere, krenuo je u trenerske vode. Najpre je sedeo na klupi varšavske Legije, potom se oprobao i kao trener Partizana - ta generacija tri puta zaredom bila je šampion Jugoslavije!

Bobek zatim odlazi u Panatinaikos, da bi se 1967. godine vratio među crno-bele. Zatim je vodio i drugi atinski tim - Olimpijakos, zatim zagrebački Dinamo, a radio je i u skopskom Vardaru i u Zemunu.
Korisnikov avatar
By Sheytan
Originally posted by Zen Chakra

Umro ko? :neznam:
Legenda yugoslovenskog fudbala, Beogradjanin, Hrvat, čovek i fudbaler, primer za sve generacije i nacije ne samo ex-yu prostora...

"Jesam se odrekao dosta stvari zbog nogometa, ali sam zahvaljujući svom velikom talentu živio kao beg i vidio svijet. To nema cijenu. Jako sam sretan što sam kao mladić dobio premještaj da iz Zagreba dođem u Beograd i zaigram za Partizan. Srbi su sjajni, primili su me kao da sam se rodio ovdje." - pričao je Stjepan Bobek.

"Sportski sam čovjek i bježim od politike. Ja sam Hrvat, normalno, ali istina je da sam zavolio Srbiju. Dokaz za to je što sam 60 godina već u lijepom Beogradu, a mogao sam se vratiti u Zagreb kada sam završio karijeru. Ne znam ni pet ljudi koji nisu korektni, ali nisu imali smjelosti da mi nešto naprave, jer sam bio nevjerojatno popularan. Ipak sam miljenik Srba." - govorila je Partizanova legenda.

"Jako sam skroman. Kada sam došao u Beograd, mogao sam birati između trosobnog i četverosobnog stana, a ja budala izabrao dvosoban, u zgradi gdje je kafić "Kalenić". Sada se kajem zbog toga. Nikada nisam tražio novac od Partizana, niti ih ucjenjivao. Do 1963. sam bio vojni službenik i na svoju plaću sam još ponešto dobivao od kluba. Partizan se ne može hvaliti da je dao Bobeku pare, a neko misli da sam milijune uzeo. Nisam ja taj tip!" - odlučno će Bobek.

"Tuđman mi je bio predsjednik u Partizanu i dobro sam ga poznavao, mada nismo često kontaktirali jer smo u različito vrijeme bili u klubu. Bio je vatreni navijač Partizana i dolazio je na svaku utakmicu. Istina, bio je živčan, ali je pod njegovim rukovodstvom Partizan pravio dobre rezultate, bio je veliki autoritet." - isticao je Stjepan Bobek.

Bobek se u razgovoru sa novinarima osvrćao i na godine igračke karijere u Partizanovom dresu.

"Bio sam potpuno normalan, miran, ozbiljan nogometaš, ekstra igrač, nepredvidiv, što je publika sa oduševljenjem primala. Pravio sam poteze koje nisam niti znao da mogu napraviti. Svaku utakmicu sam shvatio ozbiljno i želio sam pobijediti, ali nisam dobro spavao, posebno kada igramo protiv Zvezde. Od stana na Kalenić placu išao sam pješice do stadiona. To mi je služilo kao odlično zagrijavanje. Morao sam voditi računa o svojim mišićima jer svi su očekivali da, ako Bobek i Čajkovski igraju dobro, tada Partizan dobiva utakmicu." - pričao je član generacije koja je ostvarila najveću pobjedu u "vječitim derbijima" protiv Zvezde (7:1).

Neka mu je večna slava i hvala za sve što je uradio u svom bogatom i dugovečnom životu.
Korisnikov avatar
By spliff
a zashto je ova tema u dip-u?

:puzzle:

ot: rip
Korisnikov avatar
By IriS
kako zašto? pa zato što je čovek bio Hrvat, a Beograđanin. to je tema za DiP!
Korisnikov avatar
By Srklet
da nije bobeka u partizan doveo tuđman? :D
Korisnikov avatar
By walt333
Najvise volim R. I. P. teme (Treba nam posebni deo foruma za mrtve, da ih oplakujemo odnosno ripujemo :alexis: )

R.I.P.
By XanaX
HRT je javio kako je S. Bobek (prvi puta čuo za čovjeka, kažu: legenda ex-Yu nogometa) - nakon 2.s.r.-a, bio prisiljen napustiti Zagreb, kao i mnogi drugi nadareni sportaši i preseliti u Beograd, te zaigrati za "Partizan".

Ustaška praksa.
long long title how many chars? lets see 123 ok more? yes 60

We have created lots of YouTube videos just so you can achieve [...]

Another post test yes yes yes or no, maybe ni? :-/

The best flat phpBB theme around. Period. Fine craftmanship and [...]

Do you need a super MOD? Well here it is. chew on this

All you need is right here. Content tag, SEO, listing, Pizza and spaghetti [...]

Lasagna on me this time ok? I got plenty of cash

this should be fantastic. but what about links,images, bbcodes etc etc? [...]

Swap-in out addons, use only what you really need!